ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στυγνή δολοφονία 19χρονου

Θύμα της οπαδικής βίας και της εγκληματικής δράσης συμμοριών που δρουν στη Θεσσαλονίκη έπεσε, χτες τα ξημερώματα, ο 19χρονος Αλκιβιάδης Καμπανός, που δολοφονήθηκε με χτύπημα με μαχαίρι κοντά στη βουβωνική χώρα από άγνωστο άντρα στην περιοχή της Χαριλάου, κοντά στο γήπεδο του Αρη. Το αποτέλεσμα ήταν να του προκληθεί ακατάσχετη αιμορραγία ενώ έχουν χτυπηθεί και δύο φίλοι του 19χρονου, οι οποίοι περπατούσαν μαζί του και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα ατόμων προσέγγισε την παρέα των νεαρών και έπειτα από ερώτηση σχετικά με την αθλητική ομάδα που υποστηρίζουν, εξαπέλυσαν εναντίον τους επίθεση με αιχμηρά αντικείμενα και θλώντα όργανα, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν τα θύματα της επίθεσης και τα μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του 19χρονου. Οι άλλοι δύο νεαροί έφεραν τραύματα στο κεφάλι, στον θώρακα και τον γλουτό.

Πραγματοποιήθηκαν 15 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων ένας 27χρονος ημεδαπός συνελήφθη για κατοχή ναυτικού πυρσού. Στο σημείο μετέβη συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για την εξερεύνηση του χώρου. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 19χρονος για αρκετά χρόνια ζούσε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, όμως τα τελευταία χρόνια είχαν μετακομίσει στη Βέροια, όπου και θα πραγματοποιηθεί σήμερα η κηδεία του.

Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν τη δολοφονική επίθεση και απαιτούν τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών, εξέδωσαν οι ΠΑΕ Αρης και ΠΑΟΚ αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης.

ΚΚΕ: Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων είναι το ελάχιστο

Σε ανακοίνωσή του για τη δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αποτρόπαιη πράξη της δολοφονίας του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την οπαδική βία, αλλά και την εγκληματική δράση διαφόρων συμμοριών στη Θεσσαλονίκη κι αλλού, που οξύνεται το τελευταίο διάστημα, στρεφόμενη και εναντίον της αγωνιστικής δράσης του λαού και της νεολαίας.

Η αποκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων είναι το ελάχιστο κι αυτονόητο που πρέπει να γίνει».

  • Αντιπροσωπεία μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ θα καταθέσει σήμερα Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο 19χρονος.
ΣΑΜΟΣ
Να απεγκλωβιστούν οι ξεριζωμένοι. Οχι στις φυλακές - υπερδομές

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στη φυλακή «Αλκατράζ» του νησιού

Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο στρατόπεδο στου Ζερβού
Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο στρατόπεδο στου Ζερβού
Τη Σάμο και το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και Μεταναστών στην περιοχή του Ζερβού επισκέφτηκαν τη Δευτέρα ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, και η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με τον διοικητή του Κέντρου, Δημήτρη Αξιώτη, και είδε από κοντά τις εγκαταστάσεις, που παραπέμπουν ξεκάθαρα σε μια δομή προδιαγραφών στρατοπέδου συγκέντρωσης, που φυλακίζει κατατρεγμένους - θύματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες μετέφεραν τα προβλήματά τους σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης, την αντιμετώπιση ιατρικών θεμάτων (υπάρχει μια στρατιωτική γιατρός σε ολόκληρη τη δομή), αλλά και τα διαδικαστικά θέματα με τις αιτήσεις ασύλου τους. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος και τους ενημέρωσε για τις πάγιες διεκδικήσεις του για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, την εγκατάσταση κέντρων άμεσης καταγραφής και διαδικασιών ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους που εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με πολλά και διαφορετικά είδη συμβάσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι ζουν με την αβεβαιότητα και την απειλή της απόλυσης, την ίδια ώρα που κλείνονται 4ετείς+ συμβάσεις με τους εργολάβους, γραφεία ενοικίασης εργαζομένων και τις διάφορες ΜΚΟ, ενώ οι ίδιοι επιτελούν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών έχοντας πλέον πολύτιμη και εξειδικευμένη εμπειρία. Τους κάλεσαν να ενισχύσουν τα σωματεία τους και να προτάξουν τα αιτήματά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση στο Αμφιθέατρο της Περιφέρειας στο Βαθύ, με θέμα «Ακρίβεια, Πανδημία, Πολεμικοί σχεδιασμοί. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό - Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Απαράδεκτο καθεστώς εγκλεισμού

Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη στη λεγόμενη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι τι πάει να πει σύγχρονες απαράδεκτες συνθήκες φυλάκισης προσφύγων ευρωΝΑΤΟικού τύπου. Πρόκειται για ένα αποκρουστικό "Αλκατράζ" με στόχο την απαράδεκτη μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών για τους οποίους προβλέπεται άγρια καταστολή, υπερδομές φυλακές της ΕΕ, με χωροφύλακα τη FRONTEX και περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένες καταγγελίες αρκετών προσφύγων για απαγόρευση εξόδου τους και εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το νομικό καθεστώς εγκλεισμού τους σε αυτές τις δομές. Στις άθλιες αυτές φυλακές μόνο αποτροπιασμό προκαλεί το να ζουν για μήνες δεκάδες ανήλικα, ενώ δεν υπάρχουν λόγια για το ότι εν μέσω πανδημίας υπάρχει ένας γιατρός κι αυτός δανεικός για λίγες μέρες και ώρες.

Η υπερδομή - φυλακή, όπως αυτή εδώ που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στη Σάμο, αλλά και στην Κω και τη Λέρο, αντικαθιστούν τις προηγούμενες εξίσου απάνθρωπες τύπου Μόριας ή στο Βαθύ και τη ΒΙΑΛ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ. Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων διαιωνίζεται και αυτό μαρτυρούν οι φαραωνικές διαστάσεις και οι πολλαπλάσιες χωρητικότητες αυτών των φυλακών της ΕΕ. Καθόλου δεν "ησυχάζει" η Σάμος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, με ροές να συνεχίζονται και τα ναυάγια να μην σταματούν. Ξέρουν επίσης καλά π.χ. ότι προβλέπονται ιδιαίτερα από το Αφγανιστάν νέα κύματα προσφύγων για το 2022. Αλλωστε, η ΕΕ εντείνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες της με ευρωστρατούς στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, που μόνο νέους κινδύνους και πολεμικές αναμετρήσεις προμηνύει».

ΕΒΡΟΣ
«Μπαλάκι» 29 πρόσφυγες από τη Συρία

28 πρόσφυγες από τη Συρία, που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού Εβρου στο βόρειο τμήμα του νομού από την Κυριακή 30 Γενάρη, απεγκλωβίστηκαν χτες το μεσημέρι σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία συμμετείχαν η 4η ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρόκειται για 21 άνδρες, 5 παιδιά και 2 γυναίκες (από τις οποίες η μία αναφέρεται ότι ήταν έγκυος), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου.

Η ομάδα αυτή προσφύγων βρέθηκε εγκλωβισμένη και εκτεθειμένη στο κρύο στο ίδιο σημείο για μέρες, από την Τετάρτη 19 Γενάρη, χωρίς τρόφιμα και νερό, και μετατράπηκε σε «μπαλάκι» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών.

Το γεγονός είχε αναδείξει το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει άμεσα την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει ότι οι πρόσφυγες αποτελούν τα τραγικά θύματα της πολιτικής του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων και θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που τους ξεριζώνουν με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν καταγγείλει ότι αφού η Ελληνική Αστυνομία αρνήθηκε να τους μεταφέρει στην Ελλάδα το απόγευμα του Σαββάτου 22 Γενάρη, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από την τουρκική συνοριοφυλακή. Εκεί καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν, με αποτέλεσμα ένας 33χρονος Σύρος από το Χαλέπι, πατέρας δύο παιδιών, με σοβαρό πρόβλημα υγείας, να πεθάνει από τα χτυπήματα, ενώ οι 4 Τούρκοι που βρίσκονταν στην ομάδα τους συνελήφθησαν.

Ούτε στον Εβρο ούτε στα νησιά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά!

Την αντίθεσή τους στην επέκταση της δομής εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών στο Φυλάκιο Εβρου τονίζουν σε ανακοίνωσή τους σωματεία και μαζικοί φορείς του Εβρου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Α' και Β' ΕΛΜΕ Εβρου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εβρου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου.

Οι φορείς και τα σωματεία τονίζουν την ανάγκη να μην περιοριστεί ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής στο «να μη γίνουν οι δομές στην περιοχή μας αλλά ας γίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα», καθώς έτσι αθωώνονται οι πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχουν υπογράψει τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας περί εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής.

ΛΕΣΒΟΣ
«Οχι» στη φυλακή ξεριζωμένων στη Βάστρια

Κινητοποίηση στη Βάστρια πραγματοποίησαν χτες κάτοικοι και φορείς της Λέσβου, ενάντια στο χτίσιμο υπερδομής κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου ύστερα από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προκειμένου μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάνε στην περιοχή και να πραγματοποιήσουν αυτοψία στον χώρο, για να επιβεβαιωθεί η ακριβής θέση των μηχανημάτων που προορίζονται για την κατασκευή της νέας υπερδομής. Εντονη ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, που έβαζαν προσκόμματα και απέκλειαν τη διέλευση στην περιοχή.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αγλαΐα Κυρίτση, δήλωσε: «Βρεθήκαμε σήμερα (σ.σ. χτες) εδώ για να υλοποιήσουμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που υιοθέτησε την πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για να εμποδίσουμε την έναρξη των εργασιών της νέας υπερδομής. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που με φωτογραφική διάταξη μέσα στον "αναπτυξιακό" νόμο, που συζητιέται τώρα στη Βουλή, αφαιρεί από την Περιφέρεια τις αρμοδιότητες που αφορούν αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις. Είναι άλλη μια μορφή ενίσχυσης του επιτελικού κράτους για να γίνει ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στον λαό των νησιών του Βόρειου Αιγαίου».

Στο πλευρό των κατοίκων και των φορέων της περιοχής βρέθηκε η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Κώστα Ρήγα, και συναποτελούμενη από τα μέλη της ΤΕ Στρατή Κόμβο, δημοτικό σύμβουλο Μυτιλήνης, και Μπάμπη Ντινενή, γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου τονίζει:

«Η δημιουργία δομής - φυλακής αποτελεί απάνθρωπο αντιλαϊκό και περιβαλλοντικό έγκλημα, που μόνο χαμένους θα βγάλει τους νησιώτες, τους πρόσφυγες και το περιβάλλον, καθώς η δομή θα βρίσκεται στην καρδιά γιγάντιας δασικής έκτασης. Θα βγάλει κερδισμένους κατασκευαστικούς ομίλους και όλους όσοι λυμαίνονται το Προσφυγικό εδώ και χρόνια.

Είναι ώρα ευθύνης. Ο λαός της Λέσβου δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Ολοι στον αγώνα για να αποκρούσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ