ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ»
Συνεχίζουν τον αγώνα για δεδουλευμένα και ΣΣΕ, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης

Στάσεις εργασίας και Γενική Συνέλευση σήμερα, συγκέντρωση την Πέμπτη και 48ωρη απεργία από το Σωματείο, ενώ η εργοδοσία τούς σέρνει στα δικαστήρια

Με συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Βέροιας απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ» στην προσπάθεια της εργοδοσίας να σταματήσει τον αγώνα τους, με αγωγή που κατέθεσε εναντίον του Σωματείου και η οποία ήταν να συζητηθεί χτες. Στη διάρκεια της διαδικασίας η εργοδοσία απέσυρε την αγωγή, όμως δεν δεσμεύτηκε για πληρωμή των δεδουλευμένων που οφείλει στους εργαζόμενους ούτε για την υπογραφή ΣΣΕ.

Με την αγωγή που κατέθεσε την Παρασκευή η εργοδοσία προσπάθησε να βγάλει παράνομη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με βασικά αιτήματα την καταβολή των δεδουλευμένων 7 μηνών και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» εξουσιοδοτήθηκε μέσα από Γενική Συνέλευση για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με απόφαση η οποία ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική πρακτική της εργοδοσίας, αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα Τρίτη σε 4ωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες που θα πραγματοποιηθούν τις 4 τελευταίες εργάσιμες ώρες και Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας στις 6.30 μ.μ., για να επικαιροποιήσει την απόφαση για 48ωρη απεργία στις 3 και 4 Φλεβάρη.

Επίσης, την Πέμπτη 3/2 στις 9.30 π.μ. οργανώνει συγκέντρωση έξω από το Ειρηνοδικείο Νάουσας και την Παρασκευή 4/2 καλεί σε νέα Γενική Συνέλευση, στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, για τη συνέχιση του αγώνα με νέες κινητοποιήσεις.

«Φοβούνται την οργανωμένη διεκδίκηση των εργατών, γι' αυτό χτυπάνε τις συλλογικές διαδικασίες και τους αγώνες μας», σημειώνει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους του νομού να οργανωθούν και να εκφράσουν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα στη νηματουργία. «Ο αγώνας των εργαζομένων του Βαρβαρέσου είναι και δικός τους αγώνας. Αφορά την πάλη για μια καλύτερη ζωή, χωρίς σωτήρες, που μόνο από τα δικά μας χέρια, από την ενότητα μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Εναν δρόμο έχουμε, έτσι απαντάμε στα σχέδια των κυβερνήσεων και των εργοδοτών, στα αντεργατικά νομοσχέδια όπως αυτό του Χατζηδάκη, που επιδιώκουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους του 21ου αιώνα», σημειώνει το Σωματείο, που διεκδικεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απαιτεί επίσης να δοθεί επίδομα 3.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ (τα οποία θα επιστραφούν όταν εξοφληθούν τα δεδουλευμένα), να παγώσουν λογαριασμοί σε ρεύμα, νερό κ.λπ. και να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι απλήρωτου εργαζόμενου.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ανακληθεί η απόλυση του συνδικαλιστή διανομέα στη «Wolt»

Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή, εργαζόμενου διανομέα στην εταιρεία «Wolt», ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται για το περιστατικό ότι η «Wolt» «προχώρησε σε παράνομη και εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή εργαζομένου της στο Ηράκλειο Κρήτης» ο οποίος είναι πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου. Η απόλυση έγινε γιατί ο εργαζόμενος άσκησε το αυτονόητο συνδικαλιστικό του δικαίωμα να προστατεύει τους συναδέλφους του, καλώντας τους να μην κάνουν διανομές τις μέρες του παγετού.

Η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια της επίθεσης «που έχει εξαπολύσει η επιχείρηση στους εργαζόμενους με το καθεστώς εργασίας του freelancer, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν, επομένως δεν μπορούν να υπολογίσουν το εισόδημα που θα έχουν, και ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένοι σε κάθε επαγγελματικό κίνδυνο, δουλεύοντας καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, οι οποίες επιτείνονται λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων».

Αναδεικνύονται επίσης οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, «που για δύο μέρες είχε αφήσει έκθετους τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ αφού πήρε απόφαση για αργία αυτή έμεινε στα χαρτιά, καθώς δεν διασφαλίστηκε η τήρησή της από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής αλλά και από πολλές επιχειρήσεις εστίασης. Επιπλέον, η κυβέρνηση δίνει "αέρα στα πανιά" της εργοδοσίας επεκτείνοντας το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τις δεκάδες αντεργατικές ρυθμίσεις σε βάρος της οργανωμένης συλλογικής δράσης, με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, που γενικεύει το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας στον χώρο διανομής (δουλειά με "μπλοκάκι", μέσω δουλεμπορικών γραφείων, freelancer κ.λπ.) και είναι το σινιάλο για να χτυπηθούν τα συνδικάτα, να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στον εργασιακό μεσαίωνα που οι μεγαλοεργοδότες θέλουν να επιβάλουν».

Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτά τον υπουργό τι θα κάνει η κυβέρνηση για την ανάκληση της απόλυσης, για να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Ζητά επίσης: Με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ να διενεργηθούν έλεγχοι σχετικά με την τήρηση, με ευθύνη της εργοδοσίας, όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και ασφάλειας των διανομέων. Ενταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, και να απαγορεύεται στους εργοδότες να απασχολούν διανομείς με μηχανάκι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, χωρίς να χαθούν τα ημερομίσθια και χωρίς να αντικατασταθούν με μέρες τακτικής άδειας.

  • Την εκδικητική απόλυση του αντιπροέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και ζητά να ανακληθεί.
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σύσκεψη σωματείων και φορέων την Πέμπτη

Οργάνωση της πάλης για την προστασία της υγείας, των μισθών και του λαϊκού εισοδήματος

Σε σύσκεψη την Πέμπτη 3 Φλεβάρη, στις 5.30 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας (Χαριλάου 28) καλεί συνδικάτα και φορείς της Δυτικής Αττικής το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Θέμα της σύσκεψης είναι: «Οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας, για την προστασία των μισθών και του λαϊκού εισοδήματος». Οπως σημειώνει στο κάλεσμά του το Σωματείο του «Θριασίου», «οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιχειρηματικών ομίλων για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών) συμβαδίζουν με την απελπισία και την αγανάκτηση που νιώθει κάθε λαϊκή οικογένεια με τα τιμολόγια του ρεύματος, την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τις καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις σε βασικά είδη».

Υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη κακοκαιρία και οι πυρκαγιές στη Β. Εύβοια και στην Αττική, οι πλημμύρες στη Μάνδρα και την Καρδίτσα, ο σεισμός στην Κρήτη «ανέδειξαν τη μεγάλη έλλειψη αναγκαίων υποδομών (αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης), οι οποίες είτε δεν κατασκευάζονται είτε δεν εκσυγχρονίζονται επειδή δεν αποφέρουν άμεσο ή ικανοποιητικό κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ και η πρόσφατη πυρκαγιά στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα επιβεβαίωσε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης και ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και κατοίκων και για ενίσχυση του Νοσοκομείου "Θριάσιο" και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντί μας έχουμε κυρίως τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που τα συμφέροντά τους υπηρετεί η πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης που τσακίζει τα δικαιώματά μας», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων στο κάλεσμά του.

ΚΟΖΑΝΗ
Σήμερα η κινητοποίηση στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για την τηλεθέρμανση

Σε κινητοποίηση καλούν σήμερα, Τρίτη, στις 8 π.μ., εργατικά σωματεία της Κοζάνης στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με αίτημα τη διασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης με ευθύνη κράτους και ΔΕΗ ΑΕ, την απόσυρση των αυξήσεων στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης και μειώσεις για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Παράλληλα, τα σωματεία διεκδικούν να μη σταματήσουν τη λειτουργία τους ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και οι άλλοι σταθμοί και τα ορυχεία της ΔΕΗ, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να επεκταθεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης και σε άλλους οικισμούς, όπως και να μην προχωρήσει καμία βλαπτική μεταβολή στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ.

«Δεν θα πληρώσουμε τις συνέπειες των "πράσινων" επενδύσεων εμείς και οι οικογένειές μας για να κερδίζουν μια χούφτα καπιταλιστές. Δεν πάει άλλο με τη φτώχεια, την εξαθλίωση και εκμετάλλευση. Ολοι στον αγώνα», αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα των σωματείων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις κάλπες χτες και σήμερα οι εργαζόμενοι της «e-food»

Για την ανάδειξη διοίκησης στο νεοσύστατο Σωματείο τους ψηφίζουν από χτες και μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι της «e-food» στη Θεσσαλονίκη. Οι εκλογές διεξάγονται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από 2 μ.μ. έως 8 μ.μ.

Το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «e-food» γεννήθηκε μέσα από τους πρόσφατους μεγάλους αγώνες, τους οποίους αγκάλιασαν ολόκληρη η εργατική τάξη και ο λαός της χώρας, και σήμερα αποτελεί κατάκτηση και αποκούμπι του κάθε διανομέα.

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί τους διανομείς να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές, κάτι που «θα είναι μια απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που προσπάθησαν να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις και να σε μετατρέψουν σε "συνεργάτη", χωρίς δικαιώματα». «Είναι μια απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της "e-food" και θέλησαν να μετατρέψουν σε παραμάγαζό τους την όποια συλλογική διαδικασία», προσθέτει το Σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ