ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
Σελ. /96
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Πλήρωσαν για να ταλαιπωρηθούν

Ανέτοιμες οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν - ανενημέρωτοι για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι

Αρκετή δόση ταλαιπωρίας και αγανάκτησης «πήραν» όσοι παράνομοι μετανάστες προσήλθαν χτες στα κέντρα υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται για να λάβουν την προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής. Η επιμονή της κυβέρνησης να παρακάμψει το αίτημα πολλών δήμων και μεταναστευτικών οργανώσεων, να δοθεί δηλαδή παράταση στην έναρξη της σχετικής διαδικασίας ώστε να ετοιμαστούν καλύτερα, αποδείχτηκε χτες - πρώτη μέρα κατάθεσης των δικαιολογητικών - όχι απλώς λανθασμένη, αλλά και απάνθρωπη στο πρακτικό αποτέλεσμά της. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο Σταθμό Λαρίσης, οι μετανάστες μπορούσαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους εφόσον κατάφερναν να «πιάσουν στον αέρα» ένα από τα χαρτάκια προτεραιότητας που τους πέταγαν υπάλληλοι του Δήμου ή του Κέντρου «Εξυπηρέτησης» Πολιτών, 1464...

Οι περισσότεροι μετανάστες δεν είχαν ουσιαστική ενημέρωση για τα δικαιολογητικά που έπρεπε να καταθέσουν, με αποτέλεσμα πολλοί να προσέρχονται στα κέντρα των δήμων και να αποχωρούν, έχοντας απλώς χάσει το χρόνο τους ή και το μεροκάματό τους. Το περιορισμένο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στη δημοσιοποίηση της διαδικασίας και την έναρξή της, αποτελούσε την «εγγύηση» για την ταλαιπωρία. Την ευθύνη για αυτήν, παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών επιχείρησαν να καταλογίσουν στις οργανώσεις των μεταναστών που δεν έσπευσαν να ενημερώσουν τα μέλη τους!

Το αποτέλεσμα από την απαράδεκτη αυτή κυβερνητική πρακτική ήταν: Ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα, όπου πρέπει να επικυρωθούν κάποια έγγραφα. Ουρές έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου έσπευσαν οι μετανάστες για να μεταφράσουν το διαβατήριό τους. Ουρές έξω από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες όπου έπρεπε να αγοράσουν το παράβολο των 50.000 δραχμών! Ουρές έξω από τα κέντρα υποβολής, κάτω από τον ήλιο. Κατά τ' άλλα, η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, που επισκέφτηκε το Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, έκανε λόγο για «ροή σε ικανοποιητικά επίπεδα». Σύμφωνα με την ίδια, συνολικά στη χώρα, κατατέθηκαν χτες 20.000 αιτήσεις.

Στην Αθήνα

Στο Δήμο της Αθήνας, όπου υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν οι περισσότεροι μετανάστες (150.000) λειτούργησε τελικά μόνο ένα (αυτό στη διασταύρωση των οδών Μαίζωνος και Ψαρών) από τα εφτά κέντρα, λόγω μη τροφοδότησής τους από τη ΔΕΗ. Πληροφορίες από το δήμο έλεγαν ότι δεν ήταν έτοιμα από το υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης που είχαν αναλάβει τη λειτουργία τους. Στο Κέντρο προσήλθαν περίπου 2.000 μετανάστες. Από αυτούς πολλοί είχαν πάει απλώς για να πάρουν πληροφορίες, αφού το τηλεφωνικό κέντρο 195 του δήμου, είχε «μπλοκάρει». Σύμφωνα, με τον Γενικό Γραμματέα, Γ. Βαρδαλάκη, αύριο θα λειτουργήσουν πέντε κέντρα, όπου οι μετανάστες θα προσέρχονται μετά από τηλεφωνικό ραντεβού με το 195. Αν το πετύχουν βέβαια... Χαρακτηριστικό πάντως της «ομαλής ροής» ήταν ότι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, έσπρωξαν ορισμένους μετανάστες όταν αυτοί επιχείρησαν να πάρουν τα χαρτιά προτεραιότητας...

Πάει και το μεροκάματο...

«Είμαστε άνθρωποι. Δε γίνεται να μας ταλαιπωρούν έτσι», μας είπε ο Σαλέμ από το Μπαγκλαντές. Ενας άλλος μετανάστης από την Αλβανία, διαμαρτυρήθηκε: «Ηδη έχω χάσει μια μέρα από τη δουλιά μου. Εχω όλα τα δικαιολογητικά και δε μου δίνουν τη βεβαίωση. Εδωσα όλα μου τα λεφτά για να πάρω τα παράβολα». Ο Ολσι, 19χρονος Αλβανός, μας λέει: «Είμαι εδώ από τις 6 το πρωί. Εχω όλα τα χαρτιά και δεν μπορώ να μπω μέσα να τα καταθέσω». «Ολη μου η ζωή είναι εδώ. Κάτι πρέπει να κάνουν, για να μη φοβάμαι μήπως με συλλάβει κανείς όταν περπατάω στο δρόμο», συνεχίζει. Δύο άλλες μετανάστριες, από τις Φιλιππίνες, προσπαθούσαν από το πρωί να μιλήσουν με κάποιον από το 1464. «Κανείς δεν απαντούσε», μας εξηγούν.


Μεγαλοψυχίατρος συνελήφθη για ναρκωτικά

Ο γνωστός ψυχίατρος Πέτρος Λυμπέρης, 50 χρόνων, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στη Μύκονο, γιατί στη θαλαμηγό του βρέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη για μεταφορά ναρκωτικών από επιβαίνοντα σε πλοιάριο και προμήθεια για ίδια χρήση, ενώ εναντίον του κυβερνήτη της θαλαμηγού Γεώργιου Γεωργούδη, 61 χρόνων, δίωξη για μεταφορά ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων. Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από έφοδο λιμενικών και αστυνομικών στο σκάφος, ενώ στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και το ΣΔΟΕ. Κατασχέθηκαν 15 γραμμάρια κοκαΐνης, δέκα γραμμάρια μαριχουάνας, έξι χάπια μεθαδόνης και διάφορα αλλά χάπια, καθώς και μια καραμπίνα με 254 φυσίγγια. Πιάστηκαν επίσης, ο μηχανικός Αθανάσιος Μάκρογλου, 48 χρόνων, ο ναύτης Παναγιώτης Χαρατσάρης, 21 χρόνων, η θαλαμηπόλος Ελένη Τσάκου, 29 χρόνων και ο συνταξιούχος Γεώργιος Καραμπίνης, 56 χρόνων

Ο Π. Λυμπέρης είναι ιδιοκτήτης της ψυχιατρικής κλινικής «Κασταλία» που διαθέτει 355 κλίνες, απασχολεί δέκα ψυχιάτρους και 150 άτομα προσωπικό

Η υπόθεση προκάλεσε εκτενή δημοσιεύματα στις χτεσινές απογευματινές εφημερίδες και τροφοδότησε τα γνωστά «παράθυρα» των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς με τη θαλαμηγό του Λυμπέρη ταξίδευσαν στη Μύκονο ο Λάκης Λαζόπουλος, οι τραγουδιστές Κώστας Χαριτοδιπλωμένος και Σάκης Ρουβάς και ο μάνατζερ του τελευταίου Ηλίας Ψινάκης. Μέσω των δικηγόρων τους έχουν δηλώσει στις αρχές ότι δε γνώριζαν τίποτα για τα ναρκωτικά, ούτε είχαν επαφή με τον ψυχίατρο.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΕΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Χρυσοφόρο κενό για τους επιχειρηματίες

Το κενό που δημιουργεί η παντελής έλλειψη από δημόσιους φορείς προγραμμάτων αποτοξίνωσης (δηλαδή της αντιμετώπισης του στερητικού συνδρόμου) και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα, επιβεβαιώνει και η περίπτωση των κλινικής Λυμπέρη. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει την πλήρη και πολυετή αδράνεια του υπουργείου Υγείας απέναντι σε αυτή την κατάσταση που στοιχίζει ολόκληρες περιουσίας σε ορισμένες οικογένειες, που ελπίζουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών με υποσχέσεις για την αποτοξίνωση. Τελικά αυτές οι οικογένειες καταλήγουν με τα παιδιά τους φορτωμένα με ψυχοφάρμακα στις θεραπευτικές κοινότητες, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα απεξάρτησης. Ετσι λοιπόν οι μόνοι που μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τέτοιου είδους κλινικών είναι οι λεγόμενοι «χάι σοσάιτι».

Χτες λοιπόν το υπουργείο Υγείας, τηρώντας την τυπική πλευρά της ευθύνης, ανακοίνωσε ότι «σε συνεννόηση με τη Νομαρχία Αθηνών, που έχει την ευθύνη της χορήγησης της άδειας και του πρωτογενούς ελέγχου των συγκεκριμένων ιδιωτικών κλινικών, αφαιρέθηκε η επιστημονική υπευθυνότητα από τον κ. Λυμπέρη για τις δύο κλινικές». Επίσης, «λόγω της σοβαρότητας, όπως αναφέρει το υπουργείο, δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας να διεξαγάγει επιπλέον έρευνα για τις δραστηριότητες των δύο κλινικών. Η έρευνα του υπουργείου διεξάγεται πέραν των ελέγχων που ήδη διενεργεί η Νομαρχία Αθηνών για το θέμα αυτό».

Ομως η κλινική «Κασταλία» ήταν μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στο σύστημα καταγραφής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΚΤΕΠΝ) για το δείκτη αίτησης θεραπευτικής Βοήθειας. Μάλιστα η «Κασταλία» αναφέρεται στις εκθέσεις των ετών 1996, 1997, 1998 και 1999 που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σε συνεντεύξεις Τύπου και έχουν γίνει πρωτοσέλιδα.

Οπως αναφέρουν τα χτεσινά «Νέα», στην «Κασταλία» εφαρμόζονταν «προγράμματα αποτοξίνωσης με βαρβιτουρικά και μεθαδόνη» -γεγονός που επιβεβαιώνει με δηλώσεις του και ο Αντώνης Ανθούλης, πρόεδρος της Νευροψυχιατρικών κλινικών Αθηνών -Πειραιώς. Προγράμματα όμως με μεθαδόνη επιτρέπονται μόνο από κρατικούς φορείς.


ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εμπλέκουν το όνομά μου για να με διασύρουν

«Δε δέχομαι σε καμιά περίπτωση ότι η τηλεόραση είναι νόμος του κράτους και αρμόδια πολιτειακά όργανα οι κάμερές της»

Την έντονη διαμαρτυρία του για τον τρόπο που μεταχειρίστηκαν την υπόθεση της σύλληψης του Π. Λυμπέρη για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών και την εμπλοκή σε αυτήν όσων συνταξίδευσαν μαζί του από το Φάληρο στη Μύκονο, εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο Λάκης Λαζόπουλος.

«Εδώ και κάποιες ημέρες αναφέρεται το όνομά μου από μερίδα του Τύπου με τρόπο που κατατείνει στη δημιουργία συγκεκριμένων εντυπώσεων με αφορμή την υπόθεση με την οποία ουδεμία σχέση έχω, όπως και οι ίδιοι αναφέρουν» σημειώνει ο Λ. Λαζόπουλος και συνεχίζει: «Αρμόδια για τη διερεύνηση μιας τέτοιας υπόθεσης είναι η αστυνομία σε πρώτο στάδιο και η δικαιοσύνη η οποία έχει επιληφθεί του θέματος κι έχει δώσει ήδη τις απαντήσεις της. Σ' αυτά τα αρμόδια όργανα απευθύνθηκα αυτοβούλως, πριν καν κληθώ, αμέσως μόλις ενημερώθηκα για το τι συνέβη δέκα ώρες αργότερα από την αναχώρησή μου από το σκάφος, όπου προσεκλήθην από φιλικά μου πρόσωπα προκειμένου να συνταξιδεύσουμε, και μόνο, επισπεύδοντας το προγραμματισμένο μου ταξίδι της επόμενης ημέρας προς την ίδια κατεύθυνση. Το γιατρό κ. Πέτρο Λυμπέρη δεν τον γνώριζα ούτε τον είχα συναντήσει ποτέ πριν καθ' οιονδήποτε τρόπο. Αφησα μάλιστα σημείωμα στο σκάφος από το οποίο προκύπτει σαφέστατα ότι τον συνάντησα εκεί για πρώτη φορά. Ουδεμία ανάμειξη είχα και έχω, επαναλαμβάνω ότι η εμπλοκή του ονόματός μου γίνεται στα πλαίσια μόνο διασυρμού μου πέρα από κάθε έννοια λογικής και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά ή κατηγορία προς το πρόσωπό μου. Κρύβεται κάποιος, όταν κρύβεται από τους νόμους και τις νόμιμες διαδικασίες. Δε δέχομαι σε καμιά περίπτωση ότι η τηλεόραση είναι νόμος του κράτους και αρμόδια πολιτειακά όργανα οι κάμερές της. Δεν απολογούμαι σ' αυτήν κάτω από το σκεπτικό "σού χαλάμε τη φήμη έλα να επανορθώσεις". Διά του δικηγόρου μου Κ. Κεχαγιόγλου σύντομα θα απαντήσω εφ' όσον συνεχίσω να προκαλούμαι, για τη συνεχιζόμενη προσβολή της προσωπικότητάς μου στο βωμό της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας. Στο ερώτημα που έχει τεθεί κατά πόσον δεν είμαι "ελέφαντας", υπάρχουν ευτυχώς οι τρόποι για να αποδείξω ότι όντως δεν είμαι. Ολες μου όμως οι κινήσεις θα γίνουν με νόμιμες διαδικασίες. Πέραν αυτών μόνο εγώ επιλέγω πού και πότε θα εμφανιστώ».

Καταλήγοντας ο Λ. Λαζόπουλος ευχαριστεί «όσους χειρίστηκαν την όλη ιστορία σεβόμενοι τις διαδικασίες αυτές» και εκφράζει τη λύπη του «για όσους συνεχίζουν να κάνουν αφιερώματα "μη εμπλοκής" σε μη εμπλεκόμενα πρόσωπα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ