ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ακριβοπληρώνουμε την ΕΕ

Το έλλειμμα με τις 14 χώρες - μέλη της ΕΕ αυξήθηκε πέρσι κατά 33% και ξεπέρασε το μισό τρισεκατομμύριο δραχμές. Πλεονασματικές εξακολουθούν να είναι οι ανταλλαγές με τις εκτός ΕΕ χώρες

Σταθερή πορεία επιδείνωσης ακολουθεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) το έλλειμμα το 2000 έφτασε 358,5 δισ. δραχμές και αυξήθηκε κατά 30,7% σε σύγκριση με το 1999. Πρόπερσι το έλλειμμα ήταν 274,5 δισ. δραχμές. Το θέμα πάντως είναι ότι μετά και αυτή την εξέλιξη το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο στην πενταετία 1996 - 2000 φτάνει αθροιστικά τα 1,5 τρισ. δραχμές.

Εξετάζοντας κανείς αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το 2000 βλέπει καθαρά ότι η δραματική επιδείνωση του ελλείμματος οφείλεται στη μεγέθυνση του ανοίγματος του γεωργικού ισοζυγίου με τις χώρες της ΕΕ, κάτι που συνέβη άλλωστε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το 2000 το έλλειμμα προς τις χώρες της ΕΕ έφτασε τα 512,5 δισ. δραχμές, ενώ αντίθετα με τις τρίτες χώρες το ισοζύγιο παραμένει θετικό και παρουσίασε πλεόνασμα κατά 153,7 δισ. δραχμές. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1999 το έλλειμμα με τις χώρες της ΕΕ ήταν 385,1 δισ. δραχμές. Αλλά για την κυβέρνηση Σημίτη τούτο δεν αποτελεί πρόβλημα. Κι ο υπουργός Γεωργίας για να συγκαλύψει τα χάλια της ακολουθούμενης πολιτικής έβγαζε όλο το προηγούμενο διάστημα ανακοινώσεις για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξάνονται, ανακοινώνοντας επιλεκτικά μόνο τις ποσότητες κάποιων αγροτικών προϊόντων. Η οδυνηρή πραγματικότητα όμως, παρά τις επικοινωνιακά «φιλότιμες» προσπάθειες του υπουργού Γεωργίας, δεν μπορεί να κρυφτεί! Γιατί για άλλη μια φορά συμπεραίνεται το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ).

Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το υπερέλλειμμα του 2000 φαίνεται ότι για άλλη μια φορά καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά για εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ. Στον κτηνοτροφικό τομέα για παράδειγμα δαπανήθηκαν: Για ζώντα ζώα 12,9 δισ. δραχμές για κρέατα 234,2 δισ. δραχμές και για γάλα - τυριά - αβγά 164,2 δισ. δραχμές. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ η πολιτική της ΕΕ εξαναγκάζει τους καταναλωτές να τρώνε «τρελές αγελάδες» και ό,τι άλλο βρόμικο υπάρχει, οι εισαγωγές σε κρέατα το 2000 έφτασαν τα 234,2 δισ. δραχμές, όταν το 1999 ήταν 208,9 δισ. δραχμές. Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η κτηνοτροφία στη χώρα μας, αντί να ενισχυθεί, οδηγείται στον αφανισμό, με ρητές εντολές των επιτελείων των Βρυξελλών.

Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στα δημητριακά. Εκεί που το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό πριν το 1992, έφτασαν τα πράγματα το 2000 το έλλειμμα με τις χώρες τις ΕΕ να είναι 76,9 δισ. δραχμές (το 1999 ήταν 57,9 δισ. δραχμές). Και το κακό δε σταματά εδώ, αφού και στα καπνά, όπου η Ελλάδα θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στην Ευρώπη, το έλλειμμα με τις χώρες τις ΕΕ για το 2000 έφτασε τα 41,3 δισ. δραχμές, ενώ το 1999 ήταν 23,7 δισ. δραχμές.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Τριγμούς δημιουργεί η προοπτική της διεύρυνσης

Τους μύχιους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα επόμενα χρόνια, με τη συμμετοχή κυρίως χωρών γερμανικής επιρροής (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία κλπ), θα γίνει σε βάρος της χρηματοδότησης, των σημερινών «φτωχών» χωρών της Κοινότητας - όπως η Ελλάδα - εξέφρασε στη διάρκεια της χτεσινών δηλώσεων ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτας.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή το «φόρουμ» που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη Τετάρτη, με θέμα τη διεύρυνση της ΕΕ και την ανάγκη χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος. Η ανησυχία των σημερινών χωρών «συνοχής», δηλαδή της Ελλάδας - Ισπανίας - Πορτογαλίας, για το θέμα των ταμείων, εντάθηκε, μετά τη διαρροή στον ευρωπαϊκό Τύπο πριν από λίγες ημέρες, κειμένου του Γερμανού καγκελαρίου Γκ. Σρέντερ, που απευθύνεται προς την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπου ευθέως επαναφέρει το θέμα της «επανεθνικοποίησης» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και των διαρθρωτικών ταμείων, από τα οποία χρηματοδοτούνται σήμερα οι επενδύσεις του Γ' ΚΠΣ. Ο Σρέντερ θέτει επίσης θέμα να επανεξεταστεί το θέμα της συμμετοχής της κάθε χώρας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς ή γερμανική πλευρά θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, όπου η Γερμανία συμβάλλει με σχεδόν το 30% στο συνολικό κοινοτικό προϋπολογισμό. Με λίγα δηλαδή λόγια, το οικοδόμημα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων τρίζει επικίνδυνα, καθώς οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες - αφού πρώτα εξασφάλισαν τις αγορές του «νότου» - δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς τις ασθενέστερες χώρες.

Η ανησυχία αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν έκδηλη στις χτεσινές δηλώσεις του Χ. Πάχτα. Ο τελευταίος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα αντιταχθεί σε μια εκ βάθρων αναθεώρηση της ΚΑΠ με αβέβαια αποτελέσματα...». Αυτό που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, είναι η μελλοντική είσοδος στην ΕΕ της Πολωνίας των 50 εκατ. κατοίκων και με το 40% του αγροτικού πληθυσμού, κάτι που ανατρέπει τα σημερινά δεδομένα της ΚΑΠ... Αλλα και για το μέλλον των διαρθρωτικών ταμείων υπάρχει ανησυχία, κάτι που εξανάγκασε τον υφυπουργό να δηλώσει ότι «η στήριξη των πολιτικών συνοχής, δεν πρέπει να πέσει θύμα της διεύρυνσης...». Οσο για τις συμμαχίες της Ελλάδας, μάλλον θολές είναι. με τις θέσεις της χώρας μας συμφωνούν Ισπανία και Πορτογαλία. Η Ισπανία όμως έχει θέσει θέμα ότι διεύρυνση της ΕΕ σε βάρος των σημερινών χωρών «συνοχής», θα αντιμετωπιστεί από την πλευρά της με «veto», κάτι που αρνείται η Ελλάδα λόγω του ενδιαφέροντος να ενταχθεί η Κύπρος στην πρώτη ομάδα χωρών της διεύρυνσης.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Αποστέλλεται η δεύτερη παρτίδα

Τη δεύτερη παρτίδα με 393.000 εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας θα παραλάβουν τις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι. Ετσι μέχρι σήμερα η εφορία έχει εκκαθαρίσει περίπου 788.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα πρόκειται για πιστωτικά και μηδενικά εκκαθαριστικά, που καταλαμβάνουν ποσοστό 70,55% του συνόλου (32,08% οι πιστωτικές και 38,47% οι μηδενικές) έναντι 29,45% των χρεωστικών εκκαθαριστικών. Τα εισοδήματα που καταγράφηκαν και εκκαθαρίστηκαν μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 2,6 τρισ. δρχ. Ο επιπλέον φόρος που θα επιστραφεί στους φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό ανέρχεται σε 36,8 δισ. δρχ. Αντίθετα οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα καταβάλουν επιπλέον φόρους ύψους 104,7 δισ. δρχ.

Από το σύνολο των δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν, 21.163 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω Ιντερνετ.

Στο μεταξύ εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2000.

Σήμερα είναι η τελευταία προθεσμία για τους φορολογούμενους με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ στο 9.

Μέχρι τις 29 Μάη για τους φορολογούμενους με τελευταία ψηφία ΑΦΜ σε 10, 20, 30, 40 και 50.

Μέχρι τις 31 Μάη για τους φορολογούμενους με τελευταία ψηφία ΑΦΜ σε 60, 70, 80, 90 και 00.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 24.5.2000
ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Η υπομονή έχει και όρια

Χτες απέργησαν και κατέβηκαν στους δρόμους για να πάρουν αυτά που δικαιούνταν από το 1996

Την υπόσχεση ότι θα εκπληρωθεί το αυτονόητο έλαβαν χτες από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, οι δασικοί υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας και των Περιφερειών, που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, απαιτώντας την άμεση υλοποίηση της 2495/2000 απόφασης του ΣτΕ για την καταβολή του επιδόματος παραγωγικότητας από το 2001 και την καταβολή των αναδρομικών από το 1996.

Η σχετική απόφαση του ΣτΕ δημοσιεύτηκε στις 25/7/2000 και επιδόθηκε στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών και Γεωργίας στις 18/10/2000, αλλά μέχρι χτες δεν έγινε τίποτα από πλευράς κυβέρνησης. Ετσι χτες στις 10 το πρωί πολλές εκατοντάδες δασικών συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Γεωργίας, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα με κυρίαρχο το «Φτάνει πια η κοροϊδία». Η καθολική συμμετοχή στη χτεσινή απεργία και η μαζική αγωνιστική παρουσία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εξανάγκασαν φαίνεται τον υπουργό Γεωργίας να πει στην αντιπροσωπεία που τον επισκέφτηκε ότι μόλις υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή του επιδόματος παραγωγικότητας από 1/1/2001, ενώ για τα αναδρομικά τους παρέπεμψε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Μετά από την εξέλιξη αυτή οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Εκεί τους ειπώθηκε πως στις 6 του Ιούνη θα πάρουν απάντηση στα αιτήματά τους.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Για το θέμα αυτό κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται πως αν και πέρασε πάνω από ένα εξάμηνο από την επίδοση στα αρμόδια υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών της 2495/2000 απόφασης του ΣτΕ, τα δύο υπουργεία δεν υλοποιούν την παραπάνω απόφαση με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι δασικοί υπάλληλοι να οδηγούνται σε απεργία και κινητοποιήσεις. Επίσης, σημειώνεται ότι «άρνηση υλοποίησης της παραπάνω απόφασης προσλαμβάνει διαστάσεις πρόκλησης και αυταρχισμού». Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης που υπογράφει την Ερώτηση, καλεί τους δύο αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν: «Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις παραπάνω αποφάσεις και πότε θα καταβληθούν στους δικαιούχους αυτά που τους οφείλονται;».

Συγκέντρωση - συζήτηση για τους ΕΒΕ

Συγκέντρωση - συζήτηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων διοργανώνει η ΚΟΒ των ΕΒΕ Βορειοδυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ την Τετάρτη 30 Μάη, στις 7.00 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο στη Ν. Ιωνία (Λ. Ηρακλείου 268, 3ος όροφος). Θα μιλήσει ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ