ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΗ Η 40ή ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης 21 - 22 Μάη

Το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο πανελλαδικής δράσης από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και τις Επιτροπές Ειρήνης, απαιτώντας: Καμία εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο, να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις, να μη γίνει η Ελλάδα ΝΑΤΟικό ορμητήριο και ο λαός στόχος.

Ξεχωρίζει η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μάη, με εκκίνηση στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό - συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

«Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στους δυνάστες, στους ληστές - ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των λαών. Αυτό δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική δράση», τονίζει η ΕΕΔΥΕ και καλεί σε ένταση της πάλης, διατρανώνοντας:

  • ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμία αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων.
  • Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • ΟΧΙ στον ευρωστρατό και στους άλλους πολεμικούς μηχανισμούς της ΕΕ.

Σε μαζική συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που φέτος πραγματοποιείται τη μέρα της δολοφονίας του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, καλεί τα μέλη και τους φίλους της και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων σε όλη την Ελλάδα

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου.

Την Παρασκευή 20 Μάη:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί σε μεγάλη συναυλία στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

-- Στην Καρδίτσα θα γίνει εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Μητρόπολης, που περιλαμβάνει συζήτηση με παιδιά για τον πόλεμο, ζωγραφική, μουσική.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δημαρχείου). Θα συμμετάσχουν μαθητές από 11 σχολεία του δήμου, με διάφορα καλλιτεχνικά τους έργα αφιερωμένα στην ειρήνη και σε ένα καλύτερο αύριο, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Το Σάββατο 21 Μάη:

Στα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο στην Ασκληπιού (μπροστά στο δημαρχείο) θα παρουσιαστούν έργα παιδιών σχολείων των Τρικάλων εμπνευσμένα από την ειρήνη (τα έργα θα προετοιμαστούν από το σχολείο ή θα τα ζωγραφίσουν τα παιδιά στην πλατεία). Ακόμα, θα γίνει τουρνουά μπάσκετ 3on3.

Την Κυριακή 22 Μάη:

-- Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει Πορεία Ειρήνης στις 11 π.μ. από το Γ' Σώμα Στρατού.

-- Στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης.

-- Στον Βόλο θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. έξω από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» και από εκεί πορεία μέχρι την παραλία, όπου θα γίνει συναυλία.

-- Στα Τρίκαλα θα γίνει Πορεία Ειρήνης στις 7 μ.μ. από την πλατεία Αγίας Μονής μέχρι την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στις 7.30 μ.μ. θα γίνει Λαϊκός Αγώνας Δρόμου, με εκκίνηση από το Δέλτα Καλαμπάκας και τερματισμό στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Καρδίτσα, στις 7.30 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο Μνημείο της Αντίστασης, στην είσοδο της πόλης, και πορεία μέχρι την πλατεία Πλαστήρα. Εκεί θα γίνουν χαιρετισμοί από εκπροσώπους μαζικών φορέων, θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο δρόμου από το θέατρο «Οψις» και την εκδήλωση θα κλείσει με τραγούδια το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

-- Στα Χανιά θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και θα ακολουθήσει παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας.

-- Σε Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης, καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ίδια μέρα θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί στην Πορεία Ειρήνης στις 6 μ.μ., από την Παναγιούδα στην πλατεία Σαπφούς.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας θα πραγματοποιήσει στις 7 μ.μ. συγκέντρωση και ομιλία στην κεντρική πλατεία. Θα ακολουθήσει συμβολική Πορεία Ειρήνης που θα καταλήξει στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ), όπου θα δοθεί συναυλία από μουσικό συγκρότημα της πόλης.

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας
  • 8 π.μ. Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή έναρξης
  • 8.30 π.μ. Εκκίνηση πορείας
  • 8.40 π.μ. Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη
  • 9.30 π.μ. Νέα Μάκρη - Στάση (έναντι Δημαρχείου)
  • 12 μ. Ραφήνα - Στάση (Πάρκο μετά τη διασταύρωση)
  • 1.30 μ.μ. Πικέρμι - Στάση (Κτήμα Μπουτάρη - Μνημείο Αντίστασης)
  • 3 μ.μ. Παλλήνη - Στάση
  • 4 μ.μ. Αναχώρηση από Παλλήνη
  • 5.30 μ.μ. Αγ. Παρασκευή - Στάση (πλατεία Αγ. Παρασκευής)
  • 6.30 μ.μ. υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τερματισμός πορείας και εκδήλωση
Πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος την Κυριακή 22 Μάη, στις 6.30 το πρωί.

Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα: Επιτροπή Ειρήνης 2ου Διαμερίσματος Αθήνας: 6.30 π.μ. Λεωφόρος Βουλιαγμένης και Κάρπου (Ν. Κόσμος), 6.40 π.μ. οδός Φιλολάου, πλατεία Πλυτά (Γούβα), 6.50 π.μ. οδός Φιλολάου και Ιφικράτους (Παγκράτι). Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου: 6.30 π.μ. Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου, 6.40 π.μ. Γυμναστική Ακαδημία (Λεωφόρος Βουλιαγμένης). Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου - Μοσχάτου: 6.30 π.μ. πλατεία Μεταμόρφωσης, Μοσχάτο, 6.45 π.μ. παλαιό Δημαρχείο Ταύρου (Πειραιώς και Επταλόφου). Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης: 6.30 π.μ. Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιούπολη), 6.40 π.μ. πλατεία Υμηττού, 6.50 π.μ. παλαιό δημαρχείο Καισαριανής (έναντι εκκλησίας Αγ. Νικολάου). Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου: 6.45 π.μ. δημαρχείο Πετρούπολης, 6.55 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου, 7 π.μ. εκκλησία Αγ. Αναργύρων, 7.05 π.μ. Στάση Μανάρα, Καματερό. Επιτροπή Ειρήνης Μεταμόρφωσης - Ν. Ηρακλείου - Ν. Ιωνίας: 6.45 π.μ. Προαστιακός, Μεταμόρφωση, 6.55 π.μ. κινηματογράφος «Τρία Αστέρια», Ν. Ηράκλειο, 7 π.μ. ΟΤΕ, Νέα Ιωνία. Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου: 7 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ), 7.15 π.μ. Αγ. Παρασκευή (εκκλησία). Από Πειραιά: 6.30 π.μ. Πειραιάς - Δημοτικό Θέατρο, 6.30 π.μ. Κερατσίνι - πλατεία Λαού, 6.30 π.μ. Νίκαια - Περιβολάκι. Από Ελευσίνα: 6.30 π.μ. Ελευσίνα (Δημοτικό πάρκινγκ), 6.40 π.μ. Ασπρόπυργος (ΕΟ Αθηνών - Κορίνθου - Γέφυρα Ασπροπύργου - ΔΕΗ), 6.50 π.μ. Χαϊδάρι (Λεωφόρος Αθηνών - Παλατάκι), 7 π.μ. Αιγάλεω - Περιστέρι (Λεωφόρος Αθηνών και Θηβών).

Απογευματινά πούλμαν για Αγία Παρασκευή: 3.30 μ.μ Ελευσίνα - Δημοτικό Πάρκινγκ

Οδηγίες προς τους μαραθωνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Κατά τη διάρκεια της Πορείας θα υπάρχει καντίνα με νερά, σάντουιτς, αναψυκτικά.

Σε όλη τη διάρκεια της Πορείας παίρνουμε μέτρα φροντίδας της υγείας μας από τον κορονοϊό. Η χρήση μάσκας εντός των λεωφορείων και σε περιπτώσεις συνωστισμού κατά τις στάσεις είναι υποχρεωτική.


Με άσκηση επανακατάληψης νησιού ολοκληρώθηκε η «Μέγας Αλέξανδρος»

Γ. Μαρίνος: Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η χώρα μετατρέπεται σε μαγνήτη κινδύνων

Η τελική φάση της ελληνοαμερικανικής άσκησης δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος 2022» διεξήχθη χτες στη Σκύρο, ενταγμένη στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, με τις πρόνοιες που επίσης εμπεριέχει για εντατικοποίηση κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων των δύο μερών.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι το σενάριο της άσκησης - που σχεδίασαν από κοινού Ελληνες και Αμερικανοί επιτελείς - προέβλεπε την ανακατάληψη μέρους του νησιού, που είχε τεθεί υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν την άσκηση «Μαβί Βατάν», με σενάριο κατάληψης νησιού (προφανώς στο Αιγαίο) υπό τα βλέμματα Αμερικανών παρατηρητών, σε άλλη μια ένδειξη των κινδύνων για τους λαούς από τα σχέδια και τους ανταγωνισμούς εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ.

Σε χτεσινή του δήλωση ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην εν λόγω άσκηση και επισημαίνει: «Οι πληροφορίες για πραγματοποίηση άσκησης ανακατάληψης περιοχής του νησιού στη Σκύρο μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών στρατευμάτων είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η χώρα μας γίνεται μαγνήτης κινδύνων. Πρόκειται μάλιστα για το νησί που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αξιοποιηθεί στρατιωτικά από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των αμερικανικών βάσεων που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, σε θύτη κατά άλλων λαών και στόχο αντιποίνων.

Η δήθεν προστασία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας καταρρίπτεται από το παζάρι που διεξάγεται αυτήν την περίοδο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Τουρκία, με αφορμή την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, που διαπερνά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο παράγοντας εκείνος που σπρώχνει σε υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις "συνεκμετάλλευσης"».

Εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της χώρας μας πραγματοποιούν Οργανώσεις του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες γίνονται εκδηλώσεις από:

  • Την ΚΟΒ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, την Πέμπτη 19 Μάη στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλιού δημαρχείου στον Αγιο Κήρυκο.
  • Την ΚΟ Λέρου, την Παρασκευή 20 Μάη στις 8 μ.μ. στο Λακκί (δίπλα από το κινηματοθέατρο), με ομιλήτρια την Δήμητρα Παντάπαση, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ