ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ο Δ. Χριστόφιας πρόεδρος της Βουλής

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώτος κομμουνιστής πρόεδρος της κυπριακής Βουλής

Associated Press

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώτος κομμουνιστής πρόεδρος της κυπριακής Βουλής
Νέος πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου είναι από χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας, ο οποίος εκλέχτηκε χθες το απόγευμα, εξασφαλίζοντας στην πρώτη ψηφοφορία 33 ψήφους, έναντι 19 του συνυποψηφίου του, προέδρου του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη, ενώ 4 βουλευτές απείχαν. Υπέρ του Δ. Χριστόφια ψήφισαν οι 20 βουλευτές του ΑΚΕΛ, καθώς επίσης οι εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ και οι τέσσερις βουλευτές του ΚΙΣΟΣ. Ο Ν. Αναστασιάδης υποστηρίχτηκε από τους 19 βουλευτές του κόμματός του. Αποχή τήρησαν οι βουλευτές των τεσσάρων μικροτέρων κομμάτων και συγκεκριμένα των ΝΕΟ, των ΕΔΗ, του ΑΔΗΚ και των Οικολόγων- Περιβαλλοντιστών. Την υποψηφιότητα του Δ. Χριστόφια πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Α. Χρίστου, ο οποίος είπε ότι ο πατριωτισμός, το ήθος και οι πολιτικές και ανθρώπινες αρετές του ΓΓ του ΑΚΕΛ θα είναι σταθερές συντεταγμένες στην άσκηση των καθηκόντων του.

Ο Δ. Χριστόφιας, στην προσφώνησή του αμέσως μετά την εκλογή του, εξέφρασε σεβασμό και εκτίμηση προς ολόκληρο το νομοθετικό Σώμα και διαβεβαίωσε ότι θα αφιερώσει τον καλύτερό του εαυτό στο λειτούργημα που του εμπιστεύτηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η Βουλή έχει και λόγο και ρόλο να διαδραματίσει στην πάλη του κυπριακού λαού για δικαίωση. Τόνισε, δε, ότι επιδίωξη όλων είναι η προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και η όσο γίνεται πιο ενιαία και ομόγνωμη εμφάνιση της Κύπρου στο διεθνή χώρο.

Επισήμανε ακόμα ότι καθοδηγητικός φάρος πρέπει να είναι οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος, που είναι η απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης σημείωσε ότι βαθιά πεποίθηση όλων είναι ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της νήσου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε πως η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι η προοπτική ένταξης και της Τουρκίας στην ΕΕ θα δημιουργήσει τις πιο καλές προϋποθέσεις για ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, δίνοντας παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή.

Ποιος είναι

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1946 στο Κάτω Δίκωμο από εργατική οικογένεια.

Με το Λαϊκό Κίνημα ήρθε σε επαφή από πολύ μικρός, λόγω της δράσης του οικοδόμου πατέρα του, στην ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία). Σε ηλικία έντεκα χρόνων πωλούσε την εφημερίδα «Χαραυγή», στη δύσκολη περίοδο του '55-'59, όταν οι Αγγλοι είχαν θέσει το ΑΚΕΛ εκτός νόμου. Στα 18 του γίνεται μέλος της ΕΔΟΝ, της ΠΕΟ και του ΑΚΕΛ και αργότερα γραμματέας του Συλλόγου «Αχιλλέας» στο χωριό του, το Δίκωμο, γραμματέας της ΕΔΟΝ και βοηθός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δικώμου.

Σε ηλικία 23 ετών, με απόφαση του ΑΚΕΛ, μεταβαίνει στη Μόσχα για σπουδές στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών για δύο χρόνια.

Ακολούθως μεταπηδά στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ενωσης, από όπου αποφοιτά με διδακτορικό στη Φιλοσοφία και την Ιστορία. Στη Μόσχα νυμφεύεται την Ελση Χηράτου, με την οποία αποκτά δύο κόρες και ένα γιο.

Στην Κύπρο επέστρεψε το 1974 και εκλέγεται γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ. Δύο χρόνια αργότερα μεταπηδά στο ΑΚΕΛ, το οποίο υπηρετεί από διάφορα αξιώματα μέχρι την εκλογή του, μετά το θάνατο του Εζεκία Παπαϊωάννου τον Απρίλιο του 1988, στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος.

Στη Βουλή εισέρχεται για πρώτη φορά το 1991 ενώ ως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαψεύδεται η αποστολή εγγράφου από την Αθήνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πληροφορίες περί δήθεν εγγράφου που απέστειλε στην Κύπρο η Αθήνα σε σχέση με την αμερικανική θέση στο Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον στη Λευκωσία ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι τουρκικές απειλές.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της κανένα τέτοιο ελληνικό έγγραφο και κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ούτε καν θίχτηκε τέτοιο θέμα», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης προειδοποίησε τον κ. ντε Σότο με παραίτηση από τη θέση του συνομιλητή στις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος με τον κ. ντε Σότο και περιορίστηκε να πει πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είναι ενήμερα για το πώς ενήργησε ο Πρόεδρος.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την ύπαρξη εγγράφου της Αθήνας για τα λεχθέντα μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. ντε Σότο και τη συνομιλία Πάουελ - Κασουλίδη, είπε πως «η κυβέρνηση δε γνωρίζει τέτοιο έγγραφο», προσθέτοντας πως δε θα μπορούσε να υπάρχει τέτοιο έγγραφο «διότι ο κ. Πάουελ ούτε καν έθιξε τέτοιο θέμα στον κ. Κασουλίδη, ούτε υπαινιγμός έγινε».

Το ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι και η νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται στο πνεύμα της επαναλαμβανόμενης τακτικής του Κόφι Ανάν των ίσων αποστάσεων.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι ο Κόφι Ανάν αποφεύγει να αποδώσει ευθύνες στην τουρκική πλευρά για το αδιέξοδο στις συνομιλίες, γεγονός, όπως υποστηρίζει, που εξυπηρετεί το τουρκικό σενάριο για «πάγωμα» των συνομιλιών, ώστε να συμπέσουν χρονικά με τη λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη.

Υπό το φως της επαναλαμβανόμενης τακτικής Ανάν αλλά και των απειλών της Αγκυρας και του Ντενκτάς σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, το ΔΗΚΟ επαναφέρει εισήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου να ζητηθεί επίσημα από τον Κόφι Ανάν είτε να συγκαλέσει, πολύ πριν από το Σεπτέμβρη, νέο γύρο συνομιλιών, είτε να εκθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την πλευρά που εμποδίζει ή αρνείται τη σύγκληση νέου γύρου συνομιλιών.

Σε διαφορετική περίπτωση, το ΔΗΚΟ εισηγείται η Κυπριακή Δημοκρατία είτε απευθείας, είτε μέσω χώρας - μέλους, να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιληφθεί του θέματος και να δώσει σχετική εντολή στο Γενικό Γραμματέα.

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί από χτες ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Σήμερα, Παρασκευή, θα επισκεφτεί το Ηράκλειο, όπου:

- Στις 10 π.μ. θα μιλήσει στους εργαζόμενους στον ΟΤΕ (Ικάρου).

- Στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

- Στις 1.30 μ.μ. θα μιλήσει στους εργαζόμενους του ΟΤΕ (κεντρικό).

- Στις 5.30 μ.μ. θα συναντηθεί με κατοίκους και την Κίνηση Δυτικών Συνοικιών του Ηρακλείου.

- Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ στην αίθουσα «Ανδρόγεω».

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία

Περιοδεία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσει αύριο Σάββατο και την Κυριακή ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης.

  • Αύριο Σάββατο θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου στις 19.30.
  • Την Κυριακή στις 11 το πρωί θα μιλήσει στο Καινούριο και στις 20.00 στο Αιτωλικό, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.
Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή:

  • Στις 18.15 σε επανάληψη την εκπομπή «Το Στίγμα», που μεταδίδεται από τη συχνότητα του «902» και είναι ένα δεκαπενθήμερο τηλεοπτικό περιοδικό για την πολιτική, τον πολιτισμό, την οικολογία και τα κινήματα. Την εκπομπή επιμελείται συντακτική ομάδα και αυτή την Παρασκευή ο δημοσιογράφος Νίκος Μολυβιάτης συζητά με τον Βαγγέλη Στογιάννη, διευθυντή του περιοδικού «Νέα Οικολογία» και τον αγρότη - συνδικαλιστή Χαρίλαο Αρχοντή για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα.
  • Στις 19.15 στην εκπομπή «Ενα βιβλίο μια ιστορία», ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητάει με τον Παναγιώτη Ζαβοργιανάκη για το βιβλίο του «Νησιώτικες κοινωνίες στο Αιγαίο».
  • Στις 20.25 στην εκπομπή «Πολιτική επικαιρότητα» την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή, στη συζήτηση για τον «τρομονόμο».
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Πολιτική επικαιρότητα» ομιλίες, ρεπορτάζ και εικόνες από την προχτεσινή συγκέντρωση ενάντια στον «τρομονόμο».
Τη Δευτέρα προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

Απευθείας μετάδοση από τη ΝΕΤ

Από τη ΝΕΤ θα μεταδοθεί απευθείας τη Δευτέρα, στις 18.30, προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Η συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, μετά από σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και έχει θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Υγεία και η Πρόνοια.

Συνάντηση με το Συμβούλιο Διεκδίκησης γερμανικών οφειλών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή στις 12.30 το μεσημέρι με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ