ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ενισχύεται το μπλόκο - κέντρο του αγώνα στη Νίκαια της Λάρισας
  • Πολύμορφη δράση ενόψει του συλλαλητηρίου με τρακτέρ στη Λάρισα την Παρασκευή
  • Νέα μπλόκα καθημερινά σε όλη τη χώρα

Ενισχύεται το μπλόκο της Νίκαιας
Ενισχύεται το μπλόκο της Νίκαιας
Ακλόνητοι παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στα μπλόκα του αγώνα, αυξάνοντας διαρκώς την πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, νέα μπλόκα προστίθενται καθημερινά σε όλη τη χώρα, ενώ ενισχύονται τα ήδη υπάρχοντα. Τις επόμενες μέρες μάλιστα θα συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο, θα πραγματοποιούνται αποκλεισμοί εθνικών δρόμων, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις μέσα στις πόλεις και άλλες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιοδείες στα χωριά, προκειμένου να σπάσει κάθε στάση αναμονής, να υποχωρήσει η μοιρολατρία και να κατέβουν στα μπλόκα ακόμα περισσότερες δυνάμεις, με πιο πολλά ακόμα τρακτέρ.

Συνεχίζονται επίσης και οι εκδηλώσεις στήριξης του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών από σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς, με συγκεντρώσεις, επισκέψεις στα μπλόκα και άλλες μορφές.

Κλιμακώνει το μπλόκο της Νίκαιας

Στο μπλόκο της Νίκαιας, στη Λάρισα, που κι αυτήν τη φορά αποτελεί πανελλαδικό σημείο αναφοράς και ισχυροποιείται διαρκώς, συνεχίστηκαν και χτες οι συζητήσεις για το πώς θα ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση.

Λάρισα: Από τη συγκέντρωση στον ΕΛΓΑ
Λάρισα: Από τη συγκέντρωση στον ΕΛΓΑ
Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο υποκατάστημα Λάρισας του ΕΛΓΑ από τους Αγροτικούς Συλλόγους Δαμασίου, Τυρνάβου και Αγιάς που έχουν στήσει τα μπλόκα τους στην Εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης και στο Γερακάρι αντίστοιχα. Επίσης, στην κινητοποίηση συμμετείχαν και αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας.

Οι αγρότες, κρατώντας πανό με συνθήματα, όπως «Με τους αγώνες μας ανατρέπουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν» και «Οχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς», συγκεντρώθηκαν έξω από τον ΕΛΓΑ και φώναξαν συνθήματα, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων συναντήθηκε με τη διοίκηση του υποκαταστήματος, κατά την οποία κατέθεσε τα αιτήματά τους.

«Ο ΕΛΓΑ δεν μας έχει εξοφλήσει, πολλοί παραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, παρά τις προκαταβολές που έταζαν», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Ετσι, «δεκάδες αγρότες στον Τύρναβο με ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, όπως και αμπελοκαλλιεργητές, δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στις τσέπες τους». «Ζητάμε την άμεση εξόφληση όλων των ζημιών που έχουν γίνει το 2021 και να στελεχωθεί το κατάστημα του ΕΛΓΑ με επαρκές επιστημονικό προσωπικό ώστε να μπορεί να καλύπτει και να αποζημιώνει έγκαιρα», είπε και πρόσθεσε το πάγιο αίτημα των αγροτών για «άμεση αλλαγή του κανονισμού, επαρκή κρατική χρηματοδότηση, ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλα τα ζημιογόνα αίτια και για όλες τις νόσους, και στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο, γιατί πλήττεται το αγροτικό κεφάλαιο κάθε χρόνο και θέλουμε παραπάνω καλλιεργητικές φροντίδες για να το επαναφέρουμε».

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Ο Γιάννης Γκανάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου, τόνισε πως ενώ το χωριό είναι σεισμόπληκτο, με πάνω από 130 κατοικίες γκρεμισμένες, οι αγρότες δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση. «Είναι ντροπή να πω τώρα πώς τη βγάζουμε (...) Δεν έχουμε πληρώσει δάνεια, τίποτα, χρεωνόμαστε περισσότερο όσο διάστημα πάνε πίσω οι πληρωμές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ την ίδια εικόνα μετέφερε και ο Αλέκος Δημουλιός, από το μπλόκο της Αγιάς, αναφέροντας πως «από τις 9/4 περιμένουμε πορίσματα ζημιάς, δεν έχουμε πάρει όμως ούτε ένα ευρώ».

Την Παρασκευή κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην πλατεία της Λάρισας

Χτες το απόγευμα, συνεδρίασε ξανά η Συντονιστική Επιτροπή, όπου αποφασίστηκε να γίνει σήμερα στις 7 μ.μ. Γενική Συνέλευση στον χώρο του μπλόκου, για να συζητηθεί η κλιμάκωση των δράσεων. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν οι προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη 10 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στη ΔΕΗ στη Λάρισα και συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στην πόλη της Λάρισας, την Παρασκευή 11 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Αποφασίστηκε, ακόμα, να βγει κάλεσμα για το συλλαλητήριο, προς τους αγρότες, αλλά και τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της πόλης, με σκοπό να συμμετάσχουν σε αυτήν τη δυναμική κινητοποίηση, για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις δίκαιες αγωνιστικές διεκδικήσεις της.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Στην Ελασσόνα, δεκάδες τρακτέρ βρίσκονται από την Κυριακή δίπλα από το ποτάμι. Από εκεί, προχωρούν σε αποκλεισμούς του δρόμου κάθε μεσημέρι, ενώ σήμερα διοργανώνουν πανεπαρχιακό συλλαλητήριο στην πλατεία της Ελασσόνας στις 12 το μεσημέρι.

Οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλιά Εθνική οδό Βόλου - Λάρισας. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες, αποφάσισαν να διοργανώσουν μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας συγκέντρωση στο μπλόκο του Ριζόμυλου, αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., όπου καλούν όλους τους φορείς του νομού να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Επιπλέον, τη Δευτέρα 14/2 θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σε στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Νάουσας σήμερα, Τετάρτη 9 Φλεβάρη, στις 12 μ., καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Ηδη το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, οι αγρότες της περιοχής προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της οδού Βέροιας - Εδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης της Νάουσας.

Στη Θεσσαλονίκη, στις πλατείες των χωριών, με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, άρχισαν να συγκεντρώνονται από τη Δευτέρα οι αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, συντονίζοντας τη δράση τους με τους συναδέλφους τους που παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και επιδεινώνονται εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Στην Πέλλα, οι αγρότες, μέσα από ανοιχτή σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, που θα πραγματοποιούνταν χτες βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, αναμενόταν να καθορίσουν τη στάση τους.

Σε Στερεά και Εύβοια

Στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου Γλύφας - Πελασγίας και στην Εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, στο ύψος του οικισμού Παλιούρι, στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα των αγροτών της Φθιώτιδας.

«Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους συναδέλφους μας σε ολόκληρη τη χώρα και απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων που αποφασίστηκαν σε σύσκεψη της Νίκαιας και αφορούν την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα μείνουμε εδώ στο μπλόκο, θα ενισχυθούμε και θα αποφασίσουμε για τις περαιτέρω κινήσεις μας», δηλώνει ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας.

Στο ύψος του οικισμού Παλιούρι στην Εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου συγκεντρώθηκαν στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Φθιώτιδας. «Το να αγωνιστούμε είναι μονόδρομος. Το πετρέλαιο, η ακρίβεια και το κόστος παραγωγής, το πανάκριβο ρεύμα και το πενιχρό εισόδημα δεν τσακίζουν μόνο τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά όλα τα λαϊκά νοικοκυριά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χρήστος Πάσουλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρακώμης.

Την ίδια στιγμή στον κόμβο της Στροφυλιάς στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, με το μπλόκο να ενισχύεται με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Επίσης αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζουν να κατέβουν με τα τρακτέρ στον κόμβο της Τιθορέας αγρότες από την περιοχή του δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας, ενώ δυνάμεις συγκεντρώνουν και οι αγρότες της Βοιωτίας.

Στη Δυτική Μακεδονία

Μηχανοκίνητη πορεία αγροτικών οχημάτων πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι αγρότες του Βοΐου στη Δυτική Μακεδονία, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Κυριακή. Οι αγρότες πραγματοποίησαν στη συνέχεια ανοιχτή σύσκεψη, όπου συζήτησαν για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους και τον συντονισμό τους με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους που βρίσκονται στους δρόμους.

Τα τρακτέρ τους κατέβασαν στους δρόμους οι αγρότες του Αμυνταίου, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου της ευρύτερης περιοχής, στήνοντας το μπλόκο τους, παρά τον παγετό που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή στον κόμβο Αντιγόνου - Μανιακίου.

Στα Χανιά

Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά, έστησαν από χτες αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, για την οργάνωση του αγώνα «ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει!». Ανάμεσα στα σοβαρά προβλήματα που αναδεικνύουν είναι και όσα έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες, υπογραμμίζοντας ότι λένε «όχι στο ξεκλήρισμά μας, με όχημα τους δασικούς χάρτες! Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μάς ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη. Να δοθεί παράταση στις ενστάσεις. Με ευθύνη του κράτους να καλυφθούν τα έξοδα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του κτηματολογίου για την αγροτική γη».


Ούτε η αναμονή ούτε τα ψέματα και οι συκοφαντίες θα κάμψουν τους αγρότες

Καλλιεργώντας κλίμα αναμονής, με ψέματα και συκοφαντίες η κυβέρνηση επιχειρεί να χτυπήσει τα αγροτικά μπλόκα που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, να πλήξει τον αγώνα της αγροτιάς που παλεύει για να ζει από το χωράφι της, που δεν αποδέχεται τα ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων».

Αφού έπεσε στο κενό η επιχείρηση τρομοκράτησης, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν στρατοπεδεύσει στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, στην Αρτα, στην Αιτωλοακαρνανία κ.α., συνέχισε με την παραπληροφόρηση. Κεντρικός στόχος, να συκοφαντήσει τον αγώνα, να υποκινήσει τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Μέτρα στο πλαίσιο των «δημοσιονομικών δεδομένων»

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα που άρχισε το στήσιμο των μπλόκων στη Νίκαια, η κυβέρνηση προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τους αγωνιζόμενους αγρότες με τη δέσμη των 7 μέτρων που τάχα τους ανακουφίζουν, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Η κυβέρνηση λειτουργεί μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και εντός των κοινοτικών κανονισμών».Απαντώντας, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας σε ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες «αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας, που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα «δημοσιονομικά δεδομένα» που επικαλείται η κυβέρνηση για τη μη ικανοποίηση των ζωτικών αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών - όπως και των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - δεν αποτελούν εμπόδιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το παράδειγμα με το πετρέλαιο είναι χαρακτηριστικό: Με τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενους και συνεταιρισμένους) και μόνο για μια χρονιά. Ακόμα και αυτό το ποσό είναι περίπου το 1/3 από αυτό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (με το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Την ίδια στιγμή δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!

Η διαχρονική κυβερνητική πολιτική υπεύθυνη για τα προβλήματά τους

Από το απόγευμα της Δευτέρας και την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανού, και την τοποθέτηση του αντικαταστάτη του, διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής, λέγοντας πως ο νέος υπουργός «είναι αγροτόπαιδο από το Κιλκίς» και «ξέρει καλύτερα τα προβλήματα των αγροτών».

Πρόκειται για γνωστό κόλπο, που προσπαθεί να παρουσιάσει σαν υπεύθυνο για τα προβλήματα των αγροτών τον έναν ή τον άλλον υπουργό και όχι συνολικά τις πολιτικές που υλοποιούν οι κυβερνήσεις.

Με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν τα προβλήματά τους να παραμένουν και να οξύνονται. Γι'αυτό αγωνίζονται ενάντια στην στρατηγική θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων, της ΚΑΠ και της ΕΕ. Μια πολιτική που έχει «συνέχεια» από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι κανένα συμφέρον δεν έχουν οι αγρότες να αναμένουν «σωτηρία» από κυβερνητικές εναλλαγές.

Οι γνωστές «καραμέλες» για «υποκινούμενους αγρότες»

Και επειδή δεν λείπει «ο Μάρτης από τη Σαρακοστή», έχουν αρχίσει και πάλι οι συκοφαντίες περί «εθιμικών και κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων», το ύπουλο αυτό παραμύθι που χρησιμοποίησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα πια, μετά από τόσα χρόνια μαζικών αγροτικών αγώνων στους οποίους συμμετέχουν χιλιάδες αγρότες ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, όλο και περισσότεροι έχουν αντιληφθεί ότι οι αγρότες δεν βγαίνουν στους δρόμους ούτε από συνήθεια, ούτε για την εξυπηρέτηση οποιονδήποτε κομματικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων.

Αγροτικές κινητοποιήσεις δεν γίνονται μόνο μια φορά τον χρόνο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά συνεχώς, σε όλη τη διάρκεια του έτους, με διάφορες μορφές, όπως συλλαλητήρια σε καταστήματα του ΕΛΓΑ, στη ΔΕΗ, στις πόλεις.

Οσο για τις αποφάσεις, αυτές λαμβάνονται μέσα από τις διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Ετσι, οι σημερινές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 19 Δεκέμβρη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, ενώ ακολούθησαν διεξοδικές συζητήσεις στα καφενεία και στις πλατείες των χωριών, συνεδριάσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, νέες συσκέψεις σε επίπεδο νομών και περιοχών.

Αλλά και στα μπλόκα, καθημερινά γίνονται συνελεύσεις των αγροτών, έχουν συγκροτηθεί Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων, οι οποίες συνεδριάζουν καθημερινά και μετά από διεξοδικές συζητήσεις παίρνουν τις αποφάσεις τους.

Κάλεσμα σε προσχηματικό διάλογο

Και ενώ η κυβέρνηση αρνείται να ασχοληθεί σοβαρά με τα δίκαια αιτήματα και ταυτόχρονα εξαπολύει συκοφαντικές επιθέσεις ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, από την άλλη, υποκριτικά και παραπειστικά, δηλώνει «πάντα ανοιχτή για διάλογο».

Οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκουν διαπραγματεύσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Ωστόσο δεν πάνε σε έναν «διάλογο» προσχηματικό και αποπροσανατολιστικό, που στόχο από τη μεριά της κυβέρνησης δεν έχει την επίλυση των προβλημάτων, αλλά την κοροϊδία και την εξαπάτηση, την υπονόμευση του αγώνα τους.

Ο αγώνας συνεχίζεται, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά!

Η ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - κράτους - βιομηχάνων - τραπεζιτών στην αγωνιζόμενη για την επιβίωσή της αγροτιά απαντιέται ήδη από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με ενίσχυση των μπλόκων και δημιουργία νέων σε όλη τη χώρα.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που μάχονται στα μπλόκα για την επιβίωσή τους, δεν πρόκειται να φοβηθούν και να κάνουν πίσω. Οι αγώνες τους έχουν ήδη θορυβήσει την κυβέρνηση. Χωρίς να δείχνουν κάποια αναμονή, προσπερνώντας το κλίμα μοιρολατρίας, με την παραπέρα κλιμάκωση μπορούν να τη στριμώξουν ακόμα περισσότερο, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.


Γ.


Νέο μπλόκο από χτες και στην Αρτα

Στο κενό η προσπάθεια καταστολής από την αστυνομία

Το μπλόκο στον κόμβο Σκοπευτηρίου η χθεσινή κινητοποίηση
Το μπλόκο στον κόμβο Σκοπευτηρίου η χθεσινή κινητοποίηση
Μπλόκο με τρακτέρ στον κόμβο του Σκοπευτηρίου στην είσοδο της Αρτας έστησαν χτες οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ).

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία κάλεσε σε αυτοκινητοπορεία μετά τις προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Αρτας Γιώργου Στύλιου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε μετά από απαίτηση των αγροτών για τη στήριξη των αιτημάτων τους. Ο υφυπουργός μέσω web υποστήριξε ότι τα κυβερνητικά μέτρα - ψίχουλα προς τους αγρότες ικανοποιούν τα αιτήματά τους, προκαλώντας την οργή των αγροτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο. Σημειώνεται μάλιστα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε ομόφωνα το πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσε η Ομοσπονδία.

Δεν κατάφεραν να τους σταματήσουν οι δυνάμεις καταστολής

Από τις 12 το μεσημέρι χτες, λοιπόν, τρακτέρ από όλο τον κάμπο της Αρτας άρχισαν να καταφτάνουν έξω από το δημαρχείο. Ακολούθησε η αυτοκινητοπορεία με τρακτέρ, την οποία με προκλητικό τρόπο η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει, κόβοντας την κυκλοφορία της Περιφερειακής Οδού στο ύψος των ΚΤΕΛ. Παρά την προσπάθεια αυτή, αγρότες και τρακτέρ παρέκαμψαν το μπλόκο, για να ακολουθήσει ανθρωποκυνηγητό επί της Περιφερειακής Οδού. Δυνάμεις των ΜΑΤ δεν δίστασαν μάλιστα να επιτεθούν σε μαθητές και μαθήτριες που συμπαραστέκονταν στον αγώνα των αγροτών γονιών τους. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κατάφεραν να φτάσουν στον κόμβο του Σκοπευτηρίου στην είσοδο της πόλης, όπου έστησαν το μπλόκο, ενώ η αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο στην κατεύθυνση προς την Ιόνια Οδό.

Ακόμα και μαθητές βρέθηκαν στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής
Ακόμα και μαθητές βρέθηκαν στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής
Το απόγευμα το μπλόκο ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις, ιδιαίτερα νέους σε ηλικία αγρότες, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα τούς. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μέλη σωματείων του Εργατικού Κέντρου Αρτας, ενώ ακολούθησε δίωρος συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Τη συμπαράστασή της με όλες της τις δυνάμεις στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Αρτας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι ο αγροτικός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με «τη ληστεία του μόχθου του από εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες και το αστικό κράτος, αλλά και τις αθρόες εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που επιβάλλει η ΕΕ». Υπενθυμίζει επίσης ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και πρόσφατα τρεις τροπολογίες που αφορούσαν την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα, με τις τροπολογίες όμως να μην ψηφίζονται «ούτε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα που έχουν ως φάρο την ΚΑΠ της ΕΕ», καθώς «αυτά τα μέτρα δεν "χωράνε" στην πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των μονοπωλίων, την ΚΑΠ και την ΕΕ». Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας την ανάγκη ολόπλευρης στήριξης του αγώνα των αγροτών από τον λαό της Αρτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ