ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Διαδήλωση για τα «λευκά κελιά», αύριο

Ωρα 7 μ.μ. στην Κάνιγγος

Την ώρα που στην Τουρκία ο αριθμός των νεκρών αγωνιστών διαρκώς αυξάνεται, στην Ελλάδα η ανάγκη της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης του λαού μας στον δίκαιο αυτόν αγώνα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν απευθύνει έκκληση «στα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού» και τον καλεί να πάρει μέρος στην αυριανή διαδήλωση που διοργανώνει στην πλατεία Κάνιγγος. Η συγκέντρωση - στην οποία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλοί φορείς της χώρας - θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης, στην ανακοίνωσή της, εξηγεί για ποιους λόγους αυτή τη φορά η πορεία θα κατευθυνθεί προς το υπουργείο Εξωτερικών και όχι προς την Τουρκική Πρεσβεία, όπως συνηθίζεται: «Οταν 182 Ελληνες βουλευτές καταδίκασαν αυτές τις ωμότητες σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας, η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου να υποστηρίξει τα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων και η παρεμπόδιση απ' τη μεριά του να εκδοθεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ένα ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής κυβέρνησης αποτελεί στίγμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας και έρχεται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

Στην αυριανή συγκέντρωση και πορεία ήδη έχει δηλώσει πως θα πάρει μέρος το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο πνεύμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης να πάρουν μέρος σ' αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας, δηλώνοντας έτσι έμπρακτα την αντίθεσή τους στις απαράδεκτες τακτικές που ακολουθεί το στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας, με τις ευλογίες και την ανοιχτή υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. «Μέχρι να σταματήσει η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών απ' την τουρκική κυβέρνηση και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί», τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΕΔΥΕ.

ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τρίτη μέρα ταραχών

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΛΝΤΑΜ.-

Σποραδικές μεν, συγκρούσεις δε, έλαβαν χώρα για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στη βρετανική πόλη Ολνταμ μεταξύ λευκών σκίνχεντς και ασιατών μεταναστών. Η ολοκληρωτική παρουσία της αστυνομίας, μόνο αποτρεπτικά δε λειτούργησε και η τεταμένη κατάσταση παρέμεινε το κυρίαρχο χαρακτηριστικό έπειτα από τρεις νύχτες έντονης φυλετικής βίας...

Πάντως, 21 άτομα συνελήφθησαν μετά τις σποραδικές συγκρούσεις που συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα ανάμεσα σε νεαρούς λευκούς σκίνχεντς και Ασιάτες μετανάστες, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

Χτες, εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 18 λευκοί νεαροί και 3 Ασιάτες με την κατηγορία των βανδαλισμών. «Αυτή τη νύχτα είχαμε περισσότερες πράξεις βανδαλισμών παρά συγκρούσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι νεαροί ταραξίες έβαλαν φωτιά σε τρία αυτοκίνητα και ένα κατάστημα, δίχως όμως να προκληθούν μεγάλες ζημιές. Πολλά μεμονωμένα επεισόδια σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας στους δρόμους του Ολνταμ όπου είχαν αναπτυχθεί σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να περιοριστούν οι συνεχιζόμενες επί τρεις μέρες συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς λευκούς και ασιάτες μετανάστες.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και περίπου 50 νεαρούς λευκούς σκίνχεντς, που είχαν προορισμό το προάστιο Γκλόντγουϊκ, όταν ήρθαν σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει την οδική αρτηρία Αμπεϊχίλ, που οδηγεί την εν λόγω συνοικία που κυρίως διαμένουν μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, γεγονός που προκάλεσε την οργή των νεαρών Βρετανών σκίνχεντς, που άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «μισούμε τους Πακιστανούς». Σε άλλες περιοχές της πόλης πολλοί νεαροί, λευκοί και ασιάτες, κατέστρεψαν αυτοκίνητα και έσπασαν τα τζάμια σε πολλές κατοικίες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τέλος, μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα περίπου 30 νεαροί συνελήφθησαν από την αστυνομία, ενώ κάπου 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την αναμέτρησή τους με τους ταραξίες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εγκριση του νέου πρωθυπουργού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το Ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη, 29 Μάη, ως νέο πρωθυπουργό της χώρας τον 47χρονο Ανατόλι Κίναχ, τον οποίο είχε προτείνει για τη θέση αυτή ο Πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, επιτρέποντας το σχηματισμό κυβέρνησης, ύστερα από ένα μήνα πολιτικής αβεβαιότητας. Υπέρ του Κίναχ ψήφισαν οι 239 από τους 276 παρόντες βουλευτές (από τους 450 βουλευτές που έχει το Κοινοβούλιο). Ο Κίναχ αντικαθιστά τον πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Γιουστσένκο, η κυβέρνηση του οποίου καταψηφίστηκε επί προτάσεως μομφής τον περασμένο μήνα. Ο νέος πρωθυπουργός είναι πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ουκρανίας. Είναι μηχανικός - ναυπηγός, σπούδασε στο Λένινγκραντ και εργάστηκε στην Εσθονία και την Ουκρανία. Το 1990 εκλέχτηκε βουλευτής και εργάστηκε στο μηχανισμό του πρώην Προέδρου της χώρας Λεονίντ Κραβτσιούκ. Διατέλεσε από το 1999 αντιπρόεδρος και πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα αργά το βράδυ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, η ηγεσία του κόμματος διαπίστωσε ότι ο Κίναχ δε δήλωσε σαφώς αν υποστηρίζει το πρόγραμμα του ΚΚΟυ για την έξοδο από την κρίση και συνέστησε στους 112 βουλευτές του κόμματος να απέχουν από την ψηφοφορία. Επίσης, για εντελώς διαφορετικούς λόγους δεν υποστήριξαν τον Κίναχ οι εθνικιστές και από τις δυο ομάδες του διασπασμένου κόμματος ΡΟΥΧ και οι δεξιοί βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Μεταρρυθμίσεις - Συνέδριο».

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών πριν από την ψηφοφορία, ο Κίναχ τόνισε, ειδικότερα, ότι κύριες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι: Η ένταση του κοινωνικού προσανατολισμού της οικονομίας, η φορολογική μεταρρύθμιση, ο προστατευτισμός, η στήριξη του εγχώριου εμπορευματοπαραγωγού, η νέα αγροτική πολιτική, η στρατηγική ανάπτυξη του ενεργειακού συμπλέγματος, η διοικητική μεταρρύθμιση. Σημείωσε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι πηγές των εσόδων του προϋπολογισμού, να σταματήσει ο προσανατολισμός στις εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των αποθεμάτων συναλλάγματος σε χρυσό. Τέλος, μετά την επικύρωση του Κίναχ ως πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξέι Βόλιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε Ουκρανό πρωθυπουργό. Ο δε Κίναχ επισήμανε ότι θα εντατικοποιηθεί «η συνεργασία με τη Ρωσία» στον τομέα της ενέργειας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΟΗΕ
Απειλείται το επισιτιστικό πρόγραμμα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ απειλεί να αναστείλει τη διανομή τροφίμων στην Καμπούλ σε περίπτωση που οι επικυρίαρχοι του 95% του Αφγανιστάν, Ταλιμπάν, δεν επιτρέψουν την κατάρτιση νέας λίστας των κατοίκων της πόλης που χρειάζονται βοήθεια...

... Πράγμα που σημαίνει ότι από 15ης Ιουνίου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ενδέχεται να κλείσει τα 157 αρτοποιεία που συντηρεί στην Καμπούλ. Για τους τουλάχιστον 282.000 εξαθλιωμένους πολίτες της χώρας που ως τώρα λάμβαναν δωρεάν ψωμί από αυτά η απειλή είναι άμεση.

Μόλις 21 αρτοποιεία διανέμουν τροφή σε 40.000 ανθρώπων, σύμφωνα με δηλώσεις του Τζέραντ βαν Ντίικ, διευθυντή του προγράμματος.

Οι Ταλιμπάν«εμφανίζονται απρόθυμοι» να δώσουν στα μέλη του προγράμματος τη δυνατότητα να ανανεώσουν τη λίστα όσων μπορούν να λαμβάνουν βοήθεια. Η λίστα που χρησιμοποιείται ως σήμερα καταρτίστηκε 5 χρόνια πριν και κατά τον Ντίικ«δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτική». Χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, τα τελευταία χρόνια, λόγω του εμφυλίου και της τρομερής ξηρασίας.

Από πλευράς Ταλιμπάν δεν υπήρξε σχόλιο.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Απειλούν να εκτελέσουν τους ομήρους

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ - ΜΑΝΙΛΑ.-

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ απείλησε χθες να προβεί σε μαζική εκτέλεση των 20 ομήρων που απήγαγε το Σαββατοκύριακο, αν δεχτεί επίθεση από μέρους του στρατού, ο οποίος έχει λάβει τη σχετική εντολή από την Πρόεδρο των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να απαγορεύσει τη μετάδοση οποιασδήποτε είδησης για το θέμα και ειδικά τις δραστηριότητες του στρατού.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Πρόεδρος Αρόγιο, μετά τη μετάδοση από τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό των νότιων Φιλιππίνων της δήλωσης εκπροσώπου της Αμπού Σαγιάφ περί «ομαδικής εκτέλεσης» των ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τουλάχιστον 3 Αμερικανοί υπήκοοι, ένας Ισπανός και αρκετοί Σινοφιλιππινέζοι.

Η Αρόγιο συνέστησε στους δημοσιογράφους να αποφύγουν να μεταβούν στα νησιά Χόλο και Μπασιλάν, όπου, σύμφωνα με τον ηγέτη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάμπα, έχουν μεταφερθεί, σε δύο ξεχωριστές ομάδες, οι όμηροι. «Μόλις εντοπίσουμε πού βρίσκονται ακριβώς, θα έχουμε τη δυνατότητα να πλήξουμε τα μέλη της οργάνωσης», λέει ο στρατηγός Εντιλμπέρτο Αντάν. Οι αρχές αποκλείουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης.

ΗΠΑ
Σκηνικό Αγριας Δύσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εντεκα άνθρωποι τραυματίες είναι το αποτέλεσμα των εορταστικών εκδηλώσεων που έγιναν χτες στη Βαλτιμόρη, εκδηλώσεις που εκτυλίχτηκαν σε ένοπλο επεισόδιο.

Το γεγονός είναι ανήκουστο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν για την ημέρα μνήμης των πεσόντων στους πολέμους και όπως ανέφερε σήμερα η αστυνομία, αγνοούνται ακόμη οι ακριβείς συνθήκες του επεισοδίου, όπως επίσης και οι πληροφορίες για την κατάσταση των τραυματιών. Πάντως, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές, όλα τα θύματα του επεισοδίου μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζον Χόπκινς.

Εντούτοις, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το πιστολίδι άρχισε γύρω στις 9.30 - τοπική ώρα - το βράδυ της Δευτέρας, όταν κάποιος αριθμός από παρισταμένους αρνήθηκε να εγκαταλείψει το χώρο μετά το πέρας της τελετής για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης των πεσόντων στους πολέμους, τη Μεμόριαλ Ντέι, όπως μεταδίδει τοπικός τηλεοπτικός σταθμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ