ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Οι Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι δεν είναι μόνοι...

Συγκέντρωση και πορεία χτες στο κέντρο της Αθήνας για τα «λευκά κελιά». Προκλητική η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να φτάσουν το «στόχο» τους: Το υπουργείο Εξωτερικών...

O Αντίλ, ο Σενγκίζ, η Φατμά, η Γκιουλσουμάν, ο Μουράτ, η Σιμπέλ, η Σανάν και οι υπόλοιποι 16 νεκροί αγωνιστές ήταν χτες μαζί μας. Ηταν εκεί, στην πλατεία Κάνιγγος, με πρόσωπα γελαστά, γιατί «αυτοί πέθαναν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι». Ηταν στα μάτια και στις ψυχές όλων όσοι κατέβηκαν μέχρι το κέντρο της Αθήνας, για να δηλώσουν με την παρουσία τους την αμέριστη συμπαράσταση κι την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ηταν εκεί, για να δείχνουν το δρόμο στις γενιές που έρχονται, να τους πουν πως πολλές φορές η απουσία είναι πιο δυνατή, πιο αισθητή από μια συμβατική παρουσία...

Είκοσι τρία κόκκινα φέρετρα, όσοι και οι νεκροί απεργοί πείνας μέχρι θανάτου, γέμισαν χτες το απόγευμα την πλατεία Κάνιγγος. Είκοσι τρεις φωτογραφίες με πρόσωπα γελαστά, γεμάτα νιάτα και ζωή. Κι όμως αυτοί οι 23 έφυγαν και ήταν επιλογή δική τους. Εκατοντάδες ακόμη άνθρωποι, στη γειτονική Τουρκία, έχουν πάρει κι αυτοί την απόφαση, το δρόμο που γυρισμό δεν έχει. «`Η μια ελεύθερη ζωή ή θάνατος». Κι όσοι ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, ήξεραν πολύ καλά πως το αίτημα ήταν, είναι και θα είναι ένα: Να κλείσουν τα «λευκά κελιά» του θανάτου, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι - σχεδόν 12.000 - οι πολιτικοί κρατούμενοι στη γειτονική χώρα.

Ηταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, όταν ο κόσμος - κυρίως νέοι και νέες - συγκεντρώθηκε στην πλατεία Κάνιγγος. Ο δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Αντώνης Αντανασιώτης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα τελευταία νέα από την Τουρκία. Είπε πως ήδη στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου έχει μπει και η πέμπτη ομάδα (από τις 26 Μάη) μέσα στις φυλακές, ενώ η αποφασιστικότητα των συγγενών και συντρόφων έξω απ' αυτές δυναμώνει, «παρά τα σκληρά μέτρα καταστολής, που έχουν παρθεί μέχρι τώρα». Τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν αμέσως δεκτά τα παρακάτω αιτήματα: Να τεθεί τέλος στην απομόνωση των πολιτικών κρατουμένων στα «λευκά κελιά», να σταματήσει η βάρβαρη υποχρεωτική σίτιση και τα βασανιστήρια στους πολιτικούς κρατουμένους και να επισκεφθεί τις φυλακές εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας, να ακούσει τα αιτήματα των κρατουμένων και να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους. «Αυτή η σφαγή - πολιτική του κράτους της Τουρκίας - που πραγματοποιείται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και η προσπάθειά του να καταστείλει, μέσω της αιματοχυσίας, τα δημοκρατικά αιτήματα, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Τα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων πρέπει να ικανοποιηθούν αμέσως, η απομόνωση και τα κελιά πρέπει να καταργηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Αντανασιώτης.

Αμέσως μετά ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στην πλατεία, κατέβηκε στην οδό Ακαδημίας για να ξεκινήσει η πορεία προς το υπουργείο Εξωτερικών. Μπροστά μπήκαν τα 23 κόκκινα φέρετρα, πίσω οι φωτογραφίες των νεκρών αγωνιστών και πίσω οι συγκεντρωμένοι. Κι όμως η τρομοκρατία δεν υπάρχει μόνο στην Τουρκία. Εδειξε και χτες τα δόντια της στη χώρα μας. Προκλητική η στάση της αστυνομίας, δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να ακολουθήσουν την οδό Ακαδημίας μέχρι και το υπουργείο. Με εντολή των επικεφαλής των αστυνομικών η πορεία ακολούθησε την εξής διαδρομή: Ακαδημίας, Ιπποκράτους, Πανεπιστημίου, Πεσματζόγλου και Σταδίου. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: «Τα "λευκά κελιά" του ιμπεριαλισμού, θα καταργήσει η πάλη του λαού», «Λευτεριά στους Τούρκους αγωνιστές», «Αλληλεγγύη και πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» και «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, φονιάδων συνδικάτο».

Οταν η πορεία έφτασε στο ύψος της Βουλής, η αστυνομία απαγόρευσε στους διαδηλωτές να προχωρήσουν. Επέτρεψε μόνο σε μια 4μελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης να προχωρήσει μέχρι το υπουργείο και να παραδώσει ψήφισμα, το οποίο απευθύνεται ευθέως στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου: «Με τις ανακοινώσεις σας, μπροστά σ' αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, νομιμοποιείτε το δολοφονικό καθεστώς της Τουρκίας και εγκρίνετε τις δολοφονικές ενέργειες του τουρκικού καθεστώτος. Οι ανακοινώσεις σας αυτές συνιστούν αδικία σε βάρος του ελληνικού λαού, ενός λαού που επί χρόνια και επανειλημμένως πολέμησε ενάντια στο φασισμό με βαρύτατο τίμημα. Παράλληλα παρέχετε στήριγμα και αναγνώριση στις δολοφονίες των πολιτικών κρατουμένων, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζετε τα βασανιστήρια που πραγματοποιούνται εναντίον λαών αγωνιζόμενων για τα δημοκρατικά και αναφαίρετα δικαιώματά τους». Η Επιτροπή, τέλος, με το ψήφισμά της ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου «να αναθεωρήσει και να επαναπροσδιορίσει την έως σήμερα τακτική του, αναφορικά με αυτό το θέμα».

Την ώρα που η Επιτροπή παρέδιδε το ψήφισμα, οι αστυνομικοί άφησαν τα κόκκινα φέρετρα - κι αυτά δύο - δύο και υπό ασφυκτική αστυνομική παρακολούθηση - να προχωρήσουν προς το υπουργείο. Τα συνθήματα δυνάμωσαν, ενώ όταν ο κόσμος αποχώρησε τα 23 κόκκινα φέρετρα έμειναν έξω από το υπουργείο Εξωτερικών για να θυμίζουν ό,τι πολλοί προσπαθούν να θάψουν στις συνειδήσεις των λαών ολόκληρης της Ευρώπης...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραιτήθηκε ο υπουργός Ιδιωτικοποιήσεων

Απειλούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Γιουξέλ Γιάλοβα παραιτήθηκε, χτες, στην πρώτη «απώλεια» των παραγκωνισμών στο εσωτερικό του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Τουρκίας, λόγω των πιέσεων που ασκούν τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, να επισπευστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δανειοδότησης της χώρας με 15,7 δισ. δολάρια.

Το «ενιαίο» πρόσωπο της κυβέρνησης, που προσπαθούσαν αγωνιωδώς χτες να διατηρήσουν οι δύο από τους τρεις ηγέτες των κομμάτων που συνθέτουν τον συνασπισμό, εμφανίζει, έτσι, ρωγμές που απειλούν τη «σταθερότητά» της.

Αιτία της παραίτησης του υπουργού Ιδιωτικοποιήσεων Γιουξέλ Γιάλοβα ήταν η δήλωσή του ότι η διαδικασία «απορύθμισης» της αγοράς καπνού της χώρας δεν είναι δυνατόν να «επιταχυνθεί» μέσα στα χρονικά όρια που έχει ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η «φιλελευθεροποίηση» δεν μπορεί να εκλαμβάνεται από όλους ως κάτι τετελεσμένο.

Η απάντηση ήρθε μόλις μερικές ώρες αργότερα, τόσο από τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος είπε πως «τα σχόλια του Γιάλοβα σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν την αρμονία της κυβέρνησης και δεν αντιπροσωπεύουν τις κυβερνητικές απόψεις», ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, προέβη στο χαρακτηρισμό των δηλώσεων Γιάλοβα (ο οποίος ανήκει στο κόμμα του) ως «υπερβολικών». Ο Γιλμάζ επανέλαβε - προσπαθώντας να καθησυχάσει το ΔΝΤ, το οποίο δανειοδοτεί την Τουρκία με 15,7 δισ. δολάρια - ότι «ως κυβέρνηση υποστηρίζουμε τις υποσχέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή προθέσεων». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι δηλώσεις Γιάλοβα προκάλεσαν πτώση στις τιμές των μετοχών και στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας.

Ο αντιπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία Ατζάι Τσιμπέρ απείλησε στο μεταξύ ότι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στο οικονομικό πρόγραμμα της Αγκυρας θα αναστείλουν την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας: «Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις θα είναι πολύ δαπανηρές για την Τουρκία», είπε. Με αποτέλεσμα ο Γιάλοβα να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Ετζεβίτ, καθώς η τουρκική λίρα έχασε μέσα σε δύο μέρες 3% της αξίας της.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
«Μίνι» πολιτική κρίση

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Ενας εκ των μακροβιότερων και ισχυροτέρων πολιτικών παραγόντων της χώρας, παραιτήθηκε χτες από την έδρα του στη Γερουσία, αφ' ενός για να αποφύγει μία ενδεχόμενη παραπομπή του και αφ' ετέρου για να μπορέσει κάποτε να επιστρέψει σύντομα τόσο στα έδρανα της Γερουσίας, όσο και στον ενεργό πολιτικό στίβο, αλώβητος.

Πρόκειται για τον 73χρονο γερουσιαστή Αντόνιο Κάρλος Μαγαλιάες, που είναι μέλος του Βραζιλιάνικου Κοινοβουλίου από το 1958, παραμένοντας παράγοντας - κλειδί της εξουσίας, από τα περάσματά της από τη δημοκρατία στη δικτατορία και αντιστρόφως και ο οποίος ανακοινώνοντας χτες την παραίτηση από το Ανώτερο νομοθετικό Σώμα, έστρεψε εξ ολοκλήρου τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη «για εγκληματική αμέλεια». Κυβέρνησης, που είχε υποστηρίξει στο παρελθόν. «Ενα ψέμα, μία φάρσα που κατασκεύασαν σε μια προσπάθεια να διακόψουν μία εκ των πλέον μακρόχρονων και αξιοπρεπών παρουσία στη δημόσια ζωή... δεν πρόκειται να με κάνει να σιωπήσω», τόνισε ο Μαγαλιάες στην ομιλία του ενώπιον του Σώματος της Γερουσίας που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ανακοινώνοντας ότι παραιτείται διότι δεν επιθυμεί πλέον να αντικρούει τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του για παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου με τη στάση του σε μία επίμαχη ψηφοφορία στο Σώμα. Πάντως, ο γερουσιαστής αν και δήλωσε ότι θα αποσυρθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μπαΐα, τόνισε ότι «φεύγει προσωρινώς από τη Γερουσία». Ομως, απέφυγε να διατυπώσει νέες κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης, όπως αναμενόταν, αν και επέκρινε με δριμύτητα την πολιτική του προέδρου Φερνάντο Ενρίκε Καρδόσο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα «βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση» και η κυβέρνηση σε «ηθική συσκότιση».

Η παραίτηση αυτή είναι το τελευταίο κεφάλαιο της εκρηκτικής αποστασιοποίησης του Μαγαλιάες από τον Πρόεδρο Καρδόσο, που άρχισε το Φλεβάρη και κλιμακώθηκε με κατηγορίες του Γερουσιαστή εναντίον του προέδρου, ότι δεν κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, ενώ είναι αξιοσημείωτη η ισχύς της παραίτησής του, αφού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το βραζιλιάνικο νόμισμα άρχισε τη διολίσθηση μέχρι τη στιγμή που έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο, ρεκόρ των τελευταίων χρόνων, ενώ το νόμισμα σταμάτησε τη φρενήρη καθοδική του πορεία και άρχισε να ανακάμπτει μόνο όταν ο Μαγαλιάες άρχισε να διατυπώνει κατηγορίες προς άλλους εν ενεργεία πολιτικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ