ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
Στο «βαθύ κόκκινο» όλη η χώρα σε μια ακόμα «τελευταία στροφή» της πανδημίας

INTIME NEWS

Ολη η Ελλάδα είναι στο «βαθύ κόκκινο» σύμφωνα με τα χτεσινά επιδημιολογικά δεδομένα, μαρτυρώντας το παρατεταμένο και προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος του λαού. Σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη χτεσινή ενημέρωση, η πορεία της πανδημίας κρίνεται «σταθερή, χωρίς διαφοροποίηση με τις προηγούμενες εβδομάδες», με μ.ό. 17.600 νέα κρούσματα ανά ημέρα και με πάνω από το 1,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας να είναι ενεργά κρούσματα.

Και χτες 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται σε 24.507 νεκρούς. «Το βασικό σενάριο είναι η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών τις επόμενες βδομάδες», αναφέρθηκε στην ενημέρωση, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 516, μεταξύ των οποίων είναι και τρία παιδιά: Ενα μωρό 22 μηνών που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, ένα 13χρονο που διακομίστηκε μετά από τροχαίο και κατόπιν επιβεβαιώθηκε θετικό στον ιό, και άλλο ένα 13χρονο που μεταφέρθηκε με σπασμούς.

Για άλλη μια μέρα αυξήθηκαν, κατά 11,79%, οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 493, ενώ συνολικά νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς COVID.

Στις σχολικές ηλικίες «είναι σταθερές οι νοσηλείες», ωστόσο η Επιτροπή ανέφερε ότι το πολυσυστηματικό υπερφλεγονώδες σύνδρομο Mis-c (πολυοργανική φλεγμονή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις, που εμφανίζεται 3 - 6 βδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη) «ήταν γνωστό από την άνοιξη του 2020», σε μια ακόμα ομολογία των κυβερνητικών ευθυνών τόσο για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας, όσο και για την παρακολούθηση και την αποκατάσταση ασθενών μετά την ανάρρωσή τους. Οπως ανέφερε η Β. Παπαευαγγέλου, μέχρι το τέλος του 2021 νοσηλεύτηκαν με το σύνδρομο 119 παιδιά με μέσο όρο 8 ετών, ενώ καταγράφηκε και «σημαντικό ποσοστό μυοκαρδίτιδας», 2 στα 10 παιδιά χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ. «Οσα παιδιά εμφάνισαν σοβαρό mis-c ήταν ανεμβολίαστα», επισημάνθηκε, ωστόσο υπενθυμίζουμε ότι - και πάλι με ευθύνη της κυβέρνησης και των ευρωενωσιακών συμφωνιών - ο εμβολιασμός στα παιδιά ξεκίνησε πριν δύο μήνες, χωρίς καν να έχει εξασφαλιστεί το απαιτούμενο προσωπικό. «Να επικοινωνούν με τον παιδίατρο» ήταν η σύσταση της Επιτροπής στην περίπτωση που τα παιδιά εμφανίσουν υψηλό πυρετό μέρες μετά την αρχική λοίμωξη.

Σημειώνεται ότι χτες επιβεβαιώθηκαν άλλα 19.154 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 5.012 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.316 στη Θεσσαλονίκη, 789 στην Αχαΐα, 745 στο Ηράκλειο, 545 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.129.153 και αύξηση παρατηρείται σε Θεσπρωτία, Γιάννενα και στα νησιά.

Μετά από όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση βάφτισε και χτες την απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση να προστατεύει τον λαό ως «ατομική ευθύνη», με μοναδικό μέτρο για τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ τη «χρήση μάσκας με καλή εφαρμογή», για τους δε υγειονομικούς, που για τρίτο χρόνο έχουν να αναμετρηθούν με την απουσία μέτρων προστασίας και ενίσχυσης, «να έχουν πάντα μέσα ατομικής προστασίας».

Σχετικά με τα αποκριάτικα καρναβάλια, η απόφαση θα ληφθεί την επόμενη βδομάδα, αναγνωρίζεται πάντως ότι «πρόβλημα είναι η ιχνηλάτηση» και «ο έλεγχος αν είναι εμβολιασμένοι». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας άνοιξε η πλατφόρμα για τα χάπια, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19 από τον ΕΟΠΥΥ και 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Πλήρη κατάργηση της καραντίνας για όσους νοσούν σχεδιάζει η Βρετανία

Η κυβέρνηση της Σουηδίας σταμάτησε τα δωρεάν τεστ, επικαλούμενη ότι... έχουν μεγάλο «κόστος» σε σχέση με τα οφέλη

Την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πεθαίνουν και να νοσούν βαριά από την Covid-19, που τα συστήματα Υγείας έχουν γονατίσει από τις διαχρονικές ελλείψεις και περικοπές, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την αντιμετώπιση όλων των σοβαρών ασθενειών, οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών σπεύδουν να κηρύξουν τη «λήξη αυτής της πανδημίας όπως τη γνωρίζαμε» και «απαλλάσσονται» από τα πιο στοιχειώδη περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, καθώς ακόμα και αυτά αντιμετωπίζονται ως «βαρίδι» για την καπιταλιστική οικονομία.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, δήλωσε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει «να μάθουν να ζουν με τον κορονοϊό» και σχεδιάζει να τερματίσει εντελώς τη νομική υποχρέωση καραντίνας για όσους νοσούν, στα τέλη Φλεβάρη. Ακόμη δηλαδή και αυτό το στοιχειώδες μέτρο προστασίας και μείωσης της εξάπλωσης καταργείται για να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι για δουλειά, στο όνομα μιας ...«στρατηγικής που θα επιτρέπει τη ζωή με την COVID».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, στη Σουηδία, η κυβέρνηση κατάργησε χτες σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, με την Υπηρεσία Υγείας να ανακοινώνει ότι η διεξαγωγή τεστ σε μεγάλη κλίμακα έχει μεγάλο «κόστος» σε σχέση με τα οφέλη...

«Οσο γνωρίζουμε αυτήν την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», έσπευσε να δηλώσει η υπουργός Υγείας, Λένα Χάλενγκρεν, ισχυριζόμενη ότι μετά και την «Ομικρον» η Covid δεν θα κατηγοριοποιείται πλέον στους κινδύνους για την κοινωνία.

Κι όλα αυτά την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση, με περίπου 2.200 ασθενείς με Covid-19 να νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021. Το δε τελευταίο 24ωρο, η χώρα κατέγραψε 114 νέους θανάτους ανθρώπων με Covid-19.

«Ενώ όλος ο κόσμος λέει πως η "Ομικρον" είναι πιο καλοήθης, παραμερίζεται το γεγονός ότι 500.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει και έχουν καταγραφεί περίπου 130 εκατ. κρούσματα αφότου εντοπίστηκε» στα τέλη Νοέμβρη, τόνισε την ίδια ώρα ο αρμόδιος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας...

Βρετανία: 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις λίστες αναμονής του NHS!

Ειδικά η Βρετανία, που ετοιμάζεται για κατάργηση της καραντίνας για όσους νοσούν, έχει καταγράψει σχεδόν 160.000 θανάτους από Covid-19 τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ και τώρα, τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να είναι κατά μέσο όρο 60.000 και καθόλου δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανιστούν νέες, πιο θανατηφόρες παραλλαγές.

Ταυτόχρονα 1 στους 9 ανθρώπους στην Αγγλία και 1 στους 5 στην Ουαλία βρίσκεται σε λίστα αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργεία, ακόμη και αντικαρκινική θεραπεία!

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας «υποσχέθηκε» ότι... μέχρι το 2025 θα έχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν έως και ένα χρόνο για να υποβληθούν σε χειρουργείο, ενώ έως το 2023 θα μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν πάνω από δύο μήνες για να δεχτούν αντικαρκινική θεραπεία.

Το NHS στοχεύει να αποκαταστήσει τους χρόνους διάγνωσης στο μέγιστο διάστημα των 6 βδομάδων, δηλαδή στα επίπεδα προ πανδημίας, έως το 2025...

Αυτοί οι χρόνοι αναμονής θα ισχύουν και μετά την εξαγγελλόμενη πρόσληψη 15.000 υγειονομικών, αποδεικνύοντας ότι δεν φτάνουν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Ως αποτέλεσμα της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε μιας νόσου, υπάρχουν 6 εκατ. άνθρωποι στις λίστες αναμονής του NHS!

Ποια είναι η... «απάντηση» της κυβέρνησης σε αυτήν την αθλιότητα; Μια εθνική ομάδα συντονισμού θα βοηθά τους ασθενείς... να μετακινηθούν σε όλη τη χώρα για θεραπεία και μια διαδικτυακή πλατφόρμα θα δείχνει τους χρόνους αναμονής σε διαφορετικές περιοχές!

Πανυγειονομική απεργία στις 23 Φλεβάρη

Σε πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη 23 Φλεβάρη προχωρούν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ), απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσυρθούν οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ», τα λουκέτα σε νοσοκομεία, οι ΣΔΙΤ, η διεύρυνση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων. Οι υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, μονιμοποίηση των χιλιάδων επικουρικών - συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας

Επίσης, ενάντια στις απολύσεις, στις αναστολές εργασίας χιλιάδων εργαζομένων και την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, την Τετάρτη 16 Φλεβάρη, στις 12.30 μ.μ.. στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας να μην περάσει η διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας με την κυβερνητική τροπολογία για «μοριοδότηση» - κοροϊδία.

Σύσκεψη την Κυριακή από το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμού σε σύσκεψη την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1), ενώ θα ανοίξει την πλατφόρμα ZOOM για όσους εργαζόμενους βρίσκονται εκτός Αθήνας. Στόχος της σύσκεψης είναι η οργάνωση των επόμενων κινήσεων των εργαζομένων, καθώς σε λίγες μέρες πλησιάζει για ακόμα μια φορά η λήξη των συμβάσεων του προγράμματος «PHILOS II». Οσοι δε εργάζονται στις ΚΟΜΥ σε κάτι λιγότερο από 2 μήνες θα κληθούν να υπογράψουν και πάλι ολιγόμηνες συμβάσεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση μετά βαΐων και κλάδων ανακοίνωσε πριν από 3 μήνες ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι τον Νοέμβρη του 2022.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση απέλυσε 150 επικουρικούς εν μέσω πανδημίας, μετά από χρόνια δουλειάς

Στον δρόμο πετάει η κυβέρνηση 150 επικουρικούς μετά από 4 έως και 9 χρόνια συνεχόμενης εργασίας, εν μέσω πανδημίας, ακρίβειας και αύξησης της ανεργίας, καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών και απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη και μονιμοποίησή τους. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «οι απολύσεις είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, και το όποιο επιχείρημά τους για να καλύψουν αυτή τους την επιλογή γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος».

Οι απολύσεις αφορούν νοσηλευτές, φροντιστές παιδιών, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διοικητικούς, μάγειρες. Και όπως αναδεικνύει η Επιτροπή, όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», ενώ οι συμβάσεις τους παρατείνονταν γιατί ήταν αναγκαίοι: «Καλύπτουμε χρόνια κενά και είμαστε οι πλέον έμπειροι. Ακόμα και τώρα, λίγες μέρες πριν την απόλυση, βγάλαμε το φίδι από την τρύπα στην κακοκαιρία, με διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό», αναφέρουν. Και περιγράφοντας όσα ζουν, λένε: «Διπλοβάρδιες και βαλίτσα από το σπίτι (ρούχα, τροφή) για τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς σήμερα, και αύριο απολυμένοι. Απολυόμαστε ενώ καθημερινά τα οργανικά κενά αυξάνονται αντί να μειώνονται, με άμεσο αντίκτυπο στο επίπεδο περίθαλψης».

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι προσφέρουν υπηρεσίες σε περιθαλπόμενους των Κέντρων Πρόνοιας, παιδιά εγκαταλειμμένα, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες. «Μας απολύουν με παράσημα: Πονεμένα χέρια, τσακισμένες μέσες, ψυχοσωματικά από το άγχος για το μεροκάματο», τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα. Οι παραπάνω απολύσεις εντάσσονται στον σχεδιασμό για το κλείσιμο των κλειστών μονάδων των ΚΚΠΠ και την παραπέρα παράδοση των προνοιακών δομών στα νύχια των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ, πετώντας στην ανεργία εργαζόμενους με πολύτιμη εμπειρία και στοιβάζοντας χιλιάδες χρονίως πάσχοντες, ΑμεΑ και απροστάτευτα παιδιά στις ουρές των ελάχιστων δημόσιων ιδρυμάτων που παραμένουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ