ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατήγγειλε την κατασταλτική πολιτική ενάντια σε μετανάστες και νησιώτες

Παρέμβαση στη συζήτηση με τον Ζεράλντ Νταρμανέν, υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης ανέδειξε τις μαζικές και διαρκείς κινητοποιήσεις των νησιωτών ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ, που μετατρέπει τα ελληνικά νησιά σε φυλακές - αποθήκες ψυχών της ΕΕ. Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Τα αντιδραστικά μέτρα της ΕΕ, που απεργάζονται Γαλλία και Γερμανία μαζί με τις "πρόθυμες" κυβερνήσεις, στρώνουν το έδαφος για τις αντιδραστικές ρυθμίσεις του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Πρώτα απ' όλα διαιωνίζουν την άγρια καταστολή, τις επαναπροωθήσεις που οδηγούν στα ναυάγια και στις εκατόμβες νεκρών στη Μεσόγειο, τον περιορισμό του δικαιώματος στο άσυλο, τις απελάσεις και το πισωγύρισμα προσφύγων στις χώρες - πύλες εισόδου, όπως η Ελλάδα. Δεν διαμοιράζετε την αλληλεγγύη, κύριε υπουργέ, αλλά την καταστολή. Πρόκειται για την πολιτική μαζικού εγκλωβισμού των κατατρεγμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τη σύμπραξη και της τωρινής και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης.

Αλήθεια, πώς τοποθετείστε, κ. Νταρμανέν, απέναντι στο γεγονός ότι οι κάτοικοι στα ελληνικά νησιά, όπως στη Χίο και τη Λέσβο, με μαζικές διαρκείς κινητοποιήσεις τους εναντιώνονται στον σχεδιασμό αυτό της ΕΕ, ενώ στη Χίο μάλιστα απέτρεψαν αποφασιστικά να ξεφορτώσει το πλοίο στο νησί τα μηχανήματα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στις εργασίες κατασκευής της υπερδομής - φυλακής; Πώς τοποθετείστε στο αίτημα που διατρανώνουν, να πάψουν τα νησιά τους να είναι φυλακές - αποθήκες ψυχών της ΕΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες;».

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στις φυλακές ξεριζωμένων

Από την προχτεσινή κινητοποίηση στη Βάστρια
Από την προχτεσινή κινητοποίηση στη Βάστρια
Η προχτεσινή κινητοποίηση κατά δομής εγκλεισμού ξεριζωμένων στη Βάστρια της Λέσβου ήταν μία «δυναμική απάντηση στην επιμονή και την εμμονή της κυβέρνησης για τη δημιουργία δομής - φυλακής», υπογραμμίζει το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο και καλεί τον λαό να είναι σε επαγρύπνηση. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Η βροχή και ο αέρας δεν απέτρεψαν τη μεγάλη προσέλευση που είχαν οι προσυγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη, σε Μανταμάδο και Διαβολόρεμα, δημιουργώντας ένα ατέλειωτο κομβόι που έφτασε στη Βάστρια, απαιτώντας από την κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει κάθε εργασία και να πάρει τα μηχανήματα από τον χώρο. Το σύνθημα "Ούτε στη Βάστρια, ούτε και πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά" ακούστηκε από εκατοντάδες κόσμου που έδωσαν το "παρών" αλλά και την υπόσχεση πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το κλείσιμο κάθε δομής στο νησί. (...)

Η κυβέρνηση βρήκε χρήματα για το χτίσιμο της δομής - φυλακής, αλλά όταν πρόκειται για την υγεία του λαού, την ακρίβεια που πλήττει τις λαϊκές οικογένειες, λέει πως δεν έχει ούτε ένα ευρώ. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του Εργατικού Κέντρου για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων θα πολλαπλασιαστούν, ώστε να δυναμώσει η διεκδίκηση από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων και τους άλλους φορείς. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματά μας, για τα δικαιώματά μας, κόντρα στην πολιτική που μας τα αφαιρεί. Συνεχίζουμε δυναμικά, αποφασιστικά, μαχητικά και μαζικά μέσα από τα σωματεία μας».

Την κινητοποίηση χαιρετίζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, που σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ολοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι άνθρωποι, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εξαθλίωση από τη λεηλασία των χωρών τους, οι οποίοι καταφεύγουν στην Ελλάδα ελπίζοντας να δουν μια άσπρη μέρα.

Αντ΄αυτού, έρχεται η κυβέρνηση και η ΕΕ και τους αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες, κλείνοντάς τους σε απάνθρωπες φυλακές, ποδοπατώντας κάθε έννοια ανθρωπιάς και διεθνούς δικαίου, σε μια χώρα που σχεδόν ένας στους τέσσερεις κατοίκους της είναι πρόσφυγες.

Είναι πραγματικά προκλητικός και εξοργιστικός ο ισχυρισμός του υπουργού κ. Μηταράκη ότι ο λαός της Λέσβου συμφωνεί με τη δημιουργία του κολαστηρίου, όταν επανειλημμένα με δυναμικές κινητοποιήσεις έχει διατρανώσει την κατηγορηματική αντίθεσή του, παρά την άγρια καταστολή».

  • Σε τέσσερις συλλήψεις για τις φωτιές και τις ζημιές που έγιναν σε χωματουργικά μηχανήματα, γεννήτρια και χημικές τουαλέτες στην περιοχή της Βάστριας στη Λέσβο, μετά τη μαχητική μαζική κινητοποίηση των φορέων, προχώρησε χτες η Αστυνομία. Κατηγορούνται για αδικήματα βίας κατά υπαλλήλων, της στάσης, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, εμπρησμού κ.λπ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Στο απυρόβλητο η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό

Στην πεπατημένη της αυστηροποίησης των μέτρων ως μοναδική λύση για να χτυπηθεί η οπαδική βία κινήθηκε για άλλη μια φορά ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνάντηση που είχε χτες με τους προέδρους τεσσάρων Λιγκών από τα τρία πιο δημοφιλή αθλήματα της χώρας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Αρη και ενόψει των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Super League 1, Γιώργος Μποροβήλος, της Super League 2, Λεωνίδας Λεουτσάκος, του ΕΣΑΚΕ (μπάσκετ), Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, και της ΕΣΑΠ (βόλεϊ), Παντελής Ταρνατώρος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός είπε ότι θα αναθεωρηθούν το καθεστώς λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων και ο ποινικός κώδικας για τα περιστατικά βίας. Μίλησε ακόμα για τις μέχρι τώρα οικονομικές διευκολύνσεις της κυβέρνησης στον επαγγελματικό αθλητισμό (μείωση του ΦΠΑ σε εισιτήρια και συμβόλαια), προαναγγέλλοντας νέα οικονομική ενίσχυση μετά τις απώλειες εξαιτίας της πανδημίας.

Με τέτοιες εθιμοτυπικές συναντήσεις αφήνεται πλήρως στο απυρόβλητο η βασική αιτία των φαινομένων βίας: Η δράση μεγαλοκαπιταλιστών στον αθλητισμό, που τον αξιοποιούν για πολιτικοοικονομική επιρροή και συντηρούν τους οπαδικούς «στρατούς» για τους γενικότερους ανταγωνισμούς μεταξύ τους. Αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν και ως φυτώρια για κάθε είδους εγκληματικές, φασιστικές, ρατσιστικές συμμορίες, που σπέρνουν το μίσος και δολοφονούν.

Ξεκινούν οι απολογίες των συλληφθέντων για τη δολοφονία του Αλκη

Από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να απολογηθούν οι 8 συλληφθέντες, 19 έως 23 ετών, που διώκονται για τη συμμετοχή τους στη δολοφονική επίθεση στην περιοχή της Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα της 31ης Γενάρη, με θύμα τον 19χρονο Αλκη Καμπανό, φίλαθλο του Αρη, και τον τραυματισμό 2 ακόμα νέων. Κατηγορούνται για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένης και της απόπειρας κατά συρροή. Οι περισσότεροι εμφανίζεται να είναι γνωστοί στους οπαδικούς κύκλους με ηγετικό ρόλο στους συνδέσμους του ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες «φωτογραφίζουν» ως δράστη της δολοφονίας έναν 21χρονο Ελληνα, ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, ο οποίος στο παρελθόν είχε πέσει θύμα επίθεσης από οπαδούς του Αρη. Χτες το μεσημέρι, παραδόθηκε στην αστυνομία ο 25χρονος Ελληνας, κάτοικος Αθηνών, που υποδείχθηκε από τους άλλους συλληφθέντες ως ο «επικεφαλής» της δολοφονικής επίθεσης.

Πλέον η αστυνομία αναζητά έναν 20χρονο Αλβανό που διέφυγε στη χώρα του, για τον οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Ενας από τους συλληφθέντες, 22χρονος, αλβανικής υπηκοότητας, είναι τραυματισμένος στη δεξιά παλάμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τραυματιστεί από το μαχαίρι που κρατούσε και το οποίο φέρεται να του γλίστρησε, στην προσπάθειά του να τραυματίσει τον 19χρονο φοιτητή.

Ο 23χρονος, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για την υπόθεση και κρίθηκε προφυλακιστέος, φέρεται ως το άτομο που με το ρόπαλο κατάφερε χτυπήματα στο κεφάλι του 19χρονου.

Ηθική αυτουργία

Τον Γιώργο Σαββίδη, γιο του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, έδειξε χτες ως ηθικό αυτουργό ο συνήγορος υπεράσπισης της οικογένειας του 19χρονου Αλκη.

Προσερχόμενος στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης μαζί με τους γονείς και τους δύο φίλους του Αλκη που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης, για να δηλώσουν παράσταση Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου, έδειξε στους δημοσιογράφους μια φωτογραφία με ένα μαχαίρι καρφωμένο σε μια ξύλινη επιφάνεια. Οπως είπε, η συγκεκριμένη εικόνα είχε αναρτηθεί από τον Γιώργο Σαββίδη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μετά από τη νίκη του Αρη στον ποδοσφαιρικό αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Ο δικηγόρος ανέφερε ότι οι γονείς του θύματος του ζήτησαν να δημοσιοποιήσει αυτήν τη φωτογραφία. Δήλωσε ότι «είναι ανατριχιαστικό και πρέπει επιτέλους να τελειώνει», χωρίς να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Στη συνέχεια, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί πότε κι από ποιον έγινε η επίμαχη ανάρτηση, κι αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της υποκίνησης τέλεσης αδικημάτων βίας, στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου. Την έρευνα αναμένεται να αναλάβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

  • Στον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη, στο φως ήρθαν νέες καταγγελίες για επιθέσεις οπαδικής βίας σε Χαλκίδα και Γαλάτσι. Η πρώτη επίθεση φέρεται να έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Χαλκίδα, όταν ένας 28χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού που καθόταν μέσα στο αυτοκίνητό του με μια φίλη δέχθηκε την επίθεση τριών ατόμων. Οπως καταγγέλλει το θύμα, τον χτύπησαν άγρια και στη συνέχεια τον μαχαίρωσαν στην κοιλιακή χώρα απειλώντας τον να μην καταγγείλει το περιστατικό. Αν και αρχικά δεν το έκανε, στο νοσοκομείο όπου μετέβη ο ίδιος στις 4 Φλεβάρη κατήγγειλε τελικά το περιστατικό. Θύμα επίθεσης από αγνώστους κατήγγειλε ότι έπεσε 20χρονος στο Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη. Τον χτύπησαν με καπνογόνο στο κεφάλι όταν δεν απάντησε στην ερώτηση τι ομάδα είναι.
ΧΙΟΣ
Προσπάθεια εκφοβισμού αγωνιστών

Μια προσπάθεια εκφοβισμού όσων συμμετείχαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Χίου και των Μεστών στις 6 Γενάρη, που απέτρεψαν το ξεφόρτωμα μηχανημάτων που προορίζονταν για την κατασκευή της φυλακής - υπερδομής για πρόσφυγες και μετανάστες που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ, είναι σε εξέλιξη στο νησί κατά εντολή της κυβέρνησης. Οπως καταγράφεται σε τοπικά ΜΜΕ, το Λιμενικό μοιράζει από σήμερα το πρωί κλήσεις και καλεί για προκαταρκτική εξέταση πολίτες της Χίου. Γίνεται έως τώρα λόγος για 20 κλήσεις, μεταξύ αυτών και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία της φυλακής για τους ξεριζωμένους. Μάλιστα, στην κλήση που έχει παραγγελθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου, αναφέρεται ότι καλούνται να καταθέσουν με την κατηγορία παρακώλυσης συγκοινωνιών και παράνομης βίας σε διάστημα 5 ημερών αν μένουν στο εσωτερικό και 15 αν βρίσκονται στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ