ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Δηλώσεις και αντιδηλώσεις για το ποιος υπονομεύει τη ΝΑΤΟική «σταθερότητα»

akriviadis.gr

Με νέες δηλώσεις και αντιδηλώσεις για το ποιος υπονομεύει με τη στάση του την προσπάθεια διευθετήσεων στην περιοχή τις οποίες απαιτούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια συνεχίστηκε χτες ο άτυπος «διάλογος» των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με φόντο την αντιπαράθεση των αστικών τάξεων των δύο χωρών για τα μερίδια της καπιταλιστικής «λείας» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Μετά τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης χαρακτήρισε «επιτομή του παραλογισμού» τη στάση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια», ακολούθησε το βράδυ της ίδιας μέρας απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιτουρκικές δηλώσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Ελληνας ΥΠΕΞ Δένδιας» και για «λαϊκιστικούς και μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς, που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτή η προκλητική ρητορική δεν είναι συμβατή ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε με το πνεύμα των διερευνητικών επαφών που έχουμε ξαναρχίσει με την Ελλάδα».

«Αυτές οι αυταπάτες του Δένδια αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση, αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, αντί να επιλύει τα διμερή της ζητήματα και να αναπτύσσει σχέσεις μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τη χώρα μας. Οι χώρες με αυτοπεποίθηση δεν επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά», είπε ο Μπιλγκίτς. Ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα αφενός προβάλλει διεκδικήσεις κατά της χώρας μας που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αφετέρου συνεχίζει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και ενέργειες, που αυξάνουν την ένταση και είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο», τοποθέτηση ενταγμένη στο ποιος ελέγχει τι από θαλάσσιες ζώνες, πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους στην περιοχή, για να δρομολογήσει και τις αντίστοιχες μπίζνες.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Αγκυρα «απορρίπτει τον χαρακτηρισμό ως "απειλής", από την πλευρά της Ελλάδας, της πρόθεσης της χώρας μας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, και τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια μη ρεαλιστική αντίληψη προς αυτήν την κατεύθυνση». «Εάν υπάρχει απειλή στην περιοχή, αυτή προκύπτει από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, που αυξάνουν την ένταση», πρόσθεσε και κατέληξε: «Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να επιστρέψει στην κοινή λογική και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες, αντί να προβαίνει σε προκλητικές ρητορικές και δραστηριότητες με λαϊκιστικά κίνητρα».

Στον Μπιλγκίτς ανέλαβε να απαντήσει χτες το πρωί ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, δηλώνοντας ότι ο Ν. Δένδιας «εκφράζει τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην προστασία των συμφερόντων της χώρας μας. Οι θέσεις αυτές εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια, αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στη διπλωματική πρακτική».

«Είναι πραγματικά λυπηρό», πρόσθεσε, «ότι το ΥΠΕΞ της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Και είναι επίσης οξύμωρο η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για "προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες"».

«Αναφορικά με τις μονομερείς αιτιάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση, απορρίπτονται εν τω συνόλω τους», συνέχισε ο Αλ. Παπαϊωάννου, λέγοντας επίσης ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να οικοδομεί τις σχέσεις της με γειτονικές και άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, και καλεί όσες χώρες της περιοχής δεν το έχουν ήδη πράξει, να σεβαστούν τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες, αντί να τους καταπατούν σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα», παραπέμποντας βασικά στην ενίσχυση των σχέσεων με κέντρα όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και άλλα, οι οποίες βέβαια βρωμοκοπάνε μπαρούτι, ενταγμένες στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό κόντρα σε Ρωσία και Κίνα. Σχεδιασμό στο πλαίσιο του οποίου Ελλάδα και Τουρκία θεωρούνται «σύμμαχοι» και το Αιγαίο «ενιαίος επιχειρησιακά χώρος», η δε συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ πρόταγμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στο πλαίσιο ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεων.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ είπε ότι «η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και ότι «η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο», με προϋπόθεση υποτίθεται τον «πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Στηρίζουν το Κίεβο, που το αγκαλιάζει η Αγκυρα

Στο μεταξύ, στον απόηχο της προχτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ν. Δένδια με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν (συζήτησαν την κατάσταση σε Ουκρανία και Δυτικά Βαλκάνια, όπου οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί), διπλωματικές πηγές έσπευσαν χτες να διευκρινίσουν ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ ναι μεν «επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας περί της στήριξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Παράλληλα, όμως, επεσήμανε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να μην ευθυγραμμίζεται με αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κρατών - μελών της Ενωσης».

Στο βάθος βρίσκονται οι πολυεπίπεδες συμφωνίες και αναπτυσσόμενες σχέσεις του Κιέβου με την Αγκυρα (π.χ. η αγορά τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού), την ώρα που η κυβέρνηση αναγορεύει σε δήθεν «εγγυητή» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, που δίνουν «αέρα στα πανιά» της.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ισες αποστάσεις και παροτρύνσεις για συμβιβασμούς

Εδαφος για νέους γύρους παζαριού, που ίσως διευκολύνουν τη «λύση» του Κυπριακού, στρώνει η νέα έκθεση του γγ του ΟΗΕ (συντάσσεται κάθε 6μηνο), με φόντο την κλιμάκωση των διεργασιών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με βάση και νέα δημοσιεύματα (οι διαρροές της έκθεσης συνεχίζονται ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα τη συζητήσει μες στον Γενάρη) ο Αντόνιο Γκουτέρες εισηγήθηκε νέα παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ενδεχόμενο επίτευξης λύσης «συνέχισε να μειώνεται και η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σύνολο των διαφορετικών θέσεων των πλευρών...». Ανάμεσα σε άλλα ο γγ αναφέρει ότι «η έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση της επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων συνέχισε να δημιουργεί χώρο για νέα γεγονότα επί του εδάφους και προκάλεσε μονομερείς ενέργειες που θεωρήθηκαν προκλητικές από την άλλη πλευρά». Σημειώνει «με ανησυχία ότι αυτή η τάση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την συστηματική παραβίαση, κάτι που θα συνέβαλλε στο ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ των πλευρών». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ σπεύδει ξανά να τηρήσει ίσες αποστάσεις τονίζοντας «τη σημασία της αποχής εκ μέρους των πλευρών από τη λήψη μονομερών ενεργειών που μπορεί να αυξήσουν εντάσεις και να θέσουν σε κίνδυνο μια επιστροφή στις συνομιλίες». Καλεί την ίδια ώρα όλες τις πλευρές «να εμπλακούν σε διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους».

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα προετοιμάζονται οι (πρόωρες) βουλευτικές εκλογές της 23ης Γενάρη, μετά από τις αποχωρήσεις κυβερνητικών εταίρων από την «κυβέρνηση», όπου πλειοψηφούσε το συντηρητικό ΚΕΕ (από όπου προέρχεται και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ). Σε έρευνα της εταιρείας «Γκεζιτζί», το 37,8% απάντησε ότι θα στηρίξει το ΚΕΕ, το 29,2% το (σοσιαλδημοκρατικό) ΡΤΚ, το 11,8% το φιλελεύθερο «Δημοκρατικό Κόμμα», ενώ τα «μεταρρυθμιστικά» ΚΚΔ και ΚΛ έλαβαν αντίστοιχα 9,2% και 6,11%. Σε ερώτηση για το «τι είδους πρόταση λύσης πρέπει να υπάρξει στο Κυπριακό» το 88,2% απάντησε «δύο χωριστά κράτη» και το 11,8% «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Διεργασίες συνεχίζονται όμως και στην ελεύθερη Κύπρο, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο κυβερνών κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός, όπου ενδιαφέρον για το χρίσμα εκφράζουν μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη, εκτός από τον σημερινό πρόεδρό του, Αβέρωφ Νεοφύτου, που υπέβαλε επίσημα υποψηφιότητα. Εντονα φημολογείται και η υποψηφιότητα του σημερινού ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο ορισμένοι εμφανίζουν αποφασισμένο να κατέβει και ως ανεξάρτητος, αν δεν επικρατήσει στις εσωκομματικές διαδικασίες.

ΔΕΠΑ - «GAZPROM»
Νέα συμφωνία προμήθειας

«Ευνοϊκή για την ελληνική αγορά» χαρακτηρίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας τη νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου που σύναψε με την «Gazprom», η οποία ξεκινά από φέτος κι έχει ισχύ μέχρι το 2026. Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, η συμφωνία εξασφαλίζει μια «ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή» για τη χώρα μας από το 2022 κι εξής συγκριτικά με τα επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οπως διέρρευσε, η συμφωνία προβλέπει στην τελική τιμή προμήθειας να συνυπολογίζεται και η διεθνής τιμή πετρελαίου για ένα τμήμα της συνολικής ποσότητας που θα εισάγει η χώρα μας από την «Gazprom,» αντί να καθορίζεται εξολοκλήρου από τις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές.

Με λίγα λόγια, η ΔΕΠΑ εξασφαλίζει μία μικρή ποσότητα (περίπου το 20% από το σύνολο των 2 δισ. κ.μ. ετησίως για τον πρώτο χρόνο και λίγο χαμηλότερα τα επόμενα έτη) φυσικού αερίου (φ.α.) να είναι συνδεδεμένη με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, η οποία αυτήν την περίοδο είναι αρκετά χαμηλότερη από τις χρηματιστηριακές τιμές φ.α. ενώ επιπλέον εμφανίζουν μια σχετική σταθερότητα στις διακυμάνσεις τους.

Τόσο η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, έκαναν λόγο για «εξαιρετικά σημαντική συμφωνία», που θα εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές Ενέργειας στην ελληνική αγορά. Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει αρκετά χαμηλότερες τιμές προμήθειας, το μόνο βέβαιο είναι όμως ότι ελάχιστο όφελος θα δουν από αυτήν τα λαϊκά στρώματα, που έχουν δει τις τιμές να εκτοξεύονται τους τελευταίους μήνες, σε αντίθεση με μεγαλοβιομήχανους και κυρίως παραγωγούς ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο οι οποίοι ήδη «τρίβουν τα χέρια τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ