ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2001
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κλιμάκωση του αγώνα κόντρα και στο «διάλογο»

Αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκλωβίσει το συνδικαλιστικό κίνημα στο παζάρι του «κοινωνικού διαλόγου» και στις προκλητικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, δίνουν οι εργαζόμενοι και σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να κλιμακώσουν την πάλη τους. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει την προπαγάνδα και την τακτική της και επιχειρεί να λανσάρει το αντιασφαλιστικό ξίδι σαν «γλυκάδι», αφού οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ δεν απέχουν από την αρχική αντιασφαλιστική πρόταση της κυβέρνησης.

Η πρώτη αντίδραση έρχεται σήμερα από έξι συνταξιουχικές οργανώσεις, που διοργανώνουν πικετοφορία, που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος, ενώ στο χώρο των νοσοκομείων από τις 6 Ιούνη ξεκινάει εβδομάδα κινητοποιήσεων. Το δικό τους «βάρος» στο μέτωπο της αντίστασης ρίχνουν και οι οικοδόμοι που αποφάσισαν πανελλαδική απεργία για τις 14 Ιούνη.

Και ενώ μια σειρά εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες συνεδριάζουν και εξετάζουν την κλιμάκωση της πάλης, την οργάνωση των αγώνων, το προεδρείο της ΓΣΕΕ προσέρχεται σήμερα στη 1 το μεσημέρι στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Με δεδομένο το προκλητικό περιεχόμενο των αποφάσεων του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») αναλαμβάνουν βαρύτατες ευθύνες, αφού παραβιάζουν την εντολή των εκατομμυρίων απεργών και δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του, για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Χ. Πολυζωγόπουλος σημειώνει ότι «κάθε θέση, πρόταση ή νέα προσέγγιση η οποία κινείται στο πνεύμα των προτάσεων της ΓΣΕΕ αποτελεί στοιχείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και το πνεύμα και τις θέσεις που εμπεριέχει η ανακοίνωση του κορυφαίου οργάνου του κυβερνώντος κόμματος και θα προσέλθουμε στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας...». Ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ νομιμοποιεί τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και ανοίγει «παράθυρο» στην απάτη του διαλόγου.

Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ και γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης, ενώ στα λόγια δείχνει να μην ικανοποιείται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δηλώνει ότι πάει στη διμερή συνάντηση, την οποία όμως δε θεωρεί κοινωνικό διάλογο.

«Ενα βήμα μπρος και πέντε πίσω» κάνει η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης», η οποία ενώ υποστηρίζει ότι και με την ανακοίνωση των νέων εξαγγελιών «οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης παραμένουν», εντούτοις θα προσέλθει στη συνάντηση. «Φιλοδοξώντας - όπως λέει - να διασφαλίσει το συγκεκριμένο χαρακτήρα της και να συμβάλει στην υποστήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων».

Αντίστοιχη συνάντηση θα έχει αύριο στις 3 το μεσημέρι και η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, η οποία προφανώς για να αποφύγει την κατακραυγή των δημοσίων υπαλλήλων την εμφανίζει ως «αγωνιστική παράσταση συνδικαλιστών».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομόφωνα επιμένουν στις αντιασφαλιστικές θέσεις

Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό εγγυάται μόνο τη διατήρηση της εξαθλίωσης και την εξίσωση όλων προς τα κάτω

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση στα σχέδιά της για την ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων. Η απόφασή της αυτή αποτυπώνεται και στην ομόφωνη απόφαση προέδρου και ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, που θα παρουσιαστεί στην ΚΕ του κυβερνητικού κόμματος το Σάββατο. Το κείμενο κάνει καθαρή την τακτική με την οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παραπλανήσει τους εργαζόμενους. Το ίδιο το κείμενο αποκαλύπτει τα σημεία-«κλειδιά» για την κυβερνητική πολιτική, τα οποία αναφέρονται παρά τις προσπάθειες άμβλυνσης των διατυπώσεων. Ετσι, τα κριτήρια της «ανάπτυξης» και της «βιωσιμότητας» του συστήματος, τα οποία αρκετά νωρίτερα τα είχε θέσει και επαναλάβει πολλές φορές ο υπουργός Εργασίας, παραμένουν προσδιορίζοντας με ανατριχιαστική ακρίβεια το περιεχόμενο των αντιασφαλιστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση είναι να αρχίσει ο «κοινωνικός διάλογος» της απάτης, με τη συνδρομή των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και στα πλαίσια αυτά επιδιώκει να «διευκολύνει» τις ηγεσίες τους, ώστε να συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο στον εγκλωβισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η «μεταρρύθμιση» θα πρέπει να επιτρέπει «μια ισχυρή και πιο στέρεα ανάπτυξη», ενώ τα μέτρα που θα παρθούν θα πρέπει «να τροφοδοτούν όχι μόνο την κοινωνική συνοχή αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος». Το ζήτημα της ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό σημείο συμφωνίας από την πλευρά του ΣΕΒ, καθώς υποθηκεύει το μέλλον του Ασφαλιστικού στην ποικιλόμορφη ενίσχυση του κεφαλαίου.

Στη συγκεκριμένη απόφαση του ΕΓ, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα γενικά περί της διασφάλισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος, της αύξησης των συντάξεων, της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου. Ωστόσο, αυτές οι αναφορές υπήρχαν και στην αρχική πρόταση που κατέθεσε. Αντίθετα, οι χτεσινές εξαγγελίες αφήνουν αλώβητο το σημερινό αντιασφαλιστικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αρνούνται τα αιτήματα που κατέθεσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Ειδικά για τη χρηματοδότηση του συστήματος, επιλέγεται μια γενικόλογη διατύπωση για την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων με τη φράση «στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης ή και άλλων μορφών χρηματοδοτικής στήριξης». Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να απαντήσει θετικά στα όσα η ηγεσία της ΓΣΕΕ προβάλλει σαν αναγκαίο όρο έναρξης του «διαλόγου», χωρίς ωστόσο να το κατορθώνει. Επιπλέον, αφήνει «ανοιχτά» επικίνδυνα ενδεχόμενα για τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας των Ταμείων και την τύχη των κοινωνικών πόρων, χωρίς να ανατρέπει τίποτα από τις προτάσεις της ουσιαστικής υφαρπαγής αυτών των πόρων για μια ψευδεπίγραφη ενίσχυση του συστήματος και τη λεηλασία τους από το κεφάλαιο. Ξεκάθαρη είναι και η σημασία της αναφοράς που κάνει στην ανάγκη «αποδοτικής και αποτελεσματικής χρήσης» της περιουσίας των Ταμείων, την οποία βλέπει μέσα από τη χρηματιστηριακή εκμετάλλευσή της.

Ακόμη περισσότερο, αναφέρεται στην «κατάργηση των αδικαιολόγητων άνισων όρων εισφορών και συνταξιοδότησης». Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει την ανισότητα για να δικαιολογήσει μείωση παροχών και ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν για τμήματα ασφαλισμένων. Συνειδητά επιλέγει επίσης να αναφερθεί αόριστα στη «σταδιακή» ενίσχυση των κατώτερων συντάξεων, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση στο εσωτερικό του συστήματος αναλογικότερων και δικαιότερων ισορροπιών, τις οποίες δεν προσδιορίζει με κανέναν τρόπο.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την εντύπωση ότι οι όποιες αλλαγές συμβούν δε θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων. Αναφέρει ότι δε θα θιχτούν οι σημερινοί συνταξιούχοι, ενώ η συνολική χειροτέρευση του συστήματος δεν μπορεί να τους εξαιρέσει, εκτός του ότι η καταβολή της σύνταξής τους θα εξαρτάται και από την «απόδοση» των επενδύσεων των αποθεματικών των Ταμείων. Επισημαίνει ότι δε θα θιχτούν οι δικαιούχοι των κατώτερων συντάξεων, χωρίς να στηρίζει ουσιαστικά τον ισχυρισμό της, ενώ περιορίζει το ζήτημα στο ύψος της σύνταξης και όχι στα όρια ηλικίας. Τέλος, αναφέρει ότι δε θα θιχτούν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, πράγμα επίσης αστήριχτο.


Θέλουν «καθαρές» λύσεις

Η κυβέρνηση αντιγράφει τις προτάσεις μας, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερο συγκεκριμένη. Αυτό ήταν το νόημα της δήλωσης που έκανε χτες ο Κ. Καραμανλής σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη για το Ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι «τώρα πια ο πρωθυπουργός αναζητεί διέξοδο, με τη βήμα προς βήμα αντιγραφή των προτάσεων της ΝΔ». Ομως, πρόσθεσε, «παραμένει και σήμερα επικίνδυνα ασαφής, ακόμα και στα πλέον κρίσιμα ζητήματα». Παράλληλα, επιχειρώντας να καταδείξει τις διαχειριστικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματός του, εμφάνισε τη ΝΔ ως υπεύθυνο και τολμηρό κόμμα που έχει συγκεκριμένες προτάσεις και «τολμά να τις κάνει πράξεις», επικαλούμενος ως απόδειξη την κυβέρνηση της ΝΔ «με τη μεταρρύθμιση του '90-'92»! Αντίθετα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «παραδόθηκε σήμερα, επισήμως, στο κόμμα και τις ισορροπίες του» και ο Κ. Σημίτης το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι ότι «η χώρα θα εξακολουθήσει με μικρά άτολμα βήματα και όχι τα άλματα που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα». Ο Κ. Καραμανλής υπενθύμισε τις γενικόλογες προτάσεις που είχε παρουσιάσει από την αρχή του κόμμα του (δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της ασφάλισης, τριμερή χρηματοδότηση, διατήρηση των ορίων ηλικίας και εγγύηση των κατώτερων συντάξεων), οι οποίες όμως διόλου δεν εμποδίζουν αφενός τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας και από την άλλη τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο ΣΥΝ

«Εκθεση ιδεών, χωρίς δεσμεύσεις, με γενικόλογες ευχές», χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Θεωρεί πως οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν «προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων περί "στροφής" και αλλαγής ενόψει της ΚΕ του κόμματος» και καταλήγει με την εκτίμηση ότι πρόκειται για «επικοινωνιακή μετατόπιση». Κεντράρει την κριτική του στην ανυπαρξία «δέσμευσης για το ύψος και την έκταση της κρατικής συμβολής», υπερασπίζει την πρόταση της ΓΣΕΕ, αλλά ταυτόχρονα ο ΣΥΝ «ξεχνά» να ζητήσει τουλάχιστον την κατάργηση των νόμων της ΝΔ, συνέχεια και ανάπτυξη των οποίων είναι και τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κουβέντα δε γίνεται επίσης για την ανάγκη συνέχισης των αγώνων. Και πώς θα μπορούσε, αφού την ίδια ώρα η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ αποφάσιζε να συμμετάσχει σήμερα στη συνάντηση με τον Γιαννίτση.

Ο Στ. Μάνος

«Απογοητευτικές», γιατί δε δίνουν «καμία ελπίδα μακροχρόνιας αντιμετώπισης του προβλήματος», χαρακτηρίζουν οι Φιλελεύθεροι του Στ. Μάνου τις αποφάσεις του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνουν όμως ότι «διάλογος με βάση τις νέες, βελτιωμένες "θέσεις" του ΠΑΣΟΚ ασφαλώς μπορεί να γίνει, αλλά οι "θέσεις" αυτές δε συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος». Παράλληλα, θεωρούν «ακατανόητη» τη στάση της ΝΔ γιατί «διευκολύνει την κυβέρνηση στην αναβολή λήψης ουσιαστικών αποφάσεων». Επαναλαμβάνουν τέλος ότι η μόνη λύση είναι η «βαθιά μεταρρύθμιση» προς ένα «αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα», δηλαδή προς μια «καθαρή» ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ