ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Καθορίζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς

Την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του σωματείου της Λάρυμνας

Τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ θα καθορίσουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε το Σωματείο τους για την Πέμπτη 3 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».

Για σήμερα Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συζήτηση μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και των αρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών - ΥΠΕΚΑ - Εργασίας). Αύριο Τέταρτη το ΔΣ σε συνεδρίαση θα αποτιμήσει τη συζήτηση και θα καθορίσει τις θέσεις και τις προτάσεις του στην επικείμενη Γενική Συνέλευση.

Σε ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας τονίζει πως αυτό που απομένει για να μπουν στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί εκποίησης της ΛΑΡΚΟ είναι να «ξεμπερδέψει» από τους εργαζόμενους, τα δικαιώματά τους και τον αγώνα τους και να σταματήσει η παραγωγική λειτουργία. «Το τελευταίο "αγκάθι" για να περπατήσουν είναι το πώς θα σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, πώς θα σαλαμοποιήσουν και θα διασπάσουν τους εργαζόμενους, πώς θα πραγματοποιήσουν αναίμακτα και χωρίς πολιτικό κόστος απολύσεις, πώς θα μας βγάλουν από τις εργασίες μας στο εργοστάσιο και από τα σπίτια μας στον οικισμό», τονίζει το Σωματείο.

Σημειώνει επίσης ότι «η πλήρης και απαξιωτική εγκατάλειψη» που επικρατεί στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ «φάνηκε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις μέρες της κακοκαιρίας και την καθυστέρηση της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ». Παράλληλα, κάνει αναφορά στην επανεμφάνιση του αφηγήματος περί «υπερχρεωμένης ΛΑΡΚΟ, που κοστίζει εκατομμύρια στον λαό» και τις πιέσεις της ΕΕ, τονίζοντας ότι «η συγχρονισμένη επίθεση που γίνεται μέσα από τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης και τα δημοσιεύματα συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τις αποφάσεις των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από διαρροές κύκλων της κυβέρνησης, κάνει ολοφάνερο ότι ετοιμάζεται το "επόμενο βήμα" της εγκληματικής εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, οι δεσμευτικοί διαγωνισμοί».

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι η μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων, η καλή ενημέρωση για τις εξελίξεις, η συζήτηση, οι αποφάσεις και η λήψη μέτρων στη βάση να δυναμώσουν η ενότητα, η αποφασιστικότητα, η αλληλεγγύη και η αποτελεσματικότητα του αγώνα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, «είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον μας, που θα μας οδηγήσουν "ένα βήμα" πιο κοντά στη διασφάλιση της λειτουργίας, όλων των θέσεων εργασίας και στην καταβολή, στο 100%, σύμφωνα με τις ΣΣΕ, του μόχθου της μέχρι σήμερα εργασίας που μας χρωστά η κυβέρνηση ως εργοδότης».

Κλείνοντας, το Σωματείο τονίζει την κρισιμότητα των εξελίξεων και καλεί σε συνέχιση του αγώνα απαιτώντας:

  • Λέμε ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τον μαρασμό του τόπου μας.
  • Λέμε ΟΧΙ στις απολύσεις, δεν θα επιτρέψουμε τη σαλαμοποίηση και τη διάσπαση των εργαζομένων. Δεν θα ανεχτούμε την απληρωσιά.
  • Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα για να παραμείνουμε στην εργασία μας και τα σπίτια μας. Δεν έχουμε πού να πάμε.
  • Ο μόχθος σκληρής εργασίας μάς ανήκει. Δεν χαρίζεται ούτε παίρνει εκπτώσεις. Η καταβολή όλων των υποχρεώσεων που έχει η κυβέρνηση ως εργοδότης απέναντί μας και απορρέουν από τις Συλλογικές και ατομικές Συμβάσεις θα γίνει στο 100%.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ετοιμη για νέες μεγάλες μάχες μετά το 26ο Συνέδριο

Ο «Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός» κατέλαβε όλες τις έδρες στο ΔΣ

Με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής, Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 30 Γενάρη οι εργασίες του 26ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Στις εκλογές, που έγιναν για την ανάδειξη των νέων οργάνων, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ο «Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός (ΠΕΔΣ)», που στηρίζεται από τις ταξικές δυνάμεις, πήρε 137 ψήφους, καταλαμβάνοντας όλες τις έδρες για το Διοικητικό Συμβούλιο (31 από 28 προηγούμενα), για την Ελεγκτική Επιτροπή 5 έδρες όσες και προηγούμενα και για το Γενικό Συμβούλιο τις 26 έδρες (24 προηγούμενα).

Για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ο «Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός (ΠΕΔΣ)» πήρε 117 ψήφους, εκλέγοντας 13 αντιπροσώπους, όσους και προηγούμενα.

Ο συνδυασμός «Συνδικαλιστική Ενότητα Οικοδόμων», που στηρίζεται από την ΠΑΣΚΕ, δεν συγκρότησε ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες και έχασε τις 3 έδρες που είχε στο Διοικητικό Συμβούλιο και τις 2 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο.

Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας είχε ξεκινήσει την Παρασκευή 28 Γενάρη, με σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα. Με πείσμα, αντοχή και αλληλεγγύη, χτίζουμε τις προϋποθέσεις για το σήμερα και το αύριο των αναγκών μας».

Στη διάρκεια των εργασιών, χαιρετισμούς απηύθυναν: Από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) ο γενικός γραμματέας της, Γιώργος Μαυρίκος, από το ΠΑΜΕ ο Νίκος Μαυροκέφαλος, από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας η πρόεδρός της Χριστίνα Σκαλούμπακα. Επίσης, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ο Σπύρος Νικολόπουλος, μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ο Βαγγέλης Καραγιάννης και από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής ο αντιπρόεδρός της, Νίκος Πετρόπουλος.

Διαβάστηκαν επίσης χαιρετιστήρια μηνύματα που έστειλαν ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Οικοδόμων και Ξύλου (UITBB), Μιχάλης Παπανικολάου και ο κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της Συντεχνίας των Οικοδόμων Κύπρου, Ευτύχης Παπαμιχαήλ.

Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκε και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Να περάσουμε στην αντεπίθεση για μια ζωή όπως μας αξίζει!

«Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Τασιούλας. Ενώ συμπλήρωσε πως ούτε πρέπει να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, ούτε να υποκλινόμαστε σε αυτές. «Αντλούμε δύναμη από την τεράστια ιστορία του κλάδου, τους μεγάλους αγώνες και φιλοδοξούμε και εμείς να γράψουμε τις δικές μας σελίδες στο βιβλίο των αγώνων, να συμβάλουμε οι εργαζόμενοι του κλάδου και γενικά να περάσουμε στην αντεπίθεση για μια ζωή όπως πραγματικά την ονειρευόμαστε, όπως πραγματικά μας αξίζει».

Ο Γιάννης Τασιούλας μετέφερε επίσης την πρόταση για κήρυξη πανελλαδικής, πανοικοδομικής απεργίας στα τέλη Φλεβάρη - αρχές Μάρτη, με επίκεντρο των διεκδικήσεων τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την Ασφάλιση και την προστασία του εισοδήματος από το κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας.

Νέα κινητοποίηση σήμερα από τους εργαζόμενους στο «Hilton»

Σε κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., στην είσοδο του ξενοδοχείου προχωρούν οι εργαζόμενοι στο «Hilton», συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματός τους. Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, παλεύουν για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους, κόντρα στα «επενδυτικά σχέδια» της εργοδοσίας, η οποία θέλει να ξεφορτωθεί όλο το προσωπικό μπροστά στην ανακαίνιση της πολυτελούς μονάδας.

Την ώρα της κινητοποίησης έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την εργοδοσία, ενώ στη 1 μ.μ. θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, «Ιονική Ξενοδοχειακή», έχει ανακοινώσει επίσημα ότι διακόπτει τη λειτουργία του ξενοδοχείου με σκοπό να πραγματοποιηθούν εργασίες εκτεταμένης ανακαίνισης. Παρά τις επανειλημμένες αγωνιστικές παρεμβάσεις των εργαζομένων με τα συγκεκριμένα αιτήματά τους, δεν έχει βάλει στο τραπέζι της συζήτησης καμία πρόταση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος αλλά επιμένει να τους πιέζει να επιλέξουν τον δρόμο της «εθελούσιας αποχώρησης». Την ίδια τακτική ακολούθησε και στην τελευταία συνάντηση που έγινε στις 27 Γενάρη.

Το επιχειρησιακό Σωματείο συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οπως επισημαίνει, υπάρχουν μια σειρά τρόποι οι εργαζόμενοι «να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους σε όλη τη διάρκεια της ανακαίνισης αλλά και μετά». Αυτό που μένει να αποδειχθεί, προσθέτει, είναι «εάν η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει πραγματικά τη βούληση να διαπραγματευτεί σε αυτήν την κατεύθυνση ή θα συνεχίσει τον ίδιο αδιάλλακτο δρόμο που οδήγησε πολλούς από εμάς με εκβιαστικά διλήμματα στην ανεργία και την εργασιακή επισφάλεια».

ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΙΖ
Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ξάνθης καλούν σωματεία και φορείς

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν 5 σωματεία και φορείς της Ξάνθης μπροστά στην προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της υπόθεσης του εργατικού «ατυχήματος» του Φ. Γριβάκη στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, όπου το 2017 ο εργάτης έχασε τη ζωή του.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος Νομού Ξάνθης, η Παμμηχανική Ενωση Ξάνθης, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης δηλώνουν ότι στέκονται αλληλέγγυα στην οικογένεια του νεκρού εργάτη, απαιτούν την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την απονομή ευθυνών, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο και σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Παράλληλα καλούν τα σωματεία του νομού και συνολικά τους εργαζόμενους να παρευρεθούν μαζικά στην κινητοποίηση που πραγματοποιούν στις 9 π.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Δεν είναι τυχαίο ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο συνέβη και δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα τον Ιούνη του 2020, ενώ συνολικά στην Ξάνθη από τις αρχές του 2020 έχουν συμβεί σωρεία εργατικών ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, στο εργοτάξιο του "Ακτωρα" στο Δημάριο, ντελιβεράδων στην άσφαλτο, στον υποσταθμό της ΔΕΗ, του οικοδόμου υδραυλικού, όπως και μεταναστών Ξανθιωτών στην Αυστρία και στη Γερμανία, αλλά και ατυχημάτων στα Πλαστικά Θράκης, στη ΣΕΚΑΠ, εργαζόμενου της "e-food", και ο κατάλογος δεν έχει τέλος». Αναδεικνύει επίσης ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που η αστική Δικαιοσύνη «δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά όταν βγάζει παράνομη μια απεργία, αλλά εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά όταν εκδικάζει εργατικά ζητήματα ή εργατικά ατυχήματα».

«Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί συνήθως αποδίδονται στην "ατυχία" και στην "απροσεξία" του εργαζόμενου, και όχι στα ελλιπέστατα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ωστόσο εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει την εργοδοσία και το κράτος, που αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, εντατικοποιούν "και με τον νόμο" τη δουλειά, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, διώκουν τη συνδικαλιστική δράση, υποβαθμίζουν τις Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο - έκτρωμα του Κ. Χατζηδάκη.

Η πλήρης διάλυση και απονέκρωση των Σωμάτων Επιθεώρησης Εργασίας και η αδυναμία τους να πραγματοποιήσουν ελέγχους έχουν δώσει αέρα στα πανιά των εργοδοτών, που δεν τηρούν πλέον κανέναν κανονισμό ασφαλείας και έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε σύγχρονες γαλέρες», σημειώνεται στο κάλεσμα για την κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ