ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Προσκλητήριο αγώνα από το ΠΑΜΕ

«Τα κεφάλια μέσα» διακήρυξαν οι παρατάξεις της ταξικής συνεργασίας στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Η προχτεσινή συνάντηση με τον Γιαννίτση αποδείχτηκε και χτες, πως δεν ήταν απλά εθιμοτυπική...
Η προχτεσινή συνάντηση με τον Γιαννίτση αποδείχτηκε και χτες, πως δεν ήταν απλά εθιμοτυπική...
Προσκλητήριο αγώνα, με νέες προσπάθειες και πρωτοβουλίες, συνέχιση της πάλης με απεργίες, συλλαλητήρια και κάθε πρόσφορη μορφή κινητοποίησης, απηύθυναν προς την εργατική τάξη τα στελέχη του ΠΑΜΕ μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Καταθέτοντας την αγωνιστική πρόταση για κλιμάκωση της πάλης - την οποία απέρριψαν και οι τρεις παρατάξεις - η ΔΑΣ κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν και να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της λογικής του «κοινωνικού διαλόγου», κινήθηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που ενέκρινε τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του προεδρείου, και παρά τις φραστικές «αγωνιστικές διακηρύξεις» κήρυξε ταυτόχρονα και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου..!

«Δώσατε χέρι βοήθειας»

«Κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει ο διάλογος της απάτης. Επιχειρεί πάση θυσία να ξεφύγει από την απομόνωση. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι τρεις παρατάξεις δώσατε χέρι βοήθειας». Με αυτή την υπογράμμιση ο Γ. Μαυρίκος σχολίασε την απόφαση της πλειοψηφίας, να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας και τη συμφωνία της στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Αλήθεια, τι το καινούριο προέκυψε από τις 17 του Μάη, τη μέρα της τελευταίας απεργίας, αναρωτήθηκε ο συνδικαλιστής. Οι προτάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι μία από τα ίδια. Γι' αυτά έκανε απεργία ο κόσμος; Οχι. Αντίθετα - ειδικά με την απεργία στις 17 του Μάη - οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι αγρότες απαίτησαν να μην περάσουν τα μέτρα, ζήτησαν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, αλλά απαίτησαν και από τη ΓΣΕΕ να μην τα διπλώσει.

Μιλάτε για αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος - είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Μαυρίκος - αλλά «η στρατηγική του "κοινωνικού διαλόγου" σημαίνει ταξική συνεργασία, πάτε στο "διάλογο" και κοιτάτε τι θα εκχωρήσετε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ακούτε την εντολή των χιλιάδων απεργών που είπαν ΟΧΙ στον "κοινωνικό διάλογο"». Ειδική αναφορά έκανε ο συνδικαλιστής στη Γενική Συνέλευση των βιομηχάνων, όπου η «ανταγωνιστικότητα» ανακηρύχτηκε στο νέο όραμα μετά την ΟΝΕ. «Εκεί δεν ξεχώριζες αν ο Κ. Καραμανλής ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ ή του ΣΕΒ. Γι' αυτό, κατέληξε, μπροστά στη συνολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι - όπως φάνηκε και από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ - πρέπει να αντιτάξουμε συνολική αντίσταση, και σ' αυτή την προσπάθεια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι στρατευμένες».

Γνήσιος κυβερνητικός συνδικαλισμός

«Είμαστε στρατηγικά προσηλωμένοι σε κάθε μορφή κοινωνικού διαλόγου», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, επικαλούμενος μάλιστα τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης των αποφάσεων του προεδρείου. Ισχυρίστηκε ότι «τα αντιασφαλιστικά μέτρα αποσύρθηκαν», αποκρύπτοντας επιδεικτικά τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, και είπε ότι τώρα το κέντρο βάρους της συζήτησης μεταφέρθηκε στην τριμερή χρηματοδότηση. Με την προσοχή του στραμμένη στην απήχηση που έχουν οι θέσεις του ΠΑΜΕ, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι «δε θα κάνουμε επαναστατική γυμναστική» και ότι οι εργαζόμενοι δεν απέργησαν με το πλαίσιο που έθεσε το ΠΑΜΕ αφού «κανένας δεν πιστεύει ότι μπορούν να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε να διπλασιαστούν οι συντάξεις».

Η επιμονή του Χρ. Πολυζωγόπουλου να δικαιολογήσει την προσέλευσή του στο «διάλογο» δείχνει και την ανησυχία του για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων - όπως έδειξε και πρόσφατη σφυγμομέτρηση - αλλά και μέσα στην ΠΑΣΚΕ. Ανησυχία που εξηγείται και με την αποστροφή, με μπόλικη δόση κινδυνολογίας, «ή θα προσέλθουμε στο διάλογο ή θα έπρεπε να κάνουμε μια άλλη επιλογή, για ανατροπή της κυβέρνησης».

Στην τοποθέτησή του ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης, ακροβατούσε μεταξύ της γραμμής άνευ όρων στήριξης που παρέχει στην ΠΑΣΚΕ και της προσπάθειας να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση, ως παράταξη που το κόμμα της δηλώνει πως «χτυπάει» την εξουσία. Ετσι, ενώ από τη μια δήλωνε πίστη στον «κοινωνικό διάλογο», ταυτόχρονα επικαλούνταν δημοσκόπηση του «Βήματος» που έδειχνε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων τον αποδοκιμάζει, για να καταφερθεί κατά της κυβέρνησης, η οποία είναι αφερέγγυα...

Να πάρουν υπόψη τους τη συγκυρία, να κάνουν αναπροσαρμογές και να δείξουν ευελιξία. Αυτή πρέπει να είναι η πεμπτουσία της τακτικής της ΓΣΕΕ κατά τον Α. Καλύβη, επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ο οποίος κατέφυγε και σε μαθήματα «ιπποτισμού» για να υπερασπίσει τον «κοινωνικό διάλογο», αφού, όπως είπε, «ακόμα και οι εμπόλεμοι συζητούν...»! Ακόμα, σε θεωρητικές ακροβασίες, ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει τώρα στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος, που υπήρχε, όπως είπε, πριν μερικές δεκαετίες στη Δυτική Ευρώπη. Επί του πρακτέου, συντάχθηκε με τις άλλες δύο παρατάξεις, δεν αποδέχτηκε την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Ιούνη και παρέπεμψε «για πιο έντονο απεργιακό πρόγραμμα το φθινόπωρο».

«Κάνατε πάσα στην κυβέρνηση»

«Μπορεί ο καθένας να ερμηνεύει με τον τρόπο του τα μηνύματα των κινητοποιήσεων -υπογράμμισε από το ΠΑΜΕ ο Θ. Κούτρας - αλλά αυτό που βροντοφώναξαν χιλιάδες απεργοί έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ και σε όλη την Ελλάδα είναι το σύνθημα "Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση". Οι τρεις παρατάξεις ευθυγραμμίζονται με την πρόσκληση του πρωθυπουργού να σταματήσει η αντιπαράθεση και έδωσαν στην κυβέρνηση βοήθεια να ξεφύγει από την απομόνωση. Και αν για την ΠΑΣΚΕ - σημείωσε ο συνδικαλιστής - υπάρχουν ευνόητοι λόγοι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη ΔΑΚΕ και την "Αυτόνομη Παρέμβαση", που ό,τι καταδικάζουν στα λόγια το στηρίζουν στην πράξη».

«Το πλαίσιο της πλειοψηφίας ικανοποιεί τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, υπογράμμισε, επίσης από το ΠΑΜΕ, ο Χρ. Κατσιώτης. Πάτε για βήμα βήμα διάλογο. Γιατί δε βάζετε αίτημα για επιστροφή των κλεμμένων; Γιατί δε ζητάτε αύξηση των συντάξεων; Γιατί δε διεκδικείτε τη μείωση των ορίων ηλικίας; Το ίδιο το πλαίσιό σας υπονομεύει τους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι και την προοπτική τους. Σε ποια ενότητα μάς καλείτε λοιπόν; Σ' αυτή που βολεύει τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση; Κάνετε πάσα στην κυβέρνηση», συνέχισε ο συνδικαλιστής, για να προειδοποιήσει ότι το ΠΑΜΕ θα σταθεί εμπόδιο και στη γραμμή της συναίνεσης και του «κοινωνικού διαλόγου». «Είναι ώριμες οι συνθήκες για αγώνες, είπε, και δε θ' αφήσουμε να πάνε τα πράγματα σε απραξία μέχρι το Δεκέμβρη, όπως επιχειρείται από την πλειοψηφία».

«Η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τους στόχους της», σημείωσε με τη σειρά του ο Α. Τσώλης, και υπογράμμισε ότι «και οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης υπηρετούν το φιλελευθερισμό, νέο και παλιό, επιδιώκουν να απαλλάξουν το κράτος αλλά και τους εργοδότες από την Κοινωνική Ασφάλιση. Οδηγούν στην ιδιωτική ασφάλιση».

«Η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται», υπογράμμισε ο Γ. Σταυρόπουλος, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία για το πώς αυτό γίνεται καθημερινά και στην Υγεία και στην Πρόνοια: «Με την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος, με το σχέδιο για τον ΟΔΙΠΥ επιβαρύνεται σημαντικά και ο ασφαλισμένος, ενώ με τη θεαματική αύξηση σε δίωρα, τρίωρα και τη μερική απασχόληση χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ασφαλιστούν».

Πρόταση για απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ΓΣΕΕ, κατέθεσε ο Σ. Κωλέτσης (ΠΑΣΚΕ) καθώς και κάθε απόφαση για την Κοινωνική Ασφάλιση να εξετάζεται στην Ολομέλεια και όχι στην Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά οι προτάσεις του απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία.

Η χτεσινή Ολομέλεια επέλεξε και τους υπεύθυνους των Γραμματειών της ΓΣΕΕ. Οι θέσεις μοιράστηκαν μεταξύ των τριών παρατάξεων, αφού το αίτημα για να αναλάβει την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας ο Α. Τσώλης από τη ΔΑΣ δεν έγινε αποδεκτό.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΑΣ
Ολοι στο δρόμο του αγώνα

Κανένας συνταξιούχος δεν πρέπει να απουσιάζει από τους αγώνες της Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνεται σε ψήφισμα που ενέκρινε η γενική συνέλευση του Σωματείου Συνταξιούχων Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών ΤΕΑΜ - ΙΚΑ (πρώην ΕΑΣ), την προηγούμενη Τρίτη.

Κόντρα στην κυβερνητική πολιτική, το σωματείο απαιτεί στο ψήφισμά του την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, την επιστροφή των κλεμμένων στους απολυθέντες της ΕΑΣ, την καταβολή της διαφοράς από το επικουρικό ταμείο στους συνταξιούχους που αδικήθηκαν με το νόμο Σιούφα και να δοθούν τα βαρέα στους απολυθέντες συνταξιούχους. Ακόμα απορρίπτει το 65ο έτος, ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, και απαιτεί να κατοχυρωθεί το ελευθέρας στους συνταξιούχους που εργάζονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και, τέλος, να γίνεται οικονομικά ισότιμη κατανομή των βαρών και να παρέχεται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Σαν να μην έγιναν

Τα αδιέξοδα της πολιτικής της ΠΑΣΚΕ και όσων επιμένουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτήν, φάνηκαν και χτες στις εκλογές για το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ. Τα αποτελέσματα ήταν ίδια με τα προηγούμενα, καθώς και όποιοι εμφανίστηκαν ως «αγανακτισμένοι» ΠΑΣΚίτες «μαζεύτηκαν».

Την προηγούμενη βδομάδα ο διοικητικός απολογισμός του χρόνου που παρουσίασε η ΠΑΣΚΕ, καταψηφίστηκε ακόμα και από στελέχη της παράταξης, προφανώς κάτω από την πίεση και την κατακραυγή των εργαζομένων στον ΟΤΕ που ζητούν επιτέλους δράση για τη διάσωση του ΟΤΕ που οδεύει καθ' ολοκληρίαν σε ιδιωτικά χέρια με ευθύνη της κυβέρνησης, την επί της αρχής συμφωνία της ΝΔ και τη χείρα βοηθείας που προσφέρουν ειδικά οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, με την απροθυμία τους να προβούν σε κλιμακούμενους αγώνες διαρκείας.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ αποφάσισε την προκήρυξη έκτακτων εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια με τα προηγούμενα: Ψήφισαν 219 σύνεδροι. 117 ΠΑΣΚΕ, 63 ΔΑΚΕ, 25 τον κοινό συνδυασμό της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΣΥΝ) και της ΑΣΕ, 14 ΕΣΚ. Αντίστοιχα οι έδρες, 19, 10, 4 και 2.

Φαίνεται ότι η πρόσκαιρη «αποστασία» στις τάξεις της ΠΑΣΚΕ μόνο σε εντυπωσιασμό αποσκοπούσε, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα αδιέξοδα της πολιτικής τους και την ουσιαστική απροθυμία τους να προχωρήσουν σε ρήξεις με την εφαρμοζόμενη πολιτική και ταξικούς αγώνες. Σε αυτό συγκλίνουν και οι πληροφορίες περί της σταυροδοσίας, που φαίνεται να πριμοδότησε τους «πιστούς» και να απέκλεισε όσους «γκρίνιαζαν» έστω και για τους τύπους.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της ΕΣΚ επαναλαμβάνουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες και να παλέψουν για 100% δημόσιο ΟΤΕ και προάσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Προωθούν τη διάλυση της παραγωγής

Απολύθηκαν ήδη οι πωλητές. Ομόφωνη απόφαση για απεργία τη Δευτέρα, πορεία την Τρίτη

Σε ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη κατακερμάτιση της «ΣΟΦΤΕΞ», της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας στην Ελλάδα μετά το ξεπούλημά της από την κυβέρνηση, προχώρησε η πολυεθνική «Λόκχριτζ» με την προχτεσινή υπογραφή συνεργασίας με την «ΕΚΟΝΤΕΛ» για την προώθηση και πώληση των προϊόντων της, απολύοντας παράλληλα χτες 12 εργαζόμενους του τμήματος πωλήσεων που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα.

Η διοίκηση ανακοίνωσε χτες στη συνάντηση που είχε με τα σωματεία των εργαζομένων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ότι απολύει τους 12 εργαζόμενους του τμήματος πωλήσεων καθώς θα μείνουν χωρίς αντικείμενο μετά τη συνεργασία με την «ΕΚΟΝΤΕΛ». Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση με κήρυξη από το σωματείο της Αθήνας 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα και την Τρίτη 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 4 το απόγευμα και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Απόφαση για συντονισμένες κινητοποιήσεις αναμένεται να λάβει και το σωματείο της Δράμας.

Αίτημα των εργαζομένων είναι να ακυρωθεί η σύμβαση που έχει υπογράψει η πολυεθνική με την κυβέρνηση για την παραχώρηση της «ΣΟΦΤΕΞ», λόγω αθέτησης των όρων από την πρώτη και να περάσει η επιχείρηση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Να σημειώσουμε όμως, ότι η κυβέρνηση στις τελευταίες κινητοποιήσεις εμφανίστηκε να αποδέχεται το αίτημα εκβιάζοντας όμως ότι έτσι θα κλείσει η επιχείρηση.

Οπως ανακοινώθηκε πάντως, η συνεργασία της «ΣΟΦΤΕΞ» με την «ΕΚΟΝΤΕΛ» θα φέρει τη συνένωσή της με τη χαρτοβιομηχανία «ΜΕΛ» - της οποίας επίσης έχει αναλάβει την προώθηση των πωλήσεων η «ΕΚΟΝΤΕΛ» - αλλάζοντας έτσι ακόμα και την ονομασία των προϊόντων.

Ο στόχος της πολυεθνικής έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό και είχε καταγγελθεί από τους συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ «ΣΟΦΤΕΞ», όταν η κυβέρνηση την ξεπουλούσε για να την κάνει «βιώσιμη». Σκοπός της να «πετσοκόψει» τη μεγαλύτερη ελληνική χαρτοβιομηχανία σε διάφορες θυγατρικές και να την οδηγήσει τελικά σε μαρασμό. Από την αρχή άλλωστε που ανέλαβε τη διοίκηση, η πολιτική της ήταν η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και η απαξίωση της επιχείρησης. Εκτός από τις απολύσεις που έχουν γίνει, αλλά και τις συχνές διαθεσιμότητες σήμερα, τα περισσότερα τμήματα της «ΣΟΦΤΕΞ» υπολειτουργούν, πολλά μηχανήματα παραμένουν σβηστά, ενώ το εργοστάσιο της Δράμας στην ουσία δε λειτουργεί.

Την πολύ καθαρή αυτή τακτική της πολυεθνικής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτης πρόσφατα την είχε βαπτίσει έλλειψη προσανατολισμού που θα οδηγήσει τη «ΣΟΦΤΕΞ» σε «λουκέτο». Ολο αυτό τον καιρό όμως, η κυβέρνηση έβαζε πλάτη στα σχέδια της πολυεθνικής με τη στάση ανοχής που διατηρούσε.

«Χρειάζεται ετοιμότητα και συντονισμός»

Χρειάζεται ετοιμότητα και συντονισμός του αγώνα για να αποκρουστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τόνισε ο Σπύρος Στριφτάρης, βουλευτής και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για την κοινωνική ασφάλιση των επαγγελματοβιοτεχνών, που διοργάνωσε η ΚΟΒ των ΕΒΕ Βορειοδυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ στο παλιό δημαρχείο της Νέας Ιωνίας.

Ο Σπ. Στριφτάρης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Κόμματος, υπογράμμισε πως «για το ΚΚΕ ο χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να είναι δημόσιος και καθολικός και να αντιμετωπίζονται ενιαία η υγεία, η πρόνοια και η σύνταξη». Συνοπτικά για τους επαγγελματοβιοτέχνες ανέφερε ανάμεσα σ' άλλα τα ακόλουθα:

  • Η υγεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν εφ' όρου ζωής, με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης για όλους, ξένους και ντόπιους.
  • Για επαγγέλματα που είναι ανθυγιεινά να καθιερωθεί ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Για πλήρη σύνταξη να απαιτούνται 30 χρόνια δουλιάς ή 9.000 ένσημα. Για την κατώτερη σύνταξη να απαιτούνται 13 1/2 χρόνια δουλιάς ή 4.050 ένσημα. Η κατώτερη σύνταξη να είναι ίση με το 80% του κατώτερου μισθού ή με 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Το ύψος της κατώτερης σύνταξης να είναι τουλάχιστον 200.000 δραχμές και να αρχίσει η μείωση των εισφορών, με τελικό στόχο να φτάσει να πληρώνει το κράτος τα δύο μέρη και ο ασφαλισμένος το ένα.

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τον «κοινωνικό διάλογο», τον οποίο χαρακτήρισε παγίδα, καθώς όπως επισήμανε «δεν πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που θα κάνουν οι εργαζόμενοι με την κυβέρνηση για καλύτερες συνθήκες ασφάλισης, αλλά τους καλεί να συζητήσουν πώς και πόσο θα χειροτερέψουν οι συνθήκες ασφάλισης, με αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων που χρειάστηκαν χρόνια και αγώνες να κατακτηθούν».

Και πρόσθεσε: «Αλλωστε σε αυτό αποβλέπει και η πρόταση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, η οποία στην ουσία είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης τις οποίες αντιπάλεψε ενωμένο το λαϊκό κίνημα και ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει την αναδίπλωση που έκανε. Στα οχτώ σημεία που εξήγγειλε το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ δε γίνεται κανένας λόγος για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, για αύξηση των συντάξεων και πολύ περισσότερο για την καλυτέρευση των παροχών υγείας των ασφαλισμένων».

Πρόταση για αγώνες

Πρόταση για αγώνες και συνέχιση των κινητοποιήσεων κατέθεσε χτες στην ολομέλεια της ΓΣΕΕ η παράταξη της ΔΑΣ με την οποία κάλεσε τη διοίκηση να αποφασίσει:

1. Να κηρύξει νέα 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, μέσα στον Ιούνη. Να καλέσει ταυτόχρονα την Εργατική Τάξη σε επιφυλακή ώστε να μην έχει η κυβέρνηση περιθώριο αιφνιδιασμού.

2. Να συντονιστούν Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες για αγωνιστικές πρωτοβουλίες όπως απεργίες, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια.

3. Να αναπτυχθούν από κοινού με ΕΒΕ και αγρότες ανάλογες πρωτοβουλίες.

4. Στη διάρκεια του καλοκαιριού να αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες με συγκεντρώσεις στην περιφέρεια και μαζικές διαδικασίες ενημέρωσης.

5. Να ξεκινήσουν από τώρα Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις με στόχο τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και Απεργιακών Επιτροπών.

6. Να βρίσκονται τα συνδικαλιστικά όργανα σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή προκειμένου να αποτρέψουν αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης και να μπορούν να συνεδριάσουν άμεσα για ανάληψη αγωνιστικής δράσης.

Ενα τέτοιο πρόγραμμα, που θα απορρίπτει κάθε συμμετοχή στους Κοινωνικούς Διαλόγους και θα αναδεικνύει στο περιεχόμενο τα πραγματικά αιτήματά μας για την Κοινωνική Ασφάλιση, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να φτάσει ο αγώνας μέχρι τη νίκη.

Από την πλευρά μας, τόνισε η ΔΑΣ, βέβαια, δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτοί που με τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας έδωσαν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση να βγει από την απομόνωση, θα αποδεχτούν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Τα «αγωνιστικά τους όρια» είναι περιορισμένα.

Ετσι το βάρος της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων πέφτει στις πλάτες του ΠΑΜΕ που έτσι και αλλιώς αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά των κινητοποιήσεων της προηγούμενης περιόδου.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν με σιγουριά να ακουμπήσουν και να επενδύσουν στη δράση και στον αγώνα του ΠΑΜΕ. Ηδη σε ολόκληρη την Ελλάδα ξεκινά η διοργάνωση μαζικών και μαχητικών συλλαλητηρίων. Ενημερώνονται οι εργαζόμενοι.

Στα μέσα Ιούνη οι οικοδόμοι και οι άλλοι κλάδοι ανεβάζουν τις μορφές πάλης με κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, στις αρχές Ιούλη η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις θα πρωτοστατήσουν στην πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι ΕΒΕ και οι αγρότες μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν με τις προσπάθειες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι αγώνες αυτοί εμπλουτίζονται από τη δράση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών που περνά μέσα από την απόκρουση του περιβόητου «τρομονόμου».

Στον αγώνα αυτό απευθύνουμε πρόσκληση για κοινή δράση με όσους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης σέβονται τον εαυτό τους και αντιλαμβάνονται τις αρνητικές συνέπειες που γεννά η γραμμή της ταξικής συνεργασίας που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Και το μισθολόγιο στον Προκρούστη του «διαλόγου»

Νέα προσχήματα για να συνεχίσει το διάλογο για το μισθολογικό με την κυβέρνηση ανακάλυψε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικές προτάσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ετσι, κατά τη χτεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποφασίστηκε να ξανασυναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα και να συζητήσουν από μηδενική βάση σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν το πλαίσιο αρχών που πρέπει να διέπει το νέο μισθολόγιο. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η ΑΔΕΔΥ αποσύρει τη δική της πρόταση από τις διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο δικαιολόγησε με το επιχείρημα ότι και η κυβέρνηση έκανε το ίδιο. Αν πάντως την Τρίτη οι δύο πλευρές συμφωνήσουν για το πλαίσιο αρχών του νέου μισθολογίου, το επόμενο βήμα τους θα είναι να συγκροτήσουν επιτροπή που θα το επεξεργαστεί παραπέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη χτεσινή συνάντηση ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Τζανής, τόνισε πως η διαπραγμάτευση κινείται σε θετική κατεύθυνση ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ προτίμησε τους υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για διαμετρικά αντίθετες απόψεις ανάμεσα στην ΑΔΕΔΥ και την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ