ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2001
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τιμωρήθηκε επειδή κατήγγειλε ατασθαλίες

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, στιγματίζουν την απαράδεκτη στάση της διοίκησης της ΔΕΗ να τιμωρήσει με αργία υπάλληλό της ο οποίος κατήγγειλε στους αρμοδίους οικονομικές ατασθαλίες σε βάρος της Επιχείρησης

Το μπελά του βρήκε πρώην μισθωτός και νυν συνταξιούχος της ΔΕΗ, διότι, είχε την τόλμη να καταγγείλει μια σειρά από οικονομικές ατασθαλίες. Η διοίκηση της ΔΕΗ, αντί να λάβει σοβαρά τις στοιχειοθετημένες καταγγελίες του μισθωτού, ανέθεσε στη Νομική της Υπηρεσία να υπερασπιστεί τους καταγγελλόμενους, ενώ η διοίκηση έθεσε σε αργία τον καταγγέλλοντα. Το ζήτημα αυτό, έρχεται από το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος Νίκου Γκατζή και Αγγελου Τζέκη, που με σειρά ερωτημάτων, ζητούν από υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη να πάρει θέση και να εξηγήσει γιατί επιφυλάχτηκε τέτοια συμπεριφορά.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος, έχει ως εξής:

«Την τελευταία πενταετία στη ΔΕΗ εντοπίζονται φαινόμενα που σχετίζονται με "σπάσιμο" προμηθειών και τιμολογίων, ώστε να μην υπερβαίνουν το όριο της δικαιοδοσίας του διευθυντή Βασικού Οργανικού Κλιμακίου (ΒΟΚ) και να υπάγονται στις κεντρικές προμήθειες.

Συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Περιφέρειας Νήσων (ΔΠΝ) έγιναν στοιχειοθετημένες καταγγελίες (από 3/4/1998) του μισθωτού και μέλους του Τοπικού Εργασιακού Συμβουλίου (ΤΕΣ), Κωνσταντίνου Βασιλείου (συνταξιούχου σήμερα) στη γενική συνέλευση, όπου εντοπίστηκαν παραβιάσεις του Κανονισμού Εγκρισης Προμηθειών που ευνοούσαν συγκεκριμένους προμηθευτές. Οι παραβιάσεις αφορούσαν το σπάσιμο προμηθειών και τιμολογίων, τη μη τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών προκήρυξης και πληρωμής προμηθειών και τον αναίτιο χαρακτηρισμό των προμηθειών ως "εκτάκτων απρόβλεπτων και επιτακτικών", πολλές από τις οποίες παραλήφθηκαν ακόμη και μετά από 12 μήνες. Οι καταγγελίες αυτές προωθήθηκαν ιεραρχικά προς τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα - μέχρι και το ΔΣ της Επιχείρησης - μέσα από σειρά αναφορών του μισθωτού, του ΤΕΣ/ΔΠΝ, του Κεντρικού Εργασιακού Συμβουλίου των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ και συνδικαλιστικών οργανώσεων (Εργατικό Κέντρο Αθήνας).

Ολα αυτά τα χρόνια, η διοίκηση της ΔΕΗ, όχι μόνο δεν έλαβε τον κόπο να απαντήσει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, αποδίδοντας τις προσήκουσες ευθύνες σε κάθε ενδεχόμενο, αλλά αντίθετα, αφενός τιμώρησε με αργία τον παραπάνω μισθωτό και αφετέρου - όταν ο εργαζόμενος προσέφυγε σε ένδικα μέσα - πρόσφερε κάλυψη μέσα από τη Νομική της Υπηρεσία στα καταγγελλόμενα μέλη.

Φαινόμενα τέτοιου είδους συμβάλλουν στο να δημιουργούνται και να συντηρούνται συνθήκες διαφθοράς στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Η άρνηση της διοίκησης της ΔΕΗ να απαντήσει στα καταγγελλόμενα συνιστά στην πράξη άρνηση κάθε άνοιας διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Ποιες είναι οι σκοπιμότητες που επιβάλλουν να τιμωρούνται οι μισθωτοί, οι οποίοι στα πλαίσια θεσμοθετημένων από το νόμο οργάνων (όπως τα ΤΕΣ βάσει του ΠΔ 57/86) ενδιαφέρονται να ερευνούν και μεριμνούν για την τήρηση των νομότυπων διαδικασιών τη διαφάνεια την έντιμη οικονομική διαχείριση και, τελικά, τα συμφέροντα μιας επιχείρησης που ανήκει στον ελληνικό λαό;
  • Με ποιο σκεπτικό όχι μόνο δε διερευνούνται οι συγκεκριμένες καταγγελίες, αλλά πέρα από κάθε λογική χρηστής διοίκησης και διαφάνειας επιβραβεύονται και καλύπτονται νομικά και υπηρεσιακά εμπλεκόμενοι σε οικονομικά σκάνδαλα που λειτουργούν σε βάρος της επιχείρησης;
  • Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της Νομικής Υπηρεσίας της ΔΕΗ; Φροντίζει για τη νομιμότητα και τα συμφέροντα της ΔΕΗ ή αποτελεί «δικηγορικό γραφείο» των εκάστοτε στελεχών της; Γιατί η Νομική Υπηρεσία καλύπτει με δικηγόρο τους διωκόμενους για παρανομίες σε βάρος της ΔΕΗ;
  • Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να διερευνηθεί το συγκεκριμένο θέμα και να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες και πώς γενικότερα θα προωθηθεί το καθεστώς διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου σ' αυτήν τη στρατηγικής σημασίας δημόσια επιχείρησης της χώρας;».
Φορολογία εφημεριών γιατρών και ωρομίσθιων καθηγητών

Εγκύκλιος με οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες

Οδηγίες για την υλοποίηση και νέων διατάξεων του φορολογικού νόμου, όπως για τον τρόπο φορολογίας των εφημεριών γιατρών, των ωρομίσθιων καθηγητών που απασχολούνται σε πολλούς εργοδότες, εκπτώσεις φόρου για ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων κλπ, περιλαμβάνει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα και έχει ήδη κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόκειται για το νόμο (2892/2001) με τον τίτλο «Ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις», με τον οποίο επίσης θεσμοθετήθηκαν αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, λίγους μήνες αργότερα από τις τεράστιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Το νομοθέτημα αυτό ήρθε να συμπληρώσει προηγούμενο νόμο που αφορούσε τη γενναία επιχορήγηση του μεγάλου κεφαλαίου μέσω μείωσης του συντελεστή φορολογίας κατά 2,5 μονάδες από φέτος και με 2,5 ακόμη μονάδες από τον επόμενο χρόνο.

Με τη χτεσινή εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών, δίνει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την υλοποίηση ορισμένων διατάξεων του άρθρου 5 του Ν. 2892/2001, που προβλέπει -μεταξύ άλλων - ότι:

  • Παρατείνεται η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου επιβολής φόρου, τελών και εισφορών - που λήγουν μέχρι 31 Δεκέμβρη 2001 - για ένα έτος από τη λήξη τους (δηλ. μέχρι 31/12/2002). Η παράταση δεν ισχύει για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και φόρου ακίνητης περιουσίας.
  • Η παρακράτηση φόρου στους ωρομίσθιους καθηγητές που απασχολούνται ταυτόχρονα σε πολλούς εργοδότες με σχέση μίσθωσης εργασίας θα γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα από τον εργοδότη από τον οποίο εισπράττουν τις μεγαλύτερες αποδοχές. Οι υπόλοιποι εργοδότες θα παρακρατούν φόρο με συντελεστή 10% έναντι 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Στην ειδική φορολογική μεταχείριση που προβλεπόταν μέχρι τώρα για τις αμοιβές ιατρών από ενεργείς εφημερίες εντάσσονται και οι μεικτές εφημερίες.
  • Στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα το ποσοστό έκπτωσης δαπανών για ασφάλιστρα κατά κινδύνου πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων και για έξοδα επισκευής και συντήρησης αυξάνεται σε 30%.
  • Παρέχεται έκπτωση 2,5% όταν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα αν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ ή με δόσεις και δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 25.000 δρχ. Η έκπτωση χορηγείται και όταν υπάρχει οφειλή φόρου μέχρι 30.000 δρχ.
  • Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά παράγουν τα ίδια έννομα αποτελέσματα με τις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά.
  • Η έκπτωση της δαπάνης για αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων ισχύει και για όσους έχουν αγοράσει μερίδια μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίου εσωτερικού που είναι συνδεδεμένα με ασφαλιστήρια ζωής.
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις διώξεις των Ελληνοποντίων

Καταγγέλλονται οι διώξεις που δέχονται από το Ελληνικό Δημόσιο

Τις δικαστικές διώξεις που δέχονται από το Ελληνικό Δημόσιο οι οικογένειες των Ελληνοποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν σε απαιτήσεις ληξιπρόθεσμων δανείων που τους χορηγήθηκαν για την απόκτηση στέγης φέρνουν στη Bουλή με Ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης. Οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν ότι παρά την περί του αντιθέτου διαβεβαίωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας προ μηνών στη Bουλή, οι ΔΟΥ ξεκίνησαν διαδικασία δίωξης σε βάρος αυτών των ανθρώπων. Ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, μεταξύ άλλων, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να σταματήσουν αμέσως οι δικαστικές διώξεις και να διαγραφούν τα χρέη. Το πλήρες κείμενο της Eρώτησης έχει ως εξής:

«Δικαστικές διώξεις σε βάρος των 350 οικογενειών Ελληνοποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη και την Κομοτηνή ασκεί το Ελληνικό Δημόσιο, επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στους όρους των δανείων, που τους χορηγήθηκαν από την πρώην Εθνική Kτηματική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΚΤΕ) και με τους οποίους υποτίθεται ότι συμφώνησαν. Στην πραγματικότητα, οι δανειολήπτες υπέγραψαν χωρίς να γνωρίζουν τους όρους των δανειακών συμβάσεων.

Απαντώντας στην 2720/2-10-2000 Ερώτηση ο κ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριξε ότι η Εθνική Τράπεζα δεν ξεκίνησε καμία δικαστική ενέργεια σε βάρος των δανειοληπτών, ενώ με το άρθρο 19 του Ν. 2736/99 το σύνολο των απαιτήσεων της Τράπεζας (ληξιπρόθεσμες και μη απαιτητές) βεβαιώθηκαν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ). Ωστόσο, οι ΔΟΥ ξεκίνησαν διαδικασία δικαστικής δίωξης σε βάρος αυτών των οικογενειών των Ελληνοποντίων. Λ.χ., ενώ ο κ. υπουργός έδωσε την παραπάνω απάντηση στις 17-10-2000, λίγες μέρες αργότερα (10-11-2000) ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ξάνθης άσκησε δίωξη σε βάρος του Δημητρίου Τεγκελίδη του Αθανασίου για μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρεών στην Α' ΔΟΥ Ξάνθης και η οποία πρόκειται να εκδικαστεί τον επόμενο μήνα (22-6-2001).

Η υπόθεση των οικογενειών αυτών προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Οι άνθρωποι αυτοί υποχρεώθηκαν να υπογράψουν, για να τους χορηγηθούν σπίτια -τα οποία στην πραγματικότητα ήταν γιαπιά, με πολλές κακοτεχνίες κτλ.- χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν την τιμή τους. Και ενώ στους ίδιους δεν εξασφαλίστηκε εργασία όπως τους είχαν υποσχεθεί, ασκούνται τώρα σε βάρος τους διώξεις για υπερβολικές απαιτήσεις, οι οποίες πιθανότατα δεν είναι και σύννομες, αφού λ.χ. κατά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων δεν παρίστατο δικηγόρος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί: Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να σταματήσουν αμέσως οι όποιες δικαστικές διώξεις σε βάρος των ανθρώπων αυτών, να διαγραφούν όλες οι οφειλές τους, εξαιτίας της παραχώρησης των σπιτιών και να τους χορηγηθούν οι τίτλοι κυριότητας των σπιτιών χωρίς καμία άλλη υποχρέωση;»

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να αποδοθούν στους δικαιούχους οι ιδιοκτησίες

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την απόδοση των ιδιοκτησιών στους δικαιούχους στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, αφορά Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, προς τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη.

Από το 1914 έως και το 1924 πρόσφυγες Μικρασιατικής και Ποντιακής καταγωγής εγκαταστάθηκαν στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ το 1931 το κράτος κατοχύρωσε τα δικαιώματα των προσφύγων, παραχωρώντας τους ανταλλάξιμους τίτλους κυριότητας για τις εκτάσεις όπου εγκαταστάθηκαν, τις οποίες χρόνια καλλιεργούσαν. Δεν μπορούν όμως να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις αυτές, επειδή ένα μέρος τους χαρακτηρίστηκε αναδασωτέο. Μέχρι σήμερα ούτε απαλλοτρίωση έγινε, ούτε αποζημιώσεις δόθηκαν, ενώ την ίδια ώρα σε όμορη με την παραπάνω περιοχή κτίζονται διαρκώς βίλες, προκαλώντας το περί δικαίου αίσθημα των ιδιοκτητών των εκτάσεων που χαρακτηρίστηκαν αναδασωτέες. Και δεν αποτελεί λύση η παραχώρηση των ανταλλάξιμων περιοχών Γιώργεβα και Πολύζοβα, αφού αυτές ανήκουν στο Δήμο Χορτιάτη και καλλιεργούνται από κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Ασβεστοχωρίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αποδοθούν άμεσα στους δικαιούχους οι ιδιοκτησίες τους;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ