ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
Στις εστίες αντίστασης της εργατικής τάξης βρίσκεται η ελπίδα για τη ζωή που μας αξίζει

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ για τον αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» και τις θέσεις του Κόμματος για την Ενέργεια παρουσίασε ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η απόφαση των εργαζομένων της εταιρείας να συνεχίσουν ενωμένοι και μαχητικά τον αγώνα τους ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας, έχοντας στο πλευρό τους τον λαό της περιοχής, εκφράστηκε και μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ με θέμα τον αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» και τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Νέα Καρβάλη και ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν το σύνθημα «Με αλληλεγγύη και πάλη ταξική, απάντηση θα πάρει η "Ενεργειακή"». Δίνοντας απάντηση και στην παρουσία των δυνάμεων καταστολής, που πρωί - πρωί πήραν προληπτικά θέση στην περιοχή, για να «περιφρουρήσουν» τις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων από τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «KAVALA OIL» «Το Βαρέλι».

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Κώστας Κουκούλας, Γραμματέας της ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ, σημείωσε: «Η φλόγα που δεν καίει στην καμινάδα των εγκαταστάσεων, μαζί με τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρείας και τον κίνδυνο που σηματοδοτεί, δείχνει και ότι τα εκατομμύρια και οι υποδομές από μόνα τους δεν παράγουν τίποτα. Οτι στα χέρια και στα μυαλά των εργατών βρίσκεται η μονή δύναμη που μπορεί να παράξει, να κινήσει τις μηχανές, ότι από τους εργάτες παράγεται όλος ο πλούτος». Ανέδειξε την αντίφαση «από τη μια η Καβάλα να είναι ο μόνος νομός της Ελλάδας που παράγεται πετρέλαιο κι από την άλλη οι μαθητές στα σχολεία να σκεπάζονται με κουβέρτες, τα εργατικά - λαϊκά σπίτια να μη βγάζουν το μήνα απ' τους λογαριασμούς».

Ο οργανωμένος εργάτης δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται

Ο Μανώλης Κελαϊδάκης ευχαρίστησε την Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ στην Καβάλα, «τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που από την πρώτη στιγμή αυτού του αγώνα, από τις αρχές Αυγούστου του 2021 είναι δίπλα μας, είναι μαζί μας, να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε, καθετί που αποφάσιζε το Σωματείο μας».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στον πόλεμο που βιώνουν τον τελευταίο χρόνο, στον δύσκολο αγώνα που δίνουν ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας. Ανέδειξε ότι «στόχος της εταιρείας ήταν να διαλύσει το Σωματείο, ώστε να μην υπάρχει οργανωμένη, συντονισμένη, δυναμική υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Πετρέλαια. Ωστε να συνεχιστεί η δραστηριότητα της εξόρυξης με όσο το δυνατόν λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, με συνθήκες γαλέρας».

Αναφέρθηκε στον νόμο Χατζηδάκη, λέγοντας ότι δίνει το δικαίωμα να γίνει επίθεση από παντού, από τις εταιρείες, από τους εργοδότες, και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι τιμή μας να είμαστε το πρώτο ΔΣ Σωματείου που σύσσωμο απολύθηκε με τον νόμο Χατζηδάκη». «Νόμιζαν ότι απολύοντάς μας θα μας φιμώσουν, θα μας χτυπήσουν το ηθικό», όμως απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας που εξελίσσεται με τη βοήθεια της αστυνομίας και των υπουργείων, «οι εργαζόμενοι δεν κάνουμε πίσω. Απαντάμε συσπειρωμένοι».

Ξεκαθάρισε ότι «ο οργανωμένος εργάτης που είναι συσπειρωμένος στα σωματεία, που δεν φοβάται όταν του κουνάει το δάχτυλο το αφεντικό του, που βασίζεται στα χέρια του, στις γνώσεις του, στην εμπειρία του, στον συνάδελφό του, στην αλληλεγγύη του, δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται».

Τέλος αναφέρθηκε στην πορεία του αγώνα τους και στην πολύμορφη στήριξη που έχει από τα σωματεία και τους φορείς του νομού, προαναγγέλλοντας ότι «αυτός ο αγώνας θα ανέβει ένα σκαλί» μέσα από πανελλαδικό συντονισμό με άλλα σωματεία.

Οπως είπε, «συντονιζόμαστε και θα υλοποιήσουμε δράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Ενα συλλαλητήριο με σημαίες τα τέσσερα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων σε συντονισμό και με άλλα σωματεία. Θα ενώσουμε τις φωνές μας πανελλαδικά, για να δείξουμε ότι έναν δρόμο μας αφήσανε τα συμφέροντα και οι άνθρωποι που έχουνε όλα τα όπλα μαζί τους. Τον δρόμο της συνεννόησης, της συσπείρωσης και του μαζικού αγώνα απέναντι στις ορέξεις τους. Καθένας μόνος του είμαστε κάτι, όλοι μαζί μπορούμε να τους τσακίσουμε».

Είναι ώρα μάχης και όπως πάντα είμαστε στην πρώτη γραμμή

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέδειξε την απόφαση των κομμουνιστών να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια του ομίλου της «Energean» σε βάρος των εργαζομένων των «Πετρελαίων Καβάλας» και του Σωματείου τους, αλλά και τη δύναμη της αλληλεγγύης και κυρίως ποιος είναι ο αντίπαλος και πού πρέπει να στραφεί ο αγώνας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Φωτίζουμε ότι σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν χωράνε μισόλογα και υποκριτικές ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους και στους μεγαλομέτοχους που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Την ώρα που η εργοδοσία και το κράτος προχωρούν σε απολύσεις, επιθέσεις των ΜΑΤ, συλλήψεις, εκβιαστικές επιστολές και επιχειρούν να διαλύσουν το σωματείο, οι υποκριτικές συμβουλές "να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και ν' αρχίσει ο διάλογος" στηρίζουν στην ουσία τον αντίπαλο των εργαζομένων. Αυτήν τη στιγμή συγκρούονται αντίθετα ταξικά συμφέροντα, δεν έχουμε μια απλή ακαδημαϊκή συζήτηση μεταξύ διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ αυξάνουμε την προσπάθειά μας, γιατί ο αγώνας των εργαζομένων στα Πετρέλαια δεν αφορά μόνο το μέλλον των οικογενειών τους, δεν αφορά μόνο την πόλη της Καβάλας, αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη. Οπως την αφορά και ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, σε όλες τις εστίες που ανάβουν απέναντι στη στυγνή εργοδοσία, στο κεφάλαιο και στο κράτος του, που επιτίθεται με τα κυβερνητικά μέτρα, τις δικαστικές αποφάσεις, τα ΜΑΤ, τις συλλήψεις, τις απολύσεις.

Σ' αυτές τις εστίες, που μπορούν να αυξηθούν και να σχηματίσουν μια μεγάλη φωτιά της εργατικής - λαϊκής δύναμης που θα κάψει τα αντιδραστικά σχέδια της άρχουσας τάξης, βρίσκεται η μόνη πραγματική ελπίδα για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σωματείων και φορέων που ξεδιπλώνεται στον αγώνα των εργαζομένων αυξάνει την αισιοδοξία μας. Ιδιαίτερα η εργατική τάξη της Καβάλας κουβαλά μια ηρωική Ιστορία, που δείχνει ότι ξέρει να δίνει και να κερδίζει μάχες. Η πλατεία του Καπνεργάτη μάς θυμίζει τη νικηφόρα απεργία της καπνοβιομηχανίας "Γκλεν" τη δεκαετία του '30, που στηρίχτηκε από τους εργάτες όλων των καπνεργοστασίων της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης και τις εργατικές κινητοποιήσεις του Πειραιά. Οι κομμουνιστές τα έδωσαν όλα εκείνη την περίοδο, για να υπάρξει αυτός ο συντονισμός, όπως το ίδιο κάνουν, φυσικά, και σήμερα.

Φίλες και φίλοι, η ιστορική πείρα φωτίζει ότι όταν το εργατικό κίνημα πιστέψει στη δύναμή του, οι δυνατότητές του είναι ανεξάντλητες. Η πραγματικότητα που ζούμε αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να απαντήσουμε στην επίθεση του κεφαλαίου, που τσακίζει τα δικαιώματά μας για να αυξήσει τα κέρδη του».

Αναφερόμενος στο παράδειγμα των «Πετρελαίων Καβάλας», τόνισε ότι είναι ένα απ' τα πιο χαρακτηριστικά για να σκεφτούμε το μεγάλο ζήτημα: «Ποιος αποφασίζει και με ποια κριτήρια για το μέλλον της παραγωγής, για το τι, πότε και πώς θα παραχθεί, για τους μισθούς, τον χρόνο εργασίας, τις προσλήψεις και τις απολύσεις.

Το παράδειγμα της "Energean Oil" στην Καβάλα φωτίζει το ποιος είναι ο πραγματικός μας αντίπαλος, το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το κράτος τους, οι κυβερνήσεις τους, τα κόμματά τους. Ολοι αυτοί που απαιτούν συνεχώς από όλους εμάς θυσίες για να αυξάνεται η καπιταλιστική κερδοφορία».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 19-20/2.
Αύριο η συγκέντρωση της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

H ΤΟ Δικαιοσύνης της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη 16 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» (Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα). Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τριήμερο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΚΟΜΕΠ

Από αύριο Τετάρτη 16 έως την Παρασκευή 18 Φλεβάρη στην Πάτρα

Τριήμερο εκδηλώσεων από αύριο, Τετάρτη 16 έως την Παρασκευή 18 Φλεβάρη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την έκδοση του 1ου τεύχους της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», θεωρητικού και πολικού οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσουν οι Οργανώσεις Αχαΐας της ΚΝΕ, στην «Αγορά Αργύρη» (Αγίου Ανδρέου 12, Πάτρα).

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή και με συζήτηση με τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της ΚΕ, επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής της.

Στον χώρο θα λειτουργήσουν έκθεση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, με αξιοποίηση πρωτότυπου υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Η έκθεση περιλαμβάνει περιήγηση σε ιστορικά τεύχη και εκθέματα από αυτήν την εκατοντάχρονη διαδρομή, στην οποία φωτίζονται όλες οι μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης και η μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα που δεν σταμάτησε ποτέ.

Το πρόγραμμα:

Τετάρτη 16 Φλεβάρη:

17.00 - 21.00 ξεναγήσεις στην έκθεση.

Πέμπτη 17 Φλεβάρη:

17.00 - 19.00 ξεναγήσεις στην έκθεση

19.00 προβολή του ντοκιμαντέρ «72 μέρες... Παρισινή Κομμούνα - Ο προάγγελος της νέας κοινωνίας»

Παρασκευή 18 Φλεβάρη:

17.00 - 18.30 ξεναγήσεις στην έκθεση

19.30 συζήτηση με τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής.

«Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του ΚΣ της ΚΝΕ ξεδιπλώνοντας πλατιά ιδεολογική, μορφωτική αντεπίθεση εκεί που σπουδάζει, εργάζεται, ζει η νεολαία. Τιμούμε τα 100 χρόνια της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης" μετρώντας πολλές εγγραφές νέων συνδρομητών της ΚΟΜΕΠ, κηρύσσοντας άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων Αχαΐας της ΚΝΕ, βραβεύοντας την Οργάνωση που θα μετρήσει τις περισσότερες εγγραφές!», σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι Οργανώσεις της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ