ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2022 - Κυριακή 20 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ επιμένει: Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δεν γίνεται να συνυπάρχουν

Σε σύσκεψη με υγειονομικά σωματεία και άλλους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων συμμετείχε το πρωί της Παρασκευής ο Δ. Κουτσούμπας

Το Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσεί! Αυτό προκύπτει απ' τις καταγγελίες των εργαζομένων του στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος συναντήθηκε και συζήτησε μαζί τους στο πλαίσιο της επίσκεψής του την Παρασκευή στον νομό Ιωαννίνων.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ήταν ο πρώτος του σταθμός, όπου τον υποδέχτηκαν στην πύλη ο διοικητής του, Ν. Κατσακιώρης, και πλήθος κόσμου. Ο Δ. Κουτσούμπας είχε σύντομη συνάντηση με τον διοικητή και ακολούθησαν αμέσως μετά συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του νοσοκομείου και λίγο αργότερα σύσκεψη με τα υγειονομικά σωματεία (Σύλλογος Εργαζομένων ΠΓΝΙ, Σύλλογος Εργαζομένων «Χατζηκώστα», Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου) και άλλους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη με τα υγειονομικά σωματεία τόνισε μεταξύ άλλων ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να διαφυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού, αλλά δυστυχώς οι κυβερνήσεις έως σήμερα το απαξίωσαν, ακόμα και κατά την πανδημία, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αφορμή για την ενίσχυσή του.

Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια θησαύρισαν οι ιδιωτικοί όμιλοι στην Υγεία πάνω στον θάνατο, στην αρρώστια, στον κορονοϊό και σ' αυτό έβαλαν πλάτη οι κυβερνήσεις, ο κρατικός μηχανισμός.

«Το ΚΚΕ είχε πει και επιμένει ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας. Με μαθηματική ακρίβεια αυτή η συνύπαρξη θα γέρνει υπέρ του ιδιωτικού τομέα και σε βάρος του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ας μη λένε διάφοροι ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια συνύπαρξη, δεν γίνεται, το κέρδος είναι άπληστο, είναι αδηφάγο. Δεν έγινε καν επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, οι προτάσεις του ΚΚΕ απορρίφθηκαν και η κατάσταση χειροτερεύει.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση, ιδίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που είναι απ' τα μεγαλύτερα της χώρας και καλύπτει μια τεράστια περιοχή. Χρειάζεται να στελεχωθεί, με προσλήψεις γιατρών, βοηθητικού προσωπικού, να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβασιούχοι, να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές και ο απαραίτητος εξοπλισμός για να μπορεί να λειτουργήσει. Η ένταξη στα ΒΑΕ είναι επίσης κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία η οποία απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα. Επίσης, οι μισθοί, η απληρωσιά, οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας είναι ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν άρδην».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιδεινώνει παραπέρα την άσχημη κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Ολα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα παλέψουμε σαν ένας άνθρωπος αφού τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας και των εργαζομένων σε αυτό είναι ένα συνολικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά σαν κοινωνία. Εμείς, ως Κόμμα, πιέζουμε και στη Βουλή και θα επιμείνουμε να ενοχλούμε και τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό και τα άλλα κόμματα. Ξέρετε ότι είμαστε μπροστά στους αγώνες σας, στο κίνημα και προσπαθούμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε και για να αποκαλυφθούν τα ζητήματα και για να επιλυθούν».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα τονίζοντας πως οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. «Η πολιτική της δήθεν "πράσινης μετάβασης" που επιλέγουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ και συμφωνούν και η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, σημαίνει απολιγνιτοποίηση, σημαίνει ότι κλείνουν παραγωγικές μονάδες για ένα ορυκτό που το έχει η Ελλάδα και μπορεί για πολλά χρόνια να δίνει φτηνή Ενέργεια και να εξασφαλίζει και τη δουλειά ανθρώπων που τώρα πετιούνται στον δρόμο», σημείωσε. Επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει όλο τον πλούτο της και τις μορφές Ενέργειας που διαθέτει προκειμένου και ο λαός να μη βιώνει ενεργειακή φτώχεια και η χώρα να μην έχει ενεργειακή εξάρτηση, αλλά και να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, αφού η άνοδος των τιμών της Ενέργειας συμπαρασύρει όλες τις τιμές σε όλα τα εμπορεύματα.

Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο σημείωσε μεταξύ άλλων πως απ' τη μια έχουμε τη μια ομάδα ληστών, ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, και από την άλλη την άλλη ομάδα ληστών, Ρωσία και συμμάχους, οι οποίοι θέλουν για τα δικά τους μονοπώλια να εξασφαλίσουν αγορές και στην Ουκρανία και στις γύρω χώρες, στις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Οπως σημείωσε, «αυτό σκέφτονται όλοι και υπάρχει ανταγωνισμός γιατί οι ενεργειακοί δρόμοι, ο ορυκτός πλούτος και οι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων είναι τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία γίνεται ξανά η μοιρασιά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Γι' αυτό και διαστρεβλώνουν τη θέση του ΚΚΕ. Αν είναι δυνατόν να είναι το ΚΚΕ με τον Πούτιν. Δικός τους άνθρωπος ήταν, τον είχαν στα ώπα ώπα όταν μαζί διέλυαν τη Σοβιετική Ενωση... Λένε μόνο για τον Πούτιν, ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο σύστημα και δεν θέλουν να τους λέμε ότι ο Πούτιν έκανε αυτήν την απαράδεκτη επέμβαση επειδή το εύφλεκτο υλικό μαζευόταν για χρόνια. Ετσι, ο λαός της Ουκρανίας έγινε σάκος του μποξ...».

Ενώ καταλήγοντας τόνισε: «Ολα τα ζητήματα συνδέονται και καλό είναι να τα συζητάμε καθαρά κι εδώ μέσα στον χώρο δουλειάς. Βέβαια, εδώ πρωταρχικό είναι το ζήτημα της Υγείας, όμως τελικά καταλήγουν όλα στο βασικό ερώτημα: Ποιο είναι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, τι σύστημα θέλουμε, είτε πολιτικό είτε αφορά το κράτος είτε αφορά τη δημοκρατία, τη συμμετοχή του λαού, με ποια οικονομία, ποιος να έχει την ιδιοκτησία και τι θέση έχει σ' αυτό ο εργαζόμενος λαός, η εργατική τάξη, ο επιστήμονας, τα άλλα λαϊκά στρώματα;».

Η Υγεία νοσεί και στα Γιάννενα από υποχρηματοδότηση και ελλείψεις

Ο Α. Μάρκου, εκ μέρους των συμβασιούχων, ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την αγωνία 237 σε σύνολο 630 εργαζομένων, μερικοί απ' αυτούς δουλεύουν επί δεκαετίες στο νοσοκομείο, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον επόμενο μήνα και κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο αν δεν υπάρξει άμεσα κάποια νομοθετική παρέμβαση. Επέδωσε στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τα αιτήματά τους ζητώντας τη στήριξη του ΚΚΕ στην προσπάθεια για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ελαβε απ' τον ΓΓ τη διαβεβαίωση ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να επιμένει στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, αφού συνιστά κατάφωρη αδικία η απόλυση εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ έφερε σχετική τροπολογία στη Βουλή η οποία απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να λύσει οριστικά αυτό το θέμα.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε με τα υγειονομικά σωματεία και υγειονομικούς της πόλης η μονιμοποίηση των συμβασιούχων ήταν κοινό αίτημα καθώς όλοι επισήμαναν πως τα Νοσοκομεία Ιωαννίνων πάσχουν από σοβαρή υποστελέχωση. Η Κατερίνα Κιτσανού, πρόεδρος της ΕΙΝΗ, κατήγγειλε ότι οι γιατροί έχουν γίνει γυρολόγοι σε όλη την περιοχή προκειμένου να καλύψουν ανάγκες που «τρέχουν» σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ απασχολούνται και σε αντικείμενα πέραν των ειδικοτήτων τους.

Ο Κ. Καλαμπόκας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝ «Χατζηκώστα», κατήγγειλε σοβαρή υποστελέχωση, πρόβλημα που επιτείνεται από τις συνταξιοδοτήσεις και τις αναστολές.

Ο Γ. Φλούδας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΓΝΙ, ανάμεσα στα άλλα έθεσε το ζήτημα των συνθηκών εργασίας και της ανάγκης θέσπισης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων.

Η Δέσποινα Χαλάτση, εκ μέρους του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτήρων, ανέδειξε την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού στον κρίσιμο αυτό τομέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι απ' τις 43 οργανικές θέσεις, καλύπτονται μόλις 29 εκ των οποίων 6 με συμβασιούχους.

Ο Π. Χούσος, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατήγγειλε ότι η πανδημία δημιούργησε πρόσθετα εμπόδια στην απρόσκοπτη εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής που διεκδικούν αναβάθμιση των σπουδών τους.

Ο Λ. Σιαφαρίκας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΓΝΙ, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής πανδημίας, όπως τη χαρακτήρισε, μιλώντας για την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά τους, το οποίο παραμένει καθηλωμένο εδώ και χρόνια.

Ο Β. Κυριάκης, διοικητικός υπάλληλος στα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, μετέφερε την ανησυχία των υγειονομικών για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη για έκφραση αλληλεγγύης σε όλα τα θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και όχι αλληλεγγύη αλά καρτ.

Ο Γ. Γκούμας, προϊστάμενος της Αναισθησιολογικής κλινικής του ΠΓΝΙ, κατήγγειλε ότι τα χειρουργεία μειώθηκαν τραγικά στη διάρκεια της πανδημίας έχοντας σήμερα φτάσει η μείωση στο 65% και αντί λύσης η κυβέρνηση θεσπίζει τα απογευματινά χειρουργεία με το αζημίωτο.

Ο Γ. Χασιώτης, βιοχημικός, μίλησε για μεγάλη έλλειψη εξοπλισμού, απόρροια της υποχρηματοδότησης, εκφράζοντας φόβους ότι πέραν των άλλων τομέων και τα εργαστήρια θα παραδοθούν σε ιδιώτες.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νοσοκομείο ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεπτόμαστε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας. Εκτός από τα γενικά, δηλαδή την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη γενναία χρηματοδότηση, που απαιτείται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με την πανδημία και την τεράστια ταλαιπωρία που βιώνει ο εργαζόμενος λαός, θα ήθελα να επισημάνω δύο ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν εδώ το συγκεκριμένο νοσοκομείο στα Γιάννενα.

Το πρώτο: Η ανάγκη να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλοι οι συμβασιούχοι που έχουν βρεθεί στο δρόμο. Πρέπει να διορθωθεί αμέσως μία αδικία από την κυβέρνηση, γιατί οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες. Το δεύτερο: Χρειάζονται πολύ περισσότεροι γιατροί, πολύ περισσότεροι νοσηλευτές. Υπάρχουν εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας.

Και βεβαίως εκτός από την πανδημία, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους, υπάρχουν και όλες οι άλλες ασθένειες που έχουν πάει πίσω αυτά τα δύο χρόνια, όπως και χειρουργεία, αποκαταστάσεις και πρόληψη, γιατί οι ασθένειες υπάρχουν, ταλαιπωρούν και τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες του νομού των Ιωαννίνων. Και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που δεν καλύπτει μόνο τα Γιάννενα, καλύπτει όλη την Ηπειρο, τα νησιά, τη Δυτική Μακεδονία, ακόμη και την Αλβανία. Και όταν έχουμε Κέντρα Υγείας που απαξιώνονται, που κλείνουν και δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πρωτοβάθμια περίθαλψη, είναι λογικό και επόμενο όλος αυτός ο πληθυσμός να έρχεται εδώ.

Μόνο με την ηρωική προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων βγαίνει αυτός ο τεράστιος όγκος δουλειάς. Αλλά μέχρι πότε;

Αρα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, ειδικά εδώ στον νομό των Ιωαννίνων, και όχι να μας κουνάει συνεχώς το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη του καθένα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ