ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Περισσεύει η «έγνοια» για τις απολύσεις υγειονομικών, κανένα μέτρο για αποτροπή της διάδοσης

Eurokinissi

Στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία έρχεται να προστεθεί και το 30% του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο, έναν χρόνο μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος (69,8% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις). Ακόμα και σήμερα 35.000 άνθρωποι περιμένουν να εμβολιαστούν κατ' οίκον με την πρώτη δόση, περίπου 12.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών έχουν κάνει αίτηση για κατ' οίκον εμβολιασμό, ενώ με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 73,8% του πληθυσμού.

Και ενώ τα στοιχεία βοούν για την εκτεταμένη διασπορά του ιού ως αποτέλεσμα των «πρωτοκόλλων» υπερμετάδοσης, η κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες για απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών που είναι σε αναστολή, με πρόσχημα τους εμβολιασμούς, τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέτρα και για το προσωπικό που δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση «για το πώς θα μπαίνουν στα νοσοκομεία», όπως είπε χτες ο γγ της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου, μεταφέροντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τρίτη δόση μειώνει τις λοιμώξεις κατά 50%. Και με βάση αυτόν τον δείκτη, που επιβεβαιώνει την ανάγκη λήψης μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του ιού, η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι «μας απογοητεύει» το γεγονός ότι το εμβόλιο «δεν μπορεί να χτίσει τείχος και να σταματήσει τη μετάδοση».

Συνδυάζοντας τα παραπάνω στοιχεία με τις αναφορές που έγιναν κατά τη χτεσινή ενημέρωση για το σύνδρομο long COVID, γίνεται φανερή για μία ακόμα φορά η ανάγκη συνδυασμένων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, πέρα από τους αναγκαίους εμβολιασμούς. Οπως ειπώθηκε, το σύνδρομο εμφανίζεται 4 βδομάδες μετά τη λοίμωξη, με συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης, γεύσης, διαταραχή νοητικών λειτουργιών, συμπτώματα δηλαδή που απαιτούν και μέτρα ενίσχυσης της αποκατάστασης των ασθενών, η οποία παραμένει στα αζήτητα. Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στη Μ. Βρετανία, μέχρι τις 6/12/2021 καταγράφηκαν 1.266.000 περιστατικά με συμπτωματολογία long COVID, που αντιστοιχούν στο 2% του πληθυσμού.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
Μετακινήθηκαν ή παραιτήθηκαν ένας στους τρεις από το προσωπικό!

Ηχηρό χαστούκι στο αφήγημα - τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων - περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας» δίνει η καταγγελία των επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνων σε 26 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της χώρας. Οπως υπογραμμίζουν, «στην περίπτωση αυτής της πανδημίας οι υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά αποδυναμώθηκαν δραματικά με αποτέλεσμα ο χώρος της επείγουσας ιατρικής στη χώρα μας να είναι αυτήν τη στιγμή πρακτικά αποδομημένος».

Στα στοιχεία που καταγράφουν σημειώνεται ότι για κάθε 100 ασθενείς που προσέρχονταν στο ΤΕΠ με νόσο COVID-19, 20 εισάγονταν σε κλινικές COVID-19 και λιγότεροι από 5 εισάγονταν τελικά στη ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, «καθώς η επιδημία περνούσε σταδιακά επιδεινούμενα κύματα, οι ιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν ως μια τεράστια δεξαμενή για την άντληση "ανταλλακτικών", έμψυχων και υλικών, για το προσωρινό μπάλωμα των όποιων κενών στα νοσηλευτικά τμήματα. Τη στιγμή που νέοι, φιλόδοξοι και καταρτισμένοι ιατροί είχαν επιλέξει την άσκηση της επείγουσας ιατρικής στα ΤΕΠ και είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν τα τμήματα αυτά, η όλη προσπάθεια διεκόπη βίαια.

Οσο η πανδημία εξαπλωνόταν τόσο αυξάνονταν οι ανάγκες για δημιουργία και νέων κλινών ΜΕΘ. Και πάλι οι ιατροί των ΤΕΠ ήταν οι πλέον βολικοί για να μετακινηθούν για να τις στελεχώσουν». «Επομένως, η πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος, παρά το τεράστιο έργο της, αποδομήθηκε συστηματικά», σχολιάζουν οι γιατροί. Προσθέτουν ότι «όταν τα κρεβάτια των ΜΕΘ γέμιζαν, οι ΜΕΘ δεν δέχονταν άλλους ασθενείς, προφανώς, και οι ασθενείς παρέμεναν στα απλά νοσηλευτικά τμήματα. Οταν τα απλά νοσηλευτικά τμήματα γέμιζαν δεν δέχονταν άλλους ασθενείς, προφανώς, και οι ασθενείς παρέμεναν στα ΤΕΠ. Αλλά τα ΤΕΠ όσο γεμάτα και αν ήταν συνέχιζαν να δέχονται και άλλους ασθενείς. Συνεχώς. Ταυτόχρονα, με κάθε επόμενο κύμα της πανδημίας η προσέλευση τόσο σε COVID-19 όσο και σε non COVID-19 ασθενείς στα ΤΕΠ αυξανόταν συνεχώς και το προσωπικό όλο και μειωνόταν...».

Στην ίδια καταγγελία σημειώνεται ότι οι διοικήσεις σε αρκετές περιπτώσεις μετέφεραν και τις πολύτιμες οργανικές θέσεις των ΤΕΠ σε άλλα τμήματα, εμποδίζοντας τη μελλοντική προκήρυξή τους. «Κάποιοι, απογοητευμένοι από την υπερεργασία και τη μη αναγνώριση του έργου τους, οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας, περίπου το ένα τρίτο του ιατρικού προσωπικού των ελληνικών ΤΕΠ προ πανδημίας έχει μετακινηθεί ή παραιτηθεί μη αντέχοντας τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, αποτυπώνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα κρίσιμα κρίσιμα Τμήματα Επειγόντων στα δημόσια νοσοκομεία.

Εκτός λειτουργίας βγαίνει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας!

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα επεισόδιο που αποτυπώνει τη γύμνια των δημόσιων νοσοκομείων, εκτός λειτουργίας αναμένεται να τεθούν την επόμενη βδομάδα οι περισσότερες βασικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Ιεράπετρας εξαιτίας της πολύ μεγάλης διασποράς σε κρούσματα κορονοϊού τόσο εντός του νοσοκομείου όσο και γενικά σε ασθενείς που τις τελευταίες μέρες πηγαίνουν για εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, το πρόβλημα με τη διασπορά εντός του νοσοκομείου είχε αρχίσει να φαίνεται από την προηγούμενη βδομάδα στην Παθολογική κλινική και εξαρχής υπήρχε η σκέψη να σταματήσουν να εκτελούνται προγραμματισμένα χειρουργεία και τακτικά ιατρεία. Τελικά η κατάσταση έφτασε στα όριά της χτες, οπότε και πάρθηκε η σχετική απόφαση από τον αναπληρωτή διοικητή του ΓΝ Λασιθίου. Η απόφαση προβλέπει ότι για μία βδομάδα δεν θα πραγματοποιούνται τακτικά ιατρεία, ραντεβού και προγραμματισμένα χειρουργεία με σκοπό να περιοριστεί η διασπορά. Το νοσοκομείο θα εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ για εξετάσεις θα γίνονται δεκτά άτομα μόνο εφόσον η κατάσταση της υγείας τους κριθεί πάρα πολύ σοβαρή.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Καταργεί όλα τα μέτρα κατά της Covid-19 η Δανία

...την ώρα που μελέτη δείχνει υπερμετάδοση της «Ομικρον 2» και μόλυνση των πλήρως εμβολιασμένων

Εν μέσω μεγάλης εξάπλωσης της παραλλαγής «Ομικρον» και της υποπαραλλαγής «Ομικρον 2», η Δανία έγινε χτες η πρώτη χώρα της ΕΕ που ήρε πλήρως όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας, με την κυβέρνηση να αποχαρακτηρίζει την Covid-19 «κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια», όπως είχε κάνει και τον Σεπτέμβρη.

«Περάσαμε την κρίσιμη φάση», δήλωσε η πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, ενώ η «Ομικρον 2» έχει ήδη κυριαρχήσει στη Δανία και σύμφωνα με μελέτη της ίδιας χώρας είναι πολύ πιο μεταδοτική και περισσότερο ικανή να μολύνει ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Statens Serum (SSI) του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, τη Στατιστική Υπηρεσία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μολυνθεί με το υποστέλεχος ΒΑ.2 της «Ομικρον 2», είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να μολύνουν άλλους σε σχέση με αυτούς που νόσησαν από το αρχικό στέλεχος της «Ομικρον».

Εξουθενωμένοι και χωρίς στήριξη οι υγειονομικοί και στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ, που πρωτοστατεί στις ενισχυτικές δόσεις εμβολιασμού και στην προσέγγιση «ζούμε με την Covid» αίροντας όλα τα μέτρα το φθινόπωρο, οι υγειονομικοί σημειώνουν πως έχει αυξηθεί και πάλι ο φόρτος εργασίας στα νοσοκομεία, όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

«Το προσωπικό είναι εξουθενωμένο», δήλωσε ο Γ. Βάις, διευθυντής του ιατρικού κέντρου Hadassah στην Ιερουσαλήμ, «δεν είναι όπως στο πρώτο κύμα που ήταν όλοι γεμάτοι ενέργεια».

Αν και η «Ομικρον» προκαλεί αναλογικά μικρότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών και θανάτων, ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ (με περίπου 9 εκατ. πληθυσμό) είχε εκτοξευθεί σε πάνω από 80.000 στα τέλη Γενάρη, προτού μειωθεί τις τελευταίες μέρες. Οι μονάδες Covid-19 γεμίζουν με γοργούς ρυθμούς, την ώρα που μειώνεται ο αριθμός του υγειονομικού προσωπικού, καθώς πολλοί προσβάλλονται από την «Ομικρον», επηρεάζοντας την ποιότητα της φροντίδας.

«Κατά μέσο όρο έχουμε 10% με 15% λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ χρειαζόμαστε 20% με 30% περισσότερους λόγω του αριθμού των ασθενών», δήλωσε ο επικεφαλής της μονάδας Covid στο Hadassah.

Οι ελλείψεις ανάγκασαν τα νοσοκομεία να μεταφέρουν προσωπικό στις μονάδες Covid, περιορίζοντας άλλες θεραπείες, ενώ στα μέσα Γενάρη αρκετοί επιστήμονες κάλεσαν την κυβέρνηση να παρέμβει για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Εκτός των άλλων, τον Γενάρη η κυβέρνηση μείωσε τον χρόνο της αυτοαπομόνωσης και της καραντίνας για τους μαθητές που έρχονται σε επαφή με κρούσμα.

Βρετανία: Απεργία εκατοντάδων εργολαβικών στα νοσοκομεία

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της εταιρείας «Serco», που εργάζονται με υπεργολαβίες στις υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, μεταφοράς και άλλες υπηρεσίες στα βρετανικά νοσοκομεία, ξεκίνησαν απεργία δύο βδομάδων, καταγγέλλοντας τους χαμηλούς μισθούς και τη μισθολογική ανισότητα.

Σύμφωνα με το συνδικάτο «Unite», οι εργαζόμενοι στη «Serco» λαμβάνουν έως και κατά 15% χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με άλλους εργαζόμενους που κάνουν το ίδιο έργο και έχουν προσληφθεί απευθείας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), εξασφαλίζοντας έτσι μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού «κόστους». Η «Serco» πρότεινε πρόσφατα αυξήσεις - ψίχουλα, της τάξης του 3%, με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλη του 2021.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι «αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους» μόλυνσης από Covid-19, όπως «και οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί απευθείας από το NHS, αλλά πληρώνονται πολύ λιγότερο και εργάζονται με ακόμη χειρότερους όρους».

Εφιάλτης δίχως τέλος, με άλλους 103 νεκρούς χτες

Συνεχίζει να σαρώνει η πανδημία στη χώρα, καθώς χτες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 103 άνθρωποι, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 23.608 θανάτους. 563 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με το 78,86% να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ χτες έγιναν 454 νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία (ημερήσια μεταβολή +14,07%).

Τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χτες ήταν 24.308, εκ των οποίων 7.150 στην Αττική και 2.863 στη Θεσσαλονίκη, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 1.965.719.

Την ίδια στιγμή, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο (+61%), στα Ιωάννινα (+30%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+22%).

Σύμφωνα δε με την 85η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID (για το διάστημα 13 - 19 Γενάρη), αυξήθηκε κατά 19% ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων, σε 88,6 από 74,4 στην προηγούμενη έκθεση. Αύξηση 1,9% καταγράφεται και στους διασωληνωμένους ασθενείς.

Παράλληλα, σε 7.952 ανήλθε ο αριθμός των θετικών self tests που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας μέχρι το βράδυ της Δευτέρας και τα οποία αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ