ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2022 - Κυριακή 6 Μάρτη 2022
Σελ. /40
«Μάθε για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών - Πάλεψε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και βία!»

Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους μαθητές και τις μαθήτριες μπροστά στην 8η Μάρτη

«Μάθε για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών - Πάλεψε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και βία!».

Αυτό το κάλεσμα απευθύνει η ΚΝΕ στους μαθητές και τις μαθήτριες, με ειδική ανακοίνωση που έχει επιμεληθεί για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, και στην οποία αναλυτικά σημειώνει:

«Η ΚΝΕ απευθύνεται σε σένα:

  • που προβληματίζεσαι και αγανακτείς με τις διακρίσεις που βιώνουν σήμερα οι γυναίκες
  • που θες να αγωνιστείς για να έχουν οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα
  • που δεν ανέχεσαι αντιδραστικές αντιλήψεις για τη γυναίκα και τις σχέσεις των δύο φύλων
  • που οργίζεσαι με τα φαινόμενα βίας, κακοποίησης, δολοφονιών γυναικών
  • που αναρωτιέσαι τι μπορεί να γίνει, αν και πότε μπορούν να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα
  • που θέλεις ένα σχολείο και μια κοινωνία απαλλαγμένη από κάθε είδους διάκριση, ανισότητα, καταπίεση.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις μια γυναίκα να ζήσει όπως της αξίζει τον 21ο αιώνα!

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας, μια νέα κοπέλα να παίρνει όλα τα αναγκαία εφόδια για να μπορεί στην πορεία της ζωής της να στέκεται στα πόδια της, πραγματικά ισότιμη με τον άντρα, χειραφετημένη και ανεξάρτητη!

Εμπόδιο είναι η κοινωνία όπου ζούμε, που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό είναι βαθιά βίαιος, γεννά το έδαφος να διαμορφώνονται δράστες - τέρατα, ακόμα και βίαιων περιστατικών σε βάρος των γυναικών. Αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει!

Η ΚΝΕ σε καλεί να μετατρέψεις την αγανάκτηση και την οργή που νιώθεις σε δύναμη αγώνα και ανατροπής!

Εχεις επιλογή! Μπες στον αγώνα για ένα διαφορετικό σχολείο, που στο DNA του δεν θα έχει τον ανταγωνισμό και τις διακρίσεις

Μεγαλώνουμε με τον κανόνα "κοίτα τη δουλειά σου", και ας μην το βρούμε πιθανά πουθενά έτσι γραμμένο. Συχνά, στην πιεστική καθημερινότητα του σχολείου, δεν μας δίνεται έναυσμα για ψάξιμο και ουσιαστική κατανόηση του κόσμου, της ανθρώπινης γνώσης και της κοινωνικής εξέλιξης, δεν "γεμίζουμε" ως νέες προσωπικότητες.

Μπροστά στα εμπόδια που συναντάμε στη ζωή μας "μαθαίνουμε" να βλέπουμε τον διπλανό μας ως εμπόδιο, ως ανταγωνιστή και όχι ως ισότιμο άνθρωπο που έχει τα ίδια όνειρα και ανησυχίες. Γεννιούνται έτσι οι προϋποθέσεις να υποτιμά κανείς τη φίλη ή το φίλο και όχι να σέβεται τη γνώμη, την προσωπικότητα και τις επιλογές του. Να αναπτύσσονται ακόμα και επιθετικές, εχθρικές συμπεριφορές μεταξύ νέων, που δεν τους χωρίζει τίποτα, αντίθετα τους ενώνουν τόσα πολλά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που θα τους μορφώνει ολόπλευρα και ισότιμα, θα τους διαπαιδαγωγεί με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης. Με δικαίωμα όλων στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για να ανοίγουν οι ορίζοντες της σκέψης, να αναπτύσσεται πολύπλευρα η προσωπικότητα. Θα διδάσκει την ανάπτυξη σχέσεων με κριτήριο τον σεβασμό για το άλλο φύλο, συνολικά την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα "χωράνε" διαχωρισμοί λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αυτό το σχολείο δεν μπορεί να το προσφέρει στους μαθητές το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός! Στο δικό του DNA είναι η εκμετάλλευση, ο ανταγωνισμός, η αδικία.

Αυτό το σχολείο θα το χαρίσει στους μαθητές μόνο η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός! Εκεί όπου κουμάντο κάνει ο εργαζόμενος άνθρωπος, που ο πλούτος που παράγει του ανήκει. Σκοπός της είναι η κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών με την αξιοποίηση και την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων τους. Γι' αυτό και οι ικανότητες όλων, αγοριών και κοριτσιών, πρέπει να εξελίσσονται συνεχώς, όχι να μένουν ανεκπλήρωτες δυνατότητες, όπως συμβαίνει σήμερα. Μόνο έτσι ανοίγει ο δρόμος για να μην επιδρούν στις επιλογές επαγγέλματος και στερεότυπα σε σχέση με το φύλο.

Δες καθαρά! Προβληματίσου! Γιατί ακούς όλο και πιο συχνά πως για τις διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες "φταίνε οι αντιλήψεις των αντρών που έχουν την εξουσία";

Θέλουν να πείσουν τις κοπέλες ότι ο εχθρός τους είναι ο πατέρας, ο αδελφός, ο συμμαθητής και όχι ο πραγματικός αντίπαλος των δύο φύλων: Το σάπιο σύστημα που μας καταπιέζει. Οι εκμεταλλευτές μας έχουν συμφέρον να είμαστε απομονωμένοι, να έχουμε ανταγωνισμό μεταξύ μας. Μας φοβούνται γιατί όταν εμείς, που έχουμε τα ίδια προβλήματα, όνειρα και συμφέροντα, ενωνόμαστε σαν μια γροθιά, έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την επίθεση στη ζωή και στο μέλλον μας, να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας.

Εχεις πείρα! Οσες γυναίκες κι αν στελεχώνουν το κράτος και τα επιτελεία του, το κριτήριο για τη στάση και την πολιτική σημερινή κοινωνία που εφαρμόζουν δεν είναι το φύλο τους. Γυναίκες βουλευτές και υπουργοί έχουν ψηφίσει χωρίς καμία ευαισθησία νόμους ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών...

Βία - καταπίεση - καταναγκασμός, αυτός είναι για τη γυναίκα ο καπιταλισμός

Οι αντιδραστικές απόψεις και αντιλήψεις για τη γυναίκα δεν γεννιούνται στο κενό, δεν εκφράζουν απλώς νοοτροπία, αλλά κάτι βαθύτερο. Η ανισοτιμία της γυναίκας έχει την αιτία της στη μεγαλύτερη αδικία που υπάρχει και στη σημερινή κοινωνία, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι ανισότιμες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων οφείλονται στην οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με μοναδικό κίνητρο το κέρδος των λίγων. Και αυτό το υπερασπίζονται όλες οι κυβερνήσεις, παλιές και νέες, όσα μεγάλα λόγια και να λένε για τη γυναίκα.

Οι κοινωνικές διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες στην εργασία, στη μόρφωση, στην οικογένεια, στην καθημερινότητά τους, δεν έχουν καταργηθεί, παίρνουν και νέες μορφές. "Νέα" αντιδραστικά στερεότυπα πλασάρονται, νέα "καλούπια" για τη γυναίκα και τον άντρα, τις διαπροσωπικές σχέσεις, μαζί με τις σκοταδιστικές απόψεις.

Σκέψου στίχους και βιντεοκλίπ της τραπ μουσικής, απαράδεκτα τηλεοπτικά προγράμματα και ριάλιτι, τα "διδάγματα" του στρατού, το "η δε γυνή να φοβήται τον άντρα" στον θρησκευτικό γάμο... αλλά και τα social media, διάφορους/ες influencers που η ευαισθησία τους φτάνει μέχρι εκεί που τους επιτρέπει ο χορηγός τους.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν συμβιβαζόμαστε με τα σάπια πρότυπα που γεννιούνται στην "αρένα" της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Σταθερά καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε στην πράξη απόψεις που δυσκολεύουν τη συμμετοχή μιας κοπέλας στην κοινωνική ζωή, στον αγώνα.

Πάνω από έναν αιώνα το ΚΚΕ κάνει την ανατροπή με τις πρωτοπόρες θέσεις και την πάλη του για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών!

Ελα με την ΚΝΕ στον αγώνα για την πραγματική απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία!

Σε αυτόν τον αγώνα μπορεί να χτιστεί το θάρρος, η αντοχή, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα. Εκεί χτίζεται η πραγματική ασπίδα προστασίας για κάθε νέα και νέο που βιώνει διακρίσεις, πολύμορφη βία. Κανείς και καμία να μην είναι ούτε να νιώθει μόνος απέναντι στις δυσκολίες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αυτός ο κοινός αγώνας μας είναι ο "κυματοθραύστης" κάθε ρατσιστικής, ομοφοβικής, απαράδεκτης συμπεριφοράς και διάκρισης. Δίνει τη δύναμη σε κάθε γυναίκα να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της.

Στην ΚΝΕ δεν σηκώνουμε το άδικο, γινόμαστε τολμηροί και ανυπότακτοι όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, του διπλανού, της διπλανής μας.

Είναι στο χέρι σου! Με τη δική σου αποφασιστική θέληση, στάση και δράση ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, κάθε μορφής διακρίσεων και βίας σε βάρος των γυναικών!

Ελα μαζί μας στον αγώνα για την κοινωνία της ισοτιμίας, που χωρά τα όνειρα και τις ανάγκες όλων μας, τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ