ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2001
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Διευρύνονται οι επιχειρηματικές «κουμπαριές»

Ο ασφαλιστικός όμιλος EUREKO BV απέκτησε την ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ, ο Κοντομηνάς έγινε μέτοχος της πολυεθνικής και οι δυο μαζί εντείνουν τις προσπάθειές τους για επικράτηση στην αγορά

Με επιθετική εισβολή του ξένου πολυεθνικού κεφαλαίου στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων ισοδυναμεί η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ζωής, που κατείχε ο Δ. Κοντομηνάς, από την πορτογαλικών και ολλανδικών - κύρια - συμφερόντων πολυεθνική EUREKO BV. Με παράλληλες επιχειρηματικές κινήσεις αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα η EUREKO να κατέχει το 100% των μετοχών της Interamerican, για το οποίο οι επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν πως θα καταβληθεί συνολικό τίμημα 625 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ της πολυεθνικής και του Δ. Κοντομηνά, βάσει της οποίας η μεν EUREKO αποκτά από τον Δ. Κοντομηνά το 80% των μετοχών της Interamerican Ζωής, ο δε Κοντομηνάς αναμένεται να αγοράσει τμήμα νέων μετοχών που θα εκδώσει η πολυεθνική. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση και μετά από διάφορες ενδιάμεσες συμφωνίες των δύο μερών, η EUREKO θα αποκτήσει - άμεσα ή έμμεσα - από τον Δ. Κοντομηνά το 80% των μετοχών της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ, ενώ το υπόλοιπο 20% θα το αποκτήσει μετά από τη διατύπωση δημόσιας πρότασης προς τους διάφορους μετόχους που κατέχουν τίτλους της εταιρίας. Για το μεν πρώτο κομμάτι η EUREKO BV θα καταβάλει 493 δισεκατομμύρια δραχμές, για δε το 20% ακόμα 132,2 δισ. Σημειώνεται ότι η πρόταση εξαγοράς του 20% θα γίνει στην τιμή των 7.067 δρχ. ανά μετοχή.

Στόχος της παραπάνω συγχώνευσης, όπως δήλωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της EUREKO, είναι «η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού που δραστηριοποιείται στις ασφάλειες και στη διαχείριση κεφαλαίων».

Ο Δ. Κοντομηνάς θα παραμείνει πρόεδρος του ΔΣ της Interamerican. Παράλληλα, η συμφωνία που έκανε ο ίδιος με τη EUREKO προβλέπει τη συμμετοχή του στο ΔΣ της τελευταίας, καταβάλλοντας ταυτόχρονα 209,9 δισ. δρχ. για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Επιπλέον, η «κουμπαριά» του Δ. Κοντομηνά με τη συγκεκριμένη πολυεθνική προβλέπει ότι η τελευταία έχει δικαίωμα να του ζητήσει να αγοράσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, συνολικής αξίας 46,4 δισ. δρχ. Σ' αυτά περιλαμβάνονται το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Novabank, το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha TV και το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Digital και ακίνητη περιουσία ύψους 3 δισ. δρχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «κουμπαριά» που αποτελεί επέκταση της δράσης του πολυεθνικού κεφαλαίου στην ελληνική αγορά πραγματοποιείται και με τις ευλογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Ο Γ. Παπαντωνίου, που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις γιατί αυτές θα σταθούν στο διεθνές περιβάλλον. Κατά συνέπεια, κινήσεις οι οποίες οδηγούν σε ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι κινήσεις θετικές σε όλους τους τομείς και σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
To XAA, είναι χρηματιστήριο της αρπαχτής...

Εμμεσες ομολογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ενόψει της αυριανής... αναβάθμισης

Μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των τζογαδόρων, για το Χρηματιστήριο - ενόψει της λεγόμενης αναβάθμισης - το οποίο περνά περίοδο μακράς χειμερίας νάρκης, έκανε, με δηλώσεις του χτες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, χωρίς όμως αποτελέσματα. Και χτες ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέα μεγάλη πτώση, ενώ αύριο Πέμπτη το ΧΧΑ... αναβαθμίζεται και περνάει στις λεγόμενες ώριμες αγορές!

Στις δηλώσεις του ο Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΧΑΑ Π. Αλεξάκη, ουσιαστικά ομολόγησε δύο πράγματα: Οτι μέχρι σήμερα το ελληνικό Χρηματιστήριο, υπήρξε χρηματιστήριο της αρπαχτής. Το δεύτερο που ομολόγησε, ήταν πως οι εισηγμένες εταιρίες στο... αναβαθμισμένο Χρηματιστήριο, θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση από τους «σοβαρούς επενδυτές» της Ευρώπης. Το μήνυμα που ήθελε να στείλει προς τους επιχειρηματίες ήταν αρκετά σαφές. ΟΙ τελευταίοι πρέπει να ακολουθήσουν ακόμα σκληρότερη πολιτική μισθών και τιμών (κερδών) γιατί πλέον θα κρίνονται με ευρωπαϊκά κριτήρια...

Ετσι, αναιρώντας ουσιαστικά τις παλαιότερες ενθουσιώδεις δηλώσεις του κατά την περίοδο της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, χτες ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε πως «...εάν υπήρξαν υπερβολικές διακυμάνσεις στο παρελθόν, αυτό σε κάποιο βαθμό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι επενδυτές των λεγόμενων αναδυόμενων αγορών, είναι λιγότερο σταθεροί, είναι πολύ περισσότερο κινητικοί και αναζητούν βραχυχρόνιες ευκαιρίες. Υπάρχει πολύ εύκολη μεταφορά κεφαλαίων από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη στο Ισλαμαμπάντ ή οπουδήποτε αλλού δημιουργούνται βραχυχρόνιες προσδοκίες κέρδους». Με λίγα δηλαδή λόγια ομολογούν σήμερα ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια κερδοσκοπική φούσκα. Την οποία φούσκωσε βέβαια και η απροκάλυπτη κυβερνητική προπαγάνδα, με αποτέλεσμα, όταν ξεφούσκωσε, να συμπαρασύρει δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Οσο για το νέο... αναβαθμισμένο Χρηματιστήριο, αυτό θα πρέπει να λειτουργεί με πιο σκληρούς νεοφιλελευθέρους όρους. Οπως συγκεκριμένα δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου «...η μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές, σημαίνει εισαγωγή αυστηρότερων κριτηρίων αξιολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων. Πλέον, πολλά μάτια, αυστηρά, θα κοιτούν το ελληνικό Χρηματιστήριο, θα αξιολογούν την πρόοδο των εταιριών, θα ελέγχουν την εταιρική διακυβέρνηση, θα αξιολογούν την πορεία και την προοπτική των κερδών».

Στη διάρκεια της συνέντευξης, προχώρησε σε σύντομο απολογισμό του νομοθετικού έργου που αφορά το ΧΧΑ, ενώ δήλωσε ότι προωθείται ενιαίος διαμεσολαβητής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών - κάτι σαν το συνήγορο του πολίτη όπως είπε - που θα ελέγχει τις τράπεζες, τις χρηματιστηριακές και τις ασφαλιστικές εταιρίες, για θέματα παράβασης της νομοθεσίας κλπ.

ΑΓΟΡΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Σχέδιο νόμου με προνόμια για λίγους

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας

Στη λογική της ενίσχυσης των μονοπωλίων στο χώρο της πετρελαϊκής αγοράς κινείται το σχέδιο νόμου που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, μετά την προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλο το κύκλωμα διακίνησης υγρών καυσίμων, με αντικείμενο το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η «ελεύθερη» πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, είναι μόνο κατ' όνομα ελεύθερη, καθώς θέτει σαν όρο τη σύσταση προμηθευτικών συνεταιρισμών και απέχει από το πάγιο αίτημα των πρατηριούχων, που είναι η «ελεύθερη και χωρίς όρους πρόσβαση».

Για το θέμα αυτό η Ομοσπονδία θα συνεδριάσει αύριο και θα αποφασίσει για την παραπέρα στάση της. Σε πρώτη φάση γενικότερα σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου σχολιάζει ότι «διέπεται από αγκυλώσεις και στρεβλώσεις που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει την αγορά, δίνοντας και πάλι ευκαιρία για εκμετάλλευση προνομίων σε λίγους».

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί μείωση των τιμών των βενζινών για δεύτερη βδομάδα και αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Συγκεκριμένα, αναμένεται μείωση της τιμής της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης κατά 4 δρχ. το λίτρο και αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 1 δρχ. το λίτρο περίπου.

ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν οι χαλαζόπληκτοι

Ερώτηση στη Βουλή για τους χαλαζόπληκτους αγρότες του νομού Λάρισας, κατέθεσε το ΚΚΕ. Οπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης, «εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν αγροτικές καλλιέργειες στο νομό Λάρισας το Σάββατο 26/5/2001 από βροχόπτωση και χαλαζόπτωση. Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές Τυρνάβου, Αμπελώνα και Δελερίων υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές πάνω από 5.000 στρέμματα με αμπέλια, οπωροκηπευτικά και άλλα αγροτικά προϊόντα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος, ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας: «Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να γίνει άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι πληγέντες έγκαιρα και πλήρως;».

«ΞΕΝΙΑ» ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ
Οριστικά στην κοινοπραξία Μαντωνακάκη

Οριστικά το ξενοδοχειακό συγκρότημα του ΕΟΤ «Ξενία» στο Λαγονήσι Αττικής περνάει στα χέρια της κοινοπραξίας «Ηλιος» του Π. Μαντωνακάκη, καθώς η εταιρία «Ακτή Αττικής» του Ν. Δασκαλαντωνάκη, τρεις ημέρες πριν τη συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), παραιτήθηκε από τη δίκη που επρόκειτο να γίνει μεθαύριο την Παρασκευή.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβρη του 1998 είχε προκηρυχτεί από τον υπουργό Ανάπτυξης πλειοδοτικός διαγωνισμός για το ...ξεπούλημα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ξενία» Λαγονησίου, έκτασης 241 στρεμμάτων, (μακροχρόνια ανάθεση και τουριστική εκμετάλλευση), όπου πλειοδότησε η κοινοπραξία του Π. Μαντωνακάκη. Επτά μήνες αργότερα, το Μάη του 1999, η εταιρία «Ακτή Αττικής» που αποκλείστηκε από το διαγωνισμό, λόγω υποβολής ελλιπούς προσφοράς, προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Τελικά, χτες παραιτήθηκε από τη δίκη και ο διαγωνισμός κατοχυρώνεται στον Π. Μαντωνακάκη.

Συζήτησαν για το ευρώ

Για τις «διαδικασίες» εισαγωγής του ευρώ στην Ελλάδα συζήτησαν χτες - όπως ανακοινώθηκε επίσημα - ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας. Μετά τη συνάντηση, ο υποδιοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες ποσότητες ευρώ, τόσο με εγχώρια παραγωγή όσο και με παραγγελίες από το εξωτερικό. Αγνωστο όμως παραμένει το κόστος παραγωγής του νεόκοπου νομίσματος σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης όλων των νομισματοκοπείων της Ευρώπης, καθώς για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ειπώθηκε ούτε λέξη.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, έχει ετοιμαστεί όλη η υποδομή για για τον εφοδιασμό των τραπεζών με ευρώ. Για την... «εξοικείωση του κοινού» το νέο νόμισμα θα μοιράζεται από τις 17 του Δεκέμβρη. Για την ώρα πάντως, οι Ευρωπαίοι «εξοικειώνονται» με τον πληθωρισμό αλλά και με την κατρακύλα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο Ν. Γκαργκάνας γνωμάτευσε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό. Οπως συνηθίζεται, απέδωσε την «αναζωπύρωση» του πληθωρισμού στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και στην εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

ΕΒΕ
Σήμερα η συγκέντρωση - συζήτηση

Συγκέντρωση - συζήτηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων διοργανώνει σήμερα η ΚΟΒ των ΕΒΕ Βορειοδυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ στις 7.00 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο στη Ν. Ιωνία (Λ. Ηρακλείου 268, 3ος όροφος). Θα μιλήσει ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ