ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Ξεσάλωσαν με την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου»

Ωμά ο υπουργός Εργασίας ομολόγησε χτες ότι η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική, που θα τινάξει στον αέρα τα Ταμεία και, βεβαίως, τις συντάξεις

Η επί της ουσίας έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» που πρόσφεραν «στο πιάτο» στην κυβέρνηση οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είχε χτες την πρώτη παρενέργεια. Διά του υπουργού Εργασίας, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε σε όσους ακόμα τρέφουν όποιες αυταπάτες, ότι οι πολιτικές επιλογές της υπακούουν στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, που απαιτεί εδώ και τώρα την υλοποίηση αντεργατικών και αντιλαϊκών αλλαγών στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Χθες ο υπουργός Εργασίας, σε εκδήλωση της Εθνικής Χρηματιστηριακής, με θέμα «Προοπτικές και Επενδυτικές δυνατότητες των Ασφαλιστικών Ταμείων», δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως «βάρος» τη στήριξη των συνταξιούχων. Ακόμα πιο προκλητικά, προσπάθησε να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι μία από τις αιτίες που προκαλούν πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι η «επιλογή» (!) των εργαζομένων «να απολαύσουν περισσότερα χρόνια από ό,τι στο παρελθόν έξω από την παραγωγή»!!!

Αποκαλυπτικότερος ο υπουργός στη συνέχεια, για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, υπενθύμισε πως παρότι στις αρχικές της προτάσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση πρόβλεπε τη «μερική καθιέρωση κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις», στο μέλλον πρέπει «να δούμε πιο ανοιχτά ακόμα το θέμα»! Η τοποθέτηση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό, όχι μόνο στα επικουρικά, αλλά στο σύνολο των Ταμείων. Πρόκειται για μια αλλαγή, που, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει - με το πρόσχημα της αποδοτικότερης αξιοποίησης - στο τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, «σε επενδύσεις στο Χρηματιστήριο» και «εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων». Αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής θα είναι η ύπαρξη πάρα πολύ μεγάλης πιθανότητας απώλειας των αποθεματικών. Δηλαδή, ο κίνδυνος να χαθεί μια περιουσία, που, έτσι ή αλλιώς, έχει παραχθεί από τους εργαζόμενους και αυτοδίκαια τούς ανήκει, προς όφελος πάντα του κεφαλαίου. Τόσο πραγματικός είναι αυτός ο κίνδυνος, που ακόμα και ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι η επιλογή μιας τέτοιας πολιτικής εμπεριέχει «υψηλότερους κινδύνους απώλειας κεφαλαίου, που στην ουσία αποτελεί κοινωνική αποταμίευση και μάλιστα αφορά κοινωνικές ομάδες που έχουν πολύ μειωμένες εναλλακτικές δυνατότητες ενίσχυσης του εισοδήματός τους στη συνταξιοδοτική ηλικία».

Παρ' όλ' αυτά, ο υπουργός εμμένει σε αυτή την επιλογή, βαφτίζοντάς την «παραγωγικότερη τοποθέτηση» των αποθεματικών. Προσπαθώντας, μάλιστα, να προλάβει τις αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν από αυτή την αντεργατική πολιτική, δε δίστασε να θέσει εκβιαστικά την άποψη ότι, αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι συντάξεις για να διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο θα πρέπει να αφαιρεθούν δημοσιονομικοί πόροι από άλλες δαπάνες και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Με άλλα λόγια, είπε ότι αν η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αποκτήσει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, τότε οι συντάξεις θα μειωθούν.

Εν κατακλείδει, ο υπουργός Εργασίας έκανε, πλέον, καθαρό αυτό που τόσο καιρό καταγγέλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Δηλαδή, ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να καταστήσει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για υγεία, ασφάλιση και σύνταξη, αντικείμενα εμπορικής και κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από το μεγάλο κεφάλαιο.

Στηρίζουν την κυβέρνηση, πουλάνε το Ασφαλιστικό

Μετά τη ΓΣΕΕ, συναντήθηκε χτες με τον Τ. Γιαννίτση και η ΑΔΕΔΥ, συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου», δηλαδή στη σφαγή των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων

Το ρόλο της «ουράς» της ΓΣΕΕ, επιφύλαξε χτες για την ΑΔΕΔΥ, η πλειοψηφία της διοίκησής της, προσερχόμενη με τη σειρά της στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό. Συνάντηση που θεωρείται από την κυβέρνηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θέτει και το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων στην «τροχιά» του «κοινωνικού διαλόγου», παρά και ενάντια στη θέληση των εργαζομένων.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου, μετά το τέλος της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν από την κυβερνητική πλευρά ο υπουργός Εργασίας, οι υφυπουργοί Χρ. Πρωτόπαππας και Ν. Φαρμάκης, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Ο Σ. Παπασπύρου δήλωσε ότι θα δοθεί στην κυβέρνηση όσος χρόνος χρειάζεται για να αποσαφηνίσει τις θέσεις της.

Με αυτό το τρόπο η ΑΔΕΔΥ έδωσε με τη σειρά της το «πράσινο φως» για να μπορέσει η κυβέρνηση να προωθήσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα της, μέσα σε περιβάλλον αγωνιστικής αδράνειας, την οποία και θα επιχειρήσουν να επιβάλουν οι ηγεσίες της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ενδεικτική ήταν η στάση της πλειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε 24ωρη απεργία στις 13 Ιούνη - μέρα απεργίας από την ΠΟΕΔΗΝ - αλλά η πλειοψηφία αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή.

Ωστόσο, η τακτική της συναίνεσης γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφτεί. Ετσι, αφού ο βασικός πολιτικός στόχος επιτεύχθηκε, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε επιπρόσθετα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι έτοιμο να αποκρούσει μεθοδεύσεις για προώθηση συνδυασμού μέτρων, αντίστοιχων με αυτά που αρχικά η κυβέρνηση είχε προτείνει. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, έξω από το υπουργείο εμφανίστηκαν ορισμένοι συνδικαλιστές με πικέτες που έγραφαν «όχι στο διάλογο - απάτη», την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποί τους έπαιρναν μέρος σ' αυτήν την απάτη!

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που είχαμε ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, προσερχόμενη σε αυτή τη συνάντηση, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανοίξει την "αυλαία" του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου". Οι δηλώσεις του προέδρου και οι τοποθετήσεις γενικά της πλειοψηφίας, ότι δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για μελέτες επί μελετών για γνωστά ζητήματα, προοιωνίζονται τη, σε τελευταία ανάλυση, συναίνεσή τους στις αντιασφαλιστικές κυβερνητικές επιλογές.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμερίσουν αυτές τις λογικές του "κοινωνικού εταιρισμού", να εντείνουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους, όχι μόνο για να μην περάσουν αυτά τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά και για να κατακτήσουν νέα δικαιώματα, αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες τους».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Μόνο οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα

Από τη χτεσινή στάση στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής
Από τη χτεσινή στάση στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής
Με τη μαζική τους συμμετοχή και την ανυποχώρητη στάση τους οι οικοδόμοι στην ΑΛΦΑ - ΜΠΕΤΟΝ κατάφεραν χτες να εισπράξουν τα χρήματα που τους χρωστά εδώ και δύο βδομάδες η εταιρία.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της εταιρίας που δουλεύουν στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και στη συνέχεια σε κατάληψη του εργοταξίου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα. Παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν από τον επικεφαλής της εταιρίας, δεν υποχώρησαν και του απάντησαν ότι θα αρχίσουν να δουλεύουν αφού πρώτα πληρωθούν. Ο εργοδότης εισπράττοντας τις αποδοκιμασίες των οικοδόμων στην προσπάθειά του να τους πείσει ότι ποτέ κανένας εργαζόμενος δεν είχε παράπονο από την εταιρεία, τελικά, αναγκάστηκε να πληρώσει τα χρωστούμενα. Οι εργαζόμενοι, έχοντας αντιμετωπίσει ξανά το ίδιο πρόβλημα, έστειλαν το μήνυμα ότι σε περίπτωση που επαναληφθεί το ίδιο γεγονός, τότε η αντίδρασή τους θα είναι ακόμα πιο άμεση και δυναμική.

Αυτή η αγωνιστική στάση των εργαζομένων και το επιτυχές αποτέλεσμά της, αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα ότι κάθε πρόβλημα των εργαζομένων δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα. Χαρακτηριστικά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, του οποίου μέλη της διοίκησης συμπαραστάθηκαν στη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων, εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι «από τη σημερινή (εννοεί χτες), και όχι μόνο, εμπειρία να βγάλουμε τα ανάλογα συμπεράσματα, να αποτελέσει μπούσουλα για λύσεις σε σειρά άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, μέχρι και την ανατροπή της αντεργατικής, αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής η οποία θεριεύει την ασυδοσία της εργοδοσίας».

Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσχεσης εργασίας έγιναν 20 νέες εγγραφές στο Συνδικάτο Οικοδόμων, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία συσπείρωσης των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις γίνεται μόνο όταν τα συνδικαλιστικά στελέχη βρίσκονται δίπλα τους, στους χώρους δουλιάς τους - εκφράζοντας τα συμφέροντά τους - και όχι στα τραπέζια του «διαλόγου» με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση.

ΚΚΕ
Περιοδεία

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, την Τρίτη 5 Ιούνη και ώρα 8.30 π.μ., ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ