ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αδιέξοδες οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο της «Χάγης»

Associated Press

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ακαρπες απέβησαν οι χτεσινές τετράωρες συζητήσεις στελεχών του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος» Μαυροβουνίου με στελέχη του σερβικού κυβερνητικού συνασπισμό δυνάμεων της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα επιτρέπει, ουσιαστικά, την έκδοση των Γιουγκοσλάβων πολιτών στο Δικαστήριο της Χάγης και θα ανοίξει τάχιστα το δρόμο για την παράδοση του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων Γιουγκοσλάβων πρώην αξιωματούχων...

Ο ηγέτης του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος» Μαυροβουνίου, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, δήλωσε, μετά τη χτεσινή συνάντηση, πως «οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες».

Πάντως, πηγές προσκείμενες στη λεγόμενη «Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση» προέβλεπαν σκληρές διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες μέρες και χρησιμοποιούσαν σαν βασικό «επιχείρημα» άσκησης πίεσης έναντι του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος» πως εάν δε «συνυπογράψει» το νομοσχέδιο «συνεργασίας» με το δικαστήριο της Χάγης, τότε είτε «επίκειται τρίτη καταστροφή για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας», είτε εξανεμίζονται οι ελπίδες δανειοδότησης της χώρας από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς - και άλλους ξένους... - οργανισμούς.

ΠΓΔΜ
Σχέδιο «τεχνητής» εκτόνωσης της κρίσης;
  • Νέο γύρο επαφών στα Σκόπια πραγματοποιούσε και χτες ο επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα
  • Ο Αρμπέν Τζαφέρι εμμένει στη «μυστική συμφωνία» του Πρίζρεν

Αρματα μάχης του στρατού της ΠΓΔΜ

Associated Press

Αρματα μάχης του στρατού της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ.-

Την πρόσφατη συμφωνία των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ με τους Αλβανούς αυτονομιστές στο Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου, η οποία έχει εδώ και μία βδομάδα «παγώσει» κάθε ουσιαστική λειτουργία εντός της λεγόμενης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, φαίνεται πως θα επιχειρήσει να «παρακάμψει»... «αγνοώντας» την ο Χαβιέ Σολάνα, προκειμένου να φέρει σε πέρας το «σχέδιο» για την επανέναρξη του «πολιτικού διαλόγου» και την τεχνητή -και μάλλον προσωρινή...- αποκλιμάκωση των σφοδρών συγκρούσεων που εξελίσσονται στα βόρεια μέτωπα της χώρας. Ολα αυτά, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη «ανησυχούσαν» για την κατάσταση στα Σκόπια και ενώ ο διοικητής των αυτονομιστών, γνωστός με την επωνυμία «Σόκολι», (Γεράκι), απείλησε με αντάρτικο και επιθέσεις πόλεων, λέγοντας:«Θα χτυπήσουμε τα Σκόπια, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και οπουδήποτε αλλού κρίνουμε αναγκαίο... Δε θα βλέπουμε, ούτε θα περιμένουμε το στρατό να συνεχίζει τις επιθέσεις του στο βορρά»!

Το σχέδιο Σολάνα

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, που επικαλούνταν χτες το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη, το σχέδιο Σολάνα φαίνεται πως αφορά την επίτευξη μιας «νέας συμφωνίας» μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ με στόχο την επανέναρξη του «διαλόγου για την ειρήνη». Η «νέα συμφωνία», διά μεσολάβησης Σολάνα, αν και θα ακυρώνει τυπικά το αποτέλεσμα της «μυστικής συμφωνίας» του Πρίζρεν (δηλαδή δε θα στηρίζει ανοιχτά τους όρους της «συμφωνίας» περί παροχής αμνηστίας και δικαιώματος «βέτο» στους Αλβανούς αυτονομιστές έναντι κάθε απόφασης της Βουλής που θα αφορά στην αλβανική μειονότητα...), θα βγάζει από την «άβολη» θέση τους ηγέτες των Αλβανών, Αρμπέν Τζαφέρι και Ιμέρ Ιμέρι, δίχως ωστόσο οι τελευταίοι να ανακαλέσουν και τη συμφωνία... Το σχέδιο Σολάνα κατά τις πληροφορίες αυτές δεν αποτρέπει το -για την ώρα όπως διαμορφώνεται...-«μοιραίο»: τα αιτήματα των Αλβανών αυτονομιστών, περί τερματισμού των συγκρούσεων διά της ικανοποίησης των «όρων» της αμνηστίας και του «βέτο», να περάσουν «μεταλλαγμένα» στο αμφιλεγόμενο τραπέζι του «πολιτικού διαλόγου», εφόσον αυτός, βέβαια, ξαναρχίσει υπό την προϋπόθεση πως δε θα έχει διαλυθεί - και επίσημα...- η νεοσυγκροτηθείσα κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Μ' αυτό το στόχο, ο Χ. Σολάνα επέστρεψε χτες το μεσημέρι από τη Βουδαπέστη στα Σκόπια, ξαναρχίζοντας νέο κύκλο επαφών με όλους: με τον πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσι, τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, τον αρχηγό της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας» και τους αρχηγούς των κομμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, (Αρμπέν Τζαφέρι και Ιμέρ Ιμέρι)... Το εάν θα πείσει τους πάντες ή όχι... ή εάν το «σχέδιό του θα «πετύχει», μέλλει να αποδειχτεί στην πραγματικότητα. Εντούτοις, το δεδομένο που δε φαίνεται να αλλάζει είναι πως οι πολιτικοί ηγέτες των Αλβανών λειτουργούν πλέον απροκάλυπτα ως πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών αυτονομιστών... Ο Αρμπέν Τζαφέρι (Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών) για παράδειγμα, μετά το τέλος της προχτεσινοβραδινής συνάντησης που είχε με τον Χαβιέ Σολάνα, είπε πως δεν υποχωρεί ούτε στο ελάχιστο σε σχέση με τη συμφωνία που υπέγραψε στο Πρίζρεν με τον αρχηγό των Αλβανών αυτονομιστών Αλί Αχμέτι χαρακτηρίζοντάς τη «διακήρυξη ειρήνης και όχι πολέμου»!!! Ο Τζαφέρι, μάλιστα, είπε πως εάν η κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι είχε αποδεχτεί τη συμφωνία του Πρίζρεν «τότε οι συγκρούσεις θα είχαν ήδη σταματήσει»(!) Και κατέληξε με το γνωστό «σύνθημα»: «Η μόνη μας ελπίδα είναι η επανέναρξη του διαλόγου».

Πάντως, στη Βουδαπέστη, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ ασχολήθηκαν με την επικίνδυνη κατάσταση στα Σκόπια, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις και εκφράζοντας την ελπίδα επίλυσης της κρίσης με «ειρηνικά μέσα». Ο δε ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, επανέλαβε τον εαυτό του, λέγοντας στη συνάντηση της Βουδαπέστης:«Δεν υπάρχει θέση στο τραπέζι του διαλόγου γι' αυτούς που προτιμούν τις σφαίρες από τις κάλπες και που χρησιμοποιούν τη βία για την επίτευξη πολιτικών στόχων»....

«Θα χτυπήσουμε τα Σκόπια»!

Και ενώ το έντονο παρασκηνιακό διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ στα Σκόπια παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, οι αυτονομιστές εξακολουθούν να συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού, έχοντας, ωστόσο, υποχωρήσει σε κάποια-και σίγουρα όχι στα περισσότερα- μέτωπα.

Μάλιστα, χτες το απόγευμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με συντάκτη του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο διοικητής των αυτονομιστών «Σόκολι» (Γεράκι) απείλησε με ανταρτοπόλεμο πόλεων, λέγοντας πως οι άνδρες του «θα χτυπήσουν και στα Σκόπια, σε αεροδρόμιο και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο, γιατί δεν πρόκειται να καθίσουν και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των επιθέσεων του στρατού στο βορρά»...

Η δήλωση - απειλή Σόκολι εκδηλώθηκε μετά τις φήμες που διέψευσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Στέβο Πενταρόφσκι, πως Αλβανοί αυτονομιστές εξαπέλυσαν επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο χωριό Αρατσίνοβο, που απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από τα Σκόπια. «Δεν έγινε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα του Αρατσίνοβο πολύ απλά, γιατί δεν υπάρχει εκεί αστυνομικό τμήμα... Η κατάσταση στο χωριό είναι τεταμένη αλλά ήρεμη. Δεν έγιναν προβοκατόρικες ενέργειες», είπε ο Πενταρόφσκι διευκρινίζοντας τι έγινε στην περιοχή: «Καμιά εικοσαριά Αλβανοί τρομοκράτες, πήραν θέσεις στα χωριά Μογιάντσι και Ορλάντσι, κοντά στο Αρατσίνοβο και στο Νίκουστακ, και άνοιξαν πυρ σε θέση της αστυνομίας. Οι μακεδονικές δυνάμεις απάντησαν στην επίθεση και τερματίστηκαν τα πυρά».

Ο Πενταρόφσκι αναφέρθηκε και στους ήχους εκρήξεων που ακούστηκαν χτες το μεσημέρι έως τα Σκόπια, εξηγώντας πως επρόκειτο για προγραμματισμένες οικοδομικές εργασίες στο ορυχείο του Μπανγιάνι, που βρίσκεται στον παρακείμενο λόφο Τσέρνα Γκόρα.

Κατά τα άλλα, ο στρατός συνέχισε και χτες τις επιχειρήσεις του, με την ενίσχυση πυροβόλων ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης, καταφέρνοντας αυτή τη φορά να ανακτήσει τον έλεγχο σε αρκετά χωριά του βορρά και αναγκάζοντας τους αυτονομιστές να υποχωρήσουν.

Ο κρατικός ραδιοσταθμός των Σκοπίων μετέδωσε πως η «εκκαθαριστική» επιχείρηση του στρατού στο χωριό Μάτεζτσε (το οποίο επί αρκετό καιρό είχε καταληφθεί από τους αυτονομιστές) επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως νωρίς χτες το βράδυ και να παραδοθεί με ασφάλεια στους κατοίκους του....

Εως και 10.000 οι εγκλωβισμένοι!

Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, Κρις Γιανόφσκι, επιβεβαίωσε χτες για πρώτη φορά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων, πως οι Αλβανοί αυτονομιστές κρατούν πολλές χιλιάδες κατοίκους των ορεινών χωριών ως ομήρους ή μάλλον ως «ανθρώπινες ασπίδες», για να αποφύγουν τις σφοδρές επιθέσεις του στρατού...

Ο Γιανόφσκι, μάλιστα, είπε πως ο πληθυσμός των πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών στα μεθοριακά χωριά της ΠΓΔΜ κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 άτομα. «Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν ορισμένοι τον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Γιανόφσκι, προσθέτοντας πως έως σήμερα το κύμα των προσφύγων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά δυσκολίας ανέρχεται σε περίπου 1.000 ημερησίως και πως έως σήμερα 18.000 πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην ΠΓΔΜ και τη Νότια Σερβία...

ΚΑΣΜΙΡ
Χειροβομβίδες κατά υπουργού

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Αγνωστοι, που, σύμφωνα με την αυτονομιστική μουσουλμανική οργάνωση Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, δρούσαν για λογαριασμό της, έριξαν τρεις χειροβομβίδες εναντίον κρατιδιακού υπουργού του Κασμίρ, που περιόδευε σε σχολείο, χωρίς, όμως, αυτός να πάθει τίποτε, αφού είχε αποχωρήσει πέντε λεπτά πριν, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν.

Η απόπειρα κατά του Ομάρ Αμπντουλάχ, υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της τοπικής κυβέρνησης και γιος του πρωθυπουργού του Κασμίρ, Φαρούκ Αμπντουλάχ, έρχεται να διαταράξει το κλίμα «διαλόγου», που προσπαθούν να εκκολάψουν οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν. Χθες ο στρατηγός που «διευθύνει» το Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, αποδέχτηκε επισήμως την πρόσκληση για σύνοδο κορυφής που του απηύθυνε ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Η ημερομηνία πραγματοποίησης και η ατζέντα των θυμάτων της συνάντησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ