ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
Συνεχίζουν... επαξίως

Γρηγοριάδης Κώστας

Η επιδοματική πολιτική στο δημόσιο έχει πολλές δεκαετίες ζωή. Ηταν πάντοτε και εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα μοχλό, στα χέρια των κυβερνώντων, ώστε να κρατούν καθηλωμένες σε απαράδεκτα επίπεδα τις βασικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων - άρα και τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα - να ασκούν πολιτικές και τακτικές διαίρεσης και διάσπασης, να ψηφοθηρούν κλπ., κλπ. Κάποτε, το ΠΑΣΟΚ κατάγγειλε μετά βδελυγμίας τις πολιτικές αυτές. Αυτό, όμως, πριν γίνει κυβέρνηση. Οταν έγινε κυβέρνηση, έφερε ένα νέο μισθολόγιο και το παρουσίασε με πολλές τυμπανοκρουσίες και αλαλαγμούς, ως ενιαίο, ριζική τομή κλπ., κλπ., στη μέχρι τότε βαλτώδη κατάσταση. Ανάμεσα σε άλλα υποτίθεται πως έμπαινε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και η επιδοματική πολιτική.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Η επιδοματική πολιτική ζει και βασιλεύει. Οι αποδείξεις του επιδοματικού χάους δεν επιδέχονται πλέον την παραμικρή αμφισβήτηση, αφού περιέχονται στη λίστα - παρότι είναι ατελής - που παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην ΑΔΕΔΥ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν... επαξίως τις πολιτικές της... επαράτου, των προηγούμενων δεκαετιών, όπως θα 'λεγε και ο Κ. Σημίτης, που αρέσκεται τελευταίως στις ιστορικές αναδρομές.

Αναβαθμίζεται... η επιδοματική πολιτική

Βέβαια, μη νομίζετε πως ο θόρυβος που γίνεται τελευταία για τα επιδόματα είναι αθώος. Ούτε οι κυβερνώντες, ούτε η μεγάλη πλειοψηφία των σχετικών δημοσιευμάτων, που ζητούν την «εκλογίκευση του συστήματος αμοιβών στο δημόσιο», επιδιώκουν την προοδευτική και προς όφελος των εργαζομένων αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλλα πράγματα έχουν κατά νου και δεν το κρύβουν. Πρώτον, θέλουν τη διατήρηση των βασικών αποδοχών στα σημερινά, απαράδεκτα επίπεδα και γι' αυτό ...βγάζουν σπυράκια, μόλις ακούσουν για ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Δεύτερον, θέλουν τη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα και τα συστήματα «αξιολόγησης» (διάβαζε: χειραγώγησης). Και επειδή γνωρίζουν ότι, όσο περισσότερο «οικονομικό βάρος» έχει η σύνδεση αυτή, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι η χειραγώγηση, θέλουν τη μετονομασία μέρους ή του συνόλου σχεδόν των επιδομάτων, σ' αυτό της λεγόμενης παραγωγικότητας.

Περιττό να πούμε πως τα σχέδια αυτά, κάθε άλλο, παρά ωφελούν τους δημόσιους υπάλληλους. Να σημειώσουμε, όμως, πως οι κυβερνητικές αυτές επιδιώξεις - μαζί με το «νέο μισθολόγιο» της κ. Παπανδρέου - δεν αντιμετωπίζονται με «διαλόγους» και «στρογγυλά τραπέζια», όπως έχει προκρίνει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ.

Περί αυξήσεων...

«Θεαματική άνοδο των οικονομικών μεγεθών το πρώτο τρίμηνο 2001», διαβάζουμε σε Δελτίο Τύπου του ομίλου «Ιντρακόμ», του κ. Σ. Κόκκαλη. Και δεν το σημειώνουμε για να το αμφισβητήσουμε. Πολύ περισσότερο που στο ίδιο Δελτίο σημειώνεται πως τα κέρδη προ φόρων - πάντα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους - σημείωσαν αύξηση 38%, φτάνοντας τα 11,4 δισεκατομμύρια δραχμές. Το σημειώνουμε, όμως, για να ρωτήσουμε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ή κάποιον της κυβέρνησης, τέλος πάντων, αν γνωρίζει κάποια κατηγορία εργαζομένων, που να πήρε ανάλογη αύξηση στους μισθούς της; Το ένα τρίτο ή τέταρτο ή πέμπτο έστω..;

... και δισεκατομμυρίων

Μια και μιλάμε για δισεκατομμύρια, όμως, σκόπιμο είναι να αναφερθούμε και στην προχτεσινή «βόμβα», όπως χαρακτήρισαν αρκετές εφημερίδες την πώληση της «Ιντεραμέρικαν» στην πολυεθνική «Eureko». Σύμφωνα, με όσα ανακοίνωσε δημόσια ο μέχρι προχτές ιδιοκτήτης της «Ιντεραμέρικαν», κ. Δ. Κοντομηνάς, πούλησε το 54,38% των μετοχών έναντι 333 δισ. δραχμών κι ένα ποσοστό μετοχών ακόμη (20,62%) έναντι 132,2 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ για το υπόλοιπο 25% των μετοχών θα καταβληθούν άλλα 160 δισ. δραχμές. Εχουμε ένα άθροισμα, δηλαδή, 625,2 δισ. δραχμών.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πως έγινε δυνατή η δημιουργία του τεράστιου αυτού ποσού, πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δραχμές. Σίγουρα, όχι από τον κόπο και τον ιδρώτα ενός ή δυο ανθρώπων. Δέκα ζωές, να έχει κάποιος και να δουλεύει από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ, δε θα καταφέρει να συγκεντρώσει το αμύθητο αυτό ποσό. Οταν, όμως, εκμεταλλεύεσαι τον ιδρώτα και τον κόπο χιλιάδων άλλων ανθρώπων... Οταν έχεις την πολύμορφη αβάντα των γνωστών σε όλους αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών... Οταν η «ιδιωτική πρωτοβουλία», «οι νόμοι της αγοράς» και του ανταγωνισμού έχουν αναγορευτεί σε πρώτιστες και απαραβίαστες αρχές της κοινωνίας, τότε οι «έχοντες και κατέχοντες» μπορούν να συσσωρεύουν τόσα και ακόμη περισσότερα.

Πίσω από τις εξαγορές

Αν κάποιοι ψάχνουν ακόμα για το ποιος θα πληρώσει τη «στρατηγική» εξαγορά της «Ιντεραμέρικαν» από την πολυεθνική «Eureko», την απάντηση την έδωσε προχτές ο Στ. Μάνος, μετά από τη συνάντηση που είχε με το Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Συμβούλων. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων δήλωσε πως «οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη συγκροτούν στρατηγικές συμμαχίες προετοιμαζόμενες για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ασφάλισης, το οποίο αργά ή γρήγορα θα υιοθετηθεί και από τη χώρα μας». Με άλλα λόγια, οι πολυεθνικές παίρνουν θέση για την επέλαση στην κοινωνική ασφάλιση, θεωρώντας προφανώς βέβαιο ότι αυτοί θα είναι οι κυρίαρχοι και σε αυτή την «αγορά». Καθόλου βέβαια δεν τους «προβληματίζει» η στάση της κυβέρνησης Σημίτη, αφού ξέρουν ότι στο τέλος θα τους κάνει όλα τα χατίρια. Το μόνο που φοβούνται βέβαια είναι οι αγώνες των εργαζομένων που αρνούνται να δεχτούν το θάψιμο των δικαιωμάτων τους.


Με άποψη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ λίγο τους τόνους ο Κώστας Σημίτης για τα περί ελληνικής προεδρίας του 2003; Οχι τίποτε άλλο, μα το έχουμε ξαναδεί το έργο, και βέβαια ουδείς πιστεύει ότι το γεγονός αυτό διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με το ποιος αποφασίζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οσο για την ατάκα που επαναλάμβανε χτες συνεχώς, το «πρέπει να έχουμε άποψη», να του θυμίσουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει συνήθως άποψη. Οπως είχε και για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, όπως έχει και για το Ασφαλιστικό και για αυτές τις περίφημες αναδιαρθρώσεις! Το κακό είναι όμως ότι και η κυβέρνηση έχει άποψη, που συνήθως είναι αντίθετη...

Τέλος πάντων, αν θέλει να μας αποδείξει ότι κάνουμε λάθος, ας καταργήσει τον «κοινωνικό διάλογο». Οπως φανερώνει δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε προχθές στο «Βήμα», η μεγάλη πλειοψηφία τον θεωρεί μοχλό εξαπάτησης και χειραγώγησης.

ΕΝΤΑΞΕΙ, κάνεις δε θέλει να υπερβάλλει για την υπόθεση του «Πίρι Ρέις», ούτε να δίνει διαστάσεις που δεν υφίστανται. Πλην όμως και ουδείς έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ειλικρίνειά της!. Είναι και αυτό το προηγούμενο με τα Ιμια βλέπετε...

Δυστυχώς δεν έχουν πείσει οι «εκσυγχρονιστές» ότι ασκούν μια πολιτική που δεν επιδέχεται παρεμβάσεων, από γνωστούς «διεθνείς παράγοντες». Εχουν πείσει μάλλον για το αντίθετο. Και δε μιλάμε, για τη διαβόητη πολιτική «προσέγγισης», τις απανωτές και αποκλειστικά μονομερείς κινήσεις «καλής θέλησης» κλπ κλπ.

ΚΑΛΟ ΚΙ ΑΥΤΟ, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνη Ζορμπά, ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν για το «Μεγάλο Αδελφό» το περίφημο (όσο και απαράδεκτο) «ριάλιτι σόου»! Να το εκλάβουμε αυτό ως ένδειξη διαμαρτυρίας;

Γιατί, άμα είναι έτσι κάτι θα έπρεπε να πει και στην κυβέρνησή της, η οποία έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα το πλαίσιο που επιτρέπει την παραγωγή και προβολή τέτοιων εκπομπών. Οσο για τα περί «ανθρώπινης αξιοπρέπειας» που λέει, λίγο δύσκολο να αποδειχτεί θεματοφύλακής της η Κομισιόν. Περί του αντίθετου έχει δώσει δείγματα...


Γρηγοριάδης Κώστας


Παιδεία «φροντιστηριακά προσομοιωμένη»

Αν κάτι πραγματικά πέτυχε η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια κυρίως εκπαίδευση, στην τετράχρονη «θητεία» της, είναι η διόγκωση της παραπαιδείας και η φροντιστηριοποίηση του Λυκείου. Αυτό δηλαδή που υποτίθεται ήθελε να «γιατρέψει». Αυτό όμως που συνέβη χτες στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, στο θέμα των Αρχαίων θεωρητικής κατεύθυνσης Β' Λυκείου, μπορεί να δώσει στο υπουργείο και τις επιτροπές του τον τίτλο πλέον της «φροντιστηριακής προσομοίωσης». Και εξηγούμαστε: Η επιτροπή των εξετάσεων έβαλε διδαγμένο κείμενο ίδιο και συγκεκριμένα ένα μικρότερο απόσπασμα από το κείμενο που είχαν βάλει ως θέμα οι φροντιστές στις λεγόμενες «εξετάσεις προσομοίωσης των πανελλαδικών» που πραγματοποίησαν από τις 19-22 Απρίλη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, σε αυτές πήραν μέρος 309 φροντιστήρια και 30.980 μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου και θυμίζουμε ότι οι εξετάσεις πήραν εύσημα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που το υπουργείο Παιδείας παραχώρησε αίθουσες δημοσίων σχολίων για να διενεργηθούν.

Μιλάμε δηλαδή όχι μόνο για ανοχή της παραπαιδείας, αλλά και άμεση στήριξή της. Μόνο που τώρα και μετά τη χτεσινή εξέλιξη έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για ανοιχτή και εξόφθαλμη διαφήμιση των φροντιστηρίων. Γιατί τι άλλο παρά ανοιχτή προτροπή προς τα νέα παιδιά είναι το γεγονός ότι το υπουργείο έθεσε το θέμα που είχε δουλευτεί από τα φροντιστήρια; Και μη μας πουν το γνωστό «τα φροντιστήρια έπιασαν το θέμα», γιατί εδώ δε μιλάμε για ένα ή δύο φροντιστήρια και εν πάση περιπτώσει είναι πασιφανές ότι μάλλον αντίστροφα είναι τα πράγματα. Και εκτός των άλλων, η κατάσταση αυτή θέτει και ένα ακόμα ζήτημα ως προς την ισότητα των εξεταζόμενων. Τα παιδιά που δεν πήραν μέρος στις εξετάσεις των φροντιστηρίων και επομένως δεν τους αναλύθηκε το θέμα, είναι σε σαφώς υποδεέστερη θέση από τους άλλους «τυχερούς», που τα... ακουμπάνε στα φροντιστήρια. Αυτό μας λένε με την τακτική τους οι ιθύνοντες του υπουργείου, που αναδεικνύονται στους καλύτερους πλασιέ της παραπαιδείας.

Και βέβαια οι φροντιστηριούχοι μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους, γιατί ο προσανατολισμός του Λυκείου και η μετατροπή του σε αποκλειστικό δίαυλο για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο έχει οδηγήσει χιλιάδες μαθητές στα «φαστ φουντ» της γνώσης. Βλέπουν τα κέρδη τους να αυγαταίνουν και ταυτόχρονα τους ανοίγει η όρεξη και προβάλλουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις. Η αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι που τους κάνει να θέλουν ακόμα πιο απαιτητικά μερίδιο από την «πίτα» των ελλειμμάτων της παιδείας. Το νέο «φρούτο» που παρουσιάζεται και σαν ευεργέτημα για τα θύματα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η λεγόμενη «ενισχυτική διδασκαλία». Θυμίζουμε ότι οι φροντιστές ζητούν το εξής: «να δίνονται τα χρήματα που θα διατεθούν από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στην οικογένεια του μαθητή και αυτός να επιλέξει το φροντιστήριο στο οποίο θα ήθελε να παρακολουθήσει την πρόσθετη ενισχυτική διδασκαλία, όπως γίνεται με τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και τα φαρμακεία» (διατύπωση από την ιστοσελίδα στο Ιντερνετ της ΟΕΦΕ).

Εκεί οδηγεί η πλήρης εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, που οδήγησε η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Να έχουν το θράσος οι φροντιστηριούχοι να θεωρούν λίγο - πολύ τους μαθητές, και δη τους αδύνατους, κάτι σαν αρρώστους που ζητούν θεραπεία. Μόνο που άρρωστοι δεν είναι οι μαθητές αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα που είναι στενά συνδεδεμένο και καθρέφτης του άρρωστου κοινωνικού συστήματος.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ