ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2022
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
«Χρυσός» γράφοντας ιστορία ο Μ. Τεντόγλου

Τη δική του ιστορία στο αγώνισμα του μήκους σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να γράφει ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στην πρόσφατη διοργάνωση του Βελιγραδίου (18 - 20 Μάρτη). Πραγματοποιώντας ένα ακόμη σπουδαίο άλμα, αυτήν τη φορά φθάνοντας στα 8,55 μ., ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι πήρε την πρωτιά στο αγώνισμα σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ αφού κατέρριψε το παλιό - δικό του επίσης - των 8,38 μ., για να φθάσει στην 6η καλύτερη επίδοση παγκοσμίως όλων των εποχών (σε κλειστό στίβο) και στην τρίτη καλύτερη όλων των εποχών στην Ευρώπη (σε κλειστό στίβο).

Στους αγώνες του Βελιγραδίου ο Μίλτος Τεντόγλου, θέλοντας κατόπιν στρατηγικής με τον προπονητή του να τελειώσει από την αρχή την υπόθεση του χρυσού μεταλλίου, πραγματοποίησε ένα πολύ καλό άλμα πάνω από τα 8,50 μ., ωστόσο βγήκε άκυρο με βάση και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και χωρίς την παρουσία κριτή. Στο δεύτερο άλμα του, όμως, πλέον πιο προσεχτικός, κατάφερε να πετύχει τη σπουδαία επίδοση για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ένα ακόμη άλμα στα 8,51 μ., ένα άκυρο και ένα στα 8.28 μ., ενώ άφησε την έκτη προσπάθεια. Το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα πήρε ο Σουηδός Τομπίας Μόντλερ με 8,38 μ. και το χάλκινο ο Αμερικανός Μάρκις Ντέντι με 8,27 μ.

Ο Τεντόγλου των ρεκόρ

Με άλμα στα 8,55 μ. στο μήκος ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου

Eurokinissi Sports

Με άλμα στα 8,55 μ. στο μήκος ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου
Πλέον ο νεαρός άλτης έχοντας στην κατοχή του τα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (ανοικτού στίβου) έφθασε σε ένα μοναδικό επίτευγμα για Ευρωπαίο αθλητή. Η επόμενη επιδίωξη είναι η πρωτιά στο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ορεγκον των ΗΠΑ το καλοκαίρι. Σε δηλώσεις που έκανε μετά την επιτυχία του στο Βελιγράδι, σημείωσε ότι στόχο αποτελεί και η κατάρριψη του πανελλήνιου ρεκόρ στον ανοικτό στίβο, που κατέχει ο Λούης Τσάτουμας με επίδοση στα 8,66 μ. από το 2007, ενώ ο ίδιος κατέχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα με 8,60 μ.

Οι άλλες ελληνικές συμμετοχές

Για το καλύτερο στα αγωνίσματά τους προσπάθησαν οι υπόλοιποι αθλητές της ελληνικής αποστολής. Ο Κώστας Δουβαλίδης στα προκριματικά των 60 μ. με εμπόδια πέτυχε την καλύτερη φετινή επίδοση με 7.77, ωστόσο δεν αρκούσε για να του δώσει την πρόκριση στα ημιτελικά. Ο Νίκος Ανδρικόπουλος στον τελικό του τριπλούν δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και με καλύτερο άλμα στα 16,05 μ. έμεινε στη 12η θέση. Αποκλεισμούς στα προκριματικά είχαμε στα σπριντ των γυναικών, όπου αγωνίστηκαν οι Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 60 μ. με εμπόδια (8.32), η Ραφαέλα Σπανουδάκη στα 60 μ. (7.35) και η Ειρήνη Βασιλείου στα 400 μ. (53.62).

Ξεχώρισαν Ντουπλάντις και Ρόχας

Ο καλύτερος αθλητής του κόσμου στο επί κοντώ, Αρμαντ Ντουπλάντις, και η Γιούλιμαρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα στο τριπλούν ήταν τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στη διοργάνωση πετυχαίνοντας σπουδαία παγκόσμια ρεκόρ. Ο Ντουπλάντις ξεπέρασε τα 6,20 μ. καταρρίπτοντας τα 6,19 μ. που είχε πετύχει πριν από δύο βδομάδες, ενώ η Ρόχας με άλμα στα 15,74 μ. κατέρριψε το επίσης δικό της παλιό ρεκόρ που ήταν 15,43 μ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
Ξεχώρισαν η Εθνική ανσάμπλ και η Π. Λύτρα

Ακρως επιτυχημένη, με κατάκτηση τριών μεταλλίων, ήταν η προσπάθεια της ελληνικής αποστολής στον πρώτο αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής στο κλειστό του τάε κβο ντο στο Φάληρο. Στην πρώτη διεθνή διοργάνωση τέτοιου επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας εδώ και 15 χρόνια ξεχώρισαν η Εθνική ομάδα του ανσάμπλ, κατακτώντας δύο ασημένια μετάλλια στο ομαδικό, και σε ατομικό επίπεδο η Παναγιώτα Λύτρα, κατακτώντας το χάλκινο. Στη διοργάνωση συμμετείχαν κορυφαίες αθλήτριες από 16 χώρες από τρεις ηπείρους, προσφέροντας ένα μοναδικό σόου, μέσα σε καταπληκτική ατμόσφαιρα από 1.500 φιλάθλους, που γέμισαν τις εξέδρες στον μέγιστο επιτρεπόμενο βαθμό.

Οσον αφορά τις ελληνικές επιτυχίες, η Εθνική του ανσάμπλ, αποτελούμενη από τις Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Ειρήνη Κονιστή, Κορίνα Λυκάκη, Κατερίνα Παγουλάτου, Μαριέτα Τοπολλάι, πρώτα κατέλαβε τη 2η θέση στο σύνθετο, συγκεντρώνοντας στα δύο προγράμματα του αγωνίσματος (3 κορδέλες / 2 μπάλες - 5 στεφάνια) συνολικά 47.500 βαθμούς (20.850 β. - 26.600). 1η ήταν η Γαλλία με 47.800 β. και 3η η Πολωνία με 46.700 β.

Τα κορίτσια του ανσάμπλ συνέχισαν εντυπωσιακά και στους τελικούς των οργάνων (3 κορδέλες / 2 μπάλες), όπου με μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση συγκέντρωσαν 24.250 β. και κατέκτησαν και εδώ το ασημένιο μετάλλιο. Μάλιστα έμειναν οριακά εκτός βάθρου στο δεύτερο αγώνισμα (5 στεφάνια), όπου συγκέντρωσαν 26.600 β. και κατέλαβαν την 4η θέση. Το Ισραήλ πήρε την πρωτιά στα δύο αγωνίσματα (27.700 β. στα 5 στεφάνια, 28.600 β. στο πρόγραμμα με 3 κορδέλες / 2 μπάλες).

Σε ατομικό επίπεδο εντυπωσιακή ήταν η Παναγιώτα Λύτρα, στο ντεμπούτο της στον θεσμό, καθώς με το χάλκινο μετάλλιο στις κορύνες έγινε η πρώτη Ελληνίδα εκπρόσωπος του ατομικού που κατακτά μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής. Η νεαρή αθλήτρια κατέλαβε την 3η θέση στο αγώνισμα με 29.750 β., ενώ στην μπάλα τερμάτισε 5η με 29.700 β. Στις κορύνες συμμετείχε επίσης η Εβίτα Γιαννοπούλου, που μετά από αξιόλογη προσπάθεια τερμάτισε 7η με 25.800 β.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΒΡΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συγχαρητήρια στους Εβρίτες πρωταθλητές κολύμβησης

Τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ σημείωσαν οι Αλέξανδρος Λεργιός και Μαρίνα Λαζαρίδου, στο πλαίσιο του World Series Para Swimming κολύμβησης που διεξήχθη στο Λινιάνο Σαμπιαντόρο της Ιταλίας.

Ο Λεργιός (S5) κατέρριψε τα εθνικά ρεκόρ στα 50 και 100μ. ελεύθερο καθώς και στα 50μ. πεταλούδα, την ίδια στιγμή που η Λαζαρίδου (S9) σημείωσε ρεκόρ στα 400μ. ελεύθερο νεανίδων.

Με επιδόσεις κοντά στα ατομικά του ρεκόρ και παρουσία σε όλους τους τελικούς των αγωνισμάτων στα οποία συμμετείχε, συνοδεύτηκε η παρουσία του Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη.

Η Τομεακή Οργάνωση Εβρου της ΚΝΕ συγχαίρει θερμά τους Εβρίτες πρωταθλητές Αλέξανδρο Λεργιό, Μαρίνα Λαζαρίδου και Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη για τα ρεκόρ και τις επιδόσεις τους, εκφράζει συγχαρητήρια στις οικογένειές τους, στους προπονητές και σε όσους συνέβαλαν σ' αυτές τις επιτυχίες και εύχεται τα καλύτερα και πολλές ακόμα διακρίσεις.

Συγχαρητήρια από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Μίλτο Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου: «Πολλά συγχαρητήρια στον "παγκόσμιο" Μίλτο για την κατάκτηση της κορυφής με την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο. Συγχαρητήρια και στον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι. Με υγεία και δύναμη να συνεχίσετε αυτήν την πορεία με πολλές ακόμη επιτυχίες».

SUPER LEAGUE 1
Κερδισμένος ο ΠΑΟΚ, αλλαγή ισορροπιών

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο κερδισμένος της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Super League 1, καθώς με τη νίκη του επί της ΑΕΚ ουσιαστικά «κλείδωσε» τη 2η θέση και παράλληλα μείωσε τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Με αέρα από την ιστορική του πρόκριση στους «8» του Conference League, ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι με σκορ 1-0 (Τσόλακ 50'), καταφέροντας να φέρει το ματς στα μέτρα του, υπερνικώντας την κούραση και τις απουσίες. Από την άλλη η ΑΕΚ ήταν και πάλι ανούσια επιθετικά και με αδυναμίες σε κέντρο και άμυνα.

Στα Γιάννενα ο αξιόμαχος ΠΑΣ υποχρέωσε σε ισοπαλία 1-1 (Περέα 70' - Ελ Αραμπί 45'+) τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, που φωνάζει για το γκολ των γηπεδούχων. Στο 0-0 έμειναν Αρης και Παναθηναϊκός στο «Κλεάνθης Βικελίδης», πλησιάζοντας την ΑΕΚ στην 3η θέση.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 69, ΠΑΟΚ 59, ΑΕΚ 47, Αρης 46, Παναθηναϊκός 44, ΠΑΣ Γιάννινα 41.

«Ανάσες» για Ατρόμητο και Λαμία

Πολύτιμες νίκες στην προσπάθειά τους για παραμονή στην κατηγορία πήραν ο Ατρόμητος (1-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης στο Περιστέρι) και η Λαμία (2-1 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο) για την 1η αγωνιστική των πλέι άουτ. Αλλα αποτελέσματα: ΟΦΗ - Ιωνικός 2-3, Βόλος - Αστέρας Τρίπολης 0-2.

Η βαθμολογία: Αστέρας Τρίπολης 38, ΟΦΗ 37, Παναιτωλικός 32, Βόλος 30, Ιωνικός 29, Ατρόμητος 26, Λαμία 21, Απόλλων Σμύρνης 13.

BASKET LEAGUE
Ξεχώρισαν Περιστέρι και Λάρισα

Οι μεγάλης σημασίας νίκες για τις θέσεις των πλέι οφ των Περιστερίου και Λάρισας επί ΠΑΟΚ εντός και Ηρακλή εκτός, αντίστοιχα, ξεχώρισαν στη 18η αγωνιστική της Basket League. Ο Προμηθέας ήταν ο νικητής στο ντέρμπι της Πάτρας.

Τα αποτελέσματα: Περιστέρι - ΠΑΟΚ 68-67, Λαύριο - Αρης 68-64, Ηρακλής - Λάρισα 85-90, ΑΕΚ - Ιωνικός 92-75, Κολοσσός - Παναθηναϊκός 64-88, Προμηθέας - Απόλλωνας 80-60. Ρεπό: Ολυμπιακός.

Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 31, Ολυμπιακός 29, Κολοσσός Ρόδου 26, ΑΕΚ 25, Προμηθέας 24, Περιστέρι 24, Αρης 24, Λάρισα 23, Λαύριο 22, ΠΑΟΚ 22, Απόλλωνας Πάτρας 21, Ηρακλής 19, Ιωνικός 19.

10ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Με ρεκόρ συμμετοχής παρά τις αντίξοες συνθήκες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 10ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, καθώς παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες σημειώθηκε νέο ρεκόρ συμμετοχής, με χιλιάδες δρομείς, αθλητές και απλό κόσμο. Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ενώ παράλληλα με τον κύριο αγώνα έγιναν ο αγώνας δρόμου 5 χλμ. και ο αγώνας δρόμου αθλητών ΑμεΑ με αμαξίδια.

Νικητής του Ημιμαραθώνιου στους άντρες ήταν ο Ρουμάνος Αλεξάντρου Κορνέσκι, ο οποίος σημείωσε νέο ρεκόρ, με χρόνο 1.07.26, 2ος με 1.07.45 ήταν ο Παναγιώτης Καραΐσκος, που παράλληλα κατέκτησε για 4η φορά την πρωτιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου, ενώ 3ος (και 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα) ήταν ο Δημήτρης Τσάκαλος με 1.09.20. Στις γυναίκες πρώτη ήταν η Κατερίνα Ασημακοπούλου, με 1.19.42, και ακολούθησαν η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου με 1.20.03 και η Ειρήνη - Ρία Μιχαλά με 1.22.57.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ