ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2022 - Κυριακή 6 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθαίνει επικίνδυνα η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Αποκαλύπτονται οι τεράστιοι κίνδυνοι για τον λαό μας από τη συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά σχέδια και την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η ΝΔ

Το πολεμικό υλικό προς την Ουκρανία

Copyright 2022 The Associated

Το πολεμικό υλικό προς την Ουκρανία
Τη βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία προωθεί η κυβέρνηση, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ που κλιμακώνονται, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία ενώ η εισβολή συνεχίζεται.

Ηδη έχει στείλει μεταγωγικά «C-130», που μετέφεραν από την αεροπορική βάση Ελευσίνας στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χιλιάδες τυφέκια εφόδου τύπου «Καλάσνικοφ» με τα πυρομαχικά τους, 815 αντιαρματικά τύπου «RPG-18» και 144 ρουκέτες των 122 χιλιοστών, συν επιπλέον πολεμικό υλικό.

Την ίδια ώρα, μπροστά στις αντιδράσεις για την «προσυπογραφή» της κυβέρνησης στα ευρωενωσιακά σχέδια που ανακοίνωσε ο ίδιος ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και αφορούν αποστολή ακόμα και μαχητικών αεροσκαφών χωρών - μελών της Ενωσης στην Ουκρανία, μια σειρά κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να διαψεύσουν μια τέτοια εφιαλτική προοπτική, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν αποστολές άλλου είδους.

Π.χ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μιλώντας μεσοβδόμαδα στον «ΑΝΤ1» για τις «δεσμεύσεις» της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για «συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε δυνάμεις, που κατά καιρούς δεσμεύονται υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, όπως γίνεται για όλα τα κράτη της Συμμαχίας».

«Εάν μας ζητηθεί», πρόσθεσε, εφησυχάζοντας τον λαό την ώρα που ετοιμασίες γίνονται ήδη, «θα ενεργοποιήσουμε κάποια στοιχεία, τα οποία νομίζω θα τοποθετηθούν σε κάποιες χώρες των Βαλκανίων, στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει και στρατιωτικές δυνάμεις επί του πεδίου, για να ενισχυθεί ο ΝΑΤΟικός «κλοιός».

Αλλωστε ήδη κάποιες πληροφορίες μιλούν για μεταστάθμευση π.χ. συστοιχιών «Patriot», κατ' αναλογία και με αυτή που αναπτύχθηκε μαζί με τους χειριστές της πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία, ενάντια στο Ιράν.

Παραπέρα, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης ήδη από την προηγούμενη βδομάδα των «Σχεδίων Αμυνας» του ΝΑΤΟ και της Δύναμης Αμεσης Αντίδρασης της λυκοσυμμαχίας (βλ. σχετικό θέμα), ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO, όπου - όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ - «εξέτασαν θέματα Αμυνας και Αποτροπής, την τρέχουσα και μελλοντική διάταξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ, καθώς και την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγας της Συμμαχίας με την ενεργοποίηση των αντίστοιχων επιχειρησιακών σχεδίων και την ανάπτυξη στοιχείων της Δύναμης Αμεσης Αντίδρασής της (NATO Response Force - NRF)».

Σ' αυτό το πλαίσιο η αεροπορική βάση στον Αραξο διατηρείται πάντα - με εργασίες και συντήρηση - σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να αποθηκευτούν εκ νέου εκεί πυρηνικά. Αλλωστε το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι παραμένει πάντα μια «πυρηνική συμμαχία», διατηρεί σε ισχύ το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος και ανανεώνει συνεχώς τις σχετικές δυνατότητές της.

Η δε αεροπορική βάση στο Ακτιο διατίθεται στα ΝΑΤΟικά AWACS, καθώς στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό είναι χαρακτηρισμένη ως «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» τους (Forward Operational Base, FOB). Θυμίζουμε ότι το 1999, όταν οι ΕυρωΝΑΤΟικοί μάτωναν τον λαό της Γιουγκοσλαβίας, AWACS που αρχικά απογειώνονταν από το Αβιάνο της Ιταλίας για να εντοπίσουν στόχους επί του γιουγκοσλαβικού εδάφους (τους οποίους στη συνέχεια έπλητταν ΝΑΤΟικά μαχητικά) ξεκίνησαν να απογειώνονται και από τη βάση του Ακτίου.

Μάλιστα την προηγούμενη Κυριακή διατέθηκε ακόμα και πολιτική υποδομή, το Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» για μεταστάθμευση αμερικανικών ιπτάμενων τάνκερ, η αποστολή των οποίων ήταν ο εναέριος ανεφοδιασμός ευρωατλαντικών μαχητικών που περιπολούσαν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ενδεικτικό εξάλλου του ξέφραγου ΝΑΤΟικού αμπελιού στο οποίο έχει μετατραπεί η χώρα και της αξιοποίησης όλων των υποδομών για τα ευρωατλαντικά σχέδια είναι και το γεγονός ότι την Τετάρτη το βράδυ, ΝΑΤΟικά μη επανδρωμένα ελικόπτερα που ανήκουν στη δύναμη που σταθμεύει στην Αλβανία συνοδεία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και αστυνομίας μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από την Αλβανία, και κατευθύνθηκαν προς τον Προμαχώνα για να διεκπεραιωθούν - κατά την επίσημη εκδοχή - στην Πολωνία για συντήρηση.

Ετοιμοι και για διοίκηση ΝΑΤΟικών Σωμάτων Στρατού

Παραπέρα, το Γ' Σώμα Στρατού (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), χαρακτηρισμένο ως Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDC - GR), από τις 18/12 βρίσκεται σε κατάσταση «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» ως Χερσαία Τμηματική Διοίκηση Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command - MC LCC), «δυνάμενο πλέον να αναλάβει τη διοίκηση έως 5 Χερσαίων Σχηματισμών επιπέδου Σώματος Στρατού (ΣΣ)», όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

«Το NRDC - GR είναι το πρώτο Στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ με "Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα" διεύθυνσης χερσαίων επιχειρήσεων πολλαπλών ΣΣ υπό τη διοίκηση μίας Διακλαδικής Διοίκησης της Συμμαχίας (JFC)», υπογράμμιζε τότε το ΓΕΕΘΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον λαό μας σε συνθήκες όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα εξάλλου με το ΝΑΤΟ, τα NRDC είναι Αρχηγεία Υψηλής Ετοιμότητας που μπορούν να αναπτυχθούν ταχέως για να οδηγήσουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε αποστολές εντός ή εκτός της επικράτειας των κρατών - μελών του. Το εύρος αποστολής τους πιάνει από τη «διαχείριση καταστροφών», την «ανθρωπιστική βοήθεια» και την «υποστήριξη της ειρήνης» μέχρι την «αντιτρομοκρατία» και τον «πόλεμο υψηλής έντασης» (high-intensity war fighting). Σήμερα υπάρχουν 9 NRDC, το καθένα ικανό να διοικήσει ως 60.000 στρατιώτες.

Με «όπλο» την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, έχει πάρει «φωτιά» η Σούδα, τόσο στο ναυτικό της σκέλος (με τον ελλιμενισμό εκεί και την υποστήριξη πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στον δίαυλο του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο) όσο και στο αεροπορικό.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι πτήσεις, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, κατασκοπευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), με ενισχυμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου, που με τον κωδικό «Homer» πετούν από την Κρήτη, μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, ή και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημειωτέον, πτήσεις από τη Σούδα γίνονται και πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, ζώνη όπου είναι ανεπτυγμένος ο ρωσικός στόλος της Μεσογείου στα ανοιχτά της Συρίας, νότια της Κύπρου ή και της Κρήτης, ανάλογα με το άπλωμα των ρωσικών δυνάμεων. Επίσης το FIR Αθηνών διασχίζουν, στη ρότα τους μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, άλλα κατασκοπευτικά τους, που σηκώνονται από τη βάση τους στη Σιγκονέλα της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο της ίδιας Συμφωνίας, για διάθεση υποδομών και υποστήριξη μάχιμων μονάδων των Αμερικανών, στις 25/2 μετακίνησαν 12 ελικόπτερα των ΗΠΑ («AH-64 Apache» και «UH-60 Blackhawk»), που πριν «ασκούνταν» στο Στεφανοβίκειο έξω από τον Βόλο, στην Πολωνία.

Στο στόχαστρο η Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας απαγορεύει από την 1η έως και τις 28 Μάρτη όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον νομό Εβρου, με εξαίρεση μόνο για αεροσκάφη που νωρίτερα κατέθεσαν αίτημα και έλαβαν ειδική άδεια προκειμένου είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την περιοχή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αμερικανικού «αιτήματος» και στο πλαίσιο της Συμφωνίας για τις βάσεις, προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ρωσικά αεροσκάφη να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς αμερικανικές κινήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί πλέον βασική πύλη προώθησης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και υλικού στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, σε χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.

Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο ότι από χτες και μέχρι τις 18 του μήνα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο ξεκινά ευρεία κλίμακα ασκήσεων με τη συμμετοχή του Πεζικού, αλλά και των μηχανοκίνητων μονάδων του Δ' Σώματος Στρατού.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων προβλέπει την προσομοίωση προάσπισης της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας!

Επιβεβαιώνονται έτσι «πανηγυρικά» οι τεράστιοι κίνδυνοι που κρύβει για τον λαό η μετατροπή όλης της περιοχής σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, για τα στρατιωτικά και ενεργειακά σχέδιά τους.


«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Εκτακτο τεύχος με αφορμή τον πόλεμο

Θα διακινείται δωρεάν από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και θα κυκλοφορεί ολόκληρο διαδικτυακά

Τα παιδιά συζητούν, προβληματίζονται για τον πόλεμο, για τις αιτίες του, για τις συνέπειές του. Οι εικόνες του μπαίνουν σε όλα τα σπίτια, μπαίνουν πληροφορίες και ειδήσεις, άλλοτε έγκυρες κι άλλοτε όχι, γεννιούνται αισθήματα, ανησυχίες, απορίες... Γιατί γίνονται οι πόλεμοι, τι συμβαίνει μετά από έναν πόλεμο, πώς μπορούμε να αντιδράσουμε, τι να κάνουμε...

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το «κόκκινο Αερόστατο» κυκλοφορεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και «μιλάει στα παιδιά» με ένα έκτακτο 16σέλιδο τεύχος, το οποίο θα διακινείται δωρεάν από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και θα κυκλοφορεί ολόκληρο διαδικτυακά.

Ενα τεύχος που περιέχει κείμενα, διηγήματα, ποιήματα και άλλα υλικά, προτάσεις για συζήτηση και δραστηριότητες μέσα στην τάξη. Περιεχόμενα που μπορούν να ανοίξουν τη συζήτηση με τα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου για τον πόλεμο, να απαντήσουν σε ερωτήματα. Υλικά που μπορούν να αξιοποιήσουν εκπαιδευτικοί για δραστηριότητες με τους μαθητές τους, γονείς που θέλουν να συζητήσουν με τα παιδιά τους, μαθητές που θέλουν να συζητήσουν με τους συμμαθητές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ