ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ με απολύσεις και εξώσεις από τα σπίτια τους!

Επιχειρεί να ξεμπερδεύει με τα «βαρίδια» του προσωπικού ώστε να παραδοθεί η επιχείρηση «καθαρή» στους επενδυτές

Να πετάξει στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ μέσα στον Φλεβάρη, απολύοντάς τους και καλώντας τους να εγκαταλείψουν ακόμα και τα σπίτια τους στον οικισμό σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που «σημαίνει συναγερμό» για τους εργαζόμενους και τα σωματεία της επιχείρησης.

«Θα βγούμε νικητές», απαντούν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους στην παραπάνω εξέλιξη, που βάζει σε νέα φάση τον αγώνα τους, καλώντας σε ξεσηκωμό και συνέχιση της πάλης για διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη 2 Φλεβάρη συνεδριάζουν το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου Λάρυμνας και το Συντονιστικό των Σωματείων, ενώ την Παρασκευή, στις 11 π.μ., πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας για να καθοριστεί η στάση των εργαζομένων.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με το «βαρίδι» των εργαζομένων μέσα στον Φλεβάρη, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί εκποίησης και να ικανοποιηθεί η απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων, μεταφέρθηκε από τους τρεις υπουργούς (Σταϊκούρας, Σκρέκας και Χατζηδάκης) στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χτες το απόγευμα με εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων.

Αυτήν τη φορά μάλιστα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι μαζί με την απόλυσή τους τον Φλεβάρη θα πρέπει, όσοι εργαζόμενοι διαμένουν στον οικισμό, να αδειάσουν τα σπίτια τους. Κυριολεκτικά η κυβέρνηση πετά στον δρόμο απολύοντας και ξεσπιτώνοντας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Μάλιστα, για να σπάσει την ενότητα των εργαζομένων και να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στις απολύσεις τους, η κυβέρνηση επανέλαβε και πάλι την παγίδα του «κοινωνικού πακέτου» και της σαλαμοποίησης των εργαζομένων. Τάζοντας λίγα ψίχουλα για αποζημιώσεις, κοινωφελή προγράμματα εργασίας, ακόμη και για εργαζόμενους άνω των 60 χρόνων που δουλεύουν μια ζωή στα κάτεργα της ΛΑΡΚΟ και ...ελπίδα για επαναπρόσληψη στους νεότερους, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπονομεύσει την πάλη τους, να διασπάσει τους εργαζόμενους και τον αγώνα που δίνουν δύο χρόνια τώρα ενάντια στους εγκληματικούς της σχεδιασμούς.

«Δεν θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές!»

Σε δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ανέφερε:

«Η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεσή της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στον Φλεβάρη. Πρόκειται για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα "βαρίδια" - εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμένουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν από τον επενδυτή.

Αρα επιβεβαιωθήκαμε οι εργαζόμενοι όταν χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή».

Εξειδικεύοντας τα όσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης για την τύχη των απολυμένων εργαζομένων, ο Παναγιώτης Πολίτης δήλωσε ότι από την κυβέρνηση τέθηκαν τα εξής:

1. Ολοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και θα λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού τον νόμο 4093/2012.

2. Οι απολυμένοι 55 χρόνων και πάνω θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή με ψίχουλα, μέχρι να φτάσουν τα 62 και να συνταξιοδοτηθούν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ίδια τη σύνταξη.

3. Ενα μέρος των απολυμένων που θα καθορίσει ο διαχειριστής, το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της σύμβασης.

4. Οταν αναλάβει ο επενδυτής θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας «γέφυρα», δηλαδή προγράμματα ανεργίας.

Σχετικά με τους διαγωνισμούς ανέφερε: «Για τη διαδικασία των διαγωνισμών τόνισαν πως μέχρι την επόμενη βδομάδα θα έχουν σταλεί τα σχέδια σύμβασης από την κυβέρνηση στους επενδυτές. Στόχος τους είναι να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μάρτη. Γι' αυτό θέλουν μέσα στον Φλεβάρη να ξεμπερδέψουν με τους εργαζόμενους».

Και πρόσθεσε:

«Η συνάντηση δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες. Το σχέδιο - κρεμάλα έχει για τους εργαζόμενους ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα. Μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Δεν θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές!».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε λειτουργία από χτες ο μηχανισμός φακελώματος συνδικάτων και συνδικαλιστών

Στόχος του «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων» ο καλύτερος έλεγχος των σωματείων, ο «γύψος» στη συνδικαλιστική δράση

Την έναρξη λειτουργίας της αντεργατικής διάταξης του νόμου Χατζηδάκη για το περιβόητο «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων», που οδηγεί σε φακέλωμα των συνδικάτων, ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Εργασίας. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δίπλα στην κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, δίπλα στην ακρίβεια και τη συμπίεση του εισοδήματος, στην ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων, επιχειρεί να ελέγξει και τη συνδικαλιστική δράση, την ίδια την οργάνωση των εργατών και εργατριών, προσφέροντας νέες δυνατότητες ξεσαλώματος της εργοδοσίας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, αφού χαρακτηρίζει «καινοτομία» το απροκάλυπτο φακέλωμα των συνδικάτων και τη στοχοποίηση της αγωνιστικής συνδικαλιστικής δράσης από κράτος και εργοδοσία, υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με τον Ν. 4808/2021, η εγγραφή στο Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Δηλαδή ομολογείται ανοιχτά ότι στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των συνδικάτων και των εργαζομένων θα ασκούνται υπό την προϋπόθεση του ηλεκτρονικού φακελώματος! Και ο κατήφορος συνεχίζεται για την κυβέρνηση, καθώς με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, στα δικαιώματα που αφαιρούνται από τα συνδικάτα σε περίπτωση μη εγγραφής τους στο Μητρώο προστίθεται και η κήρυξη απεργίας, αναφορά που δεν υπήρχε στον σχετικό νόμο (άρθρο 83)!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι χτες, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του 26ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, η νέα της διοίκηση απευθύνθηκε στο Πρωτοδικείο για να καταθέσει εκεί, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, τα απαραίτητα στοιχεία, και εισέπραξε άρνηση, αφού όπως της μεταφέρθηκε δεν θα δέχονται πια στα Πρωτοδικεία τα χαρτιά των σωματείων, τα οποία πρέπει να κατατίθενται ηλεκτρονικά στο ΓΕΜΗΣΟΕ.

Το συγκεκριμένο Μητρώο, στον βαθμό που θα γεμίσει με στοιχεία από τα σωματεία, θα είναι ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας, αφού σύμφωνα με τον νόμο ο κάθε εργοδότης θα μπορεί με μια απλή αίτηση να αποκτά πρόσβαση και να βρίσκει «στο πιάτο» όλα τα στοιχεία των συνδικαλισμένων εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, για να μπει κανείς στο Μητρώο και να κάνει καταχώρηση απαιτούνται οι κωδικοί του Taxisnet, ενώ τα πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν από τον «νόμιμο εκπρόσωπο» είναι μεταξύ άλλων ο αριθμός των μελών, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη Γενική Συνέλευση, η σειρά εκλογής συνδικαλιστών στα ΔΣ, η σύνθεση των οργάνων διοίκησης κ.ο.κ. Τώρα όλα αυτά με ένα «κλικ» θα είναι συγκεντρωμένα και διαθέσιμα στην εργοδοσία και στο κράτος, διευκολύνοντας τις συνδικαλιστικές - εκδικητικές διώξεις αλλά και τη γενικευμένη παρακολούθηση των συνδικαλιστών, τη συγκρότηση των γνωστών black lists από τους εργοδότες για να αποκλείονται αγωνιστές, πρωτοπόροι εργαζόμενοι από τους χώρους δουλειάς.

Γι' αυτό άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, συνολικά το εκτρωματικό νομοσχέδιο και προφανώς η συγκεκριμένη διάταξη είχαν χαρακτηριστεί «αιτία πολέμου» από τα συνδικάτα, ενώ μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΟΤΟΕ και άλλες, έχουν προσφύγει ακόμα και δικαστικά ενάντια στον νόμο, μια προσφυγή που εκδικάζεται στις 29 Μάρτη.

Από την πρώτη στιγμή της ψήφισης του νόμου, με τις μεγάλες απεργίες, αλλά και μετά, με τις συσκέψεις σε όλη τη χώρα και άλλες κινητοποιήσεις, διαμορφώνεται και ενισχύεται η πάλη εκατοντάδων Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που εναντιώνονται στην ωμή παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία των συνδικάτων. Τώρα αυτή η πάλη κλιμακώνεται, τα συνδικάτα που είναι στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργαζομένων, της υγείας και του εισοδήματός τους, δίνουν τη μάχη και ενάντια στις αντιδραστικές αυτές διατάξεις, με κάθε μέσο και τρόπο αντιστέκονται στην εφαρμογή τους, εκδηλώνουν οργανωμένα την απειθαρχία τους.

Το ΠΑΜΕ σε πρόσφατη ανακοίνωση, αποκαλύπτοντας τις επιδιώξεις κράτους και εργοδοσίας, σημείωνε πως «θέλουν να λειτουργούν τα σωματεία ως ηλεκτρονικές καρικατούρες, με τα μητρώα τους να έχουν παραδοθεί στις ενώσεις των εργοδοτών, ακόμα και σε μεμονωμένους εργοδότες, δηλαδή με τους εργαζόμενους φακελωμένους, σε συνθήκες που η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απειλές και οι απολύσεις πρωτοπόρων εργατών και συνδικαλιστών μέσα στους χώρους δουλειάς έχουν χτυπήσει ταβάνι».

Πρόσθετε δε πως «διέξοδος και προοπτική είναι η μαζικοποίηση των συνδικάτων και η κλιμάκωση του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους, για την απειθαρχία στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη, ένας διαρκής αγώνας που θα τον ακυρώσει στην πράξη και στη ζωή».

ΚΑΒΑΛΑ
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας»

Το Σάββατο 5 Φλεβάρη στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας» ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας της «Energean» οργανώνουν σωματεία και φορείς της περιοχής, το Σάββατο 5 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καβάλας (πλατεία Ελευθερίας), με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Πρόκειται για μια ακόμα αγωνιστική πρωτοβουλία μετά το πρόσφατο μαζικό συλλαλητήριο στην πόλη με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις στα «Πετρέλαια», όπου η εργοδοσία πέταξε στον δρόμο και ολόκληρο το ΔΣ του Σωματείου.

«Αγωνιζόμαστε και τραγουδάμε για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα σωματεία στο κάλεσμά τους, που παλεύουν «για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενάντια σε απολύσεις και συνδικαλιστές διώξεις, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και την καταστολή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τώρα να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Σε ανακοίνωσή του για το έγκλημα που επιχειρεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«"Οι μάσκες έπεσαν". Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, αφού ανακοίνωσε την απόλυση όλων των εργαζομένων μέχρι το τέλος Φλεβάρη, για να μπορέσει να παραδώσει την επιχείρηση χωρίς εργαζόμενους στους ιδιώτες επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο βήμα ενός εγκληματικού σχεδίου που ακολούθησε τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι και μία επιπλέον ζωντανή απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο ίδιος θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας.

Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να δυναμώσει η ολόπλευρη στήριξη και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που με τον μεγαλειώδη αγώνα τους απαιτούν τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, την απόδοση των δεδουλευμένων τους από την εταιρεία. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για να μην περάσουν οι απολύσεις των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ