ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Εγκληματική δράση των φασιστικών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Απάντηση από σωματεία και φορείς με συλλαλητήριο το Σάββατο
  • Αναγκαία η λήψη μέτρων για εξεταστική με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές
  • Ακραίες και επικίνδυνες αντιεπιστημονικές θεωρίες με τη σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας. «Μπάτε σκύλοι αλέστε» για ΜΚΟ και επιχειρήσεις το «αυτόνομο σχολείο»
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα

Εγκληματική δράση των φασιστικών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Στο φως έρχονται διαρκώς περιπτώσεις τραμπούκικων επιθέσεων που συνδέονται με τη δράση της φασιστικής συμμορίας

Ναζιστικοί χαιρετισμοί από τη φασιστική ομάδα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
Ναζιστικοί χαιρετισμοί από τη φασιστική ομάδα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
Συλλήψεις, αναγνωρίσεις, εισαγγελικές παρεμβάσεις, σχετικά με τη δράση των φασιστικών ομάδων στα ΕΠΑΛ και τις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, φαίνεται έως τώρα να εξαντλούνται κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού επιδεικνύεται μια προκλητική ανοχή της αστυνομίας και αδυναμία να εντοπιστούν και να συλληφθούν, αν και πολλά από τα μέλη τους είναι σεσημασμένα και συνδέονται με εγκλήματα τραμπούκικων και ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος μαθητών, διακίνησης ναρκωτικών και οπαδικής βίας.

Τελευταία εξέλιξη είναι η εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε η φασιστική επίθεση σε βάρος προσφυγόπουλου που φοιτά στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Παραγγέλθηκε προκαταρκτική έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών, ενώ τα αδικήματα που διερευνώνται αφορούν τις πράξεις της παράνομης βίας και της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά κίνητρα. Η επίθεση έγινε σε 15χρονο προσφυγόπουλο, ιρακινής καταγωγής, τον περασμένο Δεκέμβρη, μια βδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, την ώρα που κατευθυνόταν σε λεωφορείο για να τον μεταφέρει από το σχολείο στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, όπου διαμένει.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως και μία σειρά από άλλα περιστατικά βίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στα ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης (2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, ΕΠΑΛ Σταυρούπολης), συνδέονται με τη δράση των φασιστικών ομάδων, οι οποίες μάλιστα φροντίζουν να τις προβάλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεύοντάς τες με ναζιστικούς χαιρετισμούς και εμετικά συνθήματα. Εμφανίζονται ως μέλη της ΕΝΕΘ και του Ιερού Λόχου με συνδέσεις τόσο με τη Χρυσή Αυγή όσο και με το μόρφωμα Κασιδιάρη.

Από την επίθεση φασιστών σε μαθητές στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου
Από την επίθεση φασιστών σε μαθητές στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου
Στο φως έχει έρθει και άλλη μια περίπτωση τραμπούκικης επίθεσης που συνδέεται με τη δράση της φασιστικής συμμορίας. Πρόκειται για την επίθεση σε βάρος 15χρονου μαθητή από τα ΕΠΑΛ Ευόσμου που έγινε τον περασμένο Ιούλη, στην πλατεία του Ευόσμου. Στους δράστες αυτής της επίθεσης φιγουράρει ένα από τα πρωτοπαλίκαρα των επιθέσεων στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Μανώλης Γιαμουρίδης.

Φέρεται να έχει ομολογήσει ότι συμμετείχε στην επίθεση σε βάρος του 15χρονου, τον Ιούλη του 2021. Μαζί του είχαν συλληφθεί ο Μ. Μπ., ο Ντ. Τσ.

Αυτό δεν τον εμπόδισε σε τίποτε, λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβρη, να κάνει και δηλώσεις στα κανάλια υπερασπιζόμενος τη φασιστική συμμορία που πρωτοστάτησε με οργανωμένο σχέδιο στις επιθέσεις στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Ο 15χρονος τότε μαθητής, στα τέλη Ιούλη, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από ομάδα επτά ατόμων. Βρισκόταν με έναν φίλο του στην πλατεία Ευόσμου, δίπλα από την εκκλησία, όταν δέχθηκε την εγκληματική επίθεση με πρόσχημα ότι δήθεν τους έβγαζε φωτογραφίες με το κινητό. Τον χτύπησαν ανελέητα και συνέχισαν να τον κλωτσούν ακόμα και όταν έχασε τις αισθήσεις του. Ο 15χρονος τραυματίστηκε βαριά και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, καθώς είχε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα σε τρεις σπονδύλους. «Ελαφρά» τη γλίτωσε ο φίλος του, που έφαγε χαστούκια και του πέταξαν τα γυαλιά. Δύο κορίτσια είδαν το σκηνικό, φώναξαν και οι τραμπούκοι τράπηκαν σε φυγή.

Ως δράστες για την επίθεση είχαν συλληφθεί και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους τρεις ημεδαποί ηλικίας 17, 16 και 16 ετών και ένας 18χρονος από την Αλβανία.

Σήμερα, εφτά μήνες μετά, το θύμα της επίθεσης συνεχίζει φυσικοθεραπείες, παρακολουθείται από νευρολόγο και ορθοπεδικό διότι αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα, ενώ παρακολουθείται και από ψυχολόγο.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεκάδες οι φορείς που καλούν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Δεκάδες εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία και φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας το Σάββατο 5/2, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ευόσμου, μετά τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου από φασιστικές ομάδες που δρουν στα σχολεία, αλλά και τις επιθέσεις σε πρόσφυγες μαθητές.

Αναδεικνύουν ότι στόχος αυτών των φασιστικών ομάδων είναι να σταματήσουν τη δράση του οργανωμένου μαθητικού κινήματος. Και ότι με κουκούλες και καλυμμένα πρόσωπα, απειλούν, τρομοκρατούν, θέλουν να σπείρουν τον φόβο, επιβεβαιώνοντας τη ναζιστική ιδεολογία τους.

Και δηλώνουν την απόφασή τους να ακουστεί δυνατά η απαίτηση να μείνουν «Εξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας!». Οτι «δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία των παιδιών μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα! Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία! Δεν θα επιτρέψουμε το δηλητήριο του φασισμού στις γειτονιές μας! Δεν θα τους αφήσουμε να ξεμυτίσουν πουθενά! Είναι γνωστός ο ρόλος αυτών των ομάδων, όπως γνωστή είναι και η εγκληματική τους δράση».

Ενόψει του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου, σωματεία και φορείς διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη, στις 5 μ.μ. στην ΕΔΟΘ.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν με αποφάσεις τους 48 σωματεία και φορείς: Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Α', Β', Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δ' ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων ν. Θεσσαλονίκης - Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Σίτισης ΠΦΛΘ - ΑΠΘ, Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», «Αγιος Δημήτριος» και «Θεαγένειο», Σωματείο Οικοδόμων ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Καθαριστριών και Φυλάκων σε εργολάβους Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδας, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΑΑΤ Μακεδονίας - Θράκης, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, Ενωση Γονέων Αμπελοκήπων, Σύλλογος Γυναικών Σταυρούπολης, Σύλλογος Γυναικών Δήμου Δέλτα, Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Γυμνασίου Πολίχνης, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Κορδελιού, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Κορδελιού, Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων, Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου - Κορδελιού, Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Κτηνιατρικής, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ και Πολιτικών Επιστημών, Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ