ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο «κόκκινο» η συγκέντρωση δυνάμεων κόντρα στη Ρωσία

Τέσσερις νέους σχηματισμούς μάχης, νέες δυνάμεις και αύξηση των πολεμικών δαπανών αποφασίζουν σήμερα οι ΝΑΤΟικοί

Την εγκατάσταση τεσσάρων νέων Σχηματισμών Μάχης (Battlegroups) στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τη συνολική παραπέρα ενίσχυση δυνάμεων που ήδη η συγκέντρωσή τους έχει χτυπήσει «κόκκινο», αλλά και την αύξηση των πολεμικών δαπανών αποφασίζουν σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος και ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι.

Σε συνέντευξη Τύπου, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου, τόνισε ότι διεξάγεται σε μια «κομβική στιγμή» για τη Συμμαχία, ζητώντας ξανά από τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο και να πάει σε διπλωματική λύση του Ουκρανικού, απευθύνοντας ταυτόχρονα κατηγορίες και κατά της Λευκορωσίας, χαρακτηρίζοντάς την «συνένοχη» στην εισβολή.

Πέντε αεροπλανοφόρα - Τέσσερα νέα Battlegroups

Την ίδια ώρα, αποτυπώνοντας την γιγαντιαία ανάπτυξη δυνάμεων που ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά», τόνισε ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε όλα τα μήκη και πλάτη του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας, ενώ 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», υποστηριζόμενοι από ισχυρές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις (βλέπε αναλυτικά δίπλα).

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ έδωσε άλλωστε και το στοιχείο ότι 5 ΝΑΤΟικά αεροπλανοφόρα με τις αρμάδες συνοδείας τους επιχειρούν αυτήν τη στιγμή, από τη Βαλτική έως τη Μεσόγειο, με άλλο ένα στοιχείο ενδεικτικό της ολοένα και βαθύτερης ελληνικής εμπλοκής ότι δύο εξ αυτών, το αμερικανικό «Τρούμαν» και το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ», επιχειρούν στην παρούσα φάση στις ελληνικές θάλασσες (στη συνοδεία του γαλλικού είναι ενταγμένη και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα»).

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Στόλτενμπεργκ έβαλε ως αμέσως επόμενα βήματα προς μια «μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεών μας στο ανατολικό κομμάτι της συμμαχίας» την ανάπτυξη επιπλέον 4 Battlegroups, που θα επιχειρούν σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τέτοιων Σχηματισμών σε 8 συνολικά (επιχειρούν ήδη 3 στις Βαλτικές συν 1 στην Πολωνία), καλύπτοντας πια όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Επεσήμανε, δε, ότι ήδη τα 4 προϋπάρχοντα ενισχύθηκαν τόσο που έχει διπλασιαστεί η δύναμή τους (πριν ήταν επιπέδου τάγματος), ενώ τόνισε ότι ουσιαστικά τα 4 νέα έχουν ήδη σχηματοποιηθεί, καθώς δυνάμεις του ΝΑΤΟ από άλλες χώρες έχουν ήδη μετακινηθεί σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία και «αλληλεπιδρούν» με τις εκεί «εθνικές» δυνάμεις.

«Με τη βούλα» η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία

Πέραν τούτων, στη Σύνοδο σήμερα, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, οι ηγέτες θα «επαναβεβαιώσουν» τη «στήριξή» τους στην Ουκρανία, για την οποία υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ παρέχει ήδη από το 2014 εκπαίδευση στις Ενοπλες Δυνάμεις της, τονίζοντας ότι με βάση αυτή την εκπαίδευση πολεμούν σήμερα τους Ρώσους, δίνοντας ως παράδειγμα και το γεγονός ότι οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν ακριβώς στρατόπεδο στη Δυτική Ουκρανία, όπου εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ προετοίμαζαν τα προηγούμενα χρόνια Ουκρανούς στρατιώτες.

Χαρακτηρίζοντας, δε, το Κίεβο ως «εταίρο υψηλής αξίας», με τον οποίο «δουλεύουμε πολλά χρόνια μαζί», θύμισε ότι ήδη η λυκοσυμμαχία τού παρείχε αντιαρματικά, οπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικά και καύσιμα. Προεξόφλησε, δε, ότι σήμερα οι ηγέτες των κρατών - μελών θα αποφασίσουν παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία στον τομέα της «κυβερνοασφάλειας», όπως και εξοπλισμού «ενάντια σε χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές».

Κατά τα άλλα, επανέλαβε πως τάχα... το ΝΑΤΟ έχει «ευθύνη να μην κλιμακωθεί παραπέρα η σύγκρουση και να εξελιχθεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας», επαναλαμβάνοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία (την ώρα βέβαια που επιχειρούν εκεί μια σειρά μισθοφόροι από κράτη - μέλη του), ούτε θα επιβάλει Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Πέραν της Ουκρανίας, προανήγγειλε επίσης αποφάσεις για παροχή «προσαρμοσμένης πάνω στις ανάγκες τους» στρατιωτικής βοήθειας σε Γεωργία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που θεωρούνται λίγο πολύ τα επόμενα «θερμά μέτωπα» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Στο κάδρο και η Κίνα

Στην ατζέντα θα είναι και ο ρόλος της Κίνας, με τον Στόλτενμπεργκ να επαναλαμβάνει κατηγορίες ότι «το Πεκίνο δεν καταδίκασε την εισβολή, αντίθετα στηρίζει πολιτικά τη Μόσχα διασπείροντας ψέματα και παραπληροφόρηση κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ», όπως επίσης ότι ενδέχεται να παράσχει στη Μόσχα και «υλική βοήθεια». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσφατη Κοινή Δήλωση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ, η οποία, όπως την ερμήνευσε ο Στόλτενμπεργκ, αρνείται στα κράτη το δικαίωμα να επιλέγουν μόνα τους και ανεξάρτητα τον «δρόμο» τους, βασικά σε ποια λυκοσυμμαχία να κολλήσουν. «Αναμένω από τους ηγέτες να ζητήσουν από την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ευθυγραμμιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο, ζητώντας από τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο και να εμπλακεί σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις», κατέληξε.

Τέλος, καθώς όλα τα παραπάνω, οι αποφάσεις και οι μετακινήσεις δυνάμεων θα έχουν «μακροπρόθεσμες επιπλοκές», όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, εμφάνισε βέβαιο ότι σήμερα οι 30 ηγέτες θα τονίσουν την «ανάγκη» για αυξημένες πολεμικές δαπάνες. Στο ίδιο πλαίσιο, επιβεβαίωσε ότι οι 30 θα εξουσιοδοτήσουν τους ανώτατους στρατιωτικούς ηγήτορες της λυκοσυμμαχίας να προχωρήσουν σε σχέδια αναπροσαρμογής της Δομής Αμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ με βάση τις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με βασική παράμετρο την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπως προωθείται ήδη. Οι τέτοιες τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη στη Μαδρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ