ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεχής εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια από Μεσόγειο έως Μαύρη Θάλασσα

Αλωνίζουν οι Αμερικανοί σε Σούδα και Στεφανοβίκειο. Ετοιμάζουν νέα «απόβαση» ενάντια στη Ρωσία, μέσω Αλεξανδρούπολης

Eurokinissi

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ευρωατλαντικό άξονα, στο πλαίσιο της όξυνσης της κόντρας με Ρωσία, Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ενδεικτικά, την Τετάρτη, ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ» στη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Το πλοίο συμμετείχε στη Δύναμη «French Carrier Strike Group» (FR CSG) του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE», στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 22», που είναι ενταγμένη στην «CHAMMAL», γαλλική στρατιωτική επιχείρηση σε Ιράκ και Συρία, σκέλος της αμερικανοΝΑΤΟικής επιχείρησης «INHERENT RESOLVE», «στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του "Ισλαμικού Κράτους" στη Μέση Ανατολή», όπως διατείνονται οι ίδιοι οι Γάλλοι.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και μετά την ένταξη της «ΑΔΡΙΑΣ» στην FR CSG, πραγματοποιήθηκε συνένωση της Δύναμης στη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής με τη Δύναμη του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «USS HARRY S. TRUMAN», το οποίο προηγουμένως συμμετείχε στη ΝΑΤΟική δραστηριότητα στη Μεσόγειο με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE - 22» (οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετείχαν και εκεί με το υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», ένα αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων, 7 μαχητικά αεροσκάφη «F-16», 2 «F-4» και 1 ιπτάμενο ραντάρ, ενώ διατέθηκε και το 2ο ΑΚΕ - Αεροπορικός Ελεγχος Μέσων Αεράμυνας - Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας στην Πάρνηθα), καθώς και με τη Δύναμη του ιταλικού αεροπλανοφόρου «CAVOUR», «με σκοπό την επαύξηση της διαλειτουργικότητάς τους σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης», όπως αναφέρεται από το ίδιο το ΓΕΕΘΑ, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για τις σκοπιμότητες αυτής της πολεμικής προπαρασκευής.

Επιπλέον, Δευτέρα και Τρίτη και κατά την εξέλιξη της επιχείρησης «CLEMENCEAU 22», εκτελέστηκαν: Συνεκπαίδευση νοτίως της Κρήτης με τη συμμετοχή του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» σε αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής ΚΑΡΑΒΙΑ από μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» του «CHARLES DE GAULLE» με κατάδειξη από 2 ελληνικά μαχητικά «F-4».

Ανάλογη συμμετοχή στην αρμάδα του και συνεκπαιδεύσεις αναμένονται και όταν το γαλλικό αεροπλανοφόρο ολοκληρώνοντας την ανάπτυξή του στην Ανατ. Μεσόγειο πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς Γαλλία.

«Η συμμετοχή στην επιχείρηση "CLEMENCEAU 22" εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης "Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια" μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας», τονίζεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, αναφερόμενο στην επικίνδυνη επιθετική Συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα.

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως στο άρθρο 18 η Συμφωνία ρητά προβλέπει τη «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ» καθώς και «κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, είτε επί του εδάφους είτε επί ελληνικών ή γαλλικών κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στη Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Και Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται καθημερινά οι απογειώσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών (π.χ. τύπου «RC-135V» της USAF) από τη Σούδα προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία, για συλλογή στοιχείων σχετικά με τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή. Λέγεται εξάλλου ότι έχει αυξηθεί και η παρουσία ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο ελέγχοντας τις κινήσεις ρωσικών πολεμικών που μετακινούνται από την Ερυθρά Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από τα Στενά προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ αναζητά να μισθώσει άλλο ένα γιγαντιαίο μεταγωγικό πλοίο, με προδιαγραφές να φορτώσει και να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό όγκου 89.192 τετραγωνικών ποδιών ή 7.099 τόνων, συγκεκριμένα τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα συν άλλο «γενικό φορτίο». Φαίνεται μάλιστα ότι βιάζονται να προωθήσουν αυτό το φορτίο από ΗΠΑ προς Ευρώπη, καθώς οι Αμερικανοί για να δώσουν το συμβόλαιο βάζουν ως προϋπόθεση το πλοίο να πιάνει, φορτωμένο, ταχύτητα τουλάχιστον 15 κόμβων.

Λιμάνι φόρτωσης ορίζεται το Charleston στη Νότια Καρολίνα και σημείο παράδοσης φυσικά η Αλεξανδρούπολη, με προγραμματιζόμενο διάστημα φόρτωσης και εκφόρτωσης του νέου πολεμικού φορτίου που θέλουν να περάσουν προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, μέσα από τον Εβρο, τον Μάρτη.

Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, δήλωσε πρόσφατα πως «η Αλεξανδρούπολη έχει αναδειχθεί ως βασικός κόμβος επιμελητείας, ειδικά για τον στρατό στην Ευρώπη, για τη μετακίνηση δυνάμεων και πόρων προς και από τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Αυτά ενώ στις 18/2 μεταβαίνει στη Μόσχα ο Ν. Δένδιας για συνάντηση με τον ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, να λέει προχτές πως ανάμεσα στα άλλα στη συζήτηση «αναμένουμε την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας» στην επιστολή Λαβρόφ, με την οποία ζητάει από τα κράτη του ΟΑΣΕ να απαντήσουν πώς θα υπηρετήσουν στην πράξη τη ρήτρα «κάθε κράτος - μέλος να μην ενισχύει τη δική του ασφάλεια εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

Τέλος, χτες, ολοκληρώθηκε το βασικό σχολείο διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο στις εγκαταστάσεις της Βάσης Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι στον Μαραθώνα, όπου συμμετείχαν για δεύτερη φορά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Περιελάμβανε αντικείμενα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης με σκοπό να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με τη διαδικασία της προετοιμασίας για προσθαλάσσωση ελικοπτέρου, τη χρήση του σωστικού εξοπλισμού και τη διαδικασία περισυλλογής, καθώς και να αποκτήσουν την ικανότητα διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο.

Εκπαιδεύτηκαν 62 στελέχη της 1st Cavalry Division, συγκεκριμένα της 7/17 Μοίρας της (συνολικά περίπου 400 άτομα, ελικοπτεράδες, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες) που «ασκούνται» στη χώρα από τον Νοέμβρη, έχοντας για βάση εξόρμησης το Στεφανοβίκειο ενώ διαμένουν στον Βόλο. Μια ανάπτυξη στο πλαίσιο της επιχείρησης των ΗΠΑ «ATLANTIC RESOLVE» (από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών σε ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων) και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, όπως τονίζεται από το υπουργείο Αμυνας.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης η Τουρκία ενώ «τρέχουν» διεργασίες

Σε νέες απειλές επανήλθε η Τουρκία, με τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορεί ξανά την Αθήνα για παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και να επαναφέρει θέμα κυριαρχίας για πολλά από αυτά. «Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε, αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας στο ΟΗΕ: «Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό». Είπε ακόμα πως «η Ελλάδα δεν αμφισβητεί ότι τα στρατιωτικοποιεί, όμως ισχυρίζεται ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις Συνθήκες; Οχι. Τι δηλαδή, θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτήν την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «τη συζήτηση αυτή στα διεθνή φόρα», μιλώντας για «διεθνή εκστρατεία» με θέμα το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών σε περίπτωση που η Ελλάδα «δεν ανταποκριθεί και συνεχίσει να έχει τα νησιά στρατιωτικοποιημένα, ή φέρει κι άλλα όπλα».

Το δε τουρκικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «το 2022 με εναέριο και θαλάσσια μέσα παραβίασε 229 φορές το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών».

Στο μεταξύ, αποτυπώνοντας ότι όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι του παζαριού και στον ανταγωνισμό των δύο αστικών τάξεων και καλλιεργώντας επικίνδυνες αυταπάτες για το τι σηματοδοτεί η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου απέδωσε χτες την «προκλητική πολιτική της Αγκυρας, με θέσεις που είναι εκτός κάθε πλαισίου Διεθνούς Δικαίου αλλά και του πλαισίου και του πνεύματος καλής γειτονίας» στην υποτιθέμενη «νευρικότητα που επικρατεί στην Τουρκία (...) και εξαιτίας των αλλαγών, της ενίσχυσης του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας».

Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, δήλωνε ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων απορρίπτονται «εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής», λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει στείλει σχετική επιστολή στον ΟΗΕ, ενώ «απορρίπτει και τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», οι οποίες «στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο "μνημόνιο"».

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση των αρχών αυτών», κατέληξε, δίνοντας ξανά εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης το επιθυμητό πλαίσιο του διμερούς παζαριού για τα μερίδια της καπιταλιστικής «λείας» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλωστε, μια σειρά διεργασίες φαίνεται να «τρέχουν» ήδη στο παρασκήνιο, ενόψει και του αναμενόμενου νέου γύρου διερευνητικών επαφών που προγραμματίζεται για τις 22/2 στην Αθήνα, με τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών να κάνουν τις τελευταίες συνεννοήσεις.

Ενδεικτικά, διπλωματικές πηγές εστίαζαν χτες στο γεγονός ότι «η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην Ιστορία, έγινε αποδεκτή, μαζί με την Κύπρο, ως παρατηρητής στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό για το έτος 2022, Διάσκεψη η οποία συνεδριάζει στη Γενεύη».

Εδιναν ως ξεχωριστή πτυχή ότι «το αίτημα που είχε υποβάλει η Ελλάδα έγινε αποδεκτό από το σύνολο των 65 τακτικών μελών της Διάσκεψης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Προσθέτουν δε πως «σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της ομοφωνίας διαδραμάτισε ο πρόεδρος της Διάσκεψης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στους διεθνείς οργανισμούς με έδρα τη Γενεύη, Li Song».

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των διερευνητικών στις 22/2, στις 21/2 αναμένεται να προηγηθεί ένας γύρος επαφών της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», που έχει ως στόχο να «ξεκλειδώσει» το μεγαλύτερο παζάρι, για τις θαλάσσιες ζώνες και ευρωατλαντικής κοπής «διευθετήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ