ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
Σελ. /32
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εντείνονται διεργασίες και ανταγωνισμοί με φόντο την πολεμική σύγκρουση

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα

Copyright 2022 The Associated

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα
Εντεινόμενες διεργασίες και ανταγωνισμοί σε όλα τα επίπεδα καταγράφονται στον χώρο της Ενέργειας, με φόντο τις πολύμορφες επιπτώσεις από την ιμπεριαλιστική πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σήμερα Τετάρτη, το διεθνές ενδιαφέρον των μονοπωλίων της Ενέργειας εστιάζεται στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών - μελών του ΟΠΕΚ+. Σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη αναμένεται να εξακριβωθεί εάν ο οργανισμός θα διατηρήσει αμετάβλητη την μέχρι τώρα πολιτική σταδιακής αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, ή αν θα προχωρήσει σε επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια συνομιλίας που είχαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και ο πρίγκιπας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τον συντονισμό κινήσεων στις διεθνείς αγορές Ενέργειας. Εμφανής ήταν η προσπάθεια του Ναχγιάν να κρατήσει αποστάσεις από τις δυτικές πιέσεις για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ υπενθυμίζεται ότι και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα ΗΑΕ μαζί με Κίνα και Ινδία τοποθετήθηκαν με «αποχή» στα δυτικά ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής.

Αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα

Παράλληλα, χτες, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι 31 χώρες του οργανισμού αποφάσισαν να διαθέσουν στην αγορά 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές στις διεθνείς αγορές Ενέργειας. Το μερίδιο κάθε χώρας στη συμφωνηθείσα αποδέσμευση αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες μέρες.

Ηδη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι θα αποδεσμεύσουν 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με την Ουάσιγκτον να τονίζει ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα για όσο χρειαστεί. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διαταραχή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Προέδρου Πούτιν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.«Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας (...) για να εμποδίσουμε τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως όπλα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού «Nord Stream 2»

H «Nord Stream AG», διαχειρίστρια εταιρεία του δεύτερου μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» (θα μετέφερε ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω Βαλτικής) κήρυξε χτες το βράδυ πτώχευση, μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και την απόφαση του Βερολίνου να «παγώσει» τη χορήγηση πιστοποίησης για τη λειτουργία του αγωγού.

Στις «παράπλευρες απώλειες» των σφοδρών ανταγωνισμών περιλαμβάνεται και η απόλυση των 140 υπαλλήλων της εταιρείας, η οποία εδρεύει στην Ελβετία.

Σημειώνεται ότι το 50% του κόστους των 11 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του «Nord Stream 2» το είχε αναλάβει ο ρωσικός όμιλος «Gazprom» και το άλλο 50% οι γερμανικές εταιρείες «Uniper» και «Wintershall DPA», οι αυστριακές OWA και OMV και η γαλλική «Eagle».

«Ξεπαγώνουν» σχέδια για τον «Baltic Pipe»

Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο «ξεπαγώνοντας» παλιότερα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Baltic Pipe» στη Βαλτική προς τη μεριά της Δανίας. Τα σχέδια είχαν «παγώσει» το 2019, με επίκληση σε περιβαλλοντικούς λόγους. Ο «Βαλτικός Αγωγός» σχεδιάζεται να συνδέσει την Πολωνία με τη Δανία και από κει να καταλήξει στη Νορβηγία μέσω Βόρειας Θάλασσας, μεταφέροντας νορβηγικό φυσικό αέριο.

Η γαλλική «Total» από την πλευρά της δεν ακολούθησε τα χνάρια των βρετανικών μονοπωλίων BP και «Shell», που πούλησαν τα ποσοστά μετοχών από ρωσικές εταιρείες Ενέργειας, ανακοινώνοντας ότι θα διατηρήσει την παρουσία της στη Ρωσία. Διευκρίνισε μόνο ότι δεν θα παράσχει κεφάλαια για νέα έργα στη χώρα.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζ. Τριντό ανακοίνωσε προχτές το βράδυ ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει «κάθε εισαγωγή αργού πετρελαίου» από τη Ρωσία.

Από την άλλη η δανέζικη πολυεθνική θαλάσσιων μεταφορών «Maersk» ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει τις παραγγελίες που έχουν δοθεί και παράλληλα ότι σέβεται τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να επανεξετάζουμε τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις, για να επαναφέρουμε την προσφορά μας στη Ρωσία στο κανονικό, μόλις είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των δραστηριοτήτων μας μέσω των ρωσικών θαλάσσιων λιμένων», ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας.

Να καταγραφεί επίσης ότι η διοίκηση της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο ανακοίνωσε αύξηση των τελών διέλευσης από 5% έως 10%. Κατά 10% αυξάνονται τα τέλη διέλευσης για τάνκερ LNG και χημικά, ενώ πλοία που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο θα δουν αύξηση τέλους διέλευσης 7% και τα πετρελαιοφόρα αύξηση 5%.

Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ιδιαίτερη έμφαση στον «αντίκτυπο» από τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην ακόμα στενότερη «γειτονιά» μας, με καταλύτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, προχτές, στη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, όπου δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τα σχέδια της Μόσχας να αναβαθμίσει την επιρροή της ειδικά στα Βαλκάνια.

Μιλώντας για τον «αντίκτυπο» στα Βαλκάνια από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, είπε πως «πρέπει να προσέξουμε ειδικά ό,τι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές (...) ειδικά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τις οποίες έχει "εμπνεύσει" ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ», για να καταλήξει: «Πρέπει να δείξουμε ποια είναι η ΕΕ και τι θέλει να γίνει. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θα μεγαλώσουν και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, για τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές γενιές».

Ευρωενωσιακές «νουθεσίες» στους Σερβοβόσνιους

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Γ. Σάτλερ, κάλεσε το Σαράγεβο να συνταχθεί με τη στάση της ΕΕ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει διαμορφωθεί επίσημη και ενιαία τοποθέτηση του τριμελούς προεδρείου, καθώς οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων Βόσνιων και των Κροατοβόσνιων συντάσσονται με την ευρωατλαντική γραμμή, ενώ ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, συντασσόμενος και με το Βελιγράδι, αρνείται να καταδικάσει τη Μόσχα.

Ο Σάτλερ υπερασπίστηκε επίσης την αύξηση της δύναμης της «ειρηνευτικής δύναμης» EUFOR που διατηρεί η ΕΕ στη Β-Ε. Μίλησε για «προσεκτικό σχεδιασμό» που χρειάζεται και χαρακτήρισε τη διεύρυνση της EUFOR «προληπτικό μέτρο», αναφερόμενος σε «μήνυμα που στέλνεται την κατάλληλη στιγμή».

Εκτίμησε δε ότι η ηγεσία των Σερβοβόσνιων δεν έχει άλλη εναλλακτική από τη στήριξη και συμμετοχή στις ενιαίες κρατικές δομές της Β-Ε, ενώ ζήτησε «νέα βήματα που πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα» και ως προς την εκλογική μεταρρύθμιση που ακόμα εκκρεμεί (με αφορμή την οποία έχουν επανέλθει στο προσκήνιο «φυγόκεντρες» τάσεις και από την πλευρά των Κροατοβόσνιων).

Μια σειρά από βαλκανικά ΜΜΕ σχολιάζουν πόσο «ξεχωρίζει» η στάση της Β-Ε, σε σχέση με άλλες δυνάμεις (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο) που ήδη συντάχθηκαν με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση της Σερβίας, μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ανακοίνωσε επίσημα ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ενεργειακό Φόρουμ στο Νέουμ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες ανακοινώθηκε ότι 23 - 25 Μάρτη θα γίνει στο Νέουμ της Β-Ε (τη μοναδική «έξοδο» της χώρας στην Αδριατική) «Ενεργειακή Σύνοδος», υπό την αιγίδα του υπουργείου Ξένου Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε, της κεντρικής Κρατικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και των δύο Ρυθμιστικών Επιτροπών Ενέργειας των δύο οντοτήτων που συναποτελούν τη Β-Ε (Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και «Σερβική Δημοκρατία»).

Την ανακοίνωση για τη Σύνοδο - σύμφωνα με τα βοσνιακά ΜΜΕ - έκαναν εκπρόσωποι της περιβόητης Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), της Γερμανικής Εταιρείας για τη Διεθνή Συνεργασία και της βρετανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο.

Συνεχίζεται το ντόμινο κυρώσεων στον ρωσικό αθλητισμό

Μετά την απόφαση των FIFA, UEFA και Euroleague να αποβάλουν τις ρωσικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ από τις διοργανώσεις τους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στον ρωσικό αθλητισμό παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας από διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και λίγκες. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις στο στόχαστρο κυρώσεων μπαίνουν αθλητές και ομάδες (Εθνικές και σύλλογοι) της Λευκορωσίας.

Επιβεβαιώνεται έτσι για πολλοστή φορά ότι οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις στρατεύονται κι αυτές στις συνολικότερες ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Οι νέες αποφάσεις ομοσπονδιών για κυρώσεις έρχονται μετά και την προχτεσινή σύσταση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), μετά από νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή αθλητών, ομάδων και αξιωματούχων από Ρωσία και Λευκορωσία στις διοργανώσεις τους. Αρχικά η ΔΟΕ είχε καλέσει τις ομοσπονδίες να αποσύρουν τις διοργανώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν σε Ρωσία και Λευκορωσία, όπως και να μην εμφανίζουν τις σημαίες και να μην παίζουν τους ύμνους τους στους αγώνες των Εθνικών ομάδων των δύο χωρών.

Παράλληλα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διεθνούς Παρα-Ολυμπιακής Επιτροπής προκειμένου να κρίνει την τύχη των αποστολών των δύο χωρών στους Χειμερινούς Παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, που ξεκινούν την Παρασκευή.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου (World Athletics, πρώην ΙΑΑF) ανακοίνωσε την αποβολή μέχρι νεοτέρας, από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, των αθλητών από Ρωσία και Λευκορωσία. Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι τον επόμενο μήνα σε νέα συνεδρίαση της Συνομοσπονδίας θα τεθεί και το θέμα της αποβολής των δύο χωρών από τις τάξεις της. Να σημειωθεί ότι ο ρωσικός στίβος εδώ και χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς τιμωρίας από τη World Athletics, λόγω σκανδάλου ντόπινγκ, στο οποίο πλαίσιο επιτρεπόταν περιορισμένη μόνο συμμετοχή Ρώσων αθλητών και υπό καθεστώς «ουδετερότητας» (χωρίς σημαία, ύμνο κ.λπ.).

Η Διεθνής Ομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA) προχώρησε χτες στην αποβολή μέχρι νεοτέρας των ρωσικών ομάδων σε επίπεδο Εθνικών και συλλόγων, καθώς και Ρώσων αξιωματούχων, από όλες τις διοργανώσεις της.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βόλεϊ (CEV), που ανακοίνωσε χτες την αποβολή των Ρώσων αθλητών και των ρωσικών ομάδων από τις διοργανώσεις του αθλήματος, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ