ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Διαβεβαιώνει για τον «εκσυγχρονισμό» του πυρηνικού της οπλοστασίου

...ενώ νέο Προεδρικό Διάταγμα προωθεί την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με βάση «το μεταβαλλόμενο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας»

Από τις δηλώσεις του στελέχους του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφορικά με τα πυρηνικά οπλοστάσια

Copyright 2022 The Associated

Από τις δηλώσεις του στελέχους του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφορικά με τα πυρηνικά οπλοστάσια
Μία μόλις μέρα μετά την κοινή ανακοίνωση των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), με τις δήθεν «δεσμεύσεις» περί... μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, άρχισαν οι διαβεβαιώσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και «εκσυγχρονισμό» των πυρηνικών οπλοστασίων, με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Καθώς όλες οι πλευρές «τρέχουν» τέτοιους επικίνδυνους σχεδιασμούς, την «αρχή» σε αυτές τις διαβεβαιώσεις έκανε η Κίνα, με τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας ελέγχου των εξοπλισμών στο υπουργείο Εξωτερικών, Φου Κονγκ, να ξεκαθαρίζει ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως προς τα ζητήματα της αξιοπιστίας και της ασφάλειας. Τα πυρηνικά όπλα γερνούν κι αυτά. Πρέπει να εγγυόμαστε πως τα δικά μας είναι καλά συντηρημένα και μπορούν να αποτελέσουν μέσο αποτροπής».

Κατά τ' άλλα, κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι κατηγορεί «ψευδώς» το Πεκίνο πως μεγεθύνει με ταχύ ρυθμό το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο, σημειώνοντας ότι «η Κίνα έχει υιοθετήσει εξαρχής πολιτική που προβλέπει πως δεν θα καταφύγει πρώτη στη χρήση πυρηνικών όπλων (...) Θα διατηρήσουμε τις πυρηνικές δυνατότητές μας στο ελάχιστο δυνατό απαιτούμενο επίπεδο για την εθνική μας ασφάλεια».

Ακόμα, με φόντο και τα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία που απλώνονται σε πολλά πεδία - μεταξύ άλλων και με συχνές εκκλήσεις προς το Πεκίνο να ενταχθεί σε συμφωνίες «στρατηγικής σταθερότητας» και «ελέγχου των εξοπλισμών» - το στέλεχος του κινεζικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ΗΠΑ και Ρωσία, που «κατέχουν ακόμη το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον πλανήτη, θα όφειλαν να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο κατά τρόπο αμετάκλητο και νομικά δεσμευτικό».

Στο μεταξύ, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε χτες ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ - και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) - υπέγραψε το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) του 2022, που αφορά την άμεση έναρξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Σώματα των ΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη «το μεταβαλλόμενο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας και των συνθηκών μάχης» που «πρέπει να γίνουν κατανοητά με ακρίβεια». Μεταξύ άλλων το ΠΔ αναφέρει ότι οι ΕΔ πρέπει να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της τεχνολογίας, των συνθηκών αναμέτρησης και των αντιπάλων. Ακόμα, να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να συνδυάσουν με τον καλύτερο τρόπο την εκπαίδευση με τις επιχειρήσεις μάχης και να δυναμώσουν τη συστηματική εκπαίδευση και τη χρήση των τεχνολογιών ώστε να αναπτυχθεί μια ανώτερη δύναμη, ικανή να αναμετριέται και να κερδίζει τους πολέμους...

Αμερικανικές «ανησυχίες» για την Καμπότζη

Στο μεταξύ, ενώ δυναμώνουν οι διεργασίες γύρω από παλιές και νέες συμμαχίες στον Ειρηνικό, ΗΠΑ και Κίνα διατηρούν το «ενδιαφέρον» τους έντονο ειδικά για τη νοτιοανατολική Ασία, δυναμώνοντας τις προσπάθειες για στενότερη «σύνδεση» με μέλη της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καταγράφονται και παρεμβάσεις όπως η ...«ανησυχία» που εξέφρασε η αμερικανική πρεσβεία στην Πνομ Πενχ, πρωτεύουσα της Καμπότζης, για... την κρατική καταστολή απέναντι σε απεργούς εργαζόμενους σε καζίνο της πόλης οι οποίοι απαιτούν να επαναπροσληφθούν συνάδελφοί τους που απολύθηκαν. Σε σχετική της ανάρτηση η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέφρασε συμπάθεια σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ζητώντας από τις αρχές της χώρας «να ακούει τους πολίτες, όχι να τους κάνει να σιωπούν» και σχολιάζοντας ότι «το Σύνταγμα της Καμπότζης προστατεύει τις ελευθερίες του λόγου, της συνάθροισης και της οργάνωσης».

Ο... «φιλεργατικός» οίστρος της αμερικανικής πρεσβείας, βέβαια, δεν προέκυψε από το πουθενά: Η Καμπότζη είναι ένα από τα μέλη της ASEAN που συνεργάζεται όλο και πιο στενά με την Κίνα, στην οποία μάλιστα αναγνώρισε νέους, ακόμα πιο προνομιακούς όρους για την ανάπτυξη στρατευμάτων σε εδάφη της «αν χρειαστεί» (πολλοί μιλούν και για τη «δημιουργία κινεζικής βάσης στην Καμπότζη»), ενώ από την άλλη πλευρά η Πνομ Πενχ ουσιαστικά τερμάτισε συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια με τις ΗΠΑ.

  • Τη στενή αλληλεξάρτηση μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών επενδυτικών συμφερόντων, όπως και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας «Tesla» ότι άνοιξε έναν νέο εκθεσιακό χώρο στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας. Η «Tesla» προχώρησε σε αυτήν την κίνηση παρότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν ως ένα από τα βασικά «χαρτιά» στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα - και στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της - τις κατηγορίες για «καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων» σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ. Το δε Πεκίνο καταγγέλλει την ύπαρξη αυτονομιστικού κινήματος σε αυτήν τη δυτική κινεζική επαρχία και «εξωτερικές παρεμβάσεις» που στοχεύουν την εδαφική κυριαρχία του. Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, επέκρινε την «Tesla» ότι στηρίζει τη «γενοκτονία των Ουιγούρων».
ΗΠΑ
Χωρίς ρεύμα ξανά εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια μέσα στον χιονιά

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Οδηγοί έμειναν να παγώνουν αποκλεισμένοι έως και 20 ώρες σε διαπολιτειακούς αυτοκινητόδρομους...

Copyright 2022 The Associated

Οδηγοί έμειναν να παγώνουν αποκλεισμένοι έως και 20 ώρες σε διαπολιτειακούς αυτοκινητόδρομους...
Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός στις ΗΠΑ, στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου, παραμένουν εκτεθειμένοι σε κάθε καιρικό φαινόμενο επειδή δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους, επιβεβαίωσαν τα νέα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, αυτήν τη φορά από τις χιονοπτώσεις που πλήττουν από τη Δευτέρα τις νότιες και ανατολικές πολιτείες.

Μέσα στον χιονιά, πάνω από 850.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον, Τζόρτζια, Τενεσί και Βόρεια και Νότια Καρολίνα έμειναν δίχως ρεύμα, για ώρες.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (ανάμεσά τους ένα πεντάχρονο αγόρι και ένα εφτάχρονο κορίτσι) από πτώσεις δέντρων, καραμπόλες αυτοκινήτων και άλλα τροχαία.

Στη Βιρτζίνια, χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί εγκλωβίστηκαν για 15 - 20 ώρες στα οχήματά τους στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας έως χτες το πρωί, καθώς λόγω της χιονοθύελλας και της έλλειψης προληπτικών μέτρων έκλεισε ένα τμήμα του διαπολιτειακού αυτοκινητοδρόμου 95.

Στην Ουάσιγκτον σταμάτησαν να λειτουργούν από το μεσημέρι της Δευτέρας οι δημόσιες και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

ΣΟΥΔΑΝ
Παρέμβαση ΗΠΑ και συμμάχων τους μετά την παραίτηση Χάμντοκ

Τη δυσαρέσκειά τους για την παραίτηση του Σουδανού πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ - ο οποίος είχε επανέλθει για περίπου 6 βδομάδες στα καθήκοντά του, μετά από συμφωνία με τους πραξικοπηματίες - εξέφρασαν η «τρόικα» για το Σουδάν (ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία) και η ΕΕ, καθώς εντείνονται οι παρεμβάσεις ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μέλλον του Σουδάν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους «προειδοποιούν» ότι ο μονομερής διορισμός αντικαταστάτη από τους στρατιωτικούς θα μπορούσε να υπονομεύσει «την αξιοπιστία των θεσμών και να βυθίσει τη χώρα στις συγκρούσεις». Καλούν άμεσα να ξεκινήσει διάλογος - με «διεθνή διευκόλυνση» - από όλες τις πλευρές στο Σουδάν, «χωρίς αποκλεισμούς», και να συγκροτηθεί νέα «μεταβατική κυβέρνηση» που θα οδηγήσει τη χώρα σε «ελεύθερες εκλογές». Παράλληλα, η «τρόικα» και η ΕΕ υπόσχονται «οικονομική βοήθεια» στη χώρα.

Ο δε επικεφαλής των πραξικοπηματιών και «μεταβατικός Πρόεδρος», στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, δήλωσε χτες ότι μετά την παραίτηση του Χάμντοκ θα διοριστεί σύντομα νέα κυβέρνηση «τεχνοκρατών, με συγκεκριμένα καθήκοντα». Απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να επιτευχθούν «ειρήνη, αποκατάσταση ασφάλειας, αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού και διεξαγωγή εκλογών».

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι από το πραξικόπημα στις 25/10/2021 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 57 διαδηλωτές, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.

Χτες, για μία ακόμα μέρα, χιλιάδες Σουδανοί, αψηφώντας τα ισχυρά μέτρα καταστολής και τα μπλόκα του στρατού, ετοιμάζονταν να συμμετάσχουν σε νέες διαδηλώσεις τις οποίες διοργάνωναν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις η Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών και άλλοι φορές, απαιτώντας την απομάκρυνση των πραξικοπηματιών και την αποκατάσταση των δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι δρόμοι που οδηγούν στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων στο κέντρο του Χαρτούμ είχαν αποκλειστεί από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση ταραχών».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ινδικής ITI Ltd

Η Κλαδική Δημοσίων Υπηρεσιών Ευρώπης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στην ITI Ltd (Indian Public Sector Telecommunications Management Company), κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που εδρεύει στην Καρνατάκα της Ινδίας, η οποία ανακοίνωσε απολύσεις επειδή οι εργαζόμενοι συνδικαλίζονταν και πάλευαν για τα δικαιώματά τους.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν ενάντια στις απολύσεις, να απαιτήσουν την ακύρωσή τους, δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή.

Η Κλαδική Δημοσίων Υπηρεσιών Ευρώπης της ΠΣΟ στέκεται αλληλέγγυα με τους εργαζόμενους στην ITI και τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων AICCTU στον δίκαιο αγώνα τους, και απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις οργανώσεις του Δημοσίου στην Ευρώπη να εκφράσουν στήριξη και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Ινδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ