ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Επιμένουμε στο λαϊκό πολιτισμό

Ανακοίνωση της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ

Αύριο Σάββατο, στην Αθήνα (11 το πρωί στην ΑΣΟΕΕ), τη Θεσσαλονίκη (Φυσικομαθηματική σχολή) και τα Γιάννενα (πάρκο στα Λιθαρίτσια), θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις νέων δημιουργών και ερασιτεχνικών σχημάτων που διοργανώνει η ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ της Οργάνωσης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνδέεται με το μεγαλύτερο νεανικό, πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός και στόχο έχει την πιο ενεργητική συμμετοχή των νέων καλλιτεχνών σ' αυτό, με τη φαντασία και τις προτάσεις τους.

Με αφορμή την έναρξη της προετοιμασίας του 27ου Φεστιβάλ και τις συναντήσεις των νέων δημιουργών, η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" ξεκινά τις πρωτοβουλίες του για το φετινό καλοκαιρινό ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα.

Ανοίγουμε το Φεστιβάλ μας με την πραγματοποίηση συνάντησης με νέους καλλιτέχνες για να συζητήσουμε μαζί την αναβάθμιση της πολιτιστικής διάστασης του Φεστιβάλ, την ενίσχυση των πρωτοβουλιών και των εκδηλώσεών του με τις σκέψεις και τις ιδέες των νέων καλλιτεχνών. Να συζητήσουμε για τα ζητήματα της τέχνης και του πολιτισμού, ν' ανοίξουμε το δρόμο μιας πιο ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας μας για την υπεράσπιση του λαϊκού πολιτισμού μας.

To Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" παραμένει σταθερά ένας σημαντικός πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός με χιλιάδες νέους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του κάθε χρόνο.

H ΚΝΕ συνεχίζει με το Φεστιβάλ στον ίδιο δρόμο, επιδιώκοντας να προβάλλει με τις εκδηλώσεις του τις έγνοιες, τις αναζητήσεις και τα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού για μια ζωή πιο όμορφη και δημιουργική, καλύτερη από τη σημερινή βαρβαρότητα του καπιταλισμού που βιώνουμε.

Συζητάμε και προβάλλουμε την πρότασή μας στο μέτωπο του πολιτισμού, διεκδικούμε την προβολή του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου και εκείνων των πολιτιστικών στοιχείων που η αστική τάξη έντεχνα διαστρεβλώνει ή καταχωνιάζει με την ένταση της εμπορευματοποίησης της τέχνης.

Θέλουμε τη ζωντανή και ενεργητική συμμετοχή των νέων στις εκδηλώσεις, την ανάδειξη της ανάγκης για ερασιτεχνική συλλογική έκφραση, δραστηριότητα και δημιουργία, τη σύνδεση αυτής της συλλογικότητας με το νεολαιίστικο κίνημα, τους φορείς και τους στόχους του.

Συμβάλλουμε ώστε να ενισχύονται τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Φεστιβάλ να διατηρεί την αίγλη του στη νεολαία και να συγκεντρώνει τις προσπάθειες υπονόμευσής του. Γιατί είναι σταθερή η επιμονή να αρνείται τις κυρίαρχες επιλογές των πολυεθνικών, της μόδας και των ΜΜΕ. Δεν κοροϊδεύει τα μάτια, τ' αυτιά, το νου και την καρδιά του νέου επισκέπτη με εύπεπτα πολιτιστικά προϊόντα. Επιμένει στην προσπάθεια να προβληματίσει, να αναδείξει το λαϊκό πολιτισμό και τις αξίες του, να παραδειγματίσει για το ρόλο της τέχνης και του καλλιτέχνη και τη δυναμική τους όταν δημιουργούν και ταυτίζονται με το λαό και τη νεολαία, τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, αξιοποιώντας την τέχνη σαν ένα από τα όπλα της ταξικής πάλης.

Ξεκινάμε το 27ο Φεστιβάλ με τις συναντήσεις νέων καλλιτεχνών που θα πραγματοποιηθούν σε αρκετές πόλεις. Στις 26 Μάη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα είναι η αρχή και θα συνεχίσουμε στη Λάρισα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στην Κέρκυρα».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαράδεκτες οι συνθήκες εργασίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, κάτω από τις οποίες μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στα ΜΜΕ επιτελούν καθημερινά τη δουλιά τους, διαπίστωσε η αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Χουρμουζιάδη, στη διάρκεια επισκέψεων και συναντήσεων που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), με το Προεδρείο της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας και επισκέφτηκε το συγκρότημα των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», όπου συνομίλησε με τους εκλεγμένους εργασιακούς εκπροσώπους, αλλά και με εργαζόμενους στα διάφορα τμήματα, που καθημερινά, από τον περασμένο Δεκέμβρη, ζουν με το φόβο της απόλυσης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε για στήριξη και κοινοβουλευτική παρέμβαση του Κόμματος στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων.

Στη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ενωσης Δ. Γουσίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία νέων όρων και συνθηκών εργασίας στην αγορά του Τύπου και στον τομέα της εν γένει ενημέρωσης, ως αποτελέσματος της γιγάντωσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ και της ταυτόχρονης εξάπλωσή τους σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, της υπερσυγκέντρωσης των ΜΜΕ στα χέρια λίγων, της εισόδου επιχειρήσεων Τύπου στο χρηματιστήριο, και της μετατροπής της «προσωπικής» εφημερίδας σε επιχειρηματικό «εργαλείο».

Σημειώθηκε από όλα τα μέλη του ΔΣ πως η ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαραίτητη τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του δημοσιογράφου και της αξιοπρεπούς εργασίας του, τόσο από πλευράς αποδοχών όσο και από πλευράς συνθηκών εργασίας. Προϋπόθεση για τα παραπάνω, αποτελεί η σύναψη Δίκαιης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κάτι που δε φαίνεται εφικτό, αφού οι Ενώσεις Ιδιοκτητών αρνούνται να ικανοποιήσουν βασικά αιτήματα του κλάδου όπως η καταβολή διορθωτικού ποσού για την αγοραστική δύναμη που χάθηκε από τον πληθωρισμό, η αμοιβή για τη χρήση της δημοσιογραφικής εργασίας σε άλλο μέσο του ίδιου ιδιοκτήτη (ιστοσελίδα, portals, κλπ).

Μπροστά στη νομική αδυναμία που υπάρχει στη σύναψη ΣΣΕ με τις επιχειρήσεις τηλεόρασης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντιπροσωπευτική εργοδοτική οργάνωση, τονίστηκε η ανάγκη να τροποποιηθεί ο νόμος για τις ΣΣΕ, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα υπογραφής ενιαίας ΣΣΕ για τον κλάδο.

Επίσης σημειώθηκε ως ιδιαίτερα αρνητική η προσπάθεια αποδυνάμωσης και κατάργησης της μισθωτής εργασίας με την αντικατάστασή της με το καθεστώς των Free Lancers, που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική, αλλά και ασφαλιστική ανασφάλεια, αφού με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν είναι δυνατός ούτε ο καθορισμός ενός ελαχίστου ορίου αμοιβής, αλλά ούτε και η ασφάλιση στο φυσικό φορέα, το ΤΣΠΕΑΘ

Καταγγέλθηκε ως απαράδεκτο το καθεστώς των «συμβάσεων έργου» που επικρατεί στην ΕΡΤ, και διατυπώθηκε το αίτημα αντικατάστασής του με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Σήμερα τόσο στην ΕΡΤ, όσο και στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μεγαλύτερος αριθμός δημοσιογράφων εργάζεται με συμβάσεις έργου και πληρώνεται με δελτία παροχής.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, μίλησαν για νέα επίθεση εναντίον της Κοινωνικής Ασφάλισης και υπογράμμισαν πως πρωταρχικός στόχος της Ενωσης είναι η διατήρηση και διαφύλαξη του ΤΣΠΕΑΘ και της αυτονομίας και αυτοδιαχείρισης του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και η υπεράσπιση του αγγελιόσημου που αποτελεί τον κύριο πόρο κύριας και επικουρικής περίθαλψης και για άλλα 15 ταμεία του κλάδου.

Συνεχίζονται οι απολύσεις

Ενδεικτικό παράδειγμα της εργασιακής ανασφάλειας, που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ, αποτελεί η κατάσταση στην «Αυριανή» Μακεδονίας Θράκης, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 3-4 μήνες, κυρίως όμως στο συγκρότημα των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Στο πλαίσιο της «εξυγιαντικής» προσπάθειας που ξεκίνησαν οι νέοι ιδιοκτήτες (όμιλος Ζίλκα) του συγκροτήματος, από τον περασμένο Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα έχουν απολυθεί 70 εργαζόμενοι, (30 μισθωτοί και 40 συνεργάτες, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό, κλπ.) στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι.

Η τακτική που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα αγγίζει τα όρια του βασανιστηρίου. Στο τέλος κάθε μήνα ανακοινώνεται η λίστα των «5 τυχερών», που, με βάση το επιτρεπόμενο 2%, θα βρεθούν στο δρόμο. Και αυτό το μαρτύριο που καθιστά σε εργασιακή ομηρία όλους τους εργαζόμενους, θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι και τον Ιούλη, ενώ κανείς δε βεβαιώνει πως στη συνέχεια θα σταματήσει ο κύκλος των απολύσεων.

Την ίδια ώρα, υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές, εντατικοποιείται η εργασία, και μερίδα των εργαζομένων που δουλεύει με συμβάσεις έργου, στην πραγματικότητα καλύπτει θέση και ανάγκες πλήρως απασχολούμενου.

Τεχνικοί Ιδιωτικής Τηλεόρασης

Στη συνάντηση με το προεδρείο της Ενωσης Τεχνικών, τα προβλήματα που τέθηκαν ιεραρχικά ως σημαντικότερα, πέρα από τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες και τους χαμηλούς μισθούς (160.000 - 200.000 δρχ. μεικτές μηνιαίες αποδοχές) που κυριαρχούν στο χώρο, είναι η διασφάλιση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος για τους 70 εργαζόμενους που δουλεύουν από το 1990, το ασφαλιστικό (ζητούν να ενταχθούν στο ΤΣΠΕΑΘ) και η αδυναμία σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ