ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Ενώνουν τις φωνές τους για την ασφάλεια και τις μορφωτικές ανάγκες

Πανεκπαιδευτικά αγωνιστικά ραντεβού σήμερα στην Αθήνα, στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια, και στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Μαζική μαθητική κινητοποίηση χτες στη Χίο
Μαζική μαθητική κινητοποίηση χτες στη Χίο
Με τα κρούσματα στα σχολεία να συνεχίζουν να καλπάζουν, δεκάδες τμήματα κλειστά σε όλη τη χώρα όπου νοσούν ταυτόχρονα πάνω από τους μισούς τους μαθητές, τεράστια κενά και υπολειτουργία των σχολείων λόγω και των νοσούντων εκπαιδευτικών την ώρα που η ύλη πιέζει, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και φοιτητές ενώνουν τις φωνές τους σήμερα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια, διεκδικώντας να παρθούν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία και να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των τεράστιων μορφωτικών κενών που δημιουργούνται.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, πολλά σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ταυτόχρονα πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής, καθώς και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων», που διεκδικεί αντίστοιχα μέτρα για τα φροντιστήρια.

Παράλληλα, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμματίζουν πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού για τη συνέχεια της δράσης τους, το Σάββατο στις 3 μ.μ. στην Γκράβα.

Το αγωνιστικό «παρών» στα Προπύλαια δίνουν σήμερα και δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, διεκδικώντας μέτρα προστασίας στις σχολές και ειδική μέριμνα για την εξεταστική, και αντιδρώντας στο σχέδιο έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις αντιδραστικές εξελίξεις που αναμένεται να φέρει ο νέος νόμος - πλαίσιο. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Παιδαγωγικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΟΕΕ, ΑΣΚΤ, ΣΕΜΦΕ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ.

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στο Σύνταγμα
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στο Σύνταγμα
Στο μεταξύ, χτες εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα μετά από κάλεσμα των ομοσπονδιών ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ, διεκδικώντας μέτρα προστασίας στα σχολεία, ενώ το πρωί ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε συνεντεύξεις τους παρουσίασαν στοιχεία για την κατάσταση στα σχολεία, τα κρούσματα και τα κενά.

Τον δικό τους τόνο έδωσαν με κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας και οι μαθητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις ελλείψεις μόνιμων εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών μαθημάτων (ειδικά χορού και κινηματογράφου), για τις ελλιπείς υποδομές των σχολείων τους κ.λπ.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Συγκεντρώσεις γίνονται ακόμα στη Λάρισα, στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, και στην Καρδίτσα, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.

Στο Ηράκλειο η Ενωση Γονέων καλεί σε πικετοφορία στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Συμμετέχουν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους δέκα εργατικά σωματεία του νομού Ηρακλείου.

Στην Ικαρία, εκπαιδευτικοί και γονείς πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Επαρχείο στον Αγιο Κήρυκο, στις 12.30 μ.μ.

  • Μεγάλη μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες στη Χίο μετά από σχετικές αποφάσεις 5μελών και 15μελών συμβουλίων, στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων των μαθητών που ξετυλίγονται από τη Δευτέρα στο νησί. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εξέφρασαν τη στήριξή τους αντιπροσωπείες από την ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Συνταξιούχων, τον Σύλλογο δασκάλων και την ΕΛΜΕ του νησιού.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Καταδικάζουν την επίθεση φασιστικής ομάδας σε μαθητές στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου

Την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν το πρωί της Τρίτης γονείς και μαθητές έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου από φασιστικές ομάδες καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη φασιστικές ομάδες, οι οποίες δεν προέρχονταν μόνο μέσα από το σχολείο, επιτέθηκαν σε μαθητές αλλά και σε γονείς που τους συμπαραστέκονταν, προσπάθησαν να κατεβάσουν το πανό τους και να εμποδίσουν τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης. Το ίδιο σκηνικό επιχείρησαν να στήσουν και χτες το πρωί.

Τα εργατικά σωματεία τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα! Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία.

Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ομάδες είναι το δυνάμωμα της οργάνωσης, της συλλογικής διεκδίκησης, του οργανωμένου αγώνα! Τα αιτήματα των μαθητών είναι δίκαια! Είναι και δικά μας αιτήματα! Οι μαθητές δεν είναι μόνοι τους! Εχουν όλη την εργατική τάξη στο πλευρό τους!».

Καλούν τα εργατικά σωματεία και κάθε λαϊκό φορέα να συμβάλουν στην αποκάλυψη της εγκληματικής δολοφονικής φύσης του φασισμού, να διεκδικήσουν μαζί με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, να σταθούν στο πλευρό τους στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Το κείμενο - ψήφισμα υπογράφουν τα Σωματεία: Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «Praktiker Hellas» (παράρτημα Θεσσαλονίκης), Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Νομού Θεσσαλονίκης - Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων Σίτισης ΠΦΛ - ΑΠΘ.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Τροχοπέδη στον κοινό αγώνα η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ

Στη στάση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ), που αποτελεί τροχοπέδη στην προοπτική κλιμάκωσης της πάλης με συμπόρευση μαθητών - γονέων - εκπαιδευτικών, αναφέρεται η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Οπως επισημαίνει, «τρεις φορές μέσα σε 10 μέρες (Τρίτη 11/1 υπ. Υγείας, Παρασκευή 14/1 υπ. Παιδείας, Πέμπτη 20/1 πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο) η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ καταψήφισε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ειδικά η στάση τους απέναντι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είναι αποκαλυπτική των προθέσεών τους. Ενώ προτάθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 11/1, η ανάγκη να γίνει πρωινή κινητοποίηση με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών και φοιτητών, υπήρξε ξεκάθαρα άρνηση από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, η οποία αντιπρότεινε μια απογευματινή κινητοποίηση στα Προπύλαια. Παρότι για την Πέμπτη 20/1 ανακοινώθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από μαθητές - φοιτητές - ΕΛΜΕ - Συλλόγους ΠΕ - γονείς, η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ όχι μόνο επέμεινε στη θέση της να μη συμμετάσχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αλλά εν κρυπτώ ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ μετέτρεψαν την απογευματινή κινητοποίηση που είχαν αποφασίσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή!».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας το τελευταίο 4μηνο είναι προϊόν της απόλυτης σύμπλευσης ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ, οι οποίες έχουν επιλέξει όχι μόνο να απομονώσουν τον κλάδο από την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους και τη νεολαία, αλλά και να προχωρήσουν σε χαμηλής έντασης κινητοποιήσεις υποτάσσοντάς τον για μια ακόμα φορά στα πολιτικά - κυβερνητικά παιχνίδια των πολιτικών τους κομμάτων», τονίζει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ, προσθέτοντας:

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία μας και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την ηγεσία της Ομοσπονδίας. Να μπούμε μπροστά μέσα από τα σωματεία μας και με μαχητικό τρόπο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Πιέσεις για την τηλεκπαίδευση

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται προφορικές εντολές και πιέσεις προς τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία. «Να στείλουν τα στοιχεία των εκπαιδευτικών που δεν κάνουν τηλεκπαίδευση», κάλεσε τους γονείς η υπουργός Παιδείας, «ό,τι πρόβλημα υπάρχει με περιπτώσεις καθηγητών να αντιμετωπιστεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και στη συνέχεια στο υπουργείο», ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού. Πρόκειται για εντυπωσιακά άμεσες αντιδράσεις από πλευράς του υπουργείου, το οποίο επιδεικνύει ταχύτατα αντανακλαστικά όταν πρόκειται για κυρώσεις, καταστολή και δημιουργία κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού». Αλλά όταν πρόκειται για τα δίκαια τεκμηριωμένα αιτήματα που αφορούν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και τη μόρφωση των παιδιών με κάλυψη όλων των κενών, αρνείται επί δύο χρόνια να ακούσει.

Η τηλεκπαίδευση στη διάρκεια της κατάληψης δεν αφορά απλά την πραγματοποίηση του μαθήματος αλλά έχει και προεκτάσεις, όπως το να πετιούνται έξω από το τηλεμάθημα, παίρνοντας απουσίες, οι μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη. Ενοχλούν την κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις, πολύ περισσότερο όταν κάτω από κοινά αιτήματα παλεύουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Οι εκπαιδευτικοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, ενώνοντας τις φωνές με τους μαθητές και τους γονείς, μπορούν να χαλάσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, να κερδίσουν μέτρα για μόρφωση και υγεία, όπως έχει δείξει πολλές φορές η πείρα από μεγάλους αγώνες.

Το δίκιο ούτε φιμώνεται ούτε καταργείται

Σχόλιο του ΤΣ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Σε σχόλιό του για την επίθεση σε μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου το Τομεακό Συμβούλιο Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σημειώνει ότι αποδεικνύει δύο πράγματα: «Πρώτον, ότι οι διάφορες ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες συνεχίζουν και δρουν ανενόχλητες μέσα και έξω από τα σχολεία προσπαθώντας να εκφοβίσουν μαθητές - γονείς - εκπαιδευτικούς, με την ανοχή της κυβέρνησης και του κράτους. Δεύτερον, ότι εχθρός των φασιστών δεν είναι το σύστημα, που άλλωστε τους γεννάει και τους θρέφει, αλλά όσοι αγωνίζονται και διεκδικούν, όσοι συζητάνε συλλογικά, κάνουν συνελεύσεις, οργανώνουν τον αγώνα τους, όπως έκαναν οι μαθητές στο ΕΠΑΛ Ευόσμου».

Και τονίζει: «Οσα εμπόδια και να προσπαθήσουν να τους βάλουν, όσες απειλές και τραμπουκισμούς και να αξιοποιήσουν, το δίκιο για τη μόρφωση και την υγεία των μαθητών ούτε φιμώνεται ούτε καταργείται! Με τους αγώνες και ενωμένοι μέσα από τα Μαθητικά Συμβούλιά τους μπορούν να κατακτήσουν, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, όσα έχουν ανάγκη και η κυβέρνηση τους τα στερεί για να πετύχει την ανοσία των κερδών! Οι φασιστικές ομάδες θα απομονωθούν για άλλη μια φορά από τους μαθητές!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ