ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επικίνδυνος εφησυχασμός, με φόντο τις ετοιμασίες για διερευνητικές

Από τους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών
Από τους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών
Τον επικίνδυνο εφησυχασμό επιστρατεύει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών γίνονται οι τελευταίες ετοιμασίες για τις διερευνητικές επαφές που δρομολογούνται στις 22/2 να γίνουν στην Αθήνα, μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, σε αναζήτηση συμβιβασμών για τα μερίδα της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με διευθετήσεις για μπίζνες επώδυνες για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στο Ανατ. Αιγαίο, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα κυριαρχίας σε αυτά, απάντησε ότι «δεν έχω κανέναν λόγο να μπω σε ένα παιχνίδι φραστικών αντιπαραθέσεων με την ηγεσία της Τουρκίας», επιστρατεύοντας πάλι ως δήθεν εξήγηση για τις πάγιες και «εφ' όλης της ύλης» απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης που διαρκώς αναβαθμίζονται, «κάποια εσωτερική πίεση» και την προσπάθεια «να αλλάξουν την ατζέντα από τα πολλά προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία». «Αυτά τα οποία ακούμε τελευταία, δεν είναι απλά ανυπόστατα. Είναι παντελώς παράλογα, νομικά και πολιτικά», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «έχουν απαντηθεί με κάθε τρόπο και θα απαντιούνται σε όλα τα διεθνή fora».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Μιλ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην εφημερίδα της Ρόδου «Δημοκρατική», σημείωσε ότι «δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε να μεταφέρουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία στο πεδίο» και επιχειρώντας να αναδείξει τη χρησιμότητα της χώρας για τις διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου και στον τέτοιο ανταγωνισμό με την Αγκυρα, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι «πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει εμπλακεί σε όλα τα ενεργά μέτωπα της περιοχής, από τη Συρία ως τη Λιβύη και από την Ανατολική Μεσόγειο ως τον Καύκασο», παίρνοντας βέβαια τα ΝΑΤΟικά «εύσημα» για την εμπλοκή αυτή.

Ανησυχίες για «αντιπαραγωγικές δηλώσεις»

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα διατηρεί στο ακέραιο τις αξιώσεις της, ενώ φουντώνει ένα πολύπλευρο παζάρι με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε πολλά κρίσιμα μέτωπα (μεταξύ άλλων και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία). Ετσι, «τουρκικές πηγές ασφαλείας» σημείωναν στη «Χουριέτ» πως «ως δύο σύμμαχοι γείτονες, έχουμε πολλαπλασιάσει τα εργαλεία διαλόγου όπως τις διερευνητικές συνομιλίες, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα μέσω αυτών των μηχανισμών».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, αντιδρώντας σε επισκέψεις του Ελληνα υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Χαρδαλιά σε Κω και Σύμη, η Αγκυρα προχώρησε σε παρενόχληση - διά ασυρμάτου - του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, ενώ έκανε λόγο για «στρατιωτική δραστηριότητα σε νησιά τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λοζάνης και Παρισίων», διευρύνοντας ουσιαστικά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Ολα αυτά ενώ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για πρόσφατη, αντίστοιχη τοποθέτηση Τσαβούσογλου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Ο δε εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις δηλώσεις Τσαβούσογλου «που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της» και «έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπληρώνοντας πως «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αναμφισβήτητη» και καταλήγοντας ότι «η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Το δε βρετανικό ΥΠΕΞ εκτίμησε μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι «δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου».

  • Στο μεταξύ, δύο εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν σκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που παραβίασαν 22 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ «RAFALE» ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ
Σήμερα στη Βουλή το νέο εξοπλιστικό πακέτο για τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Μέσα σε κλίμα «εθνικής» ομοψυχίας ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και ψηφίζονται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις που αφορούν την αγορά των 3 γαλλικών φρεγατών (τύπου «Belhara») και των 6 επιπλέον «Rafale» (συν τα 18), οι οποίες έχουν κατατεθεί ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Αμυνας.

Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που είναι ενταγμένο στους εγκληματικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους οποίους συμμετέχει ενεργά η εγχώρια αστική τάξη για να αναβαθμίσει τον ρόλο και τις μπίζνες της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο λογαριασμός θα σταλεί βέβαια, όπως πάντα, στον λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει για τους σχεδιασμούς αυτούς με ανυπολόγιστους κινδύνους και με πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τη θετική ψήφο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ «παρών» στους εξοπλισμούς και τα όσα υπηρετούν δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέφρασε ορισμένες διαδικαστικού τύπου διαφωνίες σε ό,τι αφορά την αγορά των «Rafale». Συνολικά στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής επικράτησε μία «ωραία ατμόσφαιρα», με όλα τα κόμματα να συμφωνούν για την αναγκαιότητα εξοπλιστικών προγραμμάτων που όμως, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ, δεν αφορούν την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την αντιπαράθεσή του με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που τα υπονομεύει.

Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, κλείνοντας τη συζήτηση στην Επιτροπή, παραδέχτηκε μεν ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν «τεράστιο, δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος», αλλά, όπως είπε, προκαλώντας τον λαό, έχουν «ανυπολόγιστο εθνικό όφελος σε μια εποχή με πολλές γεωπολιτικές αβεβαιότητες, με εντάσεις, κρίσεις, με απειλές που εκδηλώνονται κοντά μας». Αξιοποίησε προκλητικά και τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία λέγοντας πως επειδή «είναι πολύ υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα όχι μακριά από τα δικά μας τα μέρη», πρέπει «η χώρα να θωρακιστεί» και να «επιδείξουμε ομοψυχία για να επαυξήσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων», την ώρα που είναι ακριβώς η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, τα οποία υπηρετούν οι εξοπλισμοί αυτοί, εκείνη που βάζει τον λαό στο «μάτι του κυκλώνα».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, καταψήφισε το νομοσχέδιο. Σχολιάζοντας δε την πρόκληση ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής, που «έχει εγκλωβίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις έχει κάνει μέρος του προβλήματος γιατί μην ξεχνάμε ότι απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις βρίσκεται το ΝΑΤΟ, που μέλος του είναι η Ελλάδα, οι ΗΠΑ που επιθετική βάση τους έχει γίνει η Ελλάδα, η ΕΕ που επίσης μέλος της είναι η Ελλάδα».

Ειδικά για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι πρόκειται για εξοπλιστικό πρόγραμμα που έρχεται να προστεθεί στον χορό των δισ. που δίνουν κάθε φορά οι κυβερνήσεις για ΝΑΤΟικές δαπάνες, λεηλατώντας το εισόδημα του λαού, τον οποίο καλούν να δείξει και «εθνική ομοψυχία».

Ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ουκρανίας να διερευνήσουν τις συνθήκες της δολοφονίας των δύο Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία από στρατιώτες της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» σε ό,τι αφορά τη σύμβαση για τις τορπίλες υποβρυχίων που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.

Σύσκεψη της ΕΔΥΕΘ για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί σε σύσκεψη φορέων, τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ, με θέμα «Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις - Απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ