ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Συγκάλυψη των ευθυνών και της διαπλοκής

«Μια ακόμη συζήτηση για πόρισμα εξεταστικής επιτροπής και μια ακόμη φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, στο έργο δηλαδή της συγκάλυψης των ευθυνών, της συγκάλυψης της διαπλοκής που αποτελεί επί της ουσίας και την κοινή συνισταμένη όλων των προηγούμενων εξεταστικών και προκάτ ανακριτικών επιτροπών, ανεξαρτήτως της εκάστοτε πλειοψηφίας, για να υπάρχει η συνέχεια ενός αδιαφανούς μηχανισμού σχέσεων διαπλοκής ανάμεσα στο αστικό κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό και τους επιχειρηματίες», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως επισήμανε, έχουμε να κάνουμε με τη συνέχιση «της ύπαρξης ενός μηχανισμού χειραγώγησης και εξωραϊσμού από τα ΜΜΕ, ο οποίος είναι βολικός για όλα τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και δεν είναι τυχαίο ότι και η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα απορρίψανε την τροπολογία του ΚΚΕ».

Ακόμα, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ, η οποία «έκανε ό,τι μπορούσε για να μη διερευνηθεί η υπόθεση στην Εξεταστική Επιτροπή, απέκλεισε τα πολιτικά πρόσωπα, τους υπουργούς, αλλά και οικονομικούς παράγοντες και άρον άρον έκλεισε την υπόθεση. Ομως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε, δεν απέτρεψε το να καταλήξουμε στο ότι χωρίς αμφιβολία προέκυψαν από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας τόσο όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και την ουσία των ερευνών των πράξεων αυτής. Η έκταση και η βαρύτητα αυτών των ευθυνών θεωρούμε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και όχι κουκουλώματος».

«Δεύτερο ερωτηματικό είναι γιατί δεν κάνατε αυτό το οποίο λέγατε πριν από τη συγκρότηση Επιτροπής. Θέλατε να διευρυνθεί χρονικά το διάστημα της διερεύνησης της εξεταζόμενης περιόδου, δηλαδή να πάει από τις αρχές περίπου των μνημονίων; Γιατί δεν το κάνατε αυτό; Γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Βολεύει και τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο, να πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα για να ψαρεύετε στα θολά νερά. Με αυτόν τον τρόπο να αποπροσανατολίζετε αλλά και να εγκλωβίζετε τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία φαίνεται να είναι και να παραμένει ως ένα εκκρεμές που να κινείται πότε στη μία πλευρά, πότε στην άλλη πλευρά, ανάμεσα δηλαδή στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη», τόνισε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ιστορική στιγμή» η προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Να ξεπλύνει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό παραμένει η ενίσχυση με κάθε τρόπο της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, που ήταν ο μόνος υπουργός που τοποθετήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ παρουσίασε ως «κατάκτηση» του «πολιτικού συστήματος» και ...«ιστορική» στιγμή ότι η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε με πρόταση της μειοψηφίας, σύμφωνα με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία επιχείρησαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα να κάνουν ένα «λίφτινγκ» του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πριν είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση για την ακρίβεια, τη φορολογία κ.ο.κ., του υπενθύμισε δείχνοντας ότι ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλον στην αντιλαϊκή πολιτική πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση «φορολογήσατε από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές επιδοτήσεις για τους αγρότες», «υπερδιπλασιάσατε τις ασφαλιστικές εισφορές», «αυξήσατε στο 100% την προκαταβολή έναντι του επόμενου έτους για τους φορολογικά υπόχρεους», «την εισφορά αλληλεγγύης από 2,2% τη φτάσατε στο 10%», «αυξήσατε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% και βεβαίως τον ΦΠΑ τον πήγατε παντού στο 24%», προσθέτοντας ότι «έρχεστε σήμερα και λέτε ότι αυτή η κυβέρνηση ευθύνεται για την ακρίβεια;».

Τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ «ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία της πολιτικής, να αυξηθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της πολιτικής και των ΜΜΕ» κατέθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Μ. Κατρίνης, εκφράζοντας και αυτός με τη σειρά του τις ανησυχίες του κόμματός του για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος. Απαντώντας στο στρίμωγμα τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κρατά ίσες αποστάσεις, ανέφερε πως «για να αναβαθμιστεί η ποιότητα της δημοκρατίας, αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες, θα πρέπει να λειτουργούν τόσο οι θεσμοί όσο και τα θεσμικά αντίβαρα σε αυτή τη χώρα. Και βεβαίως, θα πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία εγγυάται τη λειτουργία αυτών των θεσμών» και αυτό θα γίνει προφανώς με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ ως πρόθυμο δεκανίκι του συστήματος.

Από την Ελ. Λύση ο Κ. Μπούμπας διαμαρτυρήθηκε στην κυβέρνηση ότι με την Εξεταστική «δεν είδαμε ένα γόνιμο, εποικοδομητικό, ουσιαστικό, δημοκρατικό έργο», ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «διασύρετε τον κοινοβουλευτισμό», πρότεινε «κοινωνική ραδιοτηλεόραση»...

Ο πραγματικός φόβος

Ως θεματοφύλακας της «κοινωνικής ειρήνης» και προστάτης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος εμφανίστηκε στα μάτια των επιχειρηματικών ομίλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που κλήθηκε να διερευνήσει την υπόθεση με τη «Λίστα Πέτσα».

Θέλοντας να επιδείξει τις ικανότητες του ίδιου και του κόμματός του στην ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με το δικό της μοντέλο διαχείρισης και με το να «μοιράζετε δεξιά και αριστερά χρήμα με απευθείας αναθέσεις και με "Λίστες Πέτσα", για να δημιουργήσετε το καθεστώς της προπαγάνδας σας και παχυλούς μισθούς σε golden boys» προκαλεί «μια κοινωνία που στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας» και «απειλεί (...) την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας».

Φτάνοντας στο διά ταύτα πρόσθεσε ότι «ο κ. Γεωργιάδης, που επισκέφτηκε σήμερα την Καστοριά, δέχτηκε την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών σε μια περιοχή, σε μια εκλογική περιφέρεια που υπερψήφισε το κόμμα σας (...) Δεν είναι στημένοι, και αυτό είναι το χειρότερο για όλους μας, για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του»...

«Να λοιπόν ποιος είναι ο κίνδυνος, που τον εξέφρασε πολύ γλαφυρά ο κ. Τσίπρας», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την «αγωνιώδη προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να υπερασπιστεί το πολιτικό σύστημα». Οπως επίσης ότι αυτό που ανησύχησε τον Αλ. Τσίπρα ήταν πως οι συγκεντρωμένοι που αποδοκίμασαν τον Αδ. Γεωργιάδη συμμετείχαν σε κινητοποίηση που είχαν οργανώσει ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αργους και ο Αγροτικός Σύλλογος Πενταβρυσίου, ενώ στο πλευρό των αγροτών βρισκόταν, σε ένδειξη συμπαράστασης, το Σωματείο Γουνεργατών Καστοριάς.

«Να λοιπόν ποιους φοβάστε όλοι σας», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Φοβάστε τον οργανωμένο, αγωνιζόμενο λαό για το δίκιο του», γιατί «θέλετε τον λαό απλά και μόνο επαίτη, που θα παρακαλάει την κάθε κυβέρνηση να του δώσει κάποια ψίχουλα από το καρβέλι που κάθε μέρα τού κλέβετε. Τον θέλετε απλά και μόνο έναν παθητικό ψηφοφόρο, που θα πηγαίνει κάθε φορά στις εκλογές όπου φυσάει ο άνεμος. Και καλά κάνετε και φοβάστε τον οργανωμένο λαό, τον αγωνιζόμενο λαό, γιατί θα πάρει αμπάριζα το πολιτικό σας σύστημα».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Καβγάς με στόχο τη συγκάλυψη της σύμπλευσης με τη ΝΔ

Στα... κακά κριτήρια, στις απευθείας αναθέσεις και τις χαριστικές ρυθμίσεις σε αστικά Μέσα Ενημέρωσης, που όλα τους είναι θεσμοθετημένα και εμπλουτίζονται διαρκώς από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, απέδωσε ο Αλ. Τσίπρας τη φαυλότητα, τη διασπορά και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Τεχνηέντως όλα τα παραπάνω τα «φωτογράφισε» ως το αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης και της «φαυλότητας» της κυβέρνησης της δεξιάς... Βολικές ερμηνείες για ένα φαινόμενο που γεννάται και αναπαράγεται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, στο έδαφος του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Αλλωστε και επί ΣΥΡΙΖΑ «βασίλευαν» πολλά από όσα στηλίτευσε χτες ο πρόεδρός του.

«Το πραγματικό έπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κυβέρνηση της δεξιάς από τη μεταπολίτευση και μετά», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση, ενώ εξανέστη μάλιστα γιατί όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που «η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών ασφυκτιούν με το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας». Βέβαια, για τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άρθρωσε λέξη, αφού αυτές ανάγονται στη στρατηγική που μοιράζεται το κόμμα του με αυτό της ΝΔ. Στον τρόπο που διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα η ΝΔ απέδωσε και τα προβλήματα του συστήματος δημόσιας Υγείας, σπρώχνοντας κάτω απ' το χαλί και εδώ την πραγματική τους αιτία, που δεν είναι άλλη απ' την πολιτική που από κοινού εφάρμοσαν, της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε και ως παράδειγμα προς μίμηση την κυβέρνηση της Ισπανίας, που «ανακοίνωσε την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019. Και στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός πήγε στα 900 ευρώ», καταπίνοντας αμάσητη την «εργασιακή μεταρρύθμιση» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας, η οποία - χτίζοντας πάνω στα αντεργατικά μέτρα του «δεξιού» Ραχόι - δίνει περισσότερα εργαλεία στις επιχειρήσεις να μειώνουν ώρες εργασίας, να αναστέλλουν συμβάσεις και να κάνουν απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ