ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΣ
Σήμερα η συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικούς χώρους της Εύβοιας

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας αρχαιολογικών χώρων της νότιας Εύβοιας, μπαίνουν σήμερα προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τα θέματα της έγκρισης ή μη της αναοριοθέτησης του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου «Δρακόσπιτο» στην περιοχή του Πύργου Νημποριού στα Στύρα Εύβοιας, καθώς και της έγκρισης ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία ανεμογεννητριών στη νότια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στις θέσεις Πυργάρι Νημποριού και Λόφος Αγίου Νικολάου Στύρων.

Ο σχεδιασμός για νέα αρχαιολογικά πάρκα στην περιοχή έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από σωματεία του χώρου, συλλόγους και φορείς της περιοχής, καθώς απειλείται ότι θα υποβαθμιστούν περαιτέρω οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση. Ακόμα χειρότερα, το αιολικό πάρκο στη θέση Πυργάρι Νημποριού κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν λατομικές δραστηριότητες και απλώνονται σε όλο το βουνό έως και το παραλιακό του μέτωπο, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί και η κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού.

Τον αγώνα αυτόν στηρίζει και το ΚΚΕ. Σε επιστολή που είχε στείλει στο ΚΑΣ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι αναγκαίο να δικαιώσουν τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, που σύσσωμοι υποστηρίζουν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Συγκεκριμένα, ζητάμε: Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων και να μη δοθεί άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγ. Νικολάου, γιατί θα καταστεί άκρως καταστροφική. Να κηρυχθεί ο χώρος αρχαιολογικός και να στηριχθεί πολύπλευρα, με αδόμητες ζώνες που θα προστατεύουν τα μνημεία. Να εξασφαλιστεί συνεχής μέριμνα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του χώρου, να αποκατασταθούν ζημιές από τις πυρκαγιές. Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήσης γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών».

«Εφυγε» από τη ζωή ο Νίκος Αντύπας

Με θλίψη τον αποχαιρετά το ΚΚΕ

«Εφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης, ενορχηστρωτής, μουσικός και παραγωγός Νίκος Αντύπας. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 4 Φλεβάρη στις 12 μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης, στην Αθήνα.

Ο Νίκος Αντύπας υπήρξε μία εμβληματική μορφή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας, ως μουσικός, ενορχηστρωτής και συνθέτης μεγάλων επιτυχιών, εισάγοντας πρωτοποριακά στοιχεία, σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες της ελληνικής δισκογραφίας. Η είσοδός του στην ελληνική δισκογραφία έγινε με τη συμμετοχή του ως ντράμερ στους «Ιωνάθαν», στους Sunset και στη συνέχεια στους θρυλικούς Socrates. Με τους Socrates κυκλοφόρησε δίσκους και συμμετείχε σε συναυλίες στη Μ. Βρετανία.

Το 1985, συμμετείχε ως ενορχηστρωτής στον πρώτο δίσκο των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, «Ζεστά ποτά». Τα επόμενα χρόνια μαζί με τον Γιάννη Σπάθα συμμετείχαν ως μουσικοί σε δίσκους, ενώ το 1991 ανέλαβε την ενορχήστρωση στον δίσκο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη «Μένω εκτός». «Ο Νίκος δεν ενορχήστρωσε απλώς. Ανα-σύνθεσε. Αυτός είναι ο σωστός όρος για την παρουσία του σ' αυτόν τον δίσκο», ανέφερε η Ελ. Αρβανιτάκη. Το 1992 έγραψε και ενορχήστρωσε το «Δι' ευχών» της Χαρούλας Αλεξίου, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, και το 1997 ήταν ο συνθέτης του δίσκου «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, που ερμήνευσε η Αλκηστις Πρωτοψάλτη. Το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, «Θεατής», κυκλοφόρησε το 1998. Και τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες, είτε γράφοντας τραγούδια είτε και ως παραγωγός νεότερων ερμηνευτών.

Από το 2019 ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Η Αυτοδιαχείριση», δίνοντας καθημερινό αγώνα για τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων συνθετών.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ αποχαιρετά τον δημιουργό Νίκο Αντύπα σημειώνοντας:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον σπουδαίο συνθέτη, μουσικό και ενορχηστρωτή Νίκο Αντύπα.

Μέλος, αρχικά, του θρυλικού συγκροτήματος "Socrates", ο Νίκος Αντύπας χάραξε τα επόμενα χρόνια μια εξαιρετικά δημιουργική πορεία με χαρακτηριστικά τον ιδιαίτερο, καινοτόμο ήχο και τις ευφυείς ενορχηστρώσεις του, που δικαίως χαρακτηρίστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις ως ανασύνθεση της μουσικής. Παρότι με σεμνότητα και ευγένεια δήλωνε τακτικά πως "δεν θέλω να ξέρουν εμένα αλλά τραγούδια μου", είναι πασίγνωστος μέσα από δεκάδες επιτυχίες του που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως το "Δι' ευχών", η "Συναυλία", η "Μάγισσα", το "Διθέσιο", και ενορχηστρώσεις όπως το "Ρίτα - Ριτάκι", "Μια βραδιά στο λούκι", "Γέλα πουλί μου" και πολλά άλλα ακόμη.

Η διαδρομή του ως συνθέτη και μουσικού συνδέθηκε με κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής. Μεταξύ αυτών ήταν οι Θάνος Μικρούτσικος, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ενώ τα τραγούδια του ερμήνευσε πλειάδα τραγουδιστών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του».

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Εκκλησιάζουσες / Μια Κωμωδία»

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη
Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» συνδιοργανώνουν την παράσταση «Εκκλησιάζουσες / Μια Κωμωδία», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων.

Η παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Λουκά Θάνου βασίζεται στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, από τη μετάφραση του Κώστα Ταχτσή. Το έργο έχει διανθιστεί με τραγούδια και κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Λουκά Θάνου. Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ι. Καμπανέλλη, «πατριάρχη» του νεοελληνικού θεάτρου.

Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Φλεβάρη στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Τηλέφωνο ταμείου: 2610 273613. Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr

Το πρόγραμμα του «Ολύμπια» για τον Φλεβάρη

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του «Ολύμπια», του Δημοτικού Θεάτρου της Αθήνας μέχρι τον Μάη, το οποίο περιλαμβάνει αξιόλογες μουσικές προτάσεις καλύπτοντας διάφορα είδη και θέματα.

Για τον Φλεβάρη προγραμματίζονται...

Το Σάββατο 5 Φλεβάρη θα παρουσιαστεί η Τέταρτη Συμφωνία του Μάλερ. Είναι η πρώτη φορά που ο συνθέτης χρησιμοποιεί τη φωνή για να εκφράσει αυτά που στο υπόλοιπο έργο υποδηλώνει μέσω του ορχηστρικού ήχου. Ερμηνεύει η σοπράνο Αννυ Φασσέα. Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου.

Τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη η χορωδία του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει αγαπημένα τραγούδια από μιούζικαλ. Ερμηνεύουν: Νάντια Κοντογεώργη, Γιάννης Καλύβας. Στο πιάνο ο Γιώργος Δούσης. Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής

Την Παρασκευή 11 Φλεβάρη η Big Band Δήμου Αθηναίων μαζί με τους Δημήτρη Τσάκα και Φίλιππο Παππά στα σαξόφωνα και Δημήτρη Παπαδόπουλο στην τρομπέτα, παρουσιάζει μία βραδιά αφιερωμένη στους ήχους της jazz με μια πιο σύγχρονη ματιά. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σάμι Αμίρης.

Την Πέμπτη 17 Φλεβάρη οι Ελένη Δήμου, Δώρος Δημοσθένους, Πένυ Ξενάκη και Κώστας Τζιαγκούλας συμμετέχουν στο αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό ερμηνεύοντας μεγάλες και διαχρονικές δημιουργίες του συνθέτη.

Την Παρασκευή 18 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από τη γέννησή του. Τη μουσική παράσταση επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν τα δυο παιδιά του, ο Γρηγόρης και η Αννα Μπιθικώτση.

Την Τρίτη 22 Φλεβάρη το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων συμπράττει με την Νένα Βενετσάνου και την Μαρία Σουλτάτου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Το αφιέρωμα περιέχει τραγούδια, αφηγήσεις, ήχους και εικόνες από την οδύσσεια των Μικρασιατών μουσικών, κατά το μεγάλο ταξίδι τους από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.

Την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Φλεβάρη η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στη συναυλία «Ακουσε τη φωνή μου κι έλα». Μια συναυλία - αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, που πραγματοποιείται με τη σημαντική συμβολή της κόρης του συγγραφέα, Κατερίνας. Η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει το εμβληματικό έργο «Μαουτχάουζεν». Θα ακουστούν, ακόμα, μέρη από το «Μεγάλο μας Τσίρκο», τη «Γειτονιά των Αγγέλων», το «Παραμύθι χωρίς όνομα», τον «Εχθρό Λαό», καθώς και πολύ γνωστά τραγούδια όπως «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» και «Δόξα τω Θεώ». Τραγουδούν ακόμα οι Ηρώ Σαΐα, Βασίλης Γισδάκης και Θανάσης Βούτσας.

Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, Τεό Λαζάρου, Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Μουσική διεύθυνση: Ραφαήλ Πυλαρινός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ