ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Ασήκωτο βάρος για τα νοικοκυριά αλλά η κυβέρνηση εμπαίζει με ψίχουλα

INTIME NEWS

Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται πλέον οι διακανονισμοί για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος στη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρισμού. Με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, οι φόβοι για επερχόμενο κύμα αποκοπών παροχής σε σπίτια και μικρά καταστήματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, έχει το θράσος να διαφημίζει την απίστευτη κοροϊδία με τη λεγόμενη επιδότηση καυσίμων κίνησης (fuel pass) που αντιστοιχεί σε ψίχουλα των 30 - 50 ευρώ τα οποία δεν φτάνουν ούτε καν για ένα γέμισμα ρεζερβουάρ.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, οι διακανονισμοί για εξόφληση των τιμολογίων ρεύματος με δόσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ξεκίνησε η «έκρηξη» στις τιμές ηλεκτρισμού, ενώ μόνο στη ΔΕΗ φαίνεται ότι οι διακανονισμοί έχουν ξεπεράσει τις 70.000 και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί διακανονισμοί αφορούν προηγούμενη ρύθμιση. Ολα τα στοιχεία αυτήν τη στιγμή αλλά και οι ανεπίσημες εκτιμήσεις στελεχών των εταιρειών παροχής δείχνουν ότι ο κίνδυνος ενός γενικευμένου «κραχ» στην αγορά ηλεκτρισμού δεν είναι και τόσο απίθανο σενάριο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...

Πάντως, ήδη είναι καθημερινές οι καταγγελίες για αποκοπές ρεύματος εξαιτίας οφειλών, ακόμη και από ευπαθείς ομάδες, όπως αυτή που δημοσιοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα ΑμεΑ με σοβαρά προβλήματα αναπηρίας και μηχανική υποστήριξη, το οποίο για σπίτι 48 τ.μ. στη Ν. Ιωνία κλήθηκε να πληρώσει λογαριασμό ρεύματος 1.458 ευρώ! Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι από σήμερα Τετάρτη όσοι καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς λόγω της δυσβάστακτης ρήτρας αναπροσαρμογής, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης. Μόνο στην Αττική οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν ημερησίως περίπου 500 εντολές για διακοπές ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, η τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα χτες «έκλεισε» στα 252,12 ευρώ/MWh και την ίδια στιγμή η μέση τιμή τον Απρίλη με τα μέχρι τώρα στοιχεία κυμαίνεται στα 250 περίπου ευρώ/MWh, αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, αφού στις 7 Μάρτη είχε σκαρφαλώσει στα 228 ευρώ.

Νέες διευκολύνσεις στους επενδυτές των ΑΠΕ

Κι ενώ η κατάσταση με τις τιμές ηλεκτρισμού για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και φτωχούς αγρότες έχει γίνει «εφιάλτης», το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προωθεί νέες παροχές και διευκολύνσεις προς τους επενδυτικούς ομίλους του χώρου των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ.

Χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα και τέθηκε προς «δημόσια διαβούλευση» το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Aδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών».

Πρόκειται για νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030 και στην αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ. Οπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, στρατηγικός στόχος του νομοσχεδίου είναι έως το 2030 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να φτάσει τα 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα, δηλαδή να υπερτριπλασιαστεί.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Απογειώνονται οι αντιλαϊκοί φόροι, με τροφοδότη και την εκτίναξη του πληθωρισμού

Φοροληστεία και ανατιμήσεις αποδεκατίζουν το λαϊκό εισόδημα

Η ραγδαία διόγκωση της μάζας με τα φορολογικά έσοδα αποτελεί τον κεντρικό άξονα στην πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συμβολή των άμεσων φόρων που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, ως αποτέλεσμα και των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης.

Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών για την εξέλιξη του προϋπολογισμού στο α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης) του 2022.

Μεταξύ άλλων καταγράφονται τα εξής:

- Το σύνολο των φόρων έφτασε τα 12,1 δισ. ευρώ, υπέρβαση του αρχικού στόχου κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση απογειώθηκε σε 4,9 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. στο α' τρίμηνο του 2021, αύξηση 1,1 δισ. και σε ποσοστό 29%.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού, σε αυτήν τη φάση, λειτουργεί και ως τροφοδότης των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Ο ΦΠΑ, για παράδειγμα, με συντελεστή 13%, υπολογίζεται και προστίθεται στην αυξημένη τιμή πώλησης, διευρύνοντας έτσι και τη μάζα των έμμεσων φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο.

- Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης έφτασαν τα 1,53 δισ. ευρώ από 1,36 δισ. πέρυσι, ενώ από αυτούς, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα έφτασαν τα 959 εκατ. από 811 εκατ. πέρυσι, αύξηση 18,2%.

- Οι φόροι εισοδήματος έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. πέρυσι. Από το ποσό αυτό, οι φόροι εισοδήματος που αναλογούν σε φυσικά πρόσωπα έφτασαν τα 2,5 δισ. και πληρώθηκαν κατά κύριο λόγο από μισθωτούς και συνταξιούχους, έναντι μόλις 709 εκατ. που καταβλήθηκαν από νομικά πρόσωπα, δηλαδή από κάθε είδους επιχειρήσεις.

Νέο δάνεια από τις χρηματαγορές

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέα έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές, με δημοπρασία κρατικού ομολόγου 7ετούς διάρκειας, για την κάλυψη μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε χτες ότι η έκδοση θα γίνει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, ενώ η σχετική εντολή ανάθεσης δόθηκε στους τραπεζικούς ομίλους «BNP Paribas», «BofA», «Citi», «Deutsche Bank», «Goldman Sachs» και «JP Morgan».

Η άντληση νέου κρατικού δανείου από τις διεθνείς χρηματαγορές γίνεται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P.

Το ισοζύγιο με Ρωσία - Ουκρανία

Από την πλευρά της η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χτες το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας - Ουκρανίας.

Στο α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) οι εισαγωγές από τη Ρωσία απογειώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ από 416,9 εκατ. πέρυσι, αύξηση 178,5%, γεγονός βέβαια που αποδίδεται στις ανατιμήσεις στην Ενέργεια. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία εμφανίζονται στα 28,8 εκατ. (από περίπου 24,7 εκατ.), ενώ το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας με τη Ρωσία διευρύνθηκε στα 1,1 δισ. (από περίπου 392,3 εκατ. πέρυσι).

Το έτος 2021, 656 ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εισαγωγές από τη Ρωσία και 639 ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Αντίστοιχα, η αξία των εισαγωγών από την Ουκρανία ανήλθε σε 44,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 97,1%, ενώ η αξία των εξαγωγών προς την Ουκρανία ανήλθε σε 23,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 90,6%.

Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Ουκρανίας στο α' δίμηνο του 2022 κατέγραψε έλλειμμα ύψους 21 εκατ., έναντι ελλείμματος ύψους 10,3 εκατ. στο περσινό α' δίμηνο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανέκδοτο της βδομάδας ο ισχυρισμός ότι το fuel pass μπορεί να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια

Σε σχόλιό του για την ακρίβεια στην Ενέργεια και τα καύσιμα και τα μέτρα της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι η επιδότηση καυσίμων, μέσω του fuel pass, μπορεί να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια, θα μπορούσε να αποτελεί το ανέκδοτο της βδομάδας.

Αντί για μέτρα - κοροϊδία απαιτείται εδώ και τώρα: Κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ, αλλά και κλαδικών και επιχειρησιακών Συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ