ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Απαιτούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και σχεδιάζουν τη συνέχιση του αγώνα

Την Παρασκευή 21 Γενάρη θα συνεδριάσει το Συντονιστικό. Νέο δικαστήριο από την ΕΕ για τις δήθεν «κρατικές ενισχύσεις»

Αμεση ενημέρωση για το πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να διασφαλίσει την ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, απαιτούν τα Σωματεία της εταιρείας, σχεδιάζοντας παράλληλα τη συνέχιση του αγώνα με νέες πολύμορφες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 21 Γενάρη θα συνεδριάσει το Συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να εκτιμήσει τη μέχρι τώρα κατάσταση και, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα σημειωθούν τη βδομάδα που διανύουμε, να λάβει σχετικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει στη συνέχεια και την πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, πήρε απόφαση για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στο τέλος του Γενάρη, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να αποφασίσουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες ενέργειες και δράσεις.

Τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μέσα από Γενικές Συνελεύσεις έχουν απορρίψει την παγίδα των «κοινωνικών πακέτων» που υπόσχεται η κυβέρνηση προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων στις απολύσεις τους. Με ενότητα και συσπείρωση συνεχίζουν τον αγώνα τους απαιτώντας τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει με κάθε τρόπο να κρατήσει δεμένη σφιχτά στον λαιμό της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων τη θηλιά της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, εντείνοντας την πίεση με το πρόστιμο των δήθεν κρατικών ενισχύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 27 Γενάρη, αναμένεται να εκδικαστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ενδεχόμενο αναίρεσης σχετικής απόφασης του Μάρτη του 2020. Η συγκεκριμένη απόφαση δικαίωνε τη ΛΑΡΚΟ και μείωνε το πρόστιμο από 135 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά επιβληθεί σε 105 εκατ. ευρώ, καθώς αποδέχτηκε ότι το δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ που είχε λάβει η ΛΑΡΚΟ από την Αγροτική Τράπεζα το 2008 δεν αποτελούσε κρατική ενίσχυση.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα των δήθεν κρατικών ενισχύσεων που έλαβε η ΛΑΡΚΟ το 2008, το 2009 και το 2011 και αφορούσαν είτε λήψη δανείων με εγγύηση του Δημοσίου είτε συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αξιοποιήθηκε από την ΕΕ ως μοχλός πίεσης ώστε να προχωρήσουν σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις οι σχεδιασμοί διάλυσης και παράδοσης της ΛΑΡΚΟ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπερεξουσίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που προβληματίζουν

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή» και την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ «για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών - μελών, ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη επιχειρήθηκε να εμφανιστούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ως μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάσχεση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Γ. Σαρακιώτης χρέωσε στην κυβέρνηση ανικανότητα και «ανεύθυνη στρατηγική» και κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του, υποτίθεται για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, όπως μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα «κατώτερα επίπεδα» που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» για τις επιχειρήσεις και άλλα μέτρα που όμως, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, δεν ξεφεύγουν ρούπι από τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελ. Λύση επιφυλάχθηκαν όσον αφορά την ψήφο τους για την Ολομέλεια. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25, προτείνοντας τις δικές του προτάσεις για την υγιή επιχειρηματικότητα.

«Ο ανταγωνισμός είναι και θα είναι κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, είτε είναι υγιής είτε μη υγιής, και ο στόχος είναι ένας, η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους των μονοπωλιακών επιχειρήσεων», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, τονίζοντας ότι σε αυτό συμφωνούν και επαυξάνουν όλα τα αστικά κόμματα, με την κυβέρνηση της ΝΔ «να λέει ανοιχτά ότι είναι υπεράνω όλων ο δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει χείρα βοηθείας, ζητώντας μέτρα στα όρια της ΕΕ».

Ειδικά για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «δίνονται απλόχερα υπερεξουσίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με ιδιαίτερα ανησυχητικό τρόπο. Μπορούν να παρεμβαίνουν στα δικαστήρια, να διεξάγουν μυστικές συνεδριάσεις, ενώ τα μέλη της απολαμβάνουν το ακαταδίωκτο για κάθε τους πράξη. Θα έχει τη δυνατότητα επιβολής ασφαλιστικών μέτρων αυτεπαγγέλτως, όταν διασαλεύονται "τα ιερά και τα όσια" του ανταγωνισμού. Προβλέπει προγράμματα καταδοτισμού και πληροφοριοδοτών για όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, χτυπώντας το καμπανάκι για τους μικρούς επιχειρηματίες, ενώ οι πάντες υποχρεώνονται να δίνουν πληροφορίες και να γίνονται όργανα εκβιασμού». Και σημείωσε ότι «διαμορφώνεται ένας ακόμη μηχανισμός σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και των υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο Μ. Συντυχάκης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κινείται πάντα στο πλαίσιο των κανόνων της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», σύμφωνα με την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΝΕΑΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φασιστοειδή λέρωσαν τα γραφεία του ΚΚΕ

ΚΟΒ Νεάπολης: Οσο κι αν προσπαθούν δεν θα βρίσκουν τόπο να σταθούν

Τον θρασύδειλο βανδαλισμό των γραφείων του ΚΚΕ στη Νεάπολη από φασιστοειδή, που - όπως πάντα - μέσα στη νύχτα σαν τα ποντίκια λέρωσαν με τον βδελυρό αγκυλωτό σταυρό την πρόσοψη του κτιρίου, καταγγέλλει η ΚΟΒ Νεάπολης της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Η επίθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων δράσεων και σε άλλες γειτονιές της πόλης, σε μια προσπάθεια των φασιστοειδών να «κάνουν αισθητή την παρουσία τους», να σπείρουν το φασιστικό τους δηλητήριο, να τρομοκρατήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι, όπως λίγο καιρό πριν στην περιοχή της Σταυρούπολης και αλλού.

Η ΚΟΒ Νεάπολης σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «δεν θα τους περάσει! Οι λαοί με την πάλη τους έχουν πετάξει ήδη στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας το βρωμερό αυτό σύμβολο και το ίδιο κάνουν όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι, που απομονώνουν τις σάπιες αυτές ιδέες και αντιστέκονται στις θρασύδειλες επιθέσεις τους σε κάθε γειτονιά.

Η προσπάθεια των φασιστοειδών θα πάρει την απάντηση που της αξίζει από τον λαό της Νεάπολης και όλης της Θεσσαλονίκης. Οσο και να προσπαθούν, δεν θα βρίσκουν τόπο να σταθούν!

Οι κομμουνιστές όχι μόνο δεν τρομοκρατούμαστε, αλλά δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στη γραμμή του κεφαλαίου, ενάντια στο φασισμό και στο καπιταλιστικό σύστημα που τον θρέφει και θρέφεται από αυτόν».

«Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Γ. Παππούς

Η ΚΟΒ Ασπροπύργου του ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του συντρόφου Γιάννη Παππού και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Η κηδεία θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 12.00, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στον Ασπρόπυργο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία αγωνιστών και απογόνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης

Αγωνιστές και απόγονοι αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης διαμαρτύρονται για την απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να διενεργήσει «έλεγχο νομιμότητας» της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβρη του 2014, για την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης στο πάρκο του Λευκού Πύργου, για την απελευθέρωση της πόλης, στις 30 Οκτώβρη του 1944 από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Ενας έλεγχος νομιμότητας που ξεκίνησε μετά από διαμαρτυρίες χρυσαυγιτών και στελέχη άλλων ακροδεξιών οργανώσεων που ενοχλούνται γιατί στην αναθηματική στήλη αναγράφεται «στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944». Μάλιστα, επικαλούνται ότι στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθιερώθηκε ο εορτασμός της 30ής Οκτώβρη δεν αναφέρεται πουθενά ο ΕΛΑΣ, ενώ γίνεται λόγος για γερμανικά και όχι ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Στο κείμενο που υπογράφουν οι δεκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και απόγονοι αγωνιστών αναφέρεται: «Δεν ξεχνάμε ότι οι "διαμαρτυρίες πολιτών", τις οποίες επικαλείται η Αρχή Διαφάνειας, για την τοποθέτηση της στήλης και το περιεχόμενό της, ξεκίνησαν από τον κατάδικο και έγκλειστο στις φυλακές για διεύθυνση της εγκληματικής - ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Ματθαιόπουλο. Δυστυχώς προστέθηκαν και άλλοι, μεταξύ των οποίων στελέχη ακροδεξιών οργανώσεων αλλά και άλλων κομμάτων (...) Απαιτούμε: Να γίνει σεβαστή η πραγματική ιστορία της πόλης και της χώρας. Να εκλείψει κάθε ιδέα αλλαγής της αναθηματικής στήλης από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Να παραμείνει η αναθηματική στήλη για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης όπου και όπως είναι σήμερα».

Κόντρες με φόντο ... διεργασίες

Στο πλαίσιο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στηλίτευσε χτες τη στάση του ευρωβουλευτού της ΝΔ Γ. Κύρτσου, ο οποίος τελευταία διαφοροποιείται συνεχώς από την κυβερνητική πολιτική, π.χ. στη διαχείριση της πανδημίας, στην υπόθεση Βαξεβάνη κ.α. «Ο κ. Κύρτσος έχει επιδιώξει εδώ και πάρα πολύ καιρό μια συγκεκριμένη τακτική. Ολοι νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του. Είναι πολύ φανερό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και αρνήθηκε να απαντήσει καθαρά αν ο Γ. Κύρτσος παραμένει ευρωβουλευτής της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ