ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Βαρυσήμαντη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου

Από την περσινή συνάντηση του «Quad»

Copyright 2021 The Associated

Από την περσινή συνάντηση του «Quad»
Επίσημες επαφές σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία ξεκινά την Παρασκευή 20 Μάη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχοντας ψηλά στην ατζέντα του και μια σειρά επενδυτικά σχέδια σε Ασία - Ειρηνικό που θα αξιοποιήσει για τη στενότερη συστράτευση συμμάχων του και άλλων στην απόκρουση της γοργής γεωπολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής ανέλιξης της Κίνας.

Ο Μπάιντεν στο Τόκιο θα παρευρεθεί και σε Σύνοδο του σχήματος «Quad» («τετραμερής διάλογος για την ασφάλεια», ή το λεγόμενο ασιατικό ΝΑΤΟ) που θα φιλοξενήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, με τη συμμετοχή των ηγετών Ινδίας και Αυστραλίας (η δεύτερη έχει γενικές εκλογές το Σάββατο 21/5).

Η άφιξη Μπάιντεν στον Ινδο-Ειρηνικό αναμένεται ενώ τόσο η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του G7 όσο και η «Ειδική Σύνοδος» ΗΠΑ - ASEAN (Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), που ο Αμερικανός ηγέτης φιλοξένησε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο, επιβεβαίωσαν τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για συσπείρωση κατά του Πεκίνου, π.χ. με αιχμηρές επικρίσεις για «απειλές» που αντιμετωπίζουν η «ασφάλεια», τα «ανθρώπινα δικαιώματα», η «σταθερότητα» σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Σιντζιάγκ, περιοχές πολλαπλά συνδεδεμένες με τη θέση της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Δεν ήταν τυχαία η αντίδραση του κινεζικού ΥΠΕΞ στις ανακοινώσεις των δύο συναντήσεων, με τον εκπρόσωπό του Ζάο Λιζιάν να κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για «ωμή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και «κακόβουλες συκοφαντίες κατά της Κίνας». Κάλεσε δε την Ουάσιγκτον «να σταματήσει να παρενοχλεί άλλες χώρες με τους κανόνες της δικής της ομάδας» και ειδικά τα μέλη του G7 «να σταματήσουν να στέλνουν στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία στην αυλή άλλων χωρών, να υποκινούν αυθαίρετα "έγχρωμες επαναστάσεις" σε άλλες χώρες και να επενδύουν σε αυθαίρετες κυρώσεις». Αναφερόμενος στη Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN, ο Ζάο είπε ότι «ως χώρα εκτός της περιοχής, οι ΗΠΑ πρέπει να σεβαστούν τις κοινές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», καταλήγοντας: «Θα χαιρόμασταν να δούμε χώρες εκτός περιοχής, όπως οι ΗΠΑ, να διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης, αλλά κάθε ενέργεια που υπονομεύει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία στην περιοχή είναι απαράδεκτη».

Μεγάλες ελλείψεις στη Σρι Λάνκα

Ολα αυτά ενώ η ευρύτερη περιοχή «βράζει», με πυκνές εσωτερικές εξελίξεις και σε μια σειρά χώρες όπως η Σρι Λάνκα, λιλιπούτειας έκτασης αλλά με μεγάλη γεωστρατηγική αξία.

Χτες, ο πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe - που διορίστηκε στα τέλη της περασμένης βδομάδας, μετά την απομάκρυνση του προηγούμενου (Mahinda Rajapaksa), και ενώ ο Πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa αρνείται να παραιτηθεί - ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως 75 εκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα για να πληρώσει για βασικές εισαγωγές αγαθών και ότι τα αποθέματα σε βενζίνη επαρκούσαν μόλις για ένα 24ωρο, καλώντας τους πολίτες να μη στέκονται στις ουρές για καύσιμα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι της ζωής μας (...) Πρέπει να προετοιμαστούμε για να κάνουμε κάποιες θυσίες και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτής της περιόδου». Πρότεινε μεταξύ άλλων την ιδιωτικοποίηση της «ζημιογόνου» εθνικής αεροπορικής εταιρείας («Sri Lankan Airlines»), επαναλαμβάνοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά άσχημη. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι τέτοιες που αφορούν μέχρι και φάρμακα κατά της λύσσας, καθώς επίσης φάρμακα για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Παζάρια Τζόνσον με φόντο τη Βόρεια Ιρλανδία

Νέο παζάρι με φόντο το Πρωτόκολλο Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ επιχείρησε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Προτού καν μεταβεί χτες στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, δημοσιεύτηκε άρθρο του στην εφημερίδα «Μπέλφαστ Τέλεγκραφ», όπου ισχυρίστηκε ότι δεν επιθυμεί την κατάργηση του Πρωτοκόλλου, αλλά να δει την ΕΕ να συμφωνεί σε ορισμένες «λογικές αλλαγές» στο κείμενο της συμφωνίας. Για αυτές τις αλλαγές επικαλείται τις επιπτώσεις της πανδημίας και την αύξηση του πληθωρισμού ενώ εξελίσσεται η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας και στο ζήτημα της Ενέργειας.

Τονίζει πως αφότου υπογράφηκε το Πρωτόκολλο (παραμονές Χριστουγέννων του 2019) άλλαξαν πολλά και γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες «προσαρμογές» και στο Πρωτόκολλο σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ και σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

Δεν παραλείπει να συγχαρεί το Σιν Φέιν για τη νίκη του στις εκλογές, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει πρωθυπουργός η Μισέλ Ο' Νιλ (αρχηγός του κόμματος) και πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν «πολύ καλά». Εκτιμά επίσης ότι το συγκεκριμένο κόμμα άλλαξε πολύ αφότου υπογράφηκε η ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία το 1998.

Οι κινήσεις Τζόνσον γίνονται μετά και από τις διαφαινόμενες δυσκολίες μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σιν Φέιν που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές και τους «ενωτικούς» του κόμματος DUΡ (που στηρίζει τη συνέχιση της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Προχτές, πάντως, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, απέτρεψε τον Βρετανό πρωθυπουργό να προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγές ή κατάργηση του Πρωτοκόλλου Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ, εξηγώντας πως αυτό όχι μόνο θα οδηγήσει σε νέο ναδίρ τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, αλλά θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Β. ΡΗΝΑΝΙΑ - ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ
Νίκη Χριστιανοδημοκρατών στην τοπική Βουλή

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Πράσινοι είναι οι κερδισμένοι των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, όπου είναι συγκεντρωμένες πολλές βιομηχανίες.

Το CDU κατέγραψε καθαρή νίκη με 35,9%, αυξάνοντας μάλιστα το ποσοστό του από το 2017, όταν είχε λάβει το 33,9% των ψήφων. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο φιλοδοξούσε να ορίσει τον πρωθυπουργό της επόμενης κρατιδιακής κυβέρνησης, περιορίστηκε στο 26,7%, πέφτοντας 4,5 μονάδες. Οι Πράσινοι ενισχύθηκαν κατά 11,6 μονάδες και έλαβαν το 18%. Οριακά πάνω από τον πήχη για να αναδείξει βουλευτές, στο 5,8%, βρέθηκαν οι Φιλελεύθεροι, χάνοντας σχεδόν 7 μονάδες, ενώ απώλειες 2 μονάδων είχε και το νεοναζιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που μπαίνει στην κρατιδιακή βουλή με 5,5%.

Στην κυβέρνηση του κρατιδίου ήταν μέχρι τώρα το CDU και το FDP. Το SPD, που θεωρητικά θα μπορούσε να ηγηθεί συγκυβέρνησης με τους Πράσινους ή να συγκυβερνήσει με το CDU, δήλωσε έτοιμο για συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Αποχώρηση του Μάλι από την «αντιτρομοκρατική» συμμαχία

Αποχωρεί από τον περιφερειακό στρατιωτικό οργανισμό G5 (δυτικοαφρικανικών χωρών στο Σαχέλ) η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι κάνοντας ένα ακόμη βήμα για ενίσχυση της συνεργασίας της με τη Ρωσία, σε βάρος εκείνης με τη Γαλλία.

Η κυβέρνηση του Μάλι ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον στρατιωτικό συνασπισμό που υποτίθεται πως δρα για να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές οργανώσεων όπως η «Μπόκο Χαράμ», το «Ισλαμικό Κράτος» και η «Αλ Κάιντα», κατηγορώντας τον πως «εργαλειοποιήθηκε» από το «εξωτερικό», απαγορεύοντάς της να ασκήσει την προεδρία του G5.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη το G5 γίνεται G4 και θα απαρτίζεται από τη Μαυριτανία, το Τσαντ, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

Ταυτόχρονα το Μάλι υφίσταται από τις 9 Γενάρη οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις από τα κράτη της δυτικής Αφρικής, η επιβολή των οποίων αποφασίστηκε εξαιτίας της πρόθεσης της χούντας να παραμείνει στην εξουσία για αρκετά χρόνια, έπειτα από τα δύο πραξικοπήματα του Αυγούστου του 2020 και του Μάη του 2021.

Η εξέλιξη καταγράφεται ενώ στις αρχές Μάη το στρατιωτικό καθεστώς τερμάτισε τη συμφωνία συνεργασίας που είχε υπογραφτεί το 2014 με τη Γαλλία, καθώς και τις δύο συμφωνίες του 2013 και του 2020 που όριζαν το νομικό πλαίσιο της παρουσίας της γαλλικής αντιτζιχαντιστικής δύναμης «Μπαρχάν» και του ευρωπαϊκού σχηματισμού ειδικών δυνάμεων «Τακούμπα».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε έκθεσή του που διανεμήθηκε στα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Σαχέλ καθώς και για τον δυνητικά επιζήμιο αντίκτυπο της αβέβαιης πολιτικής κατάστασης στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο».

ΚΙΝΑ
Πάνω από 6% η ανεργία τον Απρίλη

Στο 6,1% έφτασε η ανεργία στην Κίνα τον Απρίλη, όπως αναμετέδωσαν και διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης. Το επίπεδο αυτό χαρακτηρίστηκε «ρεκόρ», πολύ κοντά στο 6,2% που είχε καταγραφεί τον Φλεβάρη του 2020, όταν κορυφωνόταν το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, καταγράφηκε μεγάλη πτώση στις πωλήσεις λιανικής (κατά 11,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν). Ακόμα, τον Απρίλη σημειώθηκε και πτώση στη βιομηχανική παραγωγή (κατά 2,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν).

Οι εξελίξεις συνδέονται και με τα μέτρα αυστηρών περιορισμών σε μετακινήσεις που τέθηκαν σε ισχύ σε Σανγκάη, Πεκίνο και άλλες μεγαλουπόλεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της διασποράς της Covid-19.

Στο μεταξύ, οι αρχές στη Σανγκάη παρουσίασαν χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, που θα παραμείνουν σε ισχύ ως τις 21/5. «Από την 1η Ιούνη έως τα μέσα και τέλη Ιούνη, εφόσον είναι υπό έλεγχο οι κίνδυνοι για έξαρση των μολύνσεων, θα εφαρμόσουμε πλήρως την επιδημιολογική πρόληψη και τον έλεγχο, θα εξομαλύνουμε τη διαχείριση και θα αποκαταστήσουμε πλήρως την ομαλή παραγωγή και τη ζωή στην πόλη», ανέφερε η αντιδήμαρχος, Ζονγκ Μινγκ. Σημειωτέον, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την πόλη κατέγραψαν μείωση των εσόδων στις υπηρεσίες κέτερινγκ κατά 22,7%, «βουτιά» στις πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 47,6%, υποχώρηση στις πωλήσεις των ακινήτων βάσει αξίας κατά 46,6%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ