ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ «RAFALE» KAI ΦΡΕΓΑΤΕΣ
Ενταγμένες στους ματωμένους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή

Την Τρίτη 15/2 ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα πακέτο συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τις πιο εμβληματικές να είναι αυτές που αφορούν την αγορά των 3 γαλλικών φρεγατών (τύπου «Belhara») και των 6 επιπλέον «Rafale» (συν τα 18). Με τις συμβάσεις αυτές ο λαός καλείται να πληρώσει 4 ακόμα δισ. ευρώ για εξοπλισμούς ενταγμένους στους ματωμένους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχει μέχρι τα μπούνια η εγχώρια αστική τάξη, προσδοκώντας την αναβάθμιση του ρόλου της και των κερδών της.

Αυτά «έκαναν γαργάρα» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα κατά την πρώτη συζήτηση των συμβάσεων στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την Παρασκευή 11/2, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται τους εξοπλισμούς με τους γνωστούς μύθους περί «θωράκισης» και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιφυλάσσεται, όχι για το περιεχόμενο των συμβάσεων (άλλωστε, όπως θύμισε ο εισηγητής του, Γ. Τσίπρας, τις διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες τις ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ), αλλά σε σχέση με τεχνικά θέματα και με τα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε, όπως και η Ελ. Λύση, ενώ επιφυλάχθηκε και το ΜέΡΑ25.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τις δύο συμβάσεις, ενώ θα ψηφίσει «παρών» σε μία σύμβαση του πακέτου, η οποία αφορά την προμήθεια τορπιλών για τα υποβρύχια.

Οπως σημείωσε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης,«για το ΚΚΕ το δίλημμα δεν ήταν ποτέ "εξοπλισμοί ή όχι". Η συζήτηση για εμάς είναι: Τι είδη εξοπλισμών απαιτούνται, με τι προσανατολισμό, για να καλύψουν ποιες ανάγκες;», και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι οι δαπάνες αυτές είναι πλήρως ενταγμένες στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική άμυνα της χώρας, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης, που ήδη συμμετέχει με δεκάδες αποστολές Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, προσδοκώντας οφέλη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Κατήγγειλε τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, που στη συζήτηση δεν αναφέρουν καν ότι το ΝΑΤΟ στον νέο του σχεδιασμό έχει εκφρασμένο στόχο να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την υδρόγειο, απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, ενώ σχολίασε και τα περί δήθεν «θωράκισης» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, διερωτώμενος «τι στην ευχή συμμαχία είναι αυτή του ΝΑΤΟ, στην οποία ο ένας "σύμμαχος" κινδυνεύει από τον άλλο» και επισημαίνοντας πως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κάνουν «πλάτες» στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στους τεράστιους κινδύνους για τον λαό από τις εξελίξεις στην περιοχή και κάλεσε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει για κύρωση στη Βουλή τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που «μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια επιθετική αμερικανική βάση», «παράμετρο μιας ματωμένης εξίσωσης», καταγγέλλοντας ότι έχουν τεράστιες ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ που την προετοίμασε, η ΝΔ που την υλοποίησε και οι υπόλοιποι που έβαλαν πλάτη για την υπογραφή της.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Το Σάββατο 12 Φλεβάρη

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πόσο φιλολαϊκή είναι τελικά η "πράσινη" ανάπτυξη;» οργανώνει η ΚΟ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, στις 6.30 μ.μ. στο ΠΠΙΕΔ (Λ. Δεκελείας 152 και Ατταλείας 2 - Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας).

Θα μιλήσουν ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Δανάη Γκούμα, μέλος της Επιτροπής για το Περιβάλλον της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την Κυριακή 13 Φλεβάρη:

-- Εκδήλωση με θέμα τον αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» και τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια οργανώνει η ΤΕ Καβάλας, στις 11 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (Ν. Καρβάλη).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων KAVALA OIL «Το Βαρέλι». Για τη διευκόλυνση της μετάβασης στον χώρο της εκδήλωσης θα δρομολογηθεί λεωφορείο στις 10 π.μ. από τον «Κήπο».

-- Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «70 χρόνια ΝΑΤΟ, 70 χρόνια πόλεμοι και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών» οργανώνει η ΚΟ Γλυφάδας, στις 11 π.μ. στα ΚΑΠΗ Αγίου Τρύφωνα (Αρχιπελάγους 23, Τερψιθέα). Θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Νότιου Τομέα και μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Σύσκεψη με το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης του ΚΚΕ οργανώνει η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της Τομεακής Οργάνωσης Πιερίας (Βάρναλη 2) στην Κατερίνη.

-- Στις 6 μ.μ., στο θεατράκι της Γκράβας, η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Τι ρόλο παίζει το σχολείο;». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

Την Τετάρτη 16 Φλεβάρη, η ΤΟ Δικαιοσύνης της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» (Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα). Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να ακυρωθεί άμεσα η σχεδιαζόμενη ΠΟΑΥ στις Εχινάδες Νήσους

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε την Παρασκευή, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με την Επιτροπή Αγώνα κατοίκων δήμου Ξηρομέρου Καλάμου Αιτωλοακαρνανίας και Καστού Λευκάδας ενάντια στην υπό ίδρυση Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε στην Επιτροπή Αγώνα τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους για την άμεση ακύρωση δημιουργίας ΠΟΑΥ στις Εχινάδες και στην Αιτωλοακαρνανία, που θα οδηγήσει σε επέκταση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα των ιχθυοαποθεμάτων των παράκτιων περιοχών. Πρόκειται για έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής. Η δημιουργία ΠΟΑΥ θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες προϋποθέσεις για ικανοποίηση των αναγκών της ευρύτερης περιοχής σε ψάρεμα, ξεκούραση, αναψυχή, θαλάσσια μπάνια κ.λπ.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι για τη δραστική μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον από τις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες, και ότι καμία απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή και τη συμφωνία των κατοίκων και φορέων της περιοχής, όπως δικαίως διεκδικεί και η Επιτροπή Αγώνα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ολοι στη μάχη για την ακύρωσή της!

Συγκέντρωση στην Αθήνα τη μέρα που θα μπει προς ψήφιση στη Βουλή

Σε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης ενάντια στην επικείμενη κύρωση από τη Βουλή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, ενάντια στην εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κατέληξε η σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από εργατικά σωματεία της Αττικής, την ΟΒΣΑ, την ΟΓΕ, συλλόγους γονέων και φοιτητικούς συλλόγους, από τις Επιτροπές Ειρήνης Αττικής, φορείς του λαϊκού κινήματος.

Αποφασίστηκε συγκέντρωση στην Αθήνα την μέρα που θα μπει προς ψήφιση στη Βουλή η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Μέχρι τότε οι φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα θα αναπτύξουν πολύμορφες δραστηριότητες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές της Αθήνας, με στόχο την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης η Επιτροπή Αγώνα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι με τη Συμφωνία αυτή που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, «η χώρα μετατρέπεται σε προωθημένη επιχειρησιακή βάση για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα», με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό, όπως δείχνει και η πρόσφατη κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Καλεί τον λαό να διεκδικήσει ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά: Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές, να μη χρησιμοποιηθεί καμία για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Επιστροφή όλων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ