ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2022
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Για μειωμένο αριθμό θέσεων διαγωνίζονται οι υποψήφιοι

INTIME NEWS

Μείωση των θέσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 2023. Ο συνολικός αριθμός θέσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ανέρχεται σε 68.394 (θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Πέρυσι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ήταν 77.415. Τελικά εισήχθησαν 60.070, λόγω και του κόφτη της ΕΒΕ που εφαρμόστηκε πρώτη φορά, αφήνοντας χιλιάδες υποψηφίους εκτός ΑΕΙ και Πανεπιστημιακά Τμήματα με κενές θέσεις. Με αυτό το απαράδεκτο μέτρο να συνεχίζεται και φέτος, παρά την απαίτηση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για κατάργησή του, η μείωση των εισακτέων έρχεται σαν ένα ακόμα εμπόδιο στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια, πόσο μάλλον για τους υποψηφίους που προσέρχονται σε αυτές τις εξετάσεις μέσα από τεράστιες δυσκολίες, έχοντας πίσω τους δύο χρονιές τηλεκπαίδευσης, κενά και απουσίες λόγω νόσησης κ.ο.κ.

Το υπουργείο άλλωστε, και με αφορμή την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων, θυμίζει ότι προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της πολιτικής του, γυρίζοντας την πλάτη στις δυσκολίες και στις προσπάθειες των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Ετσι, σημειώνει ότι για τον ορισμό και την κατανομή του αριθμού των θέσεων στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπόψη: «Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών», χωρίς παράλληλα να υπάρχει καμία μέριμνα για τους φοιτητές που θα εισαχθούν σε σχολές μακριά από τα σπίτια τους, σε συνθήκες μάλιστα δυσβάσταχτης ακρίβειας. «Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», τα αποτελέσματα της οποίας φάνηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, όταν κατέρρευσε και το επιχείρημα ότι αντιμετωπίζει την εισαγωγή με «λευκή κόλλα», αφού έμειναν εκτός σχολών και υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες. Και, τέλος, «τη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους, για Τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους», θυμίζοντας ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων διέπει κάθε επιλογή που αφορά την Εκπαίδευση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μέσα από δικαστήρια επιχειρεί να εφαρμόσει την ελληνική PISA

Συγκέντρωση σήμερα στο κτίριο 5 της Ευελπίδων, όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για τη στάση εργασίας

Με αυταρχισμό και προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας - και - την αντίδραση των εκπαιδευτικών απέναντι στη διενέργεια των εξετάσεων της «ελληνικής PISA». Η υπουργός Παιδείας κατέθεσε χτες κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, ζητώντας να αναγνωριστεί ως παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα που έχει προκηρυχθεί για αύριο Τετάρτη, μέρα που είναι προγραμματισμένες να γίνουν οι εξετάσεις σε δημοτικά και γυμνάσια.

Σε συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 5) καλούν σήμερα στις 12.30 εκπαιδευτικά σωματεία, καθώς εκδικάζεται η αγωγή «λόγω του κατεπείγοντος».

Ανακοινώνοντας τη νέα αγωγή απέναντι σε κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εμφανίσει τις εξετάσεις σαν μέσο αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και στρέφεται απέναντι στο δικαίωμα των εκπαιδευτικών να εκφράζουν αγωνιστικά την αντίθεσή τους σε βαθιά αντιδραστικά μέτρα, όπως έκανε και με το ζήτημα της απεργίας - αποχής από την αξιολόγηση.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τον αυταρχισμό, το υπουργείο Παιδείας επιτίθεται στους εκπαιδευτικούς κάνοντας λόγο για «οπισθοδρομική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών» και προσπαθεί να τους χρεώσει ότι αντιτίθενται «στη βελτίωση της Εκπαίδευσης στη χώρα» και «στις διεθνώς αποδεκτές μεθόδους αναβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου», λες και αυτοί είναι οι στόχοι της κυβέρνησης με το εγχείρημα και όχι η κατηγοριοποίηση των σχολείων και ο έλεγχος των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί. Το υπουργείο καταλήγει ότι «η εφαρμογή ψηφισθέντων νόμων στις ευνομούμενες χώρες δεν επαφίεται στις συνδικαλιστικές ηγεσίες», μην αναγνωρίζοντας σε κανέναν το δικαίωμα της αντίστασης σε αντιδραστικούς νόμους.

Στην πραγματικότητα, είναι αυτή ακριβώς η διεθνής πείρα που επικαλείται και η κυβέρνηση, από εξετάσεις που κατηγοριοποιούν μαθητές και σχολεία και οι ορατές συνέπειές τους, που έρχεται να επιβεβαιώσει τις αντιεκπαιδευτικές στοχεύσεις του μέτρου. Πριν από την κήρυξη της στάσης εργασίας από τις Ομοσπονδίες, οι εκπαιδευτικοί μέσα και από αποφάσεις σωματείων είχαν αναδείξει τις πραγματικές στοχεύσεις του μέτρου, ζητώντας παράλληλα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του σχολείων, την πραγματική αναβάθμιση, εκφράζοντας την αντίθεσή τους, καλώντας να πάρουν αποφάσεις για την οργανωμένη απάντηση του κλάδου απέναντι σε ένα ακόμα βήμα οικοδόμησης του πιο ταξικού, κατηγοριοποιημένου σχολείου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματα τελειόφοιτων Ειδικής Αγωγής

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό χιλιάδων από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Καμία δέσμευση και καμία απάντηση στις αγωνίες των χιλιάδων τελειόφοιτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή που αποκλείονται από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη συμπλήρωση των πινάκων Ειδικής Αγωγής δεν έδωσε το υπουργείο Παιδείας χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, υπογράμμισε την αδικία που υφίστανται οι χιλιάδες αυτοί τελειόφοιτοι που αποκλείονται αυθαίρετα από το να καταθέσουν τα δικαιολογητικά των σπουδών τους καθώς η προκήρυξη του ΑΣΕΠ λήγει στις 23 Μάη, ενώ οι τελειόφοιτοι θα λάβουν τις βεβαιώσεις τους τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι τελειόφοιτοι δεν αποκλείονται μόνο για την επόμενη χρονιά, αλλά για τα τρία επόμενα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ τον ανεκδιήγητο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που «κλειδώνει» τους πίνακες για μια τριετία.

Ζήτησε από την κυβέρνηση είτε να δώσει νέα προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι τέλος Ιούνη, ώστε να προλάβουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους οι τελειόφοιτοι, είτε να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών με ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης του τίτλου σπουδών για να συμπληρωθεί αργότερα.

Η υφυπουργός Παιδείας, το μόνο που βρήκε ήταν να κομπάσει ότι η κυβέρνηση μείωσε την ισχύ των αξιολογικών πινάκων σε δυο χρόνια - λες και είναι λίγο να αποκλείονται από το δικαίωμα στη δουλειά για δύο χρόνια οι τελειόφοιτοι - ενώ επικαλέστηκε γραφειοκρατικές διαδικασίες που οδηγούν σε καθυστερήσεις στον ΑΣΕΠ.

Ο Γιάννης Δελής διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν για λόγους γραφειοκρατικούς να αποκλείονται χιλιάδες άνθρωποι που έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τις σπουδές τους και μάλιστα να αποκλείονται για δύο χρόνια από τη δουλειά και ιδιαίτερα άνθρωποι εξειδικευμένοι σε έναν κλάδο της Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή, που τους έχει μεγάλη ανάγκη. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι το φετινό ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μετατεθούν χρονικά και όλες οι ακαδημαϊκές διαδικασίες, κάτι που θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη στην έκδοση της προκήρυξης.

Μάλιστα, υπογράμμισε την υποκρισία του υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που απαντώντας στα αιτήματα κάλυψης εκπαιδευτικών κενών, επικαλείται ότι οι πίνακες έχουν εξαντληθεί και συνεπώς δεν υπάρχει προσωπικό να αντλήσει για να καλύψει τις ανάγκες, την ίδια στιγμή που διατηρεί το κλείδωμα των πινάκων για δύο χρόνια από εδώ και πέρα, για τρία χρόνια μέχρι σήμερα.

Νέο ταξικό εμπόδιο στην προσπάθεια για εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον αριθμό των εισακτέων

Για τους νέους κόφτες στη μόρφωση των νέων, που προσθέτει η κυβέρνηση με την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζει:

«Δυο βδομάδες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων και το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ακόμα έναν "κόφτη" - ένα νέο ταξικό εμπόδιο - στην προσπάθεια χιλιάδων μαθητών και μαθητριών να εισαχθούν στα πανεπιστήμια, φορτώνοντάς τους με επιπλέον άγχος.

Μετά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μετά την ουσιαστική απουσία βοήθειας στους μαθητές του Λυκείου, μετά την εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων που έχει συναντήσει την κατακραυγή μαθητών και εκπαιδευτικών, τώρα μειώνει κατά 9.000 τους εισακτέους, κυρίως στα πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε συνθήκες επέλασης της ακρίβειας και με τη φοιτητική μέριμνα πλήρως υποβαθμισμένη, η εισαγωγή ιδιαίτερα σε πανεπιστήμια εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας σφίγγει παραπέρα τη θηλιά στη λαϊκή οικογένεια, δημιουργεί νέους ταξικούς εκβιασμούς και αποκλεισμούς.

Διέξοδος από τη συνεχόμενη ανακύκλωση ταξικών εμποδίων στη μόρφωση των μαθητών είναι να ξεμπερδεύουμε με το σχολείο των ταξικών αποκλεισμών και του ανταγωνισμού, με το πανεπιστήμιο που βλέπει τους φοιτητές σαν πελάτες. Με τους αγώνες μας και με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία όπου το όνειρο για μόρφωση δεν θα φορτώνει με άγχος, αλλά θα δίνει ελπίδα».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Κάτω τα χέρια από τους αγώνες των μαθητών»

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τη χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου Ανηλίκων Αγρινίου, που καταδικάζει 9 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου, επειδή κινητοποιήθηκαν τον Οκτώβρη του 2020, διεκδικώντας ασφαλή μέτρα λειτουργίας του σχολείου τους απέναντι στην πανδημία.

Καταγγέλλοντας την απόφαση που επιβλήθηκε στους μαθητές, σημειώνει ότι αποδεικνύεται «για μια ακόμη φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Στόχος τους η τρομοκράτηση των μαθητών, αλλά και όσων άλλων αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει στη ζωή χωρίς δικαιώματα», σημειώνει μεταξύ άλλων και προσθέτει:

«Δίκασαν τους μαθητές σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού κώδικα», υπογραμμίζει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ κυβερνήσεις των μαθητοδικείων φέρουν μεγάλες ευθύνες».

Ακόμα, σημειώνει πως «οι καταδικαστικές αποφάσεις των "μαθητοδικείων" και τα όποια άλλα τρομοκρατικά μέτρα δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών» και καλεί τον λαό «να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να κάνει δική του υπόθεση την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, ζητώντας τον τερματισμό κάθε δίωξης. Μαζικά και οργανωμένα να απαιτήσει και να επιβάλει να σταματήσουν οι διώξεις και να αθωωθούν όλοι οι διωκόμενοι μαθητές αγωνιστές. Να απατήσει κάτω τα χέρια από τους αγώνες των μαθητών».

Την καταδίκη της δικαστικής απόφασης εξέφρασε και η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αγρινίου που πρόσφατα, και εγγράφως, είχε απαιτήσει να παρθούν πίσω οι διώξεις κατά των μαθητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ