ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Προτάσεις για τυραννία στο περιθώριο

Σάπιες προτάσεις που οδηγούν στην τυραννική εμπειρία του περιθωρίου, αποτελεί η πρόταση νόμου πέντε βουλευτών για τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών στους τοξικομανείς, καταγγέλλουν οργανώσεις της νεολαίας, θεραπευτικές κοινότητες, καθώς και μαζικοί φορείς και καλούν τους νέους να παλέψουν για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις και ναρκωτικά.

Την πρόταση νόμου παρουσίασαν οι βουλευτές Φ. Κουβέλης και Μ. Δαμανάκη (ΣΥΝ), Στ. Μπένος και Σπ. Βούγιας (ΠΑΣΟΚ) και Π. Τατούλης (ΝΔ), ενώ, κατά δήλωση του Φ. Κουβέλη, την υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ.

Πρόκειται, όμως, για μια επιχείρηση με ΣΥΝενοχή της κυβέρνησης, γιατί - πέραν του ότι η πρόταση νόμου αποτελεί νομική έκφραση παλιότερων δηλώσεων των Γ. Παπανδρέου και Θ. Κοτσώνη - χτες η Μ. Δαμανάκη δήλωσε στο «Φλας» ότι στο υπουργείο Υγείας ακούνε για την ελεγχόμενη χορήγηση. «Πάνω σε αυτό δουλέψαμε», είπε η Μ. Δαμανάκη.

Λίγο αργότερα, ήρθε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η οποία επιβεβαιώνει τη συνεννόηση: «Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας επισημαίνει ότι η πρόταση θα μελετηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία και η ανάπτυξη των θέσεων της κυβέρνησης θα διατυπωθεί κατά τη συζήτηση της προτάσεως στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

Πάντως, οι «πέντε» κέρδισαν την εκτίμηση -έστω και με παράπονα - του Στ. Μάνου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Φιλελευθέρων έχει ως εξής: «Η κ. Μαρία Δαμανάκη μάς κοινοποίησε έγκαιρα την πρότασή της για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά και της γνωστοποιήσαμε τις απόψεις μας. Οι Φιλελεύθεροι έχουμε κατ' επανάληψη τοποθετηθεί, και με τις αποφάσεις των συνεδρίων μας, υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης όλων των ναρκωτικών ουσιών, της αυστηρά ελεγχόμενης χορήγησης των αποκαλούμενων "σκληρών" ναρκωτικών και του αποχαρακτηρισμού από απαγορευμένη ουσία της ινδικής κάνναβης και των προϊόντων της. Οι βουλευτές των Φιλελεύθερων δε συνυπέγραψαν την πρόταση της κυρίας Δαμανάκη, ακριβώς διότι, αν και είναι μια πρόταση που βελτιώνει το ισχύον καθεστώς, δεν ενσωματώνει την αντιαπαγορευτική λογική της πρότασης των Φιλελεύθερων, ούτε αρνείται τον κατασταλτικό χαρακτήρα της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι οι Φιλελεύθεροι θα υποστηρίξουν στη Βουλή την πρόταση αυτή, αφού αποτελεί ένα βήμα προς την επιθυμητή από μας κατεύθυνση».

Υποσυνείδητη εξοικείωση με τις ουσίες

Μιλούν τα παιδιά της κινητής μονάδας «Πήγασος» και νέοι, που παίρνουν μέρος σε προγράμματα απεξάρτησης

Στιγμιότυπο απ' τις εκδηλώσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΤΕΙ Αθήνας με την κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ «Πήγασος»
Στιγμιότυπο απ' τις εκδηλώσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΤΕΙ Αθήνας με την κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ «Πήγασος»
«Σημασία δεν έχει το πώς πέφτεις, αλλά το πώς σηκώνεσαι».

Αλλά τελικά, όπως αποδείχτηκε, έχει μεγάλη σημασία και το ποιοι σε σπρώχνουν και γιατί. Ο λόγος για τις πολύμορφες εκδηλώσεις, που κάνουν, από την περασμένη Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν σήμερα, η Κοινωνική Υπηρεσία του ΤΕΙ Αθήνας με την κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ «Πήγασος». Εκεί, υπεύθυνοι της μονάδας και παιδιά, που δίνουν το δικό τους αγώνα για την απεξάρτηση, ήρθαν αντιμέτωποι με απορίες εκατοντάδων σπουδαστών, για το αν υπάρχουν, τελικά, μαλακά και σκληρά ναρκωτικά. Εκεί, ήρθαν σε επαφή με συνειδήσεις, που επιμένουν να αρνούνται την εξοικείωση με «μαλακές» ουσίες - προπομπούς των «σκληρών» και την ώθηση που προσφέρουν απλόχερα «φιλελεύθεροι» πολιτικοί με προτάσεις νόμου για αποποινικοποίηση της μαστούρας.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου δημιούργησε πολλά ερωτήματα στους σπουδαστές του ΤΕΙ, όχι τόσο για το αν υφίσταται ο διαχωρισμός μαλακών και σκληρών, όσο για τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τέτοιες προτάσεις.

«Είναι γνωστό ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η ουσιαστική ενημέρωση. Δεν υπάρχει διαχωρισμός των ναρκωτικών, όλα οδηγούν στην εξάρτηση. Αλλωστε, η προσπάθεια που γίνεται στις θεραπευτικές κοινότητες δεν είναι η αποτοξίνωση, αλλά η απεξάρτηση από κάθε είδους ουσία», επισημαίνει ο Αχιλλέας Ρούσος, υπεύθυνος της κινητής μονάδας «Πήγασος». «Η συγκεκριμένη πρόταση, συνεχίζει, κάθε άλλο παρά βοηθά στην πρόληψη. Δημιουργεί στους νέους την εντύπωση ότι υφίσταται ο διαχωρισμός σε σκληρά και μαλακά και όταν κάτι τέτοιο λέγεται από επίσημα χείλη, όπως βουλευτές, δημιουργεί εξοικείωση στη συνείδηση των νέων με τις ουσίες».

Ο 26χρονος Ματθαίος, μέλος της θεραπευτικής ομάδας, μεταφέρει τη δική του εμπειρία: «Εδώ και εννέα μήνες που βρίσκομαι στην κοινότητα, κάνω απεξάρτηση από οποιαδήποτε ουσία. Δεν υπάρχουν μαλακές και σκληρές, όλα σου κάνουν κεφάλι, όλα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα». Ενώ αναφερόμενος στην πρόταση για αποποινικοποίηση λέει: «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να γυρίσω μερικά χρόνια πίσω. Αν ήμουν έφηβος και άκουγα ότι κάποιοι, βουλευτές μάλιστα, έλεγαν κάτι τέτοιο, θα εξοικειωνόμουν πιο εύκολα με αυτές τις ουσίες και θα με διευκόλυναν να τις πάρω».

Με οργή αντιμετωπίζει τέτοιου είδους διαχωρισμούς και προτάσεις η Ιουλία, 24 ετών, που δίνει και εκείνη το δικό της αγώνα: «Με θυμώνει αυτός ο διαχωρισμός μαλακών και σκληρών και η αποποινικοποίηση των πρώτων. Είναι ένα παραμύθι ότι θα υπάρξει μείωση των χρηστών. Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα σε αυτή την πρόταση. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι φανερά. Από τη μια, κάποιοι εκεί ψηλά κερδίζουν εκατομμύρια και, από την άλλη, εδώ πεθαίνουν καθημερινά νέοι άνθρωποι. Αν γύριζα 11 μήνες πίσω (πριν μπει στη θεραπευτική κοινότητα), αυτή η πρόταση θα ήταν το βόλεμά μου και πέντε χρόνια πριν θα ήταν ερέθισμα και κίνητρο για μένα, όπως θα είναι για κάθε νέο παιδί»...

Η Νίκη, σπουδάστρια στο Τμήμα Γραφιστικής: «Είναι τραγικό κάποιοι να μιλούν για αποποινικοποίηση. Ξέρουμε ότι θα οδηγηθούν ακόμη περισσότερα παιδιά στο θάνατο. Αν ήθελαν να βοηθήσουν πραγματικά τη νεολαία, θα προσέφεραν και ουσιαστικές διεξόδους. Ας αναβαθμίσουν τις τέχνες, την παιδεία, τον αθλητισμό. Κάτι τέτοιο είναι πραγματική διέξοδος για όλους».

«Δηλαδή τι;», αναρωτιέται η Αγγελική Καραγιάννη, σπουδάστρια στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. «Μας προτείνουν να πέσουμε σε μια παγίδα, ένα μονόδρομο που θα έχει άσχημη κατάληξη. Ολο και περισσότεροι νέοι θα παρακινηθούν να δοκιμάσουν τον κόσμο των ουσιών».

Ενώ ο Μάνος Κουκίδης προβληματίζεται για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από μια τέτοια «ανήθικη πρόταση»: «Προσπαθούν να πλασάρουν μια ψευτοφιλελεύθερη πολιτική, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου και σπρώχνοντας νέους, εφήβους, σε έναν κόσμο ψεύτικο και αποχαυνωμένο. Τέτοιες προτάσεις κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες, αποσκοπούν στην ψηφοθηρία και υποκύπτουν στις πιέσεις διαφόρων συμφερόντων».


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ο θάνατος δεν αντιμετωπίζεται με θάνατο

«Αρνούμαστε το διαχωρισμό σε "σκληρά και μαλακά" ναρκωτικά, την υποκατάσταση των εξαρτησιογόνων ουσιών, την επέκταση των προγραμμάτων συντήρησης και τις επιλογές της κυβέρνησης προς τη σταδιακή νομιμοποίηση των ουσιών. Δεν επιλέγουμε την εξάρτηση, δεν επιλέγουμε το βαθμό υποταγής και κοινωνικής αναχώρησης. Αντιστεκόμαστε στον πλαστό προοδευτισμό της αποποινικοποίησης».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία, την ανασφάλεια, τις ταξικές διακρίσεις στη μόρφωση και σε όλες τις ανθρώπινες ανάγκες και δικαιώματα, σε μια Ελλάδα όπου κυριαρχεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και νομιμοποιείται η βίαιη καταστολή των κοινωνικών αγώνων.

«Καταγγέλλουμε - τονίζει το ΕΣΥΝ - την κυβερνητική πολιτική, που, αντί να θεσμοθετεί μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη, τη θεραπεία των εξαρτημένων, την κοινωνική τους επανένταξη και την εξασφάλιση της εργασίας, επεκτείνει τα προγράμματα διαχείρισης και συντήρησης της εξάρτησης με τη χορήγηση υποκατάστατων, διευκολύνει με νομοθετήματα την απρόσκοπτη διακίνηση των "μικροεμπόρων", αμβλύνει την ποινική μεταχείριση των διακινητών στα σχολεία και τα εκπαιδευτικά και μορφωτικά ιδρύματα και προετοιμάζει τη νομιμοποίηση της τοξικοεξάρτησης με την επίσημη επιχορήγηση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της ηρωίνης και όλων των ουσιών, χρησιμοποιώντας την ιατρική και το γιατρό ως Δούρειο Ιππο για την εξάπλωση και ελεύθερη χρήση σταδιακά των ναρκωτικών».

«Η ελληνική κοινωνία, συνεχίζει η ανακοίνωση, θέλει να είναι και θα μείνει ελεύθερη από ναρκωτικά. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και πρακτικές έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση της χρήσης και της εξάρτησης... Στόχος τους είναι η νεολαία και η δράση της. Η απελευθέρωση των ναρκωτικών και η καταστολή των κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι ο καθρέφτης του βάρβαρου και απάνθρωπου καπιταλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων».

Απαιτούμε, τονίζει το ΕΣΥΝ, σοβαρή, συστηματική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάπλωσης, της χρήσης και της εξάρτησης από ουσίες. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων για τη χρηματοδότηση, ενίσχυση και επέκταση των στεγνών προγραμμάτων θεραπείας και επανένταξης, για την ανθρώπινη αντιμετώπιση των εξαρτημένων χρηστών και στήριξή τους, με αποκλειστικό στόχο τη θεραπεία τους και μόνο. Οι κυβερνητικοί και άλλοι κοινωνικοί και πολιτικοί «παράγοντες» να πάψουν αμέσως την επικίνδυνη και απάνθρωπη προπαγάνδα περί χορήγησης ηρωίνης από το επίσημο κράτος, με το ψευδοεπιχείρημα του «τελευταίου σταδίου» της εξάρτησης. Ο θάνατος δεν αντιμετωπίζεται με θάνατο. Ο φαύλος ανθρωπισμός τους δε θα πείσει κανέναν.

Καταλήγοντας το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους κοινωνικούς φορείς, τις οργανώσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, του φιλειρηνικού και του γυναικείου κινήματος καθώς επίσης και τους συλλόγους ιατρικής - φαρμακευτικής και των άλλων επαγγελμάτων υγείας να αντιδράσουν στην υποθήκευση του μέλλοντος, να σταθούν ενωμένοι, ανυποχώρητοι, αντιμέτωποι προς κάθε μορφή κοινωνικής αφασίας, παράδοσης, υποταγής και εξάρτησης, επισημαίνοντας: «Εμείς θα κάνουμε υπόθεση δική μας την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν τα νιάτα στην αποχαύνωση και το θάνατο».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποτρέψουμε την επιχείρηση αποχαύνωσης

«Μια "ριζοσπαστική" προσέγγιση του προβλήματος της ναρκω-εξάρτησης που απειλεί τη νεολαία, ήρθε πάνω στην ώρα που ολόκληρος ο λαός μας βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψει τη βάρβαρη επίθεση που γίνεται στα εργασιακά, ασφαλιστικά, στα κοινωνικά του δικαιώματα και στις δημοκρατικές του ελευθερίες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

«Νοιάζονται δήθεν για την απεξάρτηση του χρήστη από το εμπορικό κύκλωμα, αλλά καμία αναφορά στην έννοια έστω της πρόληψης», τονίζει η ΟΓΕ επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση, που σημαίνει απλά τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, στηρίζεται στις ευλογίες του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αλλά και στη διοίκηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ο οποίος υποτίθεται δημιουργήθηκε για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει τις πολιτικές της κυβέρνησης που ακολουθούν πιστά τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ μέσα στη Νέα Τάξη πραγμάτων. «Ενας από αυτούς τους στόχους, υπογραμμίζει, είναι και η συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής. Γι' αυτό η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη. Πρόληψη που θα στοχεύει στην εξάλειψη όλων εκείνων των κοινωνικών αιτίων που ευθύνονται για την εξάπλωση και συντήρηση της ναρκω-κουλτούρας. Πρόληψη που θα στοχεύει στη θεραπεία των εξαρτημένων και στην κοινωνική τους επανένταξη».

Καταγγέλλει επίσης τους κυβερνητικούς και τους άλλους πολιτικούς παράγοντες που προωθούν τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στο όνομα των «ατομικών δικαιωμάτων» και των «ατομικών ελευθεριών».

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες της χώρας να απορρίψουν, να καταγγείλουν και να αντιδράσουν οργανωμένα στην προσπάθεια ναρκοθέτησης των συνειδήσεων και να διεκδικήσουν όλες μαζί τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων στη δουλιά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, μέσα από την πρωτογενή πρόληψη. Καταλήγοντας, καλεί όλους και όλες «να μην τους επιτρέψουν την επιχείρηση διεύρυνσης του πελατολογίου και της παθητικότητας και της αποχαύνωσης σε μια εποχή που απαιτεί ενημερωμένους, απείθαρχους, απαιτητικούς, ενεργούς πολίτες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας για κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία της χώρας μας να παλέψει «για μια κοινωνία με ελεύθερους ανθρώπους και όχι για μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά», γιατί «η μετατροπή του κράτους σε πρεζέμπορα - διακινητή ναρκωτικών, είναι η άλλη όψη του κράτους - χωροφύλακα».

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την κοινή πρόταση των πέντε βουλευτών.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:

«Την κοινή πρόταση νόμου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Συνασπισμού, για τη νομιμοποίηση της διακίνησης και της χρήσης των ναρκωτικών, μόνο σαν πρόκληση μπορεί να την εκλάβει η νεολαία που κατά χιλιάδες κατέβηκε τα τελευταία χρόνια στους δρόμους να παλέψει για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλιά και τη ζωή.

Οι προτάσεις που καταθέτουν είναι τόσο σάπιες, όσο υποκριτικές είναι οι ευαισθησίες που επικαλούνται. Η μετατροπή του κράτους σε πρεζέμπορα - διακινητή ναρκωτικών, είναι η άλλη όψη του κράτους - χωροφύλακα. Που εξαντλεί την "ευαισθησία" του μπροστά στο "δικαίωμα" τάχα της αυτοκαταστροφής και της αθλιότητας, ενώ εξαντλεί την αγριότητά του μπροστά στο δικαίωμα της διεκδίκησης και του αγώνα μιας ευτυχισμένης ζωής.

Ναρκωτικά και εξάρτηση σημαίνουν καταστροφή της προσωπικότητας, της συνείδησης και της κοινωνικότητας του ανθρώπου. Γι' αυτό και τα δάκρυα που χύνουν όσοι ψήφισαν ή συναίνεσαν, φωναχτά ή σιωπηρά, στο ιδιώνυμο για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, στους νόμους - λαιμητόμους για την Παιδεία και τις εργασιακές σχέσεις, στα ΝΑΤΟικά εγκλήματα, είναι κροκοδείλια δάκρυα.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου είναι ένα ακόμα βήμα σε μια πορεία που στοχεύει να προετοιμάσει το έδαφος στην ελληνική κοινωνία, ώστε να ολοκληρωθεί η στροφή της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής, που ξεκίνησε το 1993, και στα πλαίσια των οδηγιών της ΕΕ σκοπό της έχει όχι την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά την αντιμετώπιση κάποιων φαινομένων που συνοδεύουν το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, όπου έχουν εφαρμοστεί, δεν είναι βέβαια άλλο από την επέκταση της τοξικομανίας.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία της χώρας μας να παλέψει για μια κοινωνία με ελεύθερους ανθρώπους και όχι για μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά. Να στριμώξει την κυβέρνηση με τον αγώνα για τα δικαιώματά μας στη δουλιά, στη μόρφωση, στη ζωή. Να απαιτήσει να αναπτυχθεί ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης στους χώρους της εκπαίδευσης, της δουλιάς και στις γειτονίες. Να στηριχτούν οι σημερινές και να δημιουργηθούν νέα θεραπευτικά προγράμματα, ώστε να καλυφτούν οι σημερινές, μεγάλες ανάγκες. Να στηριχτούν από το κράτος οι νέοι που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης. Να αλλάξει το σημερινό απαράδεκτο νομικό πλαίσιο που αφήνει σοβαρά περιθώρια στη διακίνηση ναρκωτικών και στους εμπόρους, ενώ εξαντλεί την αυστηρότητά του στον εξαρτημένο».

ΟΧΙ από το «18 Ανω»

Η Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 Ανω», δήλωσε στο «Ρ» ότι η θεραπευτική κοινότητα είναι αντίθετη στην πρόταση για τους εξής λόγους:

«Κατατέθηκε, είπε η Κ. Μάτσα, σε μια περίοδο που ο προβληματισμός της κοινωνίας στρέφεται στα μεγάλα προβλήματα, που αφορούν τη ζωή μας και που μας υποχρεώνουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετέχουν όλο και πιο πολύ νέοι. Το μήνυμα της εποχής δεν είναι να ξεφύγουν οι νέοι απ' τις δυσκολίες καταφεύγοντας στις ουσίες και να αποφύγουν έτσι τη συμμετοχή τους στο "κοινωνικό γίγνεσθαι". Το κύριο ζήτημα είναι να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το νομικό καθεστώς των ουσιών. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι να καταφεύγει σε πολιτικές διαχείρισης είτε προς την κατεύθυνση της καταστολής είτε προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης των ουσιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ