ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οι αγώνες των εργαζομένων κρατούν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή!

Περιοδεία στα μεταλλεία στα Ψαχνά πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση με εργαζόμενους και τη συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου
Από τη συζήτηση με εργαζόμενους και τη συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου
Κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να συνεχίσουν αποφασιστικά και με ενότητα τον αγώνα τους και την Κυριακή να «βουλιάξουν» τη Λάρυμνα, απηύθυνε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στα μεταλλεία της εταιρείας στα Ψαχνά Εύβοιας την Παρασκευή 11 Φλεβάρη.

Αρχικά είχε συνάντηση με τη διοίκηση του επιχειρησιακού Σωματείου και στη συνέχεια συνομίλησε με εργαζόμενους, αναδεικνύοντας την αταλάντευτη και διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους, τους δεσμούς που έχει αναπτύξει μαζί τους. Ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους και να στηρίζει τον αγώνα τους, με μεγαλύτερη ακόμη ένταση μέσα και έξω από τη Βουλή, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

«Γνωρίζουμε καλά ότι με αποφάσεις της ΕΕ, της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, έχει τεθεί στο τραπέζι το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Το σχεδιάζουν χρόνια και αυτό που το απέτρεψε είναι οι αγώνες των εργαζομένων», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος. Πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση αξιοποιεί εκβιαστικά διλήμματα για να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων. Οτι με τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προώθησε τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της, που οδηγούν στη μαζική ανεργία, στο κλείσιμο ή πώληση του εργοστασίου σε επιχειρηματικούς ομίλους, στη φτώχεια και το μαράζωμα ολόκληρων περιοχών.


Τόνισε επίσης ότι απέναντι στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα εγκληματικά της σχέδια, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιπαρατάξουν τη μεγάλη πείρα από τους αγώνες αλλά και την πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη. «Ο αγώνας μέχρι τώρα καθυστέρησε το εγκληματικό σχέδιο, κράτησε όρθιους τους εργαζόμενους, μέσα στις εργασίες τους και τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Η κυβέρνηση εφάρμοσε όλα τα βρώμικα μέσα για να τους διασπάσει», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή οι εργαζόμενοι με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και τις κινητοποιήσεις τους έστειλαν δυναμική απάντηση στα εκβιαστικά τελεσίγραφα της κυβέρνησης.

«Τους ανησυχεί ο αγώνας και η αντοχή του. Είναι σημαντική η μαζική παρουσία στο συλλαλητήριο της Κυριακής», ανέφερε ο Γιώργος Μαρίνος, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα συγκινητικές τις κινητοποιήσεις των μαθητών, των γονιών, των αυτοαπασχολούμενων στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας την περασμένη Πέμπτη, την ώρα που οι εργαζόμενοι διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι υπόθεση όλου του λαού της περιοχής. Η δύναμη του λαού μπορεί να σταματήσει και τα πιο βρώμικα σχέδια. Εχουμε απέναντί μας εχθρικό κράτος, κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις που συναλλάσσονται χρόνια τώρα με το μεγάλο κεφάλαιο. Με ενότητα και αποφασιστικότητα θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας στη ΛΑΡΚΟ», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε απεργιακές και αγωνιστικές διεκδικήσεις, μαζί με όλο τον λαό που στενάζει από τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, τις ελλείψεις στην Υγεία, συντονίζουν τη δράση τους και κλιμακώνουν με το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 26 Φλεβάρη.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την οργή τους για τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, απορρίπτοντας τις προτάσεις της και δηλώνοντας τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα. Ανέδειξαν μεταξύ άλλων ότι το έγκλημα που συντελείται αποτελεί πλήγμα συνολικότερα για την τοπική κοινωνία. Τόνισαν δε τη διαλυτική πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, οδηγώντας στην απαξίωσή της. Μάλιστα υπογράμμισαν ότι οι εγκαταστάσεις των μεταλλείων είναι εγκαταλειμμένες, τα μηχανήματα σαπίζουν ασυντήρητα, καθώς και ότι τα μεταλλεία και συνολικότερα η ΛΑΡΚΟ υπολειτουργούν, την ώρα που η τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Κλείνοντας, ο Γιώργος Μαρίνος μετέφερε το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους και τον λαό, μαζί με την ανάπτυξη των αγώνων τους, να αναπτυχθεί και η συζήτηση για την ανάγκη η πάλη να κατευθύνεται στην ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος. Ωστε τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη με τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, το νικέλιο, το χρυσό, τα πετρέλαια, την αγροδιατροφική παραγωγή, να τον καρπώνεται ο εργαζόμενος λαός και όχι μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Ωστε οι εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν τα εργαλεία ανάπτυξης στα χέρια τους και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την απόφαση κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ και τις απολύσεις των εργαζομένων

Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση όλων των εργαζομένων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες φέρνει στην Ευρωβουλή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Αναδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πωληθεί απαξιωμένη σε μονοπωλιακούς ομίλους, οδηγώντας στην ανεργία 1.300 εργάτες και στην έξωση 300 οικογενειών από τα σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί, στους σχετικούς οικισμούς, και σημειώνουν τα παρακάτω:

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα απαξίωσης και κλεισίματος μιας στρατηγικά σημαντικής βιομηχανίας προχωρά αξιοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλει πρόστιμο ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ύψους 4.368.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, με τη δικαιολογία ότι δεν ανέκτησε κρατικές ενισχύσεις που υποτίθεται χορηγήθηκαν στη ΛΑΡΚΟ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί πραγματική πρόκληση, όταν η ΕΕ επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας αεροπορικών και άλλων επιχειρήσεων με πρόσχημα την πανδημία, ενώ δίνεται πακτωλός δισ. ευρώ σε μονοπωλιακούς ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του φθηνού δανεισμού, συνδυασμένα με εκτεταμένες φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων.

Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, αφού με δική τους ευθύνη εκκαθάρισαν την επιχείρηση από τα «θαλασσοδάνεια» των πρώην ιδιοκτητών της, πουλούσαν πάμφθηνα πρώτη ύλη σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, ενώ αγόραζε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Ελλάδα διαθέτει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες που προωθείται εκτεταμένα η ηλεκτροκίνηση αποκαλύπτοντας και την υποκρισία της ΕΕ.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο από εγχώρια ιδιόκτητα κοιτάσματα, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς. Η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα. Μέσα από την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες για την παραγωγή ιατρικών ειδών, ειδών οικιακής χρήσης, υλικών για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα. Εχει στην κατοχή της δικά της μεταλλεία, που μπορούν να καλύψουν 100% τις απαιτήσεις σε πρώτες ύλες.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν απορρίψει το αντεργατικό κυβερνητικό σχέδιο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες εκφράζουν αποφασιστικά την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος ρωτούν πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να συνεχιστεί ενιαία η παραγωγική της λειτουργία, να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση και να αυξηθεί η παραγωγή σε ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους; Επίσης, για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και για την ανάγκη ακύρωσης των απαράδεκτων προστίμων που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ