ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ
Πρωτόγονη η αντιπλημμυρική θωράκιση, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων

Ανακοίνωση - καταγγελία με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή

Πλημμυρισμένες καλλιέργειες στον Εβρο
Πλημμυρισμένες καλλιέργειες στον Εβρο
Τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» σε ανακοίνωσή της για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή ο εφιάλτης των πλημμυρικών φαινομένων χτύπησε και πάλι τις παρέβριες περιοχές, τον κεντρικό Εβρο, την περιοχή του Τυχερού και την κοιλάδα του Ερυθροπόταμου, προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, καθώς και σε τμήματα του οδικού δικτύου.

Ο κίνδυνος της πλημμύρας καραδοκεί κάθε χειμώνα στον Εβρο, και μόνο στην κοιλάδα του Ερυθροπόταμου παραμένουν ανοιχτά 24 ρήγματα στα αναχώματα του ποταμού από τις πλημμύρες του Φλεβάρη του 2021, αφήνοντας εκτεθειμένα στο έλεος των καιρικών φαινομένων 37.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα γης. «Σήμερα χρειάζεται μια απλή βροχή για να ξαναπλημμυρίσουν... Και θα μας μιλάνε και πάλι για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή και άλλα τέτοια», σημείωνε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων πριν από δύο μήνες.

Ούτε ένας χρόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες

Το 2021 ο Εβρος και ο Ερυθροπόταμος είχαν ξεχειλίσει δύο φορές, κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων στις 12 Γενάρη και την 1η Φλεβάρη, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, λαϊκή περιουσία και υποδομές. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των πλημμυρών έχασε τη ζωή του ένας 46χρονος πυροσβέστης, πατέρας τριών παιδιών, σε πολλές περιπτώσεις χωριά και οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ σε κίνδυνο βρέθηκαν νηπιαγωγεία και σχολεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό στον Απαλό Αλεξανδρούπολης, όπου μέσα σε δυο βδομάδες εκκενώθηκαν το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, για να μην κινδυνέψουν οι ζωές των παιδιών. Μόνο από τις πλημμύρες της 1ης Φλεβάρη, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πλημμύρισαν τουλάχιστον 8.750 εκτάρια γης, με το 85,5% να αποτελεί αγροτικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Παρά τις τεράστιες καταστροφές και την τραγωδία που τις συνόδεψε, στις αρχές Δεκέμβρη είχε γίνει γνωστό ότι από τα 26 εκατ. ευρώ που αιτήθηκε η Αντιπεριφέρεια Εβρου για έργα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περσινού χειμώνα, έλαβε μόλις 8 εκατ., την ίδια ώρα που μόνο για τις καταστροφές στην περιοχή του Ερυθροπόταμου οι εκτιμήσεις των αρχών για τα αναγκαία έργα έκαναν λόγο για 6 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων σημειώνει πως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα «ότι η Περιφερειακή Ενότητα Εβρου παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Φέτος δε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας τα ρήγματα στα αναχώματα από παλιότερες πλημμύρες παρέμειναν ανοιχτά, με αποτέλεσμα τα αγροκτήματα χιλιάδων συναδέλφων μας στον Εβρο, στον Αρδα και στον Ερυθροπόταμο να είναι εντελώς απροστάτευτα».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι ευθύνη γι' αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα όποια ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς ο φετινός χειμώνας μέχρι τώρα είναι ήπιος. «Φταίνε η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που στις πολιτικές τους τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν είναι επιλέξιμα». Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες και στα τοπικά στελέχη των αστικών κομμάτων, «που για άλλη μια φορά θα σπεύσουν "επιτόπου" για να χύσουν δάκρυα που είναι πέρα για πέρα κροκοδείλια. Μπροστά στα μάτια τους η αρμόδια υπηρεσία (ΕΔΥΕ) είναι υπό διάλυση, τα αναχώματα ανοιχτά, οι κοίτες των ποταμών και τα αποστραγγιστικά δίκτυα για δεκαετίες ακαθάριστα, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων».

Η Ομοσπονδία καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να μην αποδεχθούν «ότι είναι μοιραίο στον 21ο αιώνα να πνίγονται κάθε χρόνο». Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές που θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, και συσπειρωμένοι να διεκδικήσουν:

  • Να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι στο 100% για το σύνολο των καταστροφών.
  • Να κλείσουν τώρα τα ρήγματα στα αναχώματα. Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση όλων των καταστροφών.
  • Να εγκριθούν όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κ.λπ. στην ΠΕ Εβρου, για μια αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση και σύγχρονη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Εκτός ενίσχυσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ιστιαίας

Την επιστολή διαμαρτυρίας καταθέτει ως Αναφορά το ΚΚΕ στη Βουλή

Εκτός της λήψης των ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά «πετούν» τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ιστιαίας και μεμονωμένους συκοπαραγωγούς της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη χορήγησή τους.

Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού, η προϋπόθεση καταγραφής της μείωσης των εσόδων για ένα τρίμηνο μέσα στο έτος δημιουργεί αδικίες, καθώς η πώληση του προϊόντος δεν γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και η εκκαθάριση γίνεται κάθε τέλος του έτους.

«Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε πως οι μη επιστρεπτέες που δόθηκαν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ παρουσιάζουν μεγάλες αδικίες, καθώς οι αγοραπωλησίες του σύκου δεν διαρκούν ένα μήνα ή ένα τρίμηνο και η εκκαθάρισή μας εκδίδεται 31/12 κάθε έτος», αναφέρει στην επιστολή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, προσδιορίζοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή και να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Τονίζει επίσης ότι αυτό οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς την ίδια στιγμή συσκευαστήρια μεταποίησης σύκων και ορισμένοι μεμονωμένοι συκοπαραγωγοί παίρνουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

«Εκτός από τα μέλη του συνεταιρισμού που δεν παίρνει κανείς, υπάρχουν και άλλοι εκτός συνεταιρισμού που δεν παίρνουν επειδή έκοψαν τιμολόγια μετά του τριμήνου που έχετε ορίσει», προσδιορίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ίδια κριτήρια για τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και σε άλλου είδους επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη ζήτα την επανεξέταση της απόφασης και των όρων χορήγησης, τονίζοντας τον κίνδυνο κλεισίματος και διάλυσης του συνεταιρισμού.

Την επιστολή διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου.

Ανασύρθηκε σορός γυναίκας στη Φολέγανδρο

Σορός γυναίκας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, εντοπίστηκε προχτές το απόγευμα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης σε βραχώδες σημείο στην παραλία Λιβάδι ανατολικά της Φολέγανδρου. Σύμφωνα με το Λιμενικό, η γυναίκα είχε καστανά μαλλιά, ήταν ντυμένη με δύο παντελόνια χρωμάτων μπλε και μαύρου και με ένα αθλητικό παπούτσι χρώματος μαύρου με λευκό στο δεξί της πόδι. Η σορός θα μεταφερόταν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, για να γίνει νεκροψία - νεκροτομή. Πιθανολογείται ότι η σορός ανήκει σε επιβάτιδα σκάφους με ξεριζωμένους που είχε ναυαγήσει το βράδυ της 21/12/2021, με τρεις νεκρούς, 13 διασωθέντες (8 άνδρες, 4 εφήβους και μία γυναίκα, κατά μαρτυρίες συριακής, αιγυπτιακής και ιρακινής καταγωγής) και απροσδιόριστο αριθμό αγνοουμένων σε θαλάσσια περιοχή νότια της Φολέγανδρου.

Ανακαλούνται κουλουράκια μούστου και κανέλας

Στην ανάκληση μη ασφαλών τροφίμων από την αγορά προχώρησε χτες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Ανακαλεί τα κουλουράκια με μούστο με την επωνυμία «ΜΙΤΖΕΛΑ» των 400 γρ., με ημερομηνία λήξης 22.05.2022, που παράγεται από την επιχείρηση «ΚΑΟΥΝΑΣ ΑΕ» και διαπιστώθηκε ότι περιέχει κουμαρίνη σε τιμή που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Επίσης ανακαλεί κουλουράκια κανέλας με την επωνυμία «ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ» των 400 γρ., με ημερομηνία παραγωγής 18.11.2021, ημερομηνία λήξης 18.05.2022 και αριθμό παρτίδας 142, που διαπιστώθηκε ότι περιέχει επίσης κουμαρίνη σε τιμή που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Προφυλακιστέος ο βασανιστής της πρώην φίλης του

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες, μετά την απολογία του, ο 34χρονος που κατηγορείται για δύο πλέον κακουργήματα. Μετά τη συμπληρωματική άσκηση δίωξης σε βάρος του, αντιμετωπίζει το κακούργημα της αρπαγής αλλά και της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Υπενθυμίζεται ότι ο 34χρονος αιγυπτιακής καταγωγής απήγαγε και μετέφερε στο διαμέρισμά του την πρώην σύντροφό του, βουλγαρικής καταγωγής, στον Αγιο Παντελεήμονα και την κρατούσε όμηρο επί τρεις ώρες, απειλώντας ότι θα ανατινάξει την πολυκατοικία με φιάλη υγραερίου, ενώ μετέδιδε στα social media και τον άγριο ξυλοδαρμό της.

Η ομηρία έληξε με επιχείρηση της Αστυνομίας, που τον συνέλαβε. Στα δικαστήρια βρέθηκε και η 31χρονη γυναίκα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της. Το θύμα που επίσης είχε καταθέσει στον ανακριτή περιέγραψε τις σοκαριστικές στιγμές που έζησε στα χέρια του δράστη, επισημαίνοντας πως αν αφεθεί ελεύθερος θα επιχειρήσει να την σκοτώσει. «Με ζήλευε. Με είχε ξαναχτυπήσει πολλές φορές, αλλά δεν ήθελα να το πω στην αστυνομία. Εχει χτυπήσει άλλη μια γυναίκα με 2 παιδιά. Ηθελε να σκοτώσει και τα παιδιά της», είπε χαρακτηριστικά.

Αστεγος ο νεκρός στο Μενίδι

Η σορός σε προχωρημένη σήψη και τυλιγμένη σε κουβέρτα που βρέθηκε την Τρίτη το απόγευμα, δίπλα σε ρέμα στην περιοχή Αυλίζα του δήμου Αχαρνών, φαίνεται ότι πρόκειται για άνδρα και πιθανολογείται ότι ήταν κάποιος άστεγος ή χρήστης ναρκωτικών, καθώς η περιοχή που βρέθηκε είναι καταφύγιο τοξικομανών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο άνδρας φορούσε πολλά ρούχα, δύο παντελόνια και πανωφόρια, που παραπέμπουν σε άτομο που μένει στην ύπαιθρο και ήθελε να προστατευθεί από το κρύο.

Η σορός βρέθηκε από διερχόμενο που ειδοποίησε την αστυνομία, δίπλα σε τοιχίο, έξω από εγκαταλειμμένο κτίριο που παλιά ήταν σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ