ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ

Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος, αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί του, κάθε ηλικίας, νεότεροι με τα παιδιά τους και γηραιότεροι με τα εγγόνια τους, αγωνιστές της Αντίστασης και απόγονοί τους, έδωσαν το μαχητικό τους «παρών» στην εκδήλωση που οργάνωσε χτες στη Λαμία η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ. Η εποποιία του συνεγείρει έως και σήμερα, όχι «σαν αβλαβές εικόνισμα»: Την κλείνουν σφιχτά στις υψωμένες τους γροθιές, τον τιμούν με τον μόνο τρόπο που του αρμόζει, συνεχίζοντας τον αγώνα όλων εκείνων που απέδειξαν πως «όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να νικήσει (...) για να ανασάνει ο ήλιος μέσα στις γειτονιές του κόσμου», όπως διακήρυττε το κεντρικό πανό της εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας που κατακλύστηκε από κόσμο μέσα και έξω απ' αυτό, παρά τη βροχή που έπεφτε. Στον χώρο δέσποζαν πανό με τις μορφές των αγωνιστών του ΕΛΑΣ απ' τη Ρούμελη, φυσικά του Αρη Βελουχιώτη.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ, το προεδρείο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γ. Κατημερτζή, ο δήμαρχος Λαμιέων, Θ. Καραΐσκος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η σημερινή μας εκδήλωση δεν είναι επέτειος, ούτε αφορά το παρελθόν, αλλά μας δίνει δύναμη για να παλέψουμε για το παρόν και το μέλλον του λαού μας. Οι ηρωικές σελίδες που έγραψε ο ΕΛΑΣ, τα μεγάλα του κατορθώματα που κατάφεραν να πλήξουν τον πανίσχυρο αντίπαλο και να ελευθερώσει τη χώρα, το πλούσιο μορφωτικό-πολιτιστικό-εκδοτικό έργο που αναπτύχθηκε μέσα στη φωτιά της μάχης επιβεβαιώνουν πως όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να νικήσει». Ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, την δημοτική αρχή και τους εργαζόμενους του δήμου Λαμιέων για τη βοήθεια που έδωσαν για το στήσιμό της και ιδιαίτερα τους αγωνιστές και απογόνους των οικογενειών της Εθνικής Αντίστασης που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Μετά και το μουσικό πρόγραμμα που ξεσήκωσε, οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν μια μαζική και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λαμίας. «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Στους δρόμους της Λαμίας αντηχούν ακόμα τραγούδια του ΕΛΑΣ και ήχοι του αγώνα»... Με τα συνθήματά τους και τις σημαίες τους, έφτασαν στην πλατεία Λαού και το άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη, όπου κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας και του ΚΣ της ΚΝΕ ο Σ. Μπουντόλος, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του λαού μας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
«Ηρώων γεννήτρα, Ρούμελη, κι ανταρτομάνα... »

«Ηρώων γεννήτρα, Ρούμελη, κι ανταρτομάνα / σ' εσέ πρωτοχτυπάει του Σηκωμού η καμπάνα...», έγραψε το 1944 στο ποίημά του «Λεβεντομάνα Ρούμελη» ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης, θέλοντας να τιμήσει την ηρωική 13η Μεραρχία Ρούμελης του ΕΛΑΣ. Αυτοί οι στίχοι κόσμησαν το πανό στην κεφαλή της πορείας προς την πλατεία Λαού.

Αρης Βελουχιώτης, Γιώργης Γιαταγάνας, Ανδρέας Τζίμας (Σαμαρινιώτης), Νάκος Μπελλής, Στέφανος Σαράφης, Μήτσος Μυρεσιώτης και τόσοι άλλοι ενέπνευσαν τον ποιητή με τον άφατο ηρωισμό τους, την ανιδιοτέλειά τους, την πίστη τους στα ιδανικά της ελευθερίας και μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μεταξύ αυτών και ο Λαμιώτης Νείλος Μαστραντώνης (Κλέαρχος), αριστούχος φοιτητής του Πολυτεχνείου και ΟΚΝίτης, δεινός ορειβάτης και αλπινιστής, ατρόμητος στις συγκρούσεις στους δρόμους της Αθήνας, αργότερα βγαίνει στον ΕΛΑΣ στη Ρούμελη και παίρνει μέρος σε πολλές παράτολμες αποστολές και σαμποτάζ. Επεσε σε μπλόκο αφού πάλεψε ηρωικά, λίγο πριν την απελευθέρωση, σε έναν δρόμο λίγο πιο πάνω από το δημοτικό θέατρο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ και όπου έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλακέτα.

Ενα πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο

Στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με πολλούς τίτλους της «Σύγχρονης Εποχής» και επίσης με το αναμνηστικό λεύκωμα της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ που ανατύπωσε η ΚΟ Στερεάς. Ενα ιστορικό, πολύτιμο κειμήλιο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Το αναμνηστικό λεύκωμα αποτελεί ειδική έκδοση της Επιτροπής Διαφώτισης Ανταρτών της 13ης Μεραρχίας και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1945, αφιερωμένο στην ιστορία και τη δράση της Μεραρχίας. Τυπώθηκε σε 5.500 φύλλα, από τα οποία τα 4.500 μοιράστηκαν στους μαχητές της Μεραρχίας.

Αποτελεί σπάνιο αρχειακό υλικό που φωτίζει ηρωικές στιγμές και σημαντικές μάχες του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΝ στη Ρούμελη, αναδεικνύει την πολύμορφη δράση που ανέπτυξε στην περιοχή, τη συμβολή της γυναίκας αντάρτισσας και της νεολαίας στον αγώνα. Πρόκειται για μία αστείρευτη πηγή πλούτου, από την πρώτη μέχρι την τελευταία από τις 25 σελίδες του, μια «ζωντανή» μαρτυρία των επιτευγμάτων της 13ης Μεραρχίας και των Ρουμελιωτών αγωνιστών.

Στην πρώτη σελίδα του λευκώματος, αντί προλόγου, έχει τυπωθεί η τελευταία ημερήσια διαταγή της Μεραρχίας Ρούμελης που εκδόθηκε στις 25 Φλεβάρη 1945 και υπέγραφαν ο Αθανάσιος Παπαθανασίου (αντισυνταγματάρχης Πεζικού) και ο καπετάνιος Αμάρμπεης (Θεόδωρος Καλλίνος, υπολοχαγός Πεζικού). Στις σελίδες του περιλαμβάνει το ιστορικό της Μεραρχίας, γραμμένο από τον Στέφανο Σαράφη, και προελαύνουν, όπως τονίζει ο ίδιος, «οι μάχες, οι νεκροί, οι δόξες, τα ερειπωμένα χωριά της Ρούμελης και οι θυσίες που χρειάστηκε να καταβληθούν για να κατακτηθεί η πολυπόθητη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

Εκτός από τις αναφορές στην πολεμική δράση και τα στρατιωτικά έγγραφα, στο λεύκωμα περιλαμβάνονται επίσης ανυπόγραφα κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα συνεργεία της Επιτροπής Διαφώτισης Ανταρτών, παρατίθενται στοιχεία, ενώ δεν λείπουν και λογοτεχνικές αναφορές, καθώς στις σελίδες του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Λεβεντομάνα Ρούμελη».

Ξεσήκωσε το μουσικό αφιέρωμα

Με το τέλος της ομιλίας, στη σκηνή ανεβαίνουν το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και ο Π. Θαλασσινός για ένα μουσικό αφιέρωμα σε επιμέλεια του Τεό Λαζάρου, το οποίο ξεσήκωσε τους συγκεντρωμένους. Τα συνθήματα «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ» και «Λαέ θυμήσου, το χώμα που πατάς λευτέρωσαν μ' αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ» εναλλάσσονταν με τραγούδια όπως «Ενας δεν είμαι μα χιλιάδες...» και «Τώρα που έφτασε η ώρα να πάμε μπροστά, να μου ζήσεις γλυκιά λευτεριά...», μέχρι τα πιο εμβληματικά «Ο Αρης κάνει πόλεμο», «Ηρωες άπαρτα βουνά» και τον ύμνο του ΕΛΑΣ, για να καταλήξουν όλοι όρθιοι με υψωμένες γροθιές να τραγουδούν τη «Διεθνή»!

Συνάντηση με Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων

Αμέσως μετά την εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, είχε σύντομη συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων του χωριού Κόμμα που του παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, καθώς απ' τις 12 Δεκέμβρη που το χωριό τους επλήγη από πλημμύρα και υπέστη μεγάλες καταστροφές, δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο ούτε η διαδικασία των αποζημιώσεων. Οπως τόνισαν, ζουν με τον μόνιμο φόβο μιας νέας καταστροφής καθώς το χωριό τους βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του Σπερχειού που πλημμυρίζει συχνά, ενώ το φαινόμενο επέτειναν οδικά έργα που υλοποιήθηκαν χωρίς, όπως καταγγέλλουν, κανέναν αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Η Επιτροπή ζήτησε τη βοήθεια του ΚΚΕ για την ανάδειξη του θέματος και των αιτημάτων τους. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι το Κόμμα θα σταθεί στο πλάι τους και θα κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι του σε αυτήν την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ