ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
«Ερχονται» ακόμα 446.000

Οι 27 στους 100 θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο

Την τρίτη παρτίδα με 446.391 εκκαθαριστικά σημειώματα θα παραλάβουν την ερχόμενη βδομάδα οι φορολογούμενοι. Στη μεγάλη τους πλειονότητα πρόκειται για πιστωτικά και μηδενικά εκκαθαριστικά, καθώς το 73,4% των παραληπτών είτε θα πάρουν επιστροφή φόρου (36,7%) είτε έχουν μηδενικό φόρο (36,7%). Το υπόλοιπο 26,7% των εκκαθαριστικών, αφορά χρεωστικές δηλώσεις και οι παραλήπτες τους θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.

Μέχρι σήμερα η Εφορία έχει εκκαθαρίσει περίπου 1,2 εκατ. δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, στις οποίες καταγράφονται εισοδήματα ύψους 4,2 τρισ. δρχ. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά φτάνουν σε 33,74% του συνόλου και ο φόρος που θα επιστραφεί στους δικαιούχους σε 53,7 δισ. δρχ. Οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 28,44% και ο επιπλέον φόρος που θα καταβληθεί σε 149,6 δισ. δρχ., ενώ οι μηδενικές δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν μέχρι σήμερα καταλαμβάνουν το 37,81% του συνόλου.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν αν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση στον τηλεφωνικό αριθμό 94720.20, ή μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ στη διεύθυνση http://www.gsis.gov.gr/home.html

Πλαφόν 3,5% στις αυξήσεις διδάκτρων

Δηλώσεις της αρμόδιας υφυπουργού Ανάπτυξης

Με νομοθετική ρύθμιση για επιβολή πλαφόν θα επιχειρήσει και πάλι - στην πεπατημένη των προηγούμενων ετών - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) να συγκρατήσει τις αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για το επόμενο σχολικό έτος, δηλαδή, τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» που ανοίγουν τις ορέξεις των επιχειρηματιών και στο χώρο της εκπαίδευσης. Οπως ανακοίνωσε χτες η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου για την αγορά υγρών καυσίμων, θα θεσμοθετηθεί η επιβολή ανώτατου ποσοστού 3,5% στα δίδακτρα της σχολικής χρονιάς 2001 - 2002, πράγμα το οποίο γνωστοποίησε και στους σχολάρχες με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση.

Ειδικότερα, με τη ρύθμιση θα ορίζεται ότι τα ιδιωτικά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα κάθε είδους φροντιστήρια και ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, τα ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης και τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών μπορούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους για το 2001 - 2002 μέχρι το ποσοστό του 3,5% στα εισπραχθέντα δίδακτρα του προηγούμενου σχολικού έτους. Στον όρο δίδακτρα περιλαμβάνονται και κάθε είδους ποσά που εισπράττονται για παροχή πρόσθετων υπηρεσιών που συνδέονται με την εκπαιδευτική υπηρεσία όπως τροφεία, έξοδα μεταφοράς, δαπάνες για εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικής, χορού ή για φροντιστηριακά μαθήματα.

Επιπλέον, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα προβλέπεται ότι οι προκαταβολές που τυχόν έχουν εισπραχθεί πριν την ψήφιση της ρύθμισης και αφορούν ετήσια δίδακτρα με μεγαλύτερη αύξηση από το 3,5%, θα πρέπει στη συνέχεια να συμψηφιστούν. Επίσης, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες της νομοθετικής ρύθμισης με τρόπο ώστε να μην είναι δραχμικά, αλλά ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων, καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για το ύψος των διδάκτρων των νεοϊδρυθέντων σχολείων.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους που διενήργησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου κατά το προηγούμενο διάστημα σε ένα μικρό δείγμα των ιδιωτικών σχολείων της χώρας προκειμένου να ελεγχθεί σε ποιο βαθμό εφαρμόστηκε η περσινή αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, διαπιστώθηκε ότι πολλοί σχολάρχες έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τη ρύθμιση. Σύμφωνα με την υφυπουργό Ανάπτυξης οι περισσότεροι από αυτούς προχώρησαν σε συμψηφισμούς, μετά από υπόδειξη του υπουργείου, με την τελευταία δόση, ενώ οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιούνη. Πάντως, σημειώνεται ότι ακόμα υπάρχουν ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων που δεν μπήκαν ούτε στον κόπο να απαντήσουν στις συστάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
Περιβαλλοντικό... «ευρω - ψαλίδι» για κτηνοτρόφους

Να μην εφαρμοστούν οι νέοι όροι καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους των μειονεκτικών περιοχών της χώρας, ώστε να καταβάλλεται απρόσκοπτα σε όλους, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης τονίζεται πως «η αυστηροποίηση των όρων καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους των μειονεκτικών περιοχών, και ιδιαίτερα των νησιωτικών, όπου με περιβαλλοντικά προσχήματα τριπλασιάζεται ο αριθμός των στρεμμάτων ανά ζωική μονάδα, θα έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να μη δικαιούνται αποζημίωσης. Οι αποκλεισμοί αυτοί που αφορούν φτωχούς κτηνοτρόφους με οριακά προβλήματα επιβίωσης, θα έχουν σαν αποτέλεσμα το ξεκλήρισμά τους, τον οικονομικό μαρασμό, την εγκατάλειψη και την ερήμωση των μειονεκτικών περιοχών της χώρας, με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας: «Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστούν οι νέοι όροι, έτσι ώστε να καταβάλλονται απρόσκοπτα σε όλους τους κτηνοτρόφους των μειονεκτικών περιοχών εξισωτικές αποζημιώσεις;».

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Αιτήματα προς το Δήμο Αθήνας

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων - σχετικά με τα ανεξόφλητα χρέη (από τέλη καθαριότητας και φωτισμού) - που προκύπτουν μεταξύ πρώην και νυν καταστηματαρχών με έδρα το Δήμο Αθήνας, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Αθήνας. Με την ίδια επιστολή, η ΠΟΜΙΔΑ, ζητά την ικανοποίηση και μιας σειράς άλλων αιτημάτων των ιδιοκτητών.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία με την επιστολή της υποστηρίζει ότι πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων στο δήμο, διαμαρτύρονται ότι ζητούνται από αυτούς να καταβάλουν οφειλές από τέλη κατάληψης πεζοδρομίων ή πλατειών και κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα καθώς και τέλη φωτισμού των χώρων αυτών, που άφησαν ανεξόφλητες προηγούμενοι ενοικιαστές των καταστημάτων τους. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει η απαίτηση των οφειλών να απευθύνεται προς τους οφειλέτες και όχι στους νέους ενοικιαστές.

Επίσης, ζητάει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε η ΔΕΗ να στέλνει στο δήμο στο τέλος κάθε μήνα κατάσταση των παροχών που διακόπηκαν, ώστε ο δήμος να ενημερώνει τους αντίστοιχους ιδιοκτήτες να δηλώνουν τα ακίνητά τους ως μη ρευματοδοτούμενα προκειμένου να πληρώσουν μειωμένα δημοτικά τέλη κατά 20%.

Τέλος, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να καθοριστούν διαβαθμίσεις στη χρέωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού ανάλογα με τη φύση της χρήσης κάθε χώρου και την παραγωγή απορριμμάτων από την κάθε χρήση. Επίσης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ που εκδίδει τους σχετικούς λογαριασμούς να καταστεί δυνατή η χρέωση των λογαριασμών της με τα διαφοροποιημένα αυτά τέλη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Να ενισχυθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Προ των ευθυνών της θέτει την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, αναφορικά με την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται πως από την προκαταρκτική έκθεση των κοινοτικών επιθεωρητών, η οποία αφορά στον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας για τις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, καθώς και από τις επιστολές που ανταλλάχτηκαν ανάμεσα στο υπουργείο Γεωργίας και τον αρμόδιο επίτροπο, προκύπτουν σημαντικές κυβερνητικές ευθύνες. Και αυτό γιατί στη χώρα μας «είναι πλημμελής ο τρόπος αντιμετώπισης των κατευθύνσεων για τις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, ενώ ο τρόπος χειρισμού των υλικών υψηλού κινδύνου στα σφαγεία είναι απαράδεκτος», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζει η Κτηνιατρική Υπηρεσία, αλλά και τη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων, όχι για προσλήψεις, αλλά για κάλυψη υπερωριών, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των απαιτήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών. Εξάλλου, συνεχίζει ο βουλευτής του κόμματος, δημιουργούνται σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της διαχείρισης των κονδυλίων, την αναγκαιότητα εφαρμογής του λογιστικού συστήματος, όπως επίσης και στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διοικεί την Κτηνιατρική Υπηρεσία, επιτρέποντάς της να εμφανίζεται ότι χαράζει η ίδια την κτηνιατρική πολιτική της χώρας (π.χ., παροχή στοιχείων για τις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες στην ΕΕ).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, ρωτά τον υπουργό Γεωργίας, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες σε νέο προσωπικό στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και με ποιον τρόπο προτίθεται να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, καθιστώντας την αποτελεσματική στη διαχείριση και αξιοποίηση και των κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας και των άλλων νοσημάτων ζώων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ