ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2022
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη ζητηθεί πίσω κανένα ποσό από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Τις τεράστιες περικοπές και τις απαιτήσεις για επιστροφές μισθών έφερε στη Βουλή το Κόμμα

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ

INTIME NEWS

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ
Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μη ζητηθεί κανένα ποσό πίσω από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, που σύμφωνα με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους λάμβαναν «παράνομα» επιδόματα, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης σε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ υπέστησαν μεγάλες μειώσεις μισθών με τις διαχρονικά αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Ως αποκορύφωμα των διαδοχικών μειώσεων, τον Φλεβάρη του 2022 το υπουργείο Υποδομών «ξέθαψε» απόφαση του ΝΣΚ του 2018, με την οποία ζητούσε με αναδρομική ισχύ ποσά που αφορούσαν από το 2016 μέχρι τη μέρα ψήφισης της τροπολογίας, περιλάμβαναν Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα, επιδόματα αδείας, «προσωπικές διαφορές», και υποτίθεται ότι δίνονταν «παράνομα».

Παράλληλα, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η διοίκηση του ΟΑΣΘ «ανακάλυψε» ότι εδώ και πέντε χρόνια, δηλαδή από την περίοδο που οι εργαζόμενοι του Οργανισμού εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν υπάρχει ΚΥΑ - με ευθύνη των κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ - που να περιλαμβάνει τα θεσμοθετημένα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και θέσης ευθύνης. Αρα, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ σε καθεστώς ΒΑΕ και οι προϊστάμενοι υπηρεσιών όχι μόνο δεν θα δικαιούνται πλέον τα σχετικά επιδόματα, αλλά και θα πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά των προηγούμενων ετών.

Με βάση τα παραπάνω, ο Λ. Στολτίδης ζήτησε επίσης την έκδοση ΚΥΑ για τα επιδόματα επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας και θέσης ευθύνης, ώστε να καλυφθεί αναδρομικά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ, τα επιδόματα να μην αφαιρεθούν από τη μισθοδοσία των εργαζομένων και να μην αναζητηθούν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Υποδομών Μ. Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε τη γνωστή καραμέλα περί «εφαρμογής του νόμου», που βέβαια οι κυβερνήσεις θυμούνται μόνο όταν πρόκειται για περικοπές στους εργαζόμενους. Επιχείρησε δε να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού», ισχυριζόμενος ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ αμείβονταν παράνομα (!) σε βάρος των φορολογουμένων, ενώ τους κατηγόρησε ότι γι' αυτό έφτασε ο Οργανισμός σε άθλια κατάσταση.

Στη δευτερολογία του ο Λ. Στολτίδης απάντησε ότι για την κυβέρνηση τα δικαιώματα των εργαζομένων θεωρούνται κόστος και ότι αν οι εργαζόμενοι δεν φρενάρουν την κυβέρνηση με τον αγώνα τους, θα τους τα πάρει όλα, μέσω της επίθεσης που έχει εξαπολύσει.

Επεσήμανε ακόμα την ταλαιπωρία που υφίσταται ο λαός της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των πανάρχαιων λεωφορείων, για τα οποία μάλιστα δόθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ως leasing.

«Με τόσα χρήματα θα υπήρχαν ολοκαίνουργια αστικά λεωφορεία και αυξήσεις στους μισθούς», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους.

Ο Μ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τα περί «κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος», όσον αφορά δε τις επιστροφές που θα ζητηθούν από τους εργαζόμενους, χαρακτηριστικά είπε ότι «ρυθμίζεται το ζήτημα, με την επιστροφή μόνο του 10%, και θα δούμε...», προφανώς αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μεγαλύτερα ποσά.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες μπορούν να ζήσουν χωρίς το άγχος της επιβίωσης

Σε σύσκεψη της ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ την Παρασκευή μίλησε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ, καλώντας σε αγωνιστική συμπόρευση με το Κόμμα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η σύσκεψη - συζήτηση της ΚΟΒ Ζαγοράς της Τομεακής Οργάνωσης Μαγνησίας του ΚΚΕ με θέμα τις θέσεις του Κόμματος για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Στη σύσκεψη μίλησε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Ρ. Μαρούδας αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου και καλώντας σε εγρήγορση και ένταση της πάλης του λαού ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και στα μπλόκα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, που συντόνισαν τον αγώνα τους για την επιβίωση. Τόνισε ότι μόνο το ΚΚΕ στήριξε τα αιτήματα αλλά και τις μορφές πάλης και ανέδειξε τη σημασία που έχει η ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Επεσήμανε δε ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα μπορούν οι αγρότες να παίρνουν ανάσα επιβίωσης, και όχι με την αναμονή ή την εναπόθεση της ελπίδας σε κάποιον «σωτήρα».

Στη συνέχεια ανέδειξε τις επιπτώσεις που έχουν για τους βιοπαλαιστές αγρότες, αλλά και σε βάρος της ικανοποίησης των διατροφικών αναγκών του λαού, η ΚΑΠ της ΕΕ και η πλήρης υποταγή της παραγωγής στην κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων.

Κλείνοντας, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική παραγωγή, κάλεσε σε αγωνιστική συμπόρευση με το Κόμμα και τόνισε; «Η εργατική - λαϊκή εξουσία θα αξιοποιεί πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Ο βιοπαλαιστής αγρότης θα ζει πολύ καλύτερα, ενταγμένος εθελοντικά στη συνεταιριστική αγροτική παραγωγή, η οποία θα συνδέεται με την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία. Το κρατικό εμπόριο θα εξασφαλίζει τιμές, υποδομές, προστασία από φυσικά φαινόμενα, δίνοντας οριστικά τέλος στο βάσανο της επιβίωσης, που σήμερα αποτελεί ατομική και όχι κοινωνική υπόθεση και ευθύνη».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ
Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα μπροστά στο 17ο Συνέδριο

Κάλεσμα για αγωνιστική συμπόρευση σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που αγανακτεί από την κατάσταση που βιώνει, απευθύνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» μπροστά στο 17ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θήβας που θα διεξαχθεί το διήμερο 18 και 19 Μάη.

Στο κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα, οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλοι αγωνιστές) σημειώνουν αρχικά ότι το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θήβας διεξάγεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την εργατική τάξη και όλο τον λαό. Και τονίζουν ότι «οι αποφάσεις που θα πάρει θα καθορίσουν αν το εργατικό κίνημα της περιοχής μας θα ακολουθήσει αγωνιστική γραμμή ή τη γραμμή του συμβιβασμού για την επόμενη τριετία».

Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θήβας την προηγούμενη περίοδο, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι «δεν στάθηκε πάντα στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών των εργαζομένων». Αναφέρει μάλιστα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το πάγωμα της δράσης της διοίκησης την περίοδο της καραντίνας και της επίθεσης που δέχονταν το εισόδημα και η υγεία των εργαζομένων, καθώς και τις παλινωδίες μπροστά σε μια σειρά από σημαντικές απεργίες, «υιοθετώντας πρακτικά την απεργοσπαστική τακτική της ΓΣΕΕ» και υπονομεύοντας τις αποφάσεις σωματείων - μελών του ΕΚΘ.

Σημειώνει επίσης ότι παρ' όλες τις αδυναμίες και τις επιλογές που έχουν γίνει από την πλειοψηφία του ΕΚΘ, η συμβολή της ΔΑΣ ήταν καθοριστική ώστε το τελευταίο διάστημα να γίνουν θετικά βήματα στη λειτουργία και δράση του ΕΚΘ, τα οποία όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί. Και προσθέτει ότι αυτά τα θετικά βήματα «δεν θα ολοκληρωθούν, όσο το ΕΚΘ δεν ανοίγει την κόντρα με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, εκεί που βρίσκεται η καρδιά της παραγωγής και ενοχλεί τους εργοδότες, δίνοντας τη μάχη της απεργίας στις πύλες των εργοστασίων και με συγκεντρώσεις στην περιοχή μας».

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΑΣ απευθύνει κάλεσμα «για ένα Εργατικό Κέντρο που θα είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων», τονίζοντας παράλληλα ότι η ενίσχυση της ΔΑΣ στο Συνέδριο «θα συμβάλει στην προσπάθεια για ανασύνταξη και δυνάμωμα του εργατικού κινήματος στην περιοχή».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στον οικονομικό στραγγαλισμό τους

Παράσταση διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη μέχρι τώρα πρακτική του υπουργείου Εργασίας να συνεχίζει να μην αποδίδει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων την εθελοντική τους εισφορά των 20 λεπτών κάθε μήνα, η οποία παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ, πραγματοποίησαν χτες συνταξιουχικές οργανώσεις.

Στην παράσταση συμμετείχαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συνταξιουχικών σωματείων της Αττικής και οι διοικήσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, που είναι και δικαιούχοι της παρακράτησης των 0,20 ευρώ: Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών και Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων.

Σημειώνουν σε υπόμνημα που υπογράφουν 244 πρωτοβάθμια σωματεία συνταξιούχων και δευτεροβάθμιες οργανώσεις που τα εκπροσωπούν διαμαρτυρόμενα για τον οικονομικό στραγγαλισμό τους: «Με βάση τις διατάξεις των νόμων 4387/16 (άρθρο 102) και 4611/19 (άρθρο 41) νομοθετήθηκε η προαιρετική παρακράτηση από κάθε συνταξιούχο του ποσού των 20 λεπτών του ευρώ (0,20) τον μήνα από την κύρια σύνταξή του, με τη συγκατάθεσή του, για την ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων και αναγκών των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων, με σκοπό την κάλυψη και εκπλήρωση των μισθολογικών, λειτουργικών, πολιτιστικών κ.ά. δραστηριοτήτων τους». Οι εισφορές αυτές, όμως, αν και συγκεντρώνονται σε ειδικό κωδικό στον ΕΦΚΑ, από το 2017 μέχρι τώρα δεν αποδίδονται με ευθύνη των κυβερνήσεων. Από την πλευρά του υπουργείου ειπώθηκε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει απάντηση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Σύσκεψη με θέμα τον αγώνα για τις Συμβάσεις

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί σωματειακές επιτροπές και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη το Σάββατο 21 Μάη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων και κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ