ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας

Από τη συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ν. Μόντι, στο Νέο Δελχί
Από τη συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ν. Μόντι, στο Νέο Δελχί
Την προσπάθεια των ΗΠΑ να διασφαλίσουν στενότερη συνεργασία με την ΕΕ στην αντιμετώπιση της Κίνας και την παρουσία τους γενικά στον Ινδο-Ειρηνικό επιβεβαίωσε ο νέος γύρος μεταξύ τους διαβουλεύσεων που έγινε στις Βρυξέλλες, στις 21 και 22 Απρίλη, με τις δύο πλευρές να εκπροσωπούν η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και ο γγ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο. Μεταξύ άλλων «επιβεβαίωσαν την κοινή διατλαντική απόφαση να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Οπως ήταν φυσικό, οι επαφές ασχολήθηκαν και με τη Ρωσία ενώ - σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση - οι δύο πλευρές διαμήνυσαν την απόφασή τους να «αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα και το πρόγραμμα παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου και του Πεκίνου», ενώ «υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να καλούν την Κίνα να μην παρακάμπτει ή υπονομεύει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και να μην παρέχει καμία στήριξη στην επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία», προειδοποιώντας ότι «τέτοια στήριξη θα είχε συνέπειες για τις σχέσεις μας με την Κίνα». Επιπλέον, οι δύο σύμμαχοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την κατάσταση σε Ταϊβάν, Σιντζιάνγκ κ.α., κατηγορώντας την Κίνα μεταξύ άλλων για «οικονομική επίθεση» και «παραπληροφόρηση».

Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουνεμπίν, που κατήγγειλε ΕΕ και ΗΠΑ για «ανεδαφική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», αλλά και κατηγορώντας ειδικά τις ΗΠΑ ότι «εξαπέλυσαν πολέμους σε κυρίαρχα κράτη», επιδόθηκαν σε «επιθετική διπλωματία», «στη μεγαλύτερη διάδοση ψευδών πληροφοριών» κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι «από τον Διάλογο ΗΠΑ - ΕΕ μέχρι την τριμερή συμμαχία AUKUS, την Quad και τη Συμμαχία "Πέντε Μάτια", οι ΗΠΑ επικαλούνται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τάξη ως πρόσχημα για να καλύψουν τις σκιώδεις τους ενέργειες για διαίρεση, αντιπαράθεση και άντληση οφελών σε βάρος άλλων. Ως αποτέλεσμα, πληγώνονται όχι μόνο μικρές και αδύναμες χώρες, αλλά οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Ευρώπης, πληρώνουν επίσης ένα βαρύ τίμημα για τις ιδιοτελείς ενέργειες των ΗΠΑ. Ελπίζουμε η ΕΕ να δει την αλήθεια και να πάψει να κρατά το κερί στον Διάβολο».

Ενδιαφέρον και για την Ινδία

Ολα αυτά ενώ τις τελευταίες μέρες πλήθυναν κι άλλο οι επισκέψεις στο Νέο Δελχί, με φόντο και τις «προσεκτικές ισορροπίες» που η Ινδία επιδιώκει να κρατήσει με τη Ρωσία, αν και τα τελευταία χρόνια στοχεύει σε ενίσχυση συνεργασιών με τη Δύση.

Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην ινδική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που μεταξύ άλλων υπέγραψε νέα διμερή συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ενώ ανακοινώθηκε ότι ως το τέλος της χρονιάς θα οριστικοποιηθεί και η διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο μεν Τζόνσον δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα βοηθήσει την Ινδία να κατασκευάσει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, ο δε Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινό συμφέρον να διατηρήσουν την περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού ανοικτή και ελεύθερη». Ακολούθησε, την Κυριακή, διήμερη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που εστίασε επίσης στο εμπόριο, στην ασφάλεια αλλά και το κλίμα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας (σταθερού συνεργάτη της Κίνας), Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας μας με ταχύτερο ρυθμό».

ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση της κατοχικής βίας

Στη δολοφονία ακόμη ενός νεαρού Παλαιστίνιου προχώρησαν χτες ξημερώματα οι ισραηλινές κατοχικές αρχές κατά τη διάρκεια εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό «Ακαμπατ Τζαμπρ» στην Ιεριχώ.

Ο 20χρονος Ιμπραχίμ Ογουεϊντάτ τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα και ξεψύχησε λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο της Ιεριχούς, στην οποία χτες προκηρύχθηκε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ άλλοι δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά και έγιναν 12 συλλήψεις.

Από τα τέλη Μάρτη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26 νεαροί Παλαιστίνιοι και 14 Ισραηλινοί στη διάρκεια επιθέσεων.

Χτες, δεκάδες συγγενείς και φίλοι του 14χρονου μαθητή Αθάλ αλ Αζέχ διαδήλωσαν έξω από το στρατοδικείο της περιοχής Οφερ, που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του μετά την αναίτια σύλληψή του από στρατιώτες. Πάνω από 160 παιδιά και έφηβοι βρίσκονται κλεισμένοι στις ισραηλινές φυλακές.

Τριγμοί στον ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό

Το ίδιο διάστημα εντείνονται οι αντιπαραθέσεις εντός της οκτακομματικής κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, με κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής (Κνέσετ) να αποφασίζει χτες ομόφωνα (7-0) να κηρύξει έκπτωτο τον βουλευτή Αμιχάι Σίκλι, του δεξιού κόμματος Γιαμίνα του πρωθυπουργού Ν. Μπένετ επειδή επέκρινε και αποδοκίμασε τον κυβερνητικό συνασπισμό για πολλοστή φορά.

Η απόφαση να αποπεμφθεί από το βουλευτικό του αξίωμα ήταν έμμεση προειδοποίηση και σε άλλους βουλευτές του Γιαμίνα καθώς ακολούθησε την πρόσφατη παραίτηση της Ιντίτ Σίλμαν. Η Σίλμαν είχε εκλεγεί επίσης βουλευτής στις τελευταίες εκλογές με το κόμμα του πρωθυπουργού Μπένετ και παραιτήθηκε στις αρχές Απρίλη προσχηματικά για «θρησκευτικούς» λόγους.

Προ ημερών το μοναδικό ισλαμικό κόμμα που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Μπένετ, Ρά΄αμ, είχε ανακοινώσει πως «παγώνει» την κοινοβουλευτική του στήριξη «μέχρι νεωτέρας».

Ρουκέτα και πυρά πυροβολικού μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Πρόσθετη ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Λιβάνου προκάλεσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η ρίψη ρουκέτας σε ακατοίκητη μεθοριακή περιοχή του Ισραήλ από τον γειτονικό Λίβανο, δίχως κάποια οργάνωση να αναλάβει άμεσα την ευθύνη. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στη ρουκέτα μετά από περίπου δύο ώρες με πυρά πυροβολικού.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια

Η αναστολή των διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη εδώ και ενάμιση μήνα και οι σχέσεις με το Ιράν ήταν ανάμεσα στα κεντρικά θέματα της συζήτησης ανάμεσα στους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και του Ισραήλ, Εγιάλ Χουλάτα, την Κυριακή του Πάσχα στην Ουάσιγκτον.

Επισήμως οι ΗΠΑ, διά στόματος Νεντ Πράις, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν σκληρά ανταλλάγματα απέναντι στο αίτημα του Ιράν να αφαιρεθούν οι «Φρουροί της Επανάστασης» από τη μαύρη λίστα της «τρομοκρατίας». Στο τέλος της περασμένης βδομάδας ο Πράις ξεκαθάρισε ότι αν το Ιράν θέλει άρση κυρώσεων, πέρα από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αμερικανικές ανησυχίες.

Ωστόσο, λίγο μετά τη συνάντηση Σάλιβαν - Χουλάτα στην Ουάσιγκτον υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, με τον πρώτο να αποδέχεται πρόσκληση επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ «μέσα στους επόμενους μήνες» και τον δεύτερο να χαρακτηρίζει τον ηγέτη των ΗΠΑ «αληθινό φίλο του Ισραήλ». Στη συνέχεια Ισραηλινοί αξιωματούχοι έλεγαν στο ραδιόφωνο «Κan» και στην εφημερίδα «Israel Hayom» ότι πλέον οι ΗΠΑ «είναι πιο κοντά από ποτέ» στο να παραδεχτούν την «ήττα τους στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν» μετά από έξι βδομάδες αναστολής των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επιπλέον, η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Axios» υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μελετά το σενάριο μη επαναφοράς της Συμφωνίας του 2015.

Τις παραπάνω αντιδράσεις επιχείρησε να διασκεδάσει τη Δευτέρα του Πάσχα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, που ζήτησε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέα τραγωδία σημειώθηκε τη Μ. Παρασκευή σε νότια περιοχή της Νιγηρίας, μεταξύ των πολιτειών Ρίβερς και Ιμο, όταν σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη σε παράνομο διυλιστήριο, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί τουλάχιστον 110 άνθρωποι. Τα περισσότερα θύματα ήταν φτωχοί που προσπαθούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο φτηνότερα. Το χειρότερο ανάλογο δυστύχημα στη Νιγηρία είχε σημειωθεί τον Οκτώβρη του 1998 από έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στην περιοχή Τζέσε, με αποτέλεσμα πάνω από 1.000 νεκρούς.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Αγνωστη παραμένει η τύχη 10 εργατών που αγνοούνται μετά το δεύτερο σε μια βδομάδα δυστύχημα που σημειώθηκε το Μ. Σάββατο σε ορυχείο της Πολωνίας, στη νότια πόλη Ζόφιοφκα, που διαχειρίζεται η εταιρεία JSW. Το προηγούμενο είχε συμβεί την Τετάρτη στο ίδιο ορυχείο, με τουλάχιστον 5 νεκρούς και 7 αγνοούμενους.

ΗΠΑ
Εξαγορά του Twitter από τον Μασκ

Οι ανακατατάξεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με έδρα στις ΗΠΑ συνεχίζονται μετά την απόφαση του ΔΣ του Twitter να κάνει δεκτή, τη Δευτέρα, την πρόταση του πλουσιότερου επιχειρηματία στον κόσμο (ιδιοκτήτη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων «Τesla», της «SpaceX» κ.ά.), Ιλον Μασκ, για εξαγορά έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Η εξέλιξη δικαιολογήθηκε από τον Μασκ με το επιχείρημα της... «ελευθερίας του λόγου», ενώ πολλοί εκτιμούν ότι υπό νέα διεύθυνση το μέσο θα άρει τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις σε αρκετές περιπτώσεις, μεταξύ αυτών του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ. Ωστόσο ο τελευταίος προχτές αρνήθηκε πως θα επιστρέψει στο Twitter λέγοντας πως προτιμά να μείνει στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. Αναφερόμενος δε στην εξαγορά του Twitter από τον Ιλον Μασκ, ο Τραμπ προέβλεψε πως ο δισεκατομμυριούχος «θα κάνει βελτιώσεις» στην πλατφόρμα, επειδή είναι «καλός άνθρωπος».

Στο μεταξύ, χτες, ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του Ιλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος, που είναι ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» και της διαστημικής εταιρείας «τουρισμού» «Blue Origin», με σκωπτική ανάρτησή του, θυμίζοντας τις στενές επιχειρηματικές σχέσεις Μασκ με την Κίνα ανέφερε: «Μήπως η κινεζική κυβέρνηση μόλις απέκτησε λίγη επιρροή στην πλατεία της πόλης;».

Πάντως, στο αμερικανικό Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικάνοι χαιρέτισαν την είδηση για την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ, ενώ οι Δημοκρατικοί την κατέκριναν ως μία ένδειξη ότι τα μέλη του θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να συγκρατήσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Ενδιαφέρον είχε και η χτεσινή αντίδραση του επιτρόπου της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, που είπε πως το μέσο «θα πρέπει να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες».

  • Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε προχτές από δικαστή της Νέας Υόρκης να καταβάλλει 10.000 δολάρια ημερησίως, όσο αρνείται να παράσχει στις αρχές τα λογιστικά και φορολογικά έγγραφα που του έχουν ζητηθεί στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος της εταιρείας του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ