ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
8η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Μέρα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις από την ΟΓΕ, σωματεία και άλλους φορείς

Κοινές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις οργανώνουν την Τρίτη 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλοι φορείς.

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα.

«Εκμετάλλευση, εκβιασμοί και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία»: Το σύνθημα που έχει προτάξει η ΟΓΕ μπροστά στη φετινή 8η Μάρτη αποτελεί τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο σχεδιάζονται κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες με επίκεντρο τις ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητας, στη μόρφωση.

Στο έδαφος των εξελίξεων στην Ουκρανία, η ΟΓΕ, τα σωματεία και οι φορείς της Αττικής δίνουν στη συγκέντρωση της 8ης Μάρτη χαρακτήρα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή της χώρας από τα ευρωατλαντικά σχέδια.«Εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ευρωατλαντικά σχέδια, καθώς η όξυνση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό αυτή η εμπλοκή», τονίζουν στο ψήφισμα που υιοθέτησαν σε κοινή τους σύσκεψη.

«Μέσα στον συλλογικό αγώνα των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ, των εργατικών σωματείων, των ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, των φοιτητικών συλλόγων, μπορεί κάθε γυναίκα να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να παλέψει ενάντια στην εκμετάλλευση, στη βία, στους εκβιασμούς. Δίνουμε δυναμικά το "παρών" στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, δυναμώνουμε κάθε εστία αγώνα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων μας, της μητρότητας, της υγείας, του εισοδήματός μας», υπογραμμίζουν.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συγκέντρωσης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 5 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση την Τρίτη 8 Μάρτη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας, οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών (ΟΓΕ) μαζί με σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία προς την κινητοποίηση προγραμματίζονται παρεμβάσεις με συσκέψεις, περιοδείες, συζητήσεις σε χώρους δουλειάς όπου πλειοψηφούν οι εργαζόμενες γυναίκες, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και εκδηλώσεις που οργανώνουν τα σωματεία, όπως αυτή του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο κτίριο της ΕΔΟΘ.

Συγκεντρώσεις επίσης οργανώνονται:

Στην Πάτρα στις 7 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στο Ηράκλειο οργανώνεται συγκέντρωση - συναυλία στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

ΠΑΤΡΑ
Κανένας μόνος του απέναντι στις δυσβάσταχτες αυξήσεις στο ρεύμα!

Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες για την οργάνωση της κινητοποίησης
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες για την οργάνωση της κινητοποίησης
«Κανένας μόνος του απέναντι στην ακρίβεια και τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος!», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καλώντας συνδικάτα, συλλόγους εργαζομένων και συνολικά τον λαό σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη στις 9 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην πόλη (Ακτή Δυμαίων). Τη δράση στηρίζει η δημοτική αρχή Πάτρας.

Σημειώνοντας πως «η αγανάκτηση που υπάρχει μπορεί τώρα να γίνει οργανωμένος αγώνας!», με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και συνολικά τα λαϊκά στρώματα και σε συνέχεια της δράσης του μετά το συλλαλητήριο του Σαββάτου, καλεί σε κλιμάκωση, απαιτώντας άμεσα να μην υπάρχει σπίτι βιοπαλαιστή χωρίς ρεύμα.

Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, το Εργατικό Κέντρο προχώρησε χτες το απόγευμα σε έκτακτη σύσκεψη για την οργάνωση της κινητοποίησης αλλά και τη συνέχιση αντίστοιχων δράσεων το επόμενο διάστημα, στην οποία έλαβαν μέρος σωματεία και φορείς της πόλης, καθώς και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής.

«Θα μας βρουν μπροστά τους! Δεν ανεχόμαστε το 2022 να υπάρχουν στην Πάτρα εκατοντάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα και τα παιδιά τους να διαβάζουν με το κερί, που δεν έχουν θέρμανση, που λόγω της ακρίβειας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε βασικές τους ανάγκες, όπως είναι η τροφή, η ένδυση, η θέρμανση», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή και όσους ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα από κομμένη παροχή ρεύματος, που μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 2610.226.300.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΠ απαιτεί:

-- Αμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

-- Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση όλων των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.

«Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση!», σημειώνει το ΕΚ Πάτρας. Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου και της δημοτικής αρχής ανακοίνωσε ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας.

Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια ενάντια στην ακρίβεια

Σε συνέχεια των μεγάλων συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, τις επόμενες μέρες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται:

-- Στην Καρδίτσα, αύριο, Πέμπτη 3 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στον Βόλο, αύριο, Πέμπτη 3 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στη Λάρισα, την Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ COVID
Καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Κινητοποίηση με στάση εργασίας την Πέμπτη 10 Μάρτη

Στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 12 μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών, για τους εργαζόμενους με συμβάσεις Covid, έχει προκηρύξει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, περίπου 2.500 στην Αθήνα, απολύονται στα τέλη Μάρτη όταν και λήγουν οι συμβάσεις τους, ενώ εργάζονται στους δήμους με αυτό το καθεστώς μέχρι και δύο χρόνια. Το Συνδικάτο προβάλλει το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απαιτεί να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Τονίζει πως «οι συνάδελφοι δεν περισσεύουν, στηρίζουν τις υπηρεσίες», υπενθυμίζοντας πως οι υπηρεσίες των δήμων είναι υποστελεχωμένες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, των δημάρχων και του περιφερειάρχη, οι οποίοι επιδιώκουν «να έχουν εργαζόμενους συμβασιούχους, ομήρους των πολιτικών τους, που θα παρακαλάνε για ένα μεροκάματο, που και αυτό θα το δίνουν όπως θέλουν και όποτε θέλουν».

Κινητοποίηση στο Χαϊδάρι

Για το δικαίωμα στη δουλειά παλεύουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας στον δήμο Χαϊδαρίου, οι οποίοι την περασμένη Δευτέρα ήταν σε κινητοποίηση στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Οπως ενημερώνει το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι θα πεταχτούν στον δρόμο της ανεργίας τις επόμενες μέρες, «μετά την άρνηση του δημάρχου, Βαγγέλη Τηνιακού, να συνομολογήσει στο δικαστήριο για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, καταθέτοντας έφεση στην πρωτόδικη δικαστική απόφαση που τους δικαίωνε». Η κινητοποίηση στηρίχθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων του δήμου και μαζικών φορέων της περιοχής, «επιδιώκοντας την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στον δήμαρχο», ο οποίος όμως απουσίαζε, ενώ την ίδια στάση κράτησε και η αντιδήμαρχος καθαριότητας.

«Η απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής», σημειώνει το Συνδικάτο, δείχνει πως στόχος της είναι η περαιτέρω απαξίωση των υπηρεσιών του δήμου για την εκχώρησή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, «γι' αυτό και απολύει τους 9 εργαζόμενους». Παράλληλα, εντατικοποιεί την εργασία «μετακυλίοντας τις συνέπειες της έλλειψης προσωπικού στους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τους δημότες».

ΠΑΜΕ
Οι θέσεις των συνδικάτων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση

Την Παρασκευή η συνέντευξη Τύπου

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 12.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), με θέμα «Παρουσίαση της πρότασης των συνδικάτων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ